Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yaris T Sport mk1

Featured Replies

Napisano

Chciałem się dowiedzieć czegoś o tym właśnie modelu Toyoty Yaris.

A konkretniej jak wygląda sprawa serwisowania/kosztów chociażby w porównaniu z mniejszymi silnikami yarisa, jak wygląda sprawa trwałości tych jednostek, jak to w ogóle jeździ devil.gifzlosnik.gif czy warto się pchać w takie autko jako auto dla dwójki osób głównie do miasta (rzadziej trasa), czy raczej szukać czegoś pokroju Clio (też chodzi mi po głowie)

przy okazji również jak wygląda spalanie i rozrząd w tym modelu.

Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny ok.gif

Napisano

> Chciałem się dowiedzieć czegoś o tym właśnie modelu Toyoty Yaris.

> A konkretniej jak wygląda sprawa serwisowania/kosztów chociażby w porównaniu z mniejszymi silnikami

> yarisa, jak wygląda sprawa trwałości tych jednostek, jak to w ogóle jeździ czy warto się

> pchać w takie autko jako auto dla dwójki osób głównie do miasta (rzadziej trasa), czy raczej

> szukać czegoś pokroju Clio (też chodzi mi po głowie)

> przy okazji również jak wygląda spalanie i rozrząd w tym modelu.

> Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny

Sport tylko z nazwy. zlosnik.gif

Nie wiem ile kusztuje utrzymanie tego, ale wiem, ze mozna sie nim scigac conajwyzej z lanosami zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sport tylko z nazwy.

> Nie wiem ile kusztuje utrzymanie tego, ale wiem, ze mozna sie nim scigac conajwyzej z lanosami

ale ja nie szukam auta do ścigania zlosnik.gif

szukam auta w miarę dynamicznego, nie musi być rakieta, a przy okazji w miarę trwałego i ekonomicznego. dlatego zastanawiam się jeszcze nad tsportem. najbardziej korci mnie clio 2.0 ale boję się popaść w koszta zlosnik.gif

Napisano

> ale ja nie szukam auta do ścigania

> szukam auta w miarę dynamicznego, nie musi być rakieta, a przy okazji w miarę trwałego i

> ekonomicznego. dlatego zastanawiam się jeszcze nad tsportem. najbardziej korci mnie clio 2.0

> ale boję się popaść w koszta

może Civic V-tec

Napisano

> wiem, ze mozna sie nim scigac conajwyzej z lanosami

Trochę naciągane to porównanie.

Yaris 1.5 TS (mk1) ma w papierach przyspieszenie (0-100 km/h) 9.0 sekund, a Lanos 1.6 ma 11.5 sekund.

Napisano

> Trochę naciągane to porównanie.

> Yaris 1.5 TS (mk1) ma w papierach przyspieszenie (0-100 km/h) 9.0 sekund, a Lanos 1.6 ma 11.5

> sekund.

Przyspieszanie akurat nie jest mocną stroną tego Yarisa, ale ponoć bardzo fajnie skręca ok.gif

Napisano

> ale ja nie szukam auta do ścigania

> szukam auta w miarę dynamicznego, nie musi być rakieta, a przy okazji w miarę trwałego i

> ekonomicznego.

To jest typoszereg silników, który miał problem ze zużyciem oleju.

Jeżeli sprzęt który macasz nie ma w dokumentacji wymiany bloku krótkiego (blok bez numerów lub z "dorabianymi" numerami) lub nie jest sprzętem kwalifikującym się do wymiany shortblock (minimum to komplet przeglądów w ASO + rozsądny przebieg - kiedyś do 150 kkm, potem ponoć podnieśli do 200 kkm) to pojęcie "trwałość" może być dość specyficzne.

Wyjąwszy popierdzenie w tapicerkę w salonie niestety nie miałem okazji z YTS, ale patrząc na "stajla" i papierowe dane to jest to jedno z najfajniejszych aut w ofercie Toyoty.

Podobno ma 2 gigantyczne aututy:

1. Spowalniacze zatrzymujące sprzęt w miejscu (i takowe są tylko w YTS)

2. Podobno zajebiście hasa po winklach (też wyłączna cecha YTS).

Była też wersja YTST, czyli to o czym piszesz + turbosprężarka i 150 KM i toto to wymiatacz pierwsza klasa musi być.

Niestety - bardzo limitowana seria, dostępna ZTCW tylko na rynku Szwajcarskim i to w baaardzo ograniczonych ilościach.

Dziś auto w sumie kolekcjonerskie i biały kruk.

Napisano

> 2. Podobno zajebiście hasa po winklach (też wyłączna cecha YTS).

Jesli chcesz hasac po winklach w tej klasie wielkosciowo-cenowej to tylko i wylacznie 106 S16 / Rallye albo Saxo VTS.

Napisano
  • Autor

> może Civic V-tec

nad civiciem myślałem, ale przy takim budżecie niestety do wyboru jest tylko ten okropnie brzydki model zlosnik.gif (nie wiem jakie lata produkcji, ale chodzi mi o ten model, który poprzedzał obecny)

choć i na tapecie jest także jeszcze Ford Focus icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Przyspieszanie akurat nie jest mocną stroną tego Yarisa, ale ponoć bardzo fajnie skręca

9 sekund to chyba dramatu nie ma? icon_rolleyes.gif zaznaczam, że nie szukam rajdówki, tylko auta do sprawnego poruszania się głównie po mieście, ekonomicznego i w miarę trwałego ok.gif

Napisano
  • Autor

> 9 sekund to chyba dramatu nie ma?

dla mnie w aucie, które ma w nazwie "sport" to jest właśnie dramat... ale zależy czego oczekujesz ok.gif

> zaznaczam, że nie szukam rajdówki, tylko auta do sprawnego

> poruszania się głównie po mieście, ekonomicznego i w miarę trwałego

taki Yaris będzie idealny ok.gif

Napisano
  • Autor

> taki Yaris będzie idealny

no właśnie jeszcze zastanawiam się trochę nad Focusem albo Clio, wiem, że to trzy zupełnie różne samochody, ale jakoś tak się na nie uparłem zlosnik.gif ino nie wiem który z nich najlepszym wyborem będzie icon_rolleyes.gif

Napisano

> no właśnie jeszcze zastanawiam się trochę nad Focusem albo Clio, wiem, że to trzy zupełnie różne

> samochody, ale jakoś tak się na nie uparłem ino nie wiem który z nich najlepszym wyborem

> będzie

Jesli to Clio to nie Sport to nie warto. A jesli auto ma byc tylko do miasta to T-Sport na pewno lepszy od Focusa.

Napisano
  • Autor

> Jesli to Clio to nie Sport to nie warto. A jesli auto ma byc tylko do miasta to T-Sport na pewno

> lepszy od Focusa.

przedział cenowy to 15 - 18 tysięcy ok.gif auto ma być głównie do miasta, jednak od czasu do czasu jakaś trasa też by była mile widziana.

W focusie podoba mi się ogólnie sylwetka i spore wnętrze, natomiast naczytałem się troszkę o awaryjności, poza tym nie wiem jak ekonomia to znaczy części i spalanie icon_rolleyes.gif

w yarisie podoba mi się...ogólnie lubię małe autka o sportowym zacięciu, jednak boję się, czy to nie jest za małe zlosnik.gif

jeździłem yarisem mk2 jednak ten był o prawie 10 cm większy zlosnik.gif poza tym przemawia do mnie niska awaryjność ok.gifnie wiem jeszcze jak koszta eksploatacyjne icon_rolleyes.gif

clio hmm zazwyczaj fajnie wyposażone ok.gif podoba mi się z zewnątrz, boję się jednak trochę o awaryjność (być może wynika to ze stereotypów krążących o francuzach hmm.gif ) clio sporta trochę się boję i raczej rozważałbym jakiś motor 1.6 ok.gif natomiast ten zaś najmniej podoba się mojej mulher.gifzlosnik.gif i bądź tu mądry spineyes.gif

p.s. jak by ktoś miał jeszcze jakieś typy to zapraszam zlosnik.gif

Napisano

> p.s. jak by ktoś miał jeszcze jakieś typy to zapraszam

Civic 6gen 3D 1.5 VTEC + krotka skrzynia (bo niestety seria jest dluuuuga dla ekonomii) - efekt to bardzo przyjemne, fajnie sie prowadzace, zwinne, calkiem szybkie i ekonomiczne auto.

Napisano
  • Autor

> Civic 6gen 3D 1.5 VTEC + krotka skrzynia (bo niestety seria jest dluuuuga dla ekonomii) - efekt to

> bardzo przyjemne, fajnie sie prowadzace, zwinne, calkiem szybkie i ekonomiczne auto.

wolałbym coś młodszego ok.gif a o civicu 7 generacji jakieś info masz?

bo jak przeglądałem allegro to zacząłem się oswajać z wersją tylko 3d właśnie 7 generacji i dołączyła ona do faworytów ok.gif

zachęca na pewno wielkość, chyba trwałość icon_rolleyes.gif natomiast co z resztą to poczekam na opinie ok.gif

p.s. pod uwagę brałbym silnik raczej 1.6

Napisano

> Jesli chcesz hasac po winklach w tej klasie wielkosciowo-cenowej to tylko i wylacznie 106 S16 /

> Rallye albo Saxo VTS.

Nie moglem tego napisac bo bylbym stronniczy zlosnik.gif

ale dziekuje. zlosnik.gifok.gif

Napisano

> wolałbym coś młodszego a o civicu 7 generacji jakieś info masz?

> bo jak przeglądałem allegro to zacząłem się oswajać z wersją tylko 3d właśnie 7 generacji i

> dołączyła ona do faworytów

> zachęca na pewno wielkość, chyba trwałość natomiast co z resztą to poczekam na opinie

> p.s. pod uwagę brałbym silnik raczej 1.6

To nie ten budzet niestety frown.gif

Ale 1.6 Sport jest bardzo przyjemny w jezdzie codziennej - calkiem twarde ale nie-niekomfortowe zawieszenie, szybka przekladnia kierownicza, stosunkowo niskie i szerokie (jak na taka wersje silnikowa) opony sprawiaja, ze naprawde przyjemnie sie tym jezdzi. Do tego bardzo fajnie trzymajace i wygodne fotele, kierownica identyczna jak w Type-R (tylko czarny znaczek i czarne przeszycia zamiast czerwonych) czyli malutka i bardzo mila w dotyku. Plus ten samochod ma naprawde MORZE miejsca wewnatrz - ja Type-R'em przeprowadzilem sie do Wawy, autentycznie...

Silnikowo tylko 1.6, 1.4 jest po prostu za slaby, a diesel awaryjny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.