Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podzespoły zapłonu...

Featured Replies

Napisano

Witam

Nadszedł czas że trzeba wymienić w moim Uno fire 94.r , świece , kable WN , kopułka , palec . i ufo

i mam 2 problemy przed wymianą

czy jeżeli te części są bardzo wyeksploatowane to czy po wymianie na nowe odczuję przypływ mocy ? Bo jak na razie to jest tragedia facepalm.gif.

Jakiej firmy (dobrej i nie drogiej) kupić w/w części ? aby nie było problemów ? i ile taka impreza może mnie kosztować jeżeli sobie sam wszystko wymienię

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

Jeśli chodzi o świece i przewody ja nie dawno kupowałem świece NGK i przewody WN Magneti Marelli. Dobrane odpowiednio z katalogów. Jestem zadowolony, nie szarpie przy ruszaniu i kultura pracy silnika trochę się poprawiła.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o świece i przewody ja nie dawno kupowałem świece NGK i przewody WN Magneti Marelli.

> Dobrane odpowiednio z katalogów. Jestem zadowolony, nie szarpie przy ruszaniu i kultura pracy

> silnika trochę się poprawiła.

mi to w ogóle jak jade 50km/h na 4 biegu i puszczę gaz to szarpie jak poj.....

Napisano

Pany, a ja ostatnio zauważyłem iskierki u siebie na kabelkach. To chyba już do wymiany nie? Ale jakie to daje efekty?

No i czy powie mi ktoś jaki nr katalogowy kabli do 1,4 '97 i.e.S kat?

Sprawdzałem ostatnio chyba ze 3 różne kable i każde różniły się długością...

Napisano

> Pany, a ja ostatnio zauważyłem iskierki u siebie na kabelkach. To chyba już do wymiany nie? Ale

> jakie to daje efekty?

> No i czy powie mi ktoś jaki nr katalogowy kabli do 1,4 '97 i.e.S kat?

> Sprawdzałem ostatnio chyba ze 3 różne kable i każde różniły się długością...

Najlepiej kupić w sklepie. Potem ściągasz kable i bierzesz takie które względnie pasują.

Ja wziąłem Janmory i tu na forum, nie mają dobrej opinii, ale u mnie od 2 lat bez problemów wink.gif

Napisano

Dłuższe mogą być, byle by za krótkie nie były i pasowały fajki...

Napisano

Kable NGK - około 80 PLN

Świece NGK - 40-45 PLN/4szt.

Kopułka i palec - ja miałem w fajerce EPS i nie było problemów - razem ok 40 PLN

UFO Magneti Marelli - ok. 40-50PLN

Ps. Na przyrosty mocy rzędu 20 koni nie licz, to tylko 1.0 grinser006.gif

Napisano

> Bo jak na razie to jest tragedia .

wyreguluj sobie gaźnik

Napisano
  • Autor

no ta ;D ale jak przedwczoraj jechałem CC 900 na wtrysku od sąsiadki to aż się zdziwiłem ze to tak zapier.... , 2 razy mocniejszy od mojego uno frown.gif

Ps. ile CC 900 ma koni ?

Napisano

> no ta ;D ale jak przedwczoraj jechałem CC 900 na wtrysku od sąsiadki to aż się zdziwiłem ze to tak

> zapier.... , 2 razy mocniejszy od mojego uno

> Ps. ile CC 900 ma koni ?

39 zlosnik.gif

Napisano

> No i czy powie mi ktoś jaki nr katalogowy kabli do 1,4 '97 i.e.S kat?

więc tak:

przewody z rozdzielacza do świec oznaczone jako jeden wspólny: 7716094

jeśli chodzi o przewód z cewki do rozdzielacza, to (nie wiem, czemu?) są podane dwa numery: 7604563 oraz 7605191 niewiem.gif

od siebie mogę dodać, że przewody BOSCH-a B 718 teoretycznie dedykowane do 1.4 (wg katalogu do uno i tipo) pasują tylko w 80%: przewód z cewki do rozdzielacza jest za krótki... angryfire.gif

Napisano

> więc tak:

> przewody z rozdzielacza do świec oznaczone jako jeden wspólny: 7716094

> jeśli chodzi o przewód z cewki do rozdzielacza, to (nie wiem, czemu?) są podane dwa numery: 7604563

> oraz 7605191

> od siebie mogę dodać, że przewody BOSCH-a B 718 teoretycznie dedykowane do 1.4 (wg katalogu do uno

> i tipo) pasują tylko w 80%: przewód z cewki do rozdzielacza jest za krótki...

