Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne rozładowywanie się akumulatora. Pomocy.

Featured Replies

Napisano

Witam

Problem praktycznie zaczął się w 2007 roku miesiąc po kupnie samochodu. Przejechałem do Chorwacji ponad 1000km (klima, podłączona lodówka, gps, dvd). Wyłączyłem silniczek, odłączyłem urządzenia i przez 3 dni nie wsiadałem do samochodu. Po 3 dniach wsiadam a tu - akumulator rozładowany. Przyjechał pan z assistance, naładował i po problemie. Rok spokoju.

Był piękny letni dzień, więc włączyłem klimę. Pojeździłem trochę. Następnego dnia wsiadam - akumulator na zero.

Zgłaszałem sprawę na przeglądach w oplu. Mówili, ze dokonywali pomiarów i wszystko jest ok. Wierzę im, bo problem występuje raz, dwa razy na rok. Raczej w lecie.

Skończyła się gwarancja, pojechałem na przegląd do prywatnej firmy (miesiac temu). Złapali się za głowę, bo ładowanie na poziomie 18v. Przeczyścili alternator, gdzie znaleźli wodę. Po przeczyszczeniu ładowanie spadło do prawidłowej wartości 14,4v.

Myślałem, że po problemie - do wczoraj i dziś...

Wczoraj przychodzę, odpalam i - nie odpalę. Akumulator padł. Sąsiad pomógł. Pojeździłem trochę i dziś ta sama sytuacja - akumulator padnięty. Dodam, że około rok temu akumulator był sprawdzany i wszystko było ok.

Jak znam życie jutro już pewnie będzie ok i na serwis nie będzie co jechać, bo niczego nie znajdą.

Co robić ? Na co wam to wygląda ?

Mogę kupić nowy akumulator, ale jeśli jest zwarcie w instalacji, to będzie to niepotrzebny wydatek.

Radio zainstalowane jest z obejściem stacyjki, ale to raczej nie ono, bo problem był by stały a tu 1-2 razy na rok...

Mam podejrzenia, że to klima, bo wyładowania zgrywają się w czasie z jej włączeniem. Ale przecież klima jest odcinana po wyłączeniu stacyjki...

Pomocy...

Astra G 1.4 ECOETEC

Napisano

> rok temu akumulator był sprawdzany i wszystko było ok.

Jak dostawał 18V to już nie jest ok...

Pozdroofka

Napisano

> Witam

> Problem praktycznie zaczął się w 2007 roku miesiąc po kupnie samochodu. Przejechałem do Chorwacji

> ponad 1000km (klima, podłączona lodówka, gps, dvd). Wyłączyłem silniczek, odłączyłem

> urządzenia i przez 3 dni nie wsiadałem do samochodu. Po 3 dniach wsiadam a tu - akumulator

> rozładowany. Przyjechał pan z assistance, naładował i po problemie. Rok spokoju.

> Był piękny letni dzień, więc włączyłem klimę. Pojeździłem trochę. Następnego dnia wsiadam -

> akumulator na zero.

> Zgłaszałem sprawę na przeglądach w oplu. Mówili, ze dokonywali pomiarów i wszystko jest ok. Wierzę

> im, bo problem występuje raz, dwa razy na rok. Raczej w lecie.

> Skończyła się gwarancja, pojechałem na przegląd do prywatnej firmy (miesiac temu). Złapali się za

> głowę, bo ładowanie na poziomie 18v. Przeczyścili alternator, gdzie znaleźli wodę. Po

> przeczyszczeniu ładowanie spadło do prawidłowej wartości 14,4v.

> Myślałem, że po problemie - do wczoraj i dziś...

> Wczoraj przychodzę, odpalam i - nie odpalę. Akumulator padł. Sąsiad pomógł. Pojeździłem trochę i

> dziś ta sama sytuacja - akumulator padnięty. Dodam, że około rok temu akumulator był

> sprawdzany i wszystko było ok.

> Jak znam życie jutro już pewnie będzie ok i na serwis nie będzie co jechać, bo niczego nie

> znajdą.

> Co robić ? Na co wam to wygląda ?

> Mogę kupić nowy akumulator, ale jeśli jest zwarcie w instalacji, to będzie to niepotrzebny wydatek.

> Radio zainstalowane jest z obejściem stacyjki, ale to raczej nie ono, bo problem był by stały a tu

> 1-2 razy na rok...

> Mam podejrzenia, że to klima, bo wyładowania zgrywają się w czasie z jej włączeniem. Ale przecież

> klima jest odcinana po wyłączeniu stacyjki...

> Pomocy...

> Astra G 1.4 ECOETEC

U mnie padła bateria w syrence alarmu to ona żerała prąd

pzdr

Napisano

Widzisz... Napisałeś jedno zdanie a zacytowałeś wielgachnego posta. Możesz określić co Tobą kierowało?

Pozdroofka

Napisano

> Widzisz... Napisałeś jedno zdanie a zacytowałeś wielgachnego posta. Możesz określić co Tobą

> kierowało?

nie mówiąc o tym, że treśc posta zlała sie niemal z cytowanym tekstem wink.gif

Napisano

Jak dla mnie to objawy wskazują na zamordowany akumulator.

Napisano

Mozliwe przyczyny:

- za niski poziom elektrolitu w aku - woda paruje w czasie upałów! Trzeba o tym pamietać, bo aku są bezobsługowe tylko w teorii, więc latem trzeba kontrolować poziom elektrolitu uzupełniając w razie potrzeby wodą demineralizowaną, w przeciwnym wypadku przy odsłoniętych celach następuje zasiarczenia akumulatora i jego zgon

- w alternatorze lub rozruszniku jedno uzwojenie ma gdzieś zwarcie i przy niektórych ustawieniach wirnika (komutatora) na postoju płynie sobie prąd do masy, wystarczy 2A i słaby akumulator, stąd sporadyczne rozładowania (przyczyna jak najbardziej mozliwa - z doświadczenia - występowała w FSO 125p kolegi i w Opel Corsa mojej córki - nadal) - w Corsie czasami jesli nie mozna odpalić silnika po krótkim postoju pod sklepem (rozrusznik milczy!) pomaga przetoczenie samochodu na V biegu i ponowna próba rozruchu, jesli po nocy to już tylko ładowanie aku... Co dziwne, takie przypadki w obu autach wystepowały głównie latem... nieraz co tydzień, a nieraz co roku... Jest to z tego względu bardzo trudne do udowodnienie, bo trzebaby było mierzyć prąd aku na postoju praktycznie po każdym wyłączeniu silnika, co jest w praktyce uciążliwe (odkręcanie klemy, właściwe użycie amperomierza, dziewczyna nie da sobie rady, chociaż mgr inż. po Politechnice he he). To juz powinien elektryk oba podejrzane maszyny wymontować z auta i mierzyć wszystkie uzwojenia na komutatorach...

- sprężarka klimy pobiera zbyt duży prąd i podczas jazdy akumulator nie jest ładowany

- faktycznie teraz to już aku może być zamordowany przez +18V na zaciskach podczas jazdy... trzeba sprawdzić kolor elektrolitu - jesli jest brązowo-brunatny to aku do utylizacji, jesli jest klarowny to naładować na full 100% 24-48h w zalezności od prądu ładowania kontrolując gęstość elektrolitu i prąd ładowania (jesli prąd ładowania spadnie poniżej 0,5A, a gęstość wskazuje na niedostateczne naładowanie - utylizacja). Przed zakupem nowego, posługując się starym aku trzeba zlokalizować przyczynę rozładowywania, bo szkoda nowy zamordować zwarciami do zera...

Wykluczam zbyt duży sumaryczny prąd na postoju (alarm, LPG itd....), bo wtedy aku padałby regularnie częściej, ale nie zaszkodzi pomierzyc kilka razy... (tak do 50mA ujdzie, więcej to już za dużo).

Pozdr.

Napisano

> Mozliwe przyczyny:

> - za niski poziom elektrolitu w aku - woda paruje w czasie upałów!

- zgoda, ale po wyschnięciu części płyt już ciągle by był niedoładowany i miał by zmniejszoną pojemność;

> - w alternatorze lub rozruszniku jedno uzwojenie ma gdzieś zwarcie

- w alternatorze nie ma komutatora, a co do rozrusznika, to opisany objaw występuje przy zużytych tulejkach i mocno zabrudzonym rozruszniku, a także za krótkich (zużytych) szczotkach;

Najbardziej podejrzane jest radio i alarm. Jeżeli alarm ma syrenkę z własny zasilaniem, to to może być przyczyną. Po zestarzeniu się akumulatorków w syrence pobiera on ciągle prąd z akumulatora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.