Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Saab 9-3 2.8 T wersja 280 km. Jak to powinno jezdzić?

Featured Replies

Napisano

Pewnie MarekFLoryda cos może powiedzieć na ten temat wink.gif Wczoraj na światłach spotkałem takiego i koleś dostał w sumie baty ode mnie po czym jak sie kolejny raz zatrzymalismy to sie dopytywał co ja mam w volvinie ze napewno cos oszukuje.. nie moze być seria. Swtierdził ze jego Sabina to jakas wersja specjalna -ma 280 km i 5.8 /100 Jak to powinno jezdzic bo sam jestem zdziwiony wink.gif

Napisano

> Pewnie MarekFLoryda cos może powiedzieć na ten temat Wczoraj na światłach spotkałem takiego i

> koleś dostał w sumie baty ode mnie po czym jak sie kolejny raz zatrzymalismy to sie dopytywał

> co ja mam w volvinie ze napewno cos oszukuje.. nie moze być seria. Swtierdził ze jego Sabina

> to jakas wersja specjalna -ma 280 km i 5.8 /100 Jak to powinno jezdzic bo sam jestem

> zdziwiony

Jesli na papierze jest predszy niz T5.. to zawiodl jak zwykle lacznik. zlosnik.gif

Dla serii.

Napisano
  • Autor

> Kierowca Saaba nie umiał jezdzic.

No własnie...

zauważyłem ze takimi szybszymy sedanami czy 5d to nie umieją jezdzić Z tydzień temu mnie ganiał bmw 130i i tez dostał baty... i nie mógl sie nadziwić i uwierzyć że mój to seria a na papierze też bmw zdecydowanie powinien byc szybszy

Napisano

> No własnie...

> zauważyłem ze takimi szybszymy sedanami czy 5d to nie umieją jezdzić Z tydzień temu mnie ganiał bmw

> 130i i tez dostał baty... i nie mógl sie nadziwić i uwierzyć że mój to seria a na papierze też

> bmw zdecydowanie powinien byc szybszy

Często kierowcy zapominają, ze auto nie jedzie samo a srylion koni na papierze nie sprawi, ze auto pojedzie szybko po luku drogi wink.gif

Pamietaj, ze coraz bardziej stara sie nam wmawiac, ze kupujac szybkie auto bedziemy jezdzic szybko.

EDIT: poza tym osiagi danej klasy samochodow pomimo stalego zwiekszanai sie mocy silnikow nie zmienia sie jakos specjalnie.

Napisano

> Pewnie MarekFLoryda cos może powiedzieć na ten temat Wczoraj na światłach spotkałem takiego i

> koleś dostał w sumie baty ode mnie po czym jak sie kolejny raz zatrzymalismy to sie dopytywał

> co ja mam w volvinie ze napewno cos oszukuje.. nie moze być seria. Swtierdził ze jego Sabina

> to jakas wersja specjalna -ma 280 km i 5.8 /100 Jak to powinno jezdzic bo sam jestem

> zdziwiony

208, a może 280... hm... 5.8, a może 8.5.... tyle czynników się na to składa, że ciężko ogarnąć użytkownikom może zlosnik.gifoink.gif

T5 prędkie są, Saaby widocznie nie grinser006.gif

A tak szczerze to o ile pamiętam 280KM było w limitowanym Turbo X, bo tu w Łodzi takiego widuję jednego. Chyba 2 tysiące egzemplarzy mieli tego kiedyś wydać. On ma napęd 4x4.

Napisano

W przypadku manuala umiejętne ruszenie samochodem z turbo wymaga po pierwsze zdawania sobie sprawy z tego ze się wyscigujemy (żeby podkrecic turbo) a po drugie pozbycia się sporego kawałka okladziny sprzegla. W automacie jeszcze gorzej bo trzeba ryzykować rozwalenie go. Do tego Saab ma dwa wielkie mankamenty - oprogramowanie ograniczające maksymalny moment na 1 i 2 (zaczyna ładnie ciągnąć dopiero na 3) i niesamowicie agresywna kontrole trakcji która obcina moc przy najdelikatniejszym poslizgu. Jak scigalisvie się do 100 a nie 250 a do tego kierowca nie umiał wykorzystać turbo, to nie dziw ze poległ.