Od Boscha to chyba żaden ich zestaw książkowy nie jest poprawny.

Miałem dwa zestawy, a w końcu pod sklepem zdjąłem swoje stare i kupiłem zestaw "przymierzany" kabel do kabla. Nawet nie wiem do jakiej według Boscha marki i typu samochodu. Ale spokój na lata. ok.gif

Napisano
  • Autor

> 39

A uno ma 45 ? shocked.gif

No to moje ma 20... zeby.GIF

Może inaczej zapytam " co ma największy wpływ na moc silnika"

Silnik nie bierze oleju ani nic , 3 tyg. temu wymieniłem uszczelkę pod głowicą bo brał wodę , teraz już nie bierze ale mocy w ogóle nie przybyło

HELP !

Napisano

> A uno ma 45 ?

> No to moje ma 20...

> Może inaczej zapytam " co ma największy wpływ na moc silnika"

> Silnik nie bierze oleju ani nic , 3 tyg. temu wymieniłem uszczelkę pod głowicą bo brał wodę ,

> teraz już nie bierze ale mocy w ogóle nie przybyło

> HELP !

przestawiony rozrząd, pierścionki, słaba iskra, filtr powietrza, paliwa, rozregulowany gaźnik

w ile sekund robi setke licznikową?

Napisano

> A uno ma 45 ?

> No to moje ma 20...

Złe wyprzedzenie zapłonu. ok.gif

Napisano
  • Autor

hmmm a co dokładnie polecasz 270751858-jezyk.gif bez wizyty w warszatcie ? m chodzi ci oto aby wyregulować tą śrubką od mieszanki ? , mam ją bardziej wkręcić czy odkręcić?

Teraz to mam mniej więcej 3 obroty odkręconą od maksymalnego wkręcenia.

Napisano
  • Autor

yyy to mam bardziej przyśpieszyć zapłon ?

W którą stronę obrócić moduł ? w prawo patrząc od strony akumulatora ?

Napisano

> yyy to mam bardziej przyśpieszyć zapłon ?

> W którą stronę obrócić moduł ? w prawo patrząc od strony akumulatora ?

bez lampy to se możesz obracać grinser006.gif

Napisano

> hmmm a co dokładnie polecasz bez wizyty w warszatcie ? m chodzi ci oto aby wyregulować tą śrubką

> od mieszanki ? , mam ją bardziej wkręcić czy odkręcić?

> Teraz to mam mniej więcej 3 obroty odkręconą od maksymalnego wkręcenia.

nieznam się na prehistorycznych rozwiązaniach typu gaźnik w uno zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> przestawiony rozrząd, pierścionki, słaba iskra, filtr powietrza, paliwa, rozregulowany gaźnik

> w ile sekund robi setke licznikową?

około 20 minut zeby.GIF

Nie no nie liczyłem smile.gif jutro sprawdzę i dam znać smile.gif

Rozrząd mam na 100% dobrze ustawiony , pierścionki raczej też bo nie bierze oleju ani nie kopci.

A co do iskry to hmmm nie wiem tak naprawdę czy jest dobra....

Filtr powietrza : Brak

Filtr paliwa :0 Nowy

Gaźnik może być rozregulowany (patrz post wyżej)

Tylko cały sęk w tym ze te uno kupiłem za 400zł i nie chce w niego kasy pakować jeżdżąc od warsztatu do warsztatu , chce zrobic ile się da w garażu .

Napisano

sam silnik biglaugh.gifhehe.gifrotfl.gif czynników jest dużo... spineyes.gif

> 3 tyg. temu wymieniłem uszczelkę pod głowicą bo brał wodę

a dobrze ustawiłeś całość rozrządu? przestawienie o 1 ząbek może spowodować braki mocy, mimo to silnik będzie pracował...

Napisano

> yyy to mam bardziej przyśpieszyć zapłon ?

> W którą stronę obrócić moduł ? w prawo patrząc od strony akumulatora ?

Zainwestuj w lampę stroboskopową i będziesz wiedział. ok.gif

Natomiast ważniejsze wydaje mi się ustawienie zmiennego kąta wyprzedzenia. Nie wiem jaki masz u siebie mechanizm - mechaniczny czy podciśnieniowy. Ale to on szwankuje.

Napisano

czyli sprawdzić wyprzedzenie jak już wyżej pisano ok.gif

Napisano
  • Autor

A ten cały elektro zawór ma jakiś wpływ na moc ? bo zamiast niego to mam śrubę wkręconą

Napisano
  • Autor

> Zainwestuj w lampę stroboskopową i będziesz wiedział.

