Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] Brak radia, brzeczyka, oswietlenie wnetrza jest.

Featured Replies

Napisano

Chodzi o eFke z siga. Objaw jest taki, ze nie dziala radio, choc w kosci zasilanie jest, nie ma jednak brzeczyka pozostawionych swiatel przy zgaszonym silniku i otwartych drzwaich, ale lampka wnetrza po ich otwarciu sie wlacza. Gdzie szukac przyczyny?

Napisano

> nie dziala radio, choc w kosci zasilanie jest

To zostaje tylko: brak masy radia albo uszkodzone radio/spalony bezpiecznik w nim

> nie ma jednak brzęczyka pozostawionych świateł przy zgaszonym silniku i otwartych drzwiach, ale

> lampka wnętrza po ich otwarciu sie wlacza.

Krańcówka w słupku kierowcy ma dwa osobne przewody: jeden od lampki, drugi od brzęczyka. Wyjmij krańcówkę i zobacz co w trawie piszczy. Druga opcja to sam brzęczyk. Czasem wystarczy wyjąć go i włożyć. Wygląda jak przekaźnik ale ma dziurki w obudowie.

Pozdroofka

Napisano

> Czasem wystarczy wyjąć go

> i włożyć. Wygląda jak przekaźnik ale ma dziurki w obudowie.

Dziurki w obudowie ma brzeczyk, który niemilo brzeczy (obudowa czarna, starsza wersja), ten o bardziej przystepnej dla ucha melodii jest szary i ma podluzne wyciecia (wersja nowsza), jak kratka w wentylatorze...

Pozdrawiam

Napisano

sprawdziłeś bezpieczniki ?

Napisano

> Objaw jest taki, ze nie dziala radio, choc w kosci zasilanie jest, nie ma

> jednak brzeczyka pozostawionych swiatel przy zgaszonym silniku i otwartych drzwaich, ale

> lampka wnetrza po ich otwarciu sie wlacza. Gdzie szukac przyczyny?

Identyczne objawy jak u mnie z tym, że dochodzi do tego brak tylnego światła oraz podświetlenia deski rozdzielczej i chyba tablicy rejestracyjnej...

do tego kontrolka stanu oleju świruje, lubi sobie pomrugać nieraz zapali się raz na jakiś czas a potem zgaśnie.

Co do awarii podświetlenia to sprawdź bezpiecznik w dolnym rządku czwarty od lewej (10A) ...

ja mam zawsze 3 w zapasie i średnio raz dziennie wymieniam wczoraj 2x... Nie zarobie na bezpieczniki wink.gif

Pozdro...

Napisano

> Nie zarobie na bezpieczniki

To może, zamiast trwonić kasę na bezpieczniki,

znaleźć i usunąć problem z instalacją.

Napisano
  • Autor

> To zostaje tylko: brak masy radia albo uszkodzone radio/spalony bezpiecznik w nim

> Krańcówka w słupku kierowcy ma dwa osobne przewody: jeden od lampki, drugi od brzęczyka. Wyjmij

> krańcówkę i zobacz co w trawie piszczy. Druga opcja to sam brzęczyk. Czasem wystarczy wyjąć go

> i włożyć. Wygląda jak przekaźnik ale ma dziurki w obudowie.

> Pozdroofka

Melduje co w temacie:

Radio ma zasilanie i mase, bezpiecznik w radiu sprawny. Sprawdzone wszystkie bezpeiczniki w skrzynce -w szystkie sprawne. Sprawdzona krancowka - polaczylem przewody nawlaczonych swiatlach, brzeczyka brak. Nie zlokalizowalem samego brzeczyka. Po otwarciu drzwi nei wlacza sie oswietlenie wnetrza.

Jakies dalsze sugestie?

Napisano

> Radio ma zasilanie i mase, bezpiecznik w radiu sprawny.

Czyli padło radio. Jeżeli urządzenie dostaje prąd a mimo to nie działa...

> Sprawdzona krancowka - polaczylem przewody nawlaczonych swiatlach

Nie łącz przewodów tylko dotknij nimi do masy. Jeden jest od brzęczyka, drugi od lampki. Oba mają dostać masę.

> Po otwarciu drzwi nei wlacza sie oswietlenie wnetrza.

A przedwczoraj:

> lampka wnetrza po ich otwarciu sie wlacza

Ja obstawiam krańcówkę. Wyjmij jeszcze raz, zdejmij z niej oba przewody i dotknij nimi do masy (może być goła blacha otworu po krańcówce).

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Czyli padło radio. Jeżeli urządzenie dostaje prąd a mimo to nie działa...

> Nie łącz przewodów tylko dotknij nimi do masy. Jeden jest od brzęczyka, drugi od lampki. Oba mają

> dostać masę.

> A przedwczoraj:

> Ja obstawiam krańcówkę. Wyjmij jeszcze raz, zdejmij z niej oba przewody i dotknij nimi do masy

> (może być goła blacha otworu po krańcówce).

> Pozdroofka

No to mea culpa - jutro to sprawdze, bo dzisiaj nie chce mi sie juz grzebac w samochodzie.