P.s. Własnie z takiego powodu wole duży wolnossacy - normalna jazda drogowa wymaga mocy "teraz" a nie jak się turbo w końcu rozkreci. Saab wielokrotnie doprowadził mnie do prawie popuszczenia w majtki gdy próbowałem szybko zeskoczyc ze skrzyżowania a moc się w końcu pojawiała jak już jej wcale nie było potrzeba. Jak to ktoś ma w stopce - "nic nie zastąpi pojemności".

Napisano
  • Autor

Ganialismy sie 2 razy.. Raz nie wiedziałem ja ze on sie bedzie ganiał i na 1 i 2 zostałem a własnie 3 pojechałem i został- scigalismy sie do ok 180 km/h Drugi raz spod świateł to juz wiedziałem ze sie ganiamy i został od startu... pow 100 odpuścił....widać slaby driver z niego wink.gif

PS volvina ma maksymalny moment od ok 1800 do 4500 obrotów - jezdzi jak diesel niemal tylko znacznie dłuuższe przełożenia ( 2 odcina przy 110 3- pow 160) Tak wiec problem że nei ma mocy w danym momencie nie istnieje.. wręcz samo wrażenie z jazdy jest słabe bo nie czuć kiedy sie turbo włącza- działa od samego dołu..ciągnie równo. DTSC niestety tez mocno tłumi ale jezdze na wyłaczonym i wyłączam klime

Napisano

> PS volvina ma maksymalny moment od ok 1800 do 4500 obrotów

Czyli niecałe 3000 obrotów w czasie których możesz przyspieszyć. Porównaj to z takim wykresem:

http://archives.media.gm.com/us/powertra...LS7_COR_SAE.pdf

Masz wystarczająco momentu od 800 obrotów do 7000. To właśnie powód dla którego nie lubię turbo...

Napisano

> Czyli niecałe 3000 obrotów w czasie których możesz przyspieszyć. Porównaj to z takim wykresem:

> http://archives.media.gm.com/us/powertra...LS7_COR_SAE.pdf

> Masz wystarczająco momentu od 800 obrotów do 7000. To właśnie powód dla którego nie lubię turbo...

wodzu, co Ty porownujesz malutki silniczek turbo z piecem majacym tyle pojemnosci, ze na 3 tyakie volvo by starczylo? screwy.gif

Napisano

> wodzu, co Ty porownujesz malutki silniczek turbo z piecem majacym tyle pojemnosci, ze na 3 tyakie

> volvo by starczylo?

Chodzi mi o ideę a ten wykres miałem akurat pod ręką. Pojemności nie zastąpi żadne turbo choć ekolodzy próbują nam to wmówić.

Napisano

> Jesli na papierze jest predszy niz T5.. to zawiodl jak zwykle lacznik.

> Dla serii.

W jednym z ostatnich odcinków TopGear było pokazane jak wiele na starcie zależy od kierowcy. Tam akurat z tego co pamiętam pokazywano auta od bardzo podobnych parametrach.

Wiec gratki dla Ciebie że wiesz jak przydusić auto ok.gif

Napisano

> Ganialismy sie 2 razy.. Raz nie wiedziałem ja ze on sie bedzie ganiał i na 1 i 2 zostałem a własnie

> 3 pojechałem i został- scigalismy sie do ok 180 km/h Drugi raz spod świateł to juz wiedziałem

> ze sie ganiamy i został od startu... pow 100 odpuścił....widać slaby driver z niego

Może meliskę jakąś zacznij pić albo inną jogę trenować. facepalm.gif

Napisano

> Może meliskę jakąś zacznij pić albo inną jogę trenować.

ziew.gif

Napisano

> zdziwiony

vectra kombi z tym motorem dostej baty w deszczowa pogode od tutusiowego forestera z moca 100KM miejsza

sparawdzane wielokrotnie

Napisano

> vectra kombi z tym motorem dostej baty w deszczowa pogode od tutusiowego forestera z moca 100KM

> miejsza

> sparawdzane wielokrotnie

A w sloneczna? icon_rolleyes.gif

Chyba nie jest latwo sie domyslic, ze na sliskim oska z ta moca bedzie stala w miejscu icon_rolleyes.gif

Napisano

> A w sloneczna?

> Chyba nie jest latwo sie domyslic, ze na sliskim oska z ta moca bedzie stala w miejscu

w sloneczna pogote ten samochod (vecta) tez nie skreca

jedyne srodowisko gdzie mozna kozystac z tej mocy to rowna, szeroka, prosta autostrada

Napisano

> w sloneczna pogote ten samochod (vecta) tez nie skreca

No, subaryna tez pozeraczem zakretow ne jest - szczgelnie te "cywilne" wersje. Nie ma co ukrywac, ze "troszke" ryje przodem.

> jedyne srodowisko gdzie mozna kozystac z tej mocy to rowna, szeroka, prosta autostrada

A to vectra, volvo t5 czy saab 9-3 byly budowane z mysla o jakims innym srodowiskuß hehe.gif

Napisano

> No, subaryna tez pozeraczem zakretow ne jest - szczgelnie te "cywilne" wersje. Nie ma co ukrywac,

> ze "troszke" ryje przodem.

jesli subaru nie jedzi po zakreach to jazda vectra 2.8T po zakreach mozna nazwac jedynie proba utrzymania sie na pasie z predkoscia mniejsza niz blizniacza vectra z 1.6 pod maska

> A to vectra, volvo t5 czy saab 9-3 byly budowane z mysla o jakims innym srodowiskuß

ok.gif pewnie tak choc volvo s80 t6 ktorym mam okazje czesto jedzic tez bardzo slabo sobie radzi w innych warunkach drogowych niz autostarada

Napisano

W szkole jazdy Saaba uczyli nas co można tym samochodem dokonać i jak na przednionapedowca był rewelacyjny. Zdecydowanie wiecej niż jazda po prostej. Samochód wymaga kierowcy - posadz nieumiejetnego w 911 GT3 i będzie jechał wolniej po torze niż profesjonalista Saabem. Wiec pisanie głupot o tym ze ten samochód może tylko po prostej co najwyżej świadczy o ograniczonych umiejętnościach piszącego.

Napisano

> W szkole jazdy Saaba uczyli nas co można tym samochodem dokonać i jak na przednionapedowca był

> rewelacyjny. Zdecydowanie wiecej niż jazda po prostej. Samochód wymaga kierowcy - posadz

> nieumiejetnego w 911 GT3 i będzie jechał wolniej po torze niż profesjonalista Saabem. Wiec

> pisanie głupot o tym ze ten samochód może tylko po prostej co najwyżej świadczy o

> ograniczonych umiejętnościach piszącego.

nigdzie nie napisalme zlego slowa o Sabie pisalem jedynie o vectrze z blizniaczym silnikiem...

wyluzuj....

Napisano

> nigdzie nie napisalme zlego slowa o Sabie pisalem jedynie o vectrze z blizniaczym silnikiem...

> wyluzuj....

Saab i Vectra to w zasadzie bliźniaki pod tym względem.

Napisano

> Saab i Vectra to w zasadzie bliźniaki pod tym względem.

pod jakim wzgledem?

silnka, zestrojenia zawieszenia, rozkladu masy?

Napisano
  • Autor

> Może meliskę jakąś zacznij pić albo inną jogę trenować.

?????

znaczy sie jestem wariat szaleniec psychopata narwaniec i morderca no tak rozumiem i powinienem sie leczyc?? To meliska chyba nie pomoże... jogę juz wieczorami trenuje smile.gif

Napisano
  • Autor

w zakrętach z s40 nie jest też tak źle.. wszak to focus ST dość podobnie zestrojony wink.gif w zakretach jakims mistrzem nie jest ale tragedii tez nie ma

Napisano

> nigdzie nie napisalme zlego slowa o Sabie pisalem jedynie o vectrze z blizniaczym silnikiem...

> wyluzuj....

Ale przyznasz, ze skoro polska, i nie tylko policja ogarnia takie Vectry, co czasem widac na filmikach, i nie jada bynajmniej z predkoscia 50km/h, to Twoja ocena tego auta jest dosc tendencyjna 270751858-jezyk.gif. I tak, mam Vectre biglaugh.gif

Napisano

> Ale przyznasz, ze skoro polska, i nie tylko policja ogarnia takie Vectry, co czasem widac na

> filmikach, i nie jada bynajmniej z predkoscia 50km/h, to Twoja ocena tego auta jest dosc

> tendencyjna . I tak, mam Vectre

Nie jest tendencyjna tylko zalezy od punktu odniesienia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> zdziwiony

To silnik z Vectry OPC. Nie wiem jak zestrojony jest Saab, ale niby supersportowa Vectra ma niezłe problemy z trakcją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.