> Natomiast ważniejsze wydaje mi się ustawienie zmiennego kąta wyprzedzenia. Nie wiem jaki masz u

> siebie mechanizm - mechaniczny czy podciśnieniowy. Ale to on szwankuje.

W pierwszym poście pisałem ze musze ufo wymienić bo mimo że jest szczelne to ta dźwignia jest już tak wyrobiona ze zamiast dziurki to jest widelec zeby.GIF

co do lampy ile taka może kosztować ?

Napisano

> pierścionki raczej też bo nie bierze oleju ani nie kopci.

to, że nie bierze oleju dobrze świadczy o pierścieniach zgarniających. popękane lub zużyte pierścienie uszczelniające (ogniowe) też mają wpływ na moc jednostki napędowej. mierzyłeś kompresję?

Napisano
  • Autor

> sam silnik czynników jest dużo...

> a dobrze ustawiłeś całość rozrządu? przestawienie o 1 ząbek może spowodować braki mocy, mimo to

> silnik będzie pracował...

Tak na 100% dobrze ustawiłem sprawdzałem 4 razy (pasują znaki na skrzyni i na wałku rozrządu )

Napisano
  • Autor

> to, że nie bierze oleju dobrze świadczy o pierścieniach zgarniających. popękane lub zużyte

> pierścienie uszczelniające (ogniowe) też mają wpływ na moc jednostki napędowej. mierzyłeś

> kompresję?

Nie... 270751858-jezyk.gif jak już pisałem nie byłem i nie mam zamiaru jechać do żadnego warsztatu ponieważ szkoda ładować kase w te uno ( jeszcze z pół roku i bedą flinstonowie zeby.GIF) , Chce tylko żeby jeździło jak najlepiej garażowymi sposobami smile.gif

Napisano

> A ten cały elektro zawór ma jakiś wpływ na moc ? bo zamiast niego to mam śrubę wkręconą

Ma wpływ na ilość spalanego paliwa na wolnych obrotach, o ile jeszcze coś pamiętam z gaźników.

Chyba że mylę śruby. Normalnie w gaźnikach są (były zlosnik.gif ) dwie podstawowe śruby do kręcenia - składu mieszanki i wolnych obrotów. Zastapiono je teraz elektroniką, ale śruby były zawsze pewniejsze. ok.gif

Napisano
  • Autor

yyy w uno są 2 śruby od mieszanki ? boje_sie.gif , ja widziałem tylko jedną od mieszanki i jedną od obrotów ( ta która popycha przepustnice)

Ps.A nie dobra źle przeczytałem post kolegi 270751858-jezyk.gif

Napisano

> W pierwszym poście pisałem ze musze ufo wymienić bo mimo że jest szczelne to ta dźwignia jest już

> tak wyrobiona ze zamiast dziurki to jest widelec

> co do lampy ile taka może kosztować ?

No i tu masz rozwiązanie swojej zagadki. ok.gifzlosnik.gif

Brak zmiennego wyprzedzenia potrafi zamulic samochód że , aż..... nie do wiary jak potrafi. old.gifbiglaugh.gif

Napisano

> Nie... jak już pisałem nie byłem i nie mam zamiaru jechać do żadnego warsztatu

> jak najlepiej garażowymi sposobami

ale ja kompresję sobie zmierzyłem właśnie w garażu hehe.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

A powiedzmy ze kable i kopułka już mają przebicia luzy itd. to może to być powodem tak słabej mocy ?

Napisano
  • Autor

> ale ja kompresję sobie zmierzyłem właśnie w garażu

yyy ale miałeś odpowiednie urządzenie smile.gif) a ja nie mam nic zeby.GIF

Napisano

> yyy ale miałeś odpowiednie urządzenie ) a ja nie mam nic

na śląsku są userzy którzy może mają takie coś i Ci pomogą hmm.gif

Napisano
  • Autor

> No i tu masz rozwiązanie swojej zagadki.

> Brak zmiennego wyprzedzenia potrafi zamulic samochód że , aż..... nie do wiary jak potrafi.

hmmm myślałem ze to tylko wyrównuję prace silnika i zmniejsza spalanie i coś mi się wierzyć nie chcę że to przez to ufo jest tak mułowy

Napisano
  • Autor

> na śląsku są userzy którzy może mają takie coś i Ci pomogą

taa.. tylko czy tam dojadę tym wynalazkiem oto jest pytanie zeby.GIF

Napisano

> hmmm myślałem ze to tylko wyrównuję prace silnika i zmniejsza spalanie i coś mi się wierzyć nie

> chcę że to przez to ufo jest tak mułowy

UFO - czyli jak sama nazwa wskazuje to podciśnieniowy regulator wyprzedzenia zapłonu. zlosnik.gifok.gif

Napisano

No a powie mi ktoś po co jest taka mała śrubka na imbus przy przepustnicy (wtrysk). Z jednej strony popycha sobie krokowiec taką blaszką, a z drugiej powinno się to chyba opierać na takim dzynksie zeby.GIF.

U mnie się nie opiera i nie ruszałem, bo nie mam pojęcia co to zeby.GIF.

Aha, no i kupiłem kabelki Janmor takie niebieskie, ładne, śliczne, działające zeby.GIF. Minimalnie dłuższe niż te co miałem, ale działają:). No i zniknęła mi żarząca się kontrolka aku na desce zeby.GIFwinner.gif

Napisano

> A powiedzmy ze kable i kopułka już mają przebicia luzy itd. to może to być powodem tak słabej mocy

> ?

Słaba iskra a zwłaszcza przebicia też dają opóźnienie zapłonu, więc też ma wpływ.

Napisano
  • Autor

> Słaba iskra a zwłaszcza przebicia też dają opóźnienie zapłonu, więc też ma wpływ.

Wiem że teraz się ośmieszę ale co mi tam zeby.GIF

dzisaj owinąłem wszystkie kable szkotą zeby.GIF XD i lekka róznica jest ale taka leciutka slinka.gif

Napisano

> No a powie mi ktoś po co jest taka mała śrubka na imbus przy przepustnicy (wtrysk). Z jednej strony

> popycha sobie krokowiec taką blaszką, a z drugiej powinno się to chyba opierać na takim

> dzynksie .

> U mnie się nie opiera i nie ruszałem, bo nie mam pojęcia co to .

> Aha, no i kupiłem kabelki Janmor takie niebieskie, ładne, śliczne, działające . Minimalnie dłuższe

> niż te co miałem, ale działają:). No i zniknęła mi żarząca się kontrolka aku na desce

Powinienes tam miec dwie śrubki na imbus (az sprawdze u siebie bo kojarzę dwie hmm.gif )

Co do janmorów też cieszyłem sie przez tydzień po czym polecialy na śmietnik. no.gif

Napisano

> Wiem że teraz się ośmieszę ale co mi tam

> dzisaj owinąłem wszystkie kable szkotą XD i lekka róznica jest ale taka leciutka

A możesz powiedzieć mi co to takiego?! hmm.gifniewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A możesz powiedzieć mi co to takiego?!

aa no zapomniałem się ze tu po śląsku nie rozumiecie ;P

Szkota - Taśma czarna izolacyjna zeby.GIF

Napisano

> Powinienes tam miec dwie śrubki na imbus (az sprawdze u siebie bo kojarzę dwie )

> Co do janmorów też cieszyłem sie przez tydzień po czym polecialy na śmietnik.

Mam gwarancję na 24 miechy i kupione u qmpla w sklepie, więc z wymianą nie będzie problemu zeby.GIF Ale jak narazie jestem zadowolony.

I co to za śrubki mają być? Do czego mają służyć???

Napisano

> aa no zapomniałem się ze tu po śląsku nie rozumiecie ;P

> Szkota - Taśma czarna izolacyjna

Za dużo to nie pomoże bo iskra biegnie po wierzchu wzdłuż pola magnetycznego wokół kabli.

Napisano

> Mam gwarancję na 24 miechy i kupione u qmpla w sklepie, więc z wymianą nie będzie problemu Ale

> jak narazie jestem zadowolony.

> I co to za śrubki mają być? Do czego mają służyć???

Sruby oporowe dla dźwigni przepustnicy ustalaja min i max otwarcia.

Napisano

> Sruby oporowe dla dźwigni przepustnicy ustalaja min i max otwarcia.

waytogo.gif20.GIF

Napisano

Sprawdziłem na zapasowym zespole i rzeczywiście dwie sruby, jedna oporowa min otwarcia przepustnicy druga to nie max ale regulacja dotyku dźwigni do czujnika na krokowym .

Napisano

> Sprawdziłem na zapasowym zespole i rzeczywiście dwie sruby, jedna oporowa min otwarcia przepustnicy

> druga to nie max ale regulacja dotyku dźwigni do czujnika na krokowym .

A masz gdzieś jakieś foto jak to ma być prawidłowo ustawione? Albo info ile ma być np zwojów tej śróbki wkręcone? (najlepiej z foto zeby.GIF:D)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.