Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czym rozpuścić nagar?

Featured Replies

Napisano

Czym można rozpuścić nagar którego gruba warstwa zalega na elementach silnika?

Prawdopodobnie silnik był zalewany jakimś podłym mineralem który w dodatku nie był wymieniany. Warstwa nagaru jest gruba (około 1mm), konsystencja smoły, odchodzi dość łatwo.

Na elementy na wierzchu wystarczy trochę nafty i szczotka ryżowa.

Ale problem mam z obudową wałków rozrządu która zawalona jest od wewnątrz, nie ma tam żadnego dojścia ze szczotką, więc rozpuszczenie musi być bez szorowania, najwyżej z wypłukaniem wodą bieżącą (nawet podejście z myjką ciśnieniową jest mocno kłopotliwe ze względu na nieduże otwory popychaczy które są jedynym dojściem).

W środku do rozpuszczania musiałbym całą tą obudowę zanurzyć, a więc istotne żeby środek nie był zbyt drogi (bo do pojemnika w którym to zrobię będę musiał nalać około 20l żeby to zanurzyć, ewentualnie mniej i obracać).

Ważne też żeby środek nie uszkodził gładzi łożysk ślizgowych które są w tej obudowie i które są niewyjmowalne.

Napisano

"Odmocz" w nafcie waytogo.gif

Napisano

Ja do rozpuszczaniu nagaru używam środka do czyszczenia pistoletów lakierniczych w piance. I tego polecam, popryskasz pianką i każdy nagar się rozpuści. Tylko musisz kupić ten agresywny, po którym złazi stara farba. ok.gif

Napisano

> Czym można rozpuścić nagar którego gruba warstwa zalega na elementach silnika?

> Prawdopodobnie silnik był zalewany jakimś podłym mineralem który w dodatku nie był wymieniany.

> Warstwa nagaru jest gruba (około 1mm), konsystencja smoły, odchodzi dość łatwo.

> Na elementy na wierzchu wystarczy trochę nafty i szczotka ryżowa.

> Ale problem mam z obudową wałków rozrządu która zawalona jest od wewnątrz, nie ma tam żadnego

> dojścia ze szczotką, więc rozpuszczenie musi być bez szorowania, najwyżej z wypłukaniem wodą

> bieżącą (nawet podejście z myjką ciśnieniową jest mocno kłopotliwe ze względu na nieduże

> otwory popychaczy które są jedynym dojściem).

> W środku do rozpuszczania musiałbym całą tą obudowę zanurzyć, a więc istotne żeby środek nie był

> zbyt drogi (bo do pojemnika w którym to zrobię będę musiał nalać około 20l żeby to zanurzyć,

> ewentualnie mniej i obracać).

> Ważne też żeby środek nie uszkodził gładzi łożysk ślizgowych które są w tej obudowie i które są

> niewyjmowalne.

Kiedyś na discovery widziałem jak myli części silnika w zmywarce.

Napisano
  • Autor

> Kiedyś na discovery widziałem jak myli części silnika w zmywarce.

Też mi to przyszło do głowy, ale nie chcę potem tego nagaru mieć w zmywarce.

Ale pomysł pewnie dobry i po prostu wrzucę to do wiadra, podsypię proszku do zmywarek i zaleję gorącą wodą.

Napisano
  • Autor

> "Odmocz" w nafcie

No ale bym potrzebował tej nafty sporo, dlatego wolałbym coś opartego na wodzie.

Póki co "stary mechanik" poradził żeby to utopić w proszku do prania i w tej chwili moczy się to w Dosi smile.gif

Na drugi ogień pójdzie proszek do zmywarki (powinien być bardziej agresywny).

Napisano

Środek do czyszczenia kominków (szybki kominkowe itp.) wypróbuj ok.gif potem przepłucz naftą żeby się pozbyć resztek środka.

Napisano
  • Autor

> Środek do czyszczenia kominków (szybki kominkowe itp.) wypróbuj potem przepłucz naftą żeby się

> pozbyć resztek środka.

Obawiam się czy takie środki mi nie poniszczą gładzi łożysk, a sama obudowa chyba jest aluminiowa (nie jestem pewien, ale jakaś taka lekka się wydaje) a na takim specyfiku który mam jest napisane żeby nie czyścić aluminium.

Napisano

Polecam srodki do czyszczenia piekarnikow. Na kartuskiej w GD jest taki sklep/hurtownia gdzie mozna takie specyfiki zanabyc. Bardzo bardzo drazniace oddech, skore i oczy, ale dzialaja niesamowicie icon_eek.gif Nazywa sie to jakos "neo-disher" czy podobnie. Jak cos moge jutro wieczorem sprawdzic wink.gif

Dalo sobie to nawet rade z wanna ktora sluzyla wylacznie do mycia brudnych rak i czesci silnikowych przez dobre 5 lat zlosnik.gif

Napisano

> Też mi to przyszło do głowy, ale nie chcę potem tego nagaru mieć w zmywarce.

> Ale pomysł pewnie dobry i po prostu wrzucę to do wiadra, podsypię proszku do zmywarek i zaleję

> gorącą wodą.

Jeśli jest to aluminium, to bardzo zły pomysł. Mi w zmywarce skorodowała aluminiowa maszynka do mięsa Zelmera.

Proszek do zmywarek jest bardzo agresywny.

Napisano

> Polecam srodki do czyszczenia piekarnikow. Na kartuskiej w GD jest taki sklep/hurtownia gdzie mozna

> takie specyfiki zanabyc. Bardzo bardzo drazniace oddech, skore i oczy, ale dzialaja

> niesamowicie Nazywa sie to jakos "neo-disher" czy podobnie. Jak cos moge jutro wieczorem

> sprawdzic

> Dalo sobie to nawet rade z wanna ktora sluzyla wylacznie do mycia brudnych rak i czesci silnikowych

> przez dobre 5 lat

W tych środkach jest NaOH (KRET) i niejonowe środki (Dosia, Ludwik) i już masz tanio dużo środka cool.gif

Napisano

> W tych środkach jest NaOH (KRET) i niejonowe środki (Dosia, Ludwik) i już masz tanio dużo środka

zawsze nagar usuwałem zmywaczem do starych powłok lakierniczych.

Napisano

Ja pokryte nagarem gardziele przepustnic myłem acetonem technicznym i pięknie wszystko zeszło, błyszczały po tym jak lustro.

Napisano

Znaleźć firmę posiadającą myjkę ultradźwiękową ok.gif

Napisano

> W tych środkach jest NaOH (KRET) i niejonowe środki (Dosia, Ludwik) i już masz tanio dużo środka

NaOH lub KOH, trochę wody i masz ultra skuteczną kąpiel trawiącą aluminium. hmm.gif

Napisano

> Czym można rozpuścić nagar którego gruba warstwa zalega na elementach silnika?

> Prawdopodobnie silnik był zalewany jakimś podłym mineralem który w dodatku nie był wymieniany.

> Warstwa nagaru jest gruba (około 1mm), konsystencja smoły, odchodzi dość łatwo.

> Na elementy na wierzchu wystarczy trochę nafty i szczotka ryżowa.

> Ale problem mam z obudową wałków rozrządu która zawalona jest od wewnątrz, nie ma tam żadnego

> dojścia ze szczotką, więc rozpuszczenie musi być bez szorowania, najwyżej z wypłukaniem wodą

> bieżącą (nawet podejście z myjką ciśnieniową jest mocno kłopotliwe ze względu na nieduże

> otwory popychaczy które są jedynym dojściem).

> W środku do rozpuszczania musiałbym całą tą obudowę zanurzyć, a więc istotne żeby środek nie był

> zbyt drogi (bo do pojemnika w którym to zrobię będę musiał nalać około 20l żeby to zanurzyć,

> ewentualnie mniej i obracać).

> Ważne też żeby środek nie uszkodził gładzi łożysk ślizgowych które są w tej obudowie i które są

> niewyjmowalne.

Detersil skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.