Napisano
  • Autor

Nie ogarniam tego co sie dzieje. Przychodze dzisiaj do samochodu brzeczyk jest, swiatlo jest. Nic nei ruszalem od czasu sprawdzania, samochod nie jezdzil. Zostal zamkniety tuz przed zrobieniem poprzendiego opisu, otwarty dzisiaj i... sie naprawilo. Samo. Analogicznei z radiem - nagle zaczelo grac. Ale tutaj problem lezy bardziej w stykach panelu i musze poswiecic na to wiecej czasu. Cuda panie, cuda!!!

Napisano

> Cuda panie, cuda!!!

Zaraz cuda... wink.gif Mam na biurku przed sobą moja starą krańcówkę (look na fotę). Krańcówka jest częściowo wciśnięta. Widać konektor męski, który kończy się na "trójkątno" (1) smile.gif Z drugiej strony jest identyczny. Do jednego podłącza się konektor żeński od światełka, do drugiego od brzęczka. Kiedy otwierasz drzwi, te trójkąciki wchodzą w pierścień (2). Pierścień jest podłączony do masy auta, dzięki śrubce, która przykręca krańcówkę.

Trójkąciki i pierścień z czasem śniedzieją, wyrabiają się. Efekt jest taki, że albo nie działa brzęczek albo światełko albo oba na raz. Doraźnie i chwilowo można poradzić sobie czyszcząc trójkąciki albo czasem pomaga pokręcenie guzikiem krańcówki wokół swojej osi, dokonując samooczyszczenia wink.gif Czasami się chwilowo naprawia, jak się odpowiednio samo ustawi. Czego przykład masz u siebie. Najlepiej wymienić na nówkę i po kłopocie.

Pozdroofka

284085702-kran.jpg

post-36940-14352509341713_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Z tym, ze ja krancowke wykrecilem, konektory zdjalem, wszystkie styki wyczyscilem wlacznie z tymi trijkatnymi, zmontowalem wszystko dokladnie a problem nie ustapil. Sprawdzalem kilkanascie razy, bo mialem nadzieje, ze to wlasnie krancowka. Dzisiaj po otworzeniu samochodu zaswiecilo sie swiatelko w kabinie i w chwile po tym w mojej glowie. Wlaczylem swiatla - brzeczyk jest. Po tych dwoch objawieniach zalozylem panel radia i radio zaczelo grac... A mialem do garazu jechac po miernik, zeby dokladniej wszystko ogarnac.

Napisano

Spójrz na to w ten sposób: każde urządzenie elektryczne do działania wymaga podłączenia go do dwóch biegunów źródła prądu. U nas jest to "plus" i "masa". Jeżeli urządzenie nie działa, to albo samo w sobie jest uszkodzone (to wykluczamy, bo żarówki są sprawne oraz nie słyszałem żeby komukolwiek zepsuł się brzęczyk), albo coś nie tak z zasilaniem. Plus wykluczamy, bo na bezpieczniku F24 siedzą oprócz oświetlenia wnętrza również światła awaryjne, oświetlenie bagażnika oraz kawałek fabrycznego autoalarmu. Skoro nie zgłaszałeś zastrzeżeń do tego, zakładam ze działało. Zostaje masa. No a jak masa, to uderzające jest to, ze przestało działać i światełko i brzęczyk. Te dwie rzeczy mają tylko jeden wspólny element: krańcówkę w drzwiach. Wniosek nasuwa się sam. No, jeszcze jest fakt, że oba przewody z krańcówki idą jakiś czas obok siebie. Może zostały przetarte lub w inny sposób uszkodzone. Ale skoro zdejmowałeś konektory to pewnie byś coś zauważył.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Alez ja to rozumiem doskonale. Winna byla krancowka, bo sposob rozumowania mialemdokladnie taki sam. Zrozumiec jednak niemoge tego, ze mimo kilkunastokrotnego sprawdzenia jej przedwczoraj, oczyszczeniu i montazu nie bylo zadnej poprawy, a dzisiajjuz wszystko bylo prawidlowo.

Napisano

> Alez ja to rozumiem doskonale.

Nawet przez chwilę nie miałem wątpliwości wink.gif

> sposob rozumowania mialemdokladnie taki sam.

W ten sposób właśnie naprawia się "zaocznie". Przygotowuje narzędzia i materiały, wykonuje "naprawę w głowie". A potem tylko smyk do auta, rach-ciach-ciach i zrobione wink.gif

> Zrozumiec jednak niemoge tego, ze mimo kilkunastokrotnego sprawdzenia jej przedwczoraj,

> oczyszczeniu i montazu nie bylo zadnej poprawy, a dzisiajjuz wszystko bylo prawidlowo.

A myślisz dlaczego moja stara krańcówka leży na biurku a nówka w aucie. Na początku wystarczyło pokręcenie guziczkiem wokół osi i czasami podziałało, potem oczyszczenie, a potem pomógł tylko telefon do zielika: "weź mi wynajdź nową krańcówkę" zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> i... sie naprawilo. Samo.

Jak nic nie zrobisz, to i samo się ponownie zepsuje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.