Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fachowa porada - gotuje sie CCS

Featured Replies

Napisano

Pany potrzebuje pilnie porady tudziez pomocy w zdiagnozowaniu przyczyny gotowania sie mojego parcha.

Zauwazylem juz to troszku czasu temu ale nie zawracalem sobie tym zbytnio glowy.

Dzisiaj wracam sobie z pracy, stoje w korku jak to zawsze po I zmianie az tu nagle widze ze temperatura wzrasta do 115stopni. Wlaczam goracy nawiew i tu zonk. Najpierw polecialo cieple nawet bardzo cieple powietrze a potem letnie i w koncu chlodne a furak dalej mi sie gotowal. Wyjechalem cudem z korka i daje po garach zeby zbic temp a tu nic dalej wzrasta. jakims cudem dojechalem do domu majac prawie 130stopni.

Dodam ze wentylator po zmianie koncowki chodzil normalnie. Potem czasem sie wlaczal a czasem nie.

Teraz pytanie moje jest nastepujace dlaczego mimo ze puscilem goracy nawiew wialo chlodnym i dalej temp wzrastala mimo juz potem normalnej jazdy droga szybkiego ruchu ??

Zle jest odpowietrzony uklad shocked.gif bo juz sam nie wiem

Napisano

> Zle jest odpowietrzony uklad bo juz sam nie wiem

łatwo jest to sprawdzic 2 zaworki jeden kolo chlodnicy drugi klo nagrzewnicy (odkrecasz czekasz az poleci i zamykasz -- i odkrec sobie zbiorniczek wyrownawczy zeby powietrze dochodzilo)

Napisano

> W tym jest problem ze ten drugi kolo nagrzewnicy mi sie ulamal przy odkrecaniu

to łobetnij szlałfa i wkrec se srobke 001.gif dziala bo tak jezdzilem :d a jak nie to poszukam ci gdzies w domu mialem

Napisano

> Tzn co rozumiesz pod obetnij szlaufa i wkrec srubke ??

tam jest taki szlałfik do odpowietrzania na koncu jest plasticek i srubecka ktora sie odkreca.... obetnij szlałficek troche wczeniej i wkrec w szlalficek srubke ocynkowana jak dobrze pamietam to bedzie 10 albo 12 hmm.gif jezdzilem tak jak jeszcze jezdzilem i nic sie nie dzialo

Napisano

> Tzn w ktorym miejscu mam ja wkrecic ??

zrob foteczke z tym szlałfikiem do odpowietrzania nagrzewnicy to ci powiem

Napisano

> Akuratnie teraz u mnie leje i nie mam jak wyjsc i pstryknac

to chyba wszedzie lej bo u mnie w czestochowie tez... smile.gif

Napisano
  • Autor

Niestety najgorsze jest to ze jutro znowu do roboty autem smigam i boje sie ze sie zagotuje w koncu frown.gif

Napisano

> Niestety najgorsze jest to ze jutro znowu do roboty autem smigam i boje sie ze sie zagotuje w koncu

nie bedzie chyba bardzo goraco tro nie bedzie zle omijaj korki i juz dmuchawe na goraco na maxa szyby pootwieraj i jazda :d tylko odpowietrz ta nagrzewnice

ja amm dodatkowo wicherek od chlodnicy na buttona jak stoje w korkach to sobie wstrykam:d 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> A jak poki co jej nie odpowietrze to sie cos stanie ?? z ciekawosci pytam

nie bedzie ci grzala nagrzewnica wiec nie bedziue sz mial cieplo nie bedziesz tez mial dodatkowego chlodzenia w przypadku okropnego grzania sie autka... ew zaloz sobie jakis wylacznik na wentylajtorek od chlodnicy

jak tylko u mnie byl angryfire.gif to sie robilo pstryk i stawalo sie balwanek.gifwaytogo.gif

Napisano

> nie bedzie ci grzala nagrzewnica wiec nie bedziue sz mial cieplo nie bedziesz tez mial dodatkowego

> chlodzenia w przypadku okropnego grzania sie autka... ew zaloz sobie jakis wylacznik na

> wentylajtorek od chlodnicy

> jak tylko u mnie byl to sie robilo pstryk i stawalo sie

loooooo panie kiedy to bylo ok.gif

Napisano

> Dodam ze wentylator po zmianie koncowki chodzil normalnie. Potem czasem sie wlaczal a czasem nie.

Jeśli wentylator "świrował" to sprawdź czujnik załączający go, ten wkręcony w chłodnicę. Prosto można go sprawdzić za pomocą podgrzewanego garnka z wodą i miernika. Na obudowie czujnika są podane temperatury włączenia i wyłączenia wiatraka. Podgrzewasz wodę i sprawdzasz przy jakiej temperaturze jest przejście. Nowy czujnik to kilka zł.

Napisano

> Jeśli wentylator "świrował" to sprawdź czujnik załączający go, ten wkręcony w chłodnicę. Prosto

> można go sprawdzić za pomocą podgrzewanego garnka z wodą i miernika. Na obudowie czujnika są

> podane temperatury włączenia i wyłączenia wiatraka. Podgrzewasz wodę i sprawdzasz przy jakiej

> temperaturze jest przejście. Nowy czujnik to kilka zł.

nie zapomnij przy odkrecaniu o spuszczeniu plynu chyba ze masz wode waytogo.gifpalacz.gif

Napisano

Albo uklad zapowietrzony albo pompa mowi papa waytogo.gif

Robiles rozrzad kiedys wogule?

Ostatnio robiles gore to chyba zmieniles co nie co?

Napisano
  • Autor

Ta zmieniane bylo co nieco zlosnik.gif

uklad odpowietrzony i poki co autko ladnie smiga nie wiem ocb z nim

Napisano

> Ta zmieniane bylo co nieco

Pompa wody?

> uklad odpowietrzony i poki co autko ladnie smiga nie wiem ocb z nim

Napisano

> Pompa wody nie ruszana

Od nowosci, znaczy sie jak kupiles nie robiles?

To moze byc problem, ostatnio i swiko i dareq po zmianie pompy wody przestali miec problemy, Tobie radze to samo wink.gif

Napisano

> jakims cudem

> dojechalem do domu majac prawie 130stopni.

> Dodam ze wentylator po zmianie koncowki chodzil normalnie. Potem czasem sie wlaczal a czasem nie. <

No jak kolega ma 130 stopni i dalej jedzie to ja życzę powodzenia. JUz po przekroczeniu 100 stopni powinnieneś był zjechac na bok i auto zgasić a później sholować. Jak tak kiedyś zarżnąłem silnik w poldku jadąc przez 5 minut z temperaturą 130 stopni...

Napisano
Nie tak do końca, bo w moim wypadku pomogła chłodnica ( i tu jak najbardziej miałeś rację waytogo.gif ), a dareq rozwiązał swój problem poprzez wymianę UPG smile.gif .
Napisano

Zacznij tak:

- obejrzyj czy gdzieś nie cieknie płyn ( węże, pompa, chłodnica, broki silnika - szczególnie ten przy alternatorze )

- odpowietrz ładnie

Jeżeli nie cieknie, a i samochód znów zaczął jeździć to nic tylko się cieszyć. Jeżeli jednak dalej będą takie jaja mimo braku wycieków to obstawiam UPG frown.gif .

Napisano

> Zacznij tak:

> - obejrzyj czy gdzieś nie cieknie płyn ( węże, pompa, chłodnica, broki silnika - szczególnie ten

> przy alternatorze )

> - odpowietrz ładnie

> Jeżeli nie cieknie, a i samochód znów zaczął jeździć to nic tylko się cieszyć. Jeżeli jednak dalej

> będą takie jaja mimo braku wycieków to obstawiam UPG .

to co bys powiedział na to że tak.UPG robiona niedawno,układ odpowietrzony,pompa wody 20 tys temu robiona,wentylator nowy ricambi a i tak sie freanca grzeje do 100 stopni bo dalej na szczescie nie chce

Napisano

> to co bys powiedział na to że tak.UPG robiona niedawno,układ odpowietrzony,pompa wody 20 tys temu

> robiