Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA IV 1.4 turbo - zagazowanie

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> skoro gazuje się fiata bravo 1,4 T i wszystkie VAG 1,8T, to astra pewnie też

Gazownik mi powiedział, że jak wtrysk jest bezpośredni to się nie da.... tzn. da, ale powypala zawory czy coś...

więc tak naprawdę się nie da

Napisano

> Gazownik mi powiedział, że jak wtrysk jest bezpośredni to się nie da.... tzn. da, ale powypala

> zawory czy coś...

> więc tak naprawdę się nie da

Jeśli chodzi o wtrysk bezpośredni to się da, są specjalne kity BRC do tego, tylko wtedy oszczędności mniejszą, bo nawet podczas pracy na gazie co jakiś czas jest podawane paliwo aby wtryskiwacz benzynowy się nie zapiekł.

Napisano

> Gazownik mi powiedział, że jak wtrysk jest bezpośredni to się nie da.... tzn. da, ale powypala

> zawory czy coś...

> więc tak naprawdę się nie da

Jeśli ten silnik ma wtrysk bezpośredni, to sobie odpuść. Szkoda zachodu dla wątpliwych oszczędności w tym przypadku.

Napisano
  • Autor

> Jeśli ten silnik ma wtrysk bezpośredni, to sobie odpuść. Szkoda zachodu dla wątpliwych oszczędności

> w tym przypadku.

Pytanie czy ma?? Bo i gazownik mi mówił, że jeśli tak to nie warto...

Napisano

> Pytanie czy ma?? Bo i gazownik mi mówił, że jeśli tak to nie warto...

trzeba zobaczyć, czy w kolektorze są wtryski, do kąt doprowadzone są przewody paliwowe/listwa wtryskowa.

Napisano

> trzeba zobaczyć, czy w kolektorze są wtryski, do kąt doprowadzone są przewody paliwowe/listwa

> wtryskowa.

Na stronach opla nie ma jakis danych technicznych?

Napisano

> Na stronach opla nie ma jakis danych technicznych?

mi nie udało się znaleźć takiej informacji na stronie opla. Myślę, że gdyby był, to by się tym chwalili.

• 2 miesiące później...
Napisano

> skoro gazuje się fiata bravo 1,4 T i wszystkie VAG 1,8T, to astra pewnie też

Jak to wygląda z silnikami t-jet Fiata? Instalacja gazu jest bezproblemowa, czy trzeba wybitnych fachowców do tego?

Napisano

> Jak to wygląda z silnikami t-jet Fiata? Instalacja gazu jest bezproblemowa, czy trzeba wybitnych

> fachowców do tego?

z tego co piszą i co dzwonilem po gaziarzach to robią i daje radę

Najgorzej że jeden polecany warsztat od znajomego nie chciał robić hehe

Napisano

> Jak to wygląda z silnikami t-jet Fiata? Instalacja gazu jest bezproblemowa, czy trzeba wybitnych

> fachowców do tego?

bezproblemowa ok.gif

Napisano

> bezproblemowa

Tak mnie ostatnio zainteresował temat, czy by sobie nie wstawić, gwarancji już nie mam, robię większe przebiegi niz przez ostatnie 2 lata.

Może bym zaryzykował i zagazował parcha smile.gif

Tylko nie znam kto w Trójmieście bawił się tym silnikiem, nie wiem jaką najlepiej instalkę założyć, jakiej firmy?

Na razie tak sobie rozmyślam na ten temat, ale może się skuszę, obawiam się tylko partactwa podczas instalacji i późniejszego użerania się z serwisantem hmm.gif

Napisano

> Tak mnie ostatnio zainteresował temat, czy by sobie nie wstawić, gwarancji już nie mam, robię

> większe przebiegi niz przez ostatnie 2 lata.

> Może bym zaryzykował i zagazował parcha

Trzeba było wstawić do nowego zlosnik.gif

> Tylko nie znam kto w Trójmieście bawił się tym silnikiem, nie wiem jaką najlepiej instalkę założyć,

> jakiej firmy?

Ja wiem kto montował, gdzie i komu zlosnik.gif

jest w gdańsku taki salon fiata na Hallera... tartarini tam kosztuje 4 klocki zlosnik.gif Mmmmiodzio zlosnik.gif

> obawiam się tylko partactwa podczas

> instalacji i późniejszego użerania się z serwisantem

Zwlekaj dalej zlosnik.gif

Napisano

> Trzeba było wstawić do nowego

eee tam mało jeździł,,baaaaaardzo mało zlosnik.gif

> Ja wiem kto montował, gdzie i komu

> jest w gdańsku taki salon fiata na Hallera... tartarini tam kosztuje 4 klocki Mmmmiodzio

Wolałbym u typowych gazowników, dzwoniłem do jednej firmy w Sopocie, tak na szybko 3100 zł zaspiewali, ale t-jeta jeszcze chyba nie gazowali oslabiony.gif

> Zwlekaj dalej

BRC to dobre instalki?

Napisano

> eee tam mało jeździł,,baaaaaardzo mało

> Wolałbym u typowych gazowników, dzwoniłem do jednej firmy w Sopocie, tak na szybko 3100 zł

> zaspiewali, ale t-jeta jeszcze chyba nie gazowali

> BRC to dobre instalki?

Możesz podpytać jeszcze w dwóch innych warsztatach w Gdyni - Auto-Atut na ul. Wrocławskiej 93 (058 668 57 77) oraz w Perfect Auto. Z doświadczenia polecam oba, a zwłaszcza ten pierwszy zlosnik.gifok.gif

Co do ceny instalacji, jak ostatnio pytałem w Auto-Atut to za silnik 4-cylindrowy podali mi cenę 2900 zł. W sytuacji gdybym chciał założyć lepszy sterownik (bodajże Plug&Drive zamiast SQ24) oraz wtryskiwacze (niestety nie pamiętam jakie) cena wzrasta do ok. 3400-3500 zł.

Napisano

> Wolałbym u typowych gazowników, dzwoniłem do jednej firmy w Sopocie, tak na szybko 3100 zł

Ci typowi gazownicy Twojego silnika na oczy może nawet nie widzieli. Nie ma lepszego miejsca od aso.

> zaspiewali, ale t-jeta jeszcze chyba nie gazowali

> BRC to dobre instalki?

To w czym są lepsi od aso? Dobre, ale zależy co.

Napisano

> Ci typowi gazownicy Twojego silnika na oczy może nawet nie widzieli. Nie ma lepszego miejsca od

> aso.

Wydaje mi się, że ASO to ma gazownika jakiegoś z doskoku, przecież oni nie żyją z montażu LPG.

> To w czym są lepsi od aso? Dobre, ale zależy co.

Wujas w firmie miał Fiaty z LPG montowanym w ASO i ciągle mieli problemy, ASO najwidoczniej nie potrafiło tego wyregulować.

Dla mnie nie problem kto to zamontuje, ważne, aby umieli to ustawić i bezproblemowo naprawić

Jeżeli mam w ASO zapłacić więcej, a będę zadowolony to czemu nie. Gorzej jak będzie na odwrót, zapłacę więcej i będę się użerał.

Masz moze namiar do tej osoby, której w Gdańsku robili LPG? Może na jakimś forum siedzi?

Napisano

poszukaj na stronie czakramu autoryzowanej stacji najbliżej siebie i możesz działac.

Napisano

> poszukaj na stronie czakramu autoryzowanej stacji najbliżej siebie i możesz działac.

Sprawdziłem i są tam nawet te polecane na AK ok.gif

a i jeszcze jedno. Czy instalka do silnika z turbo jest inna niż do silnika bez turbo?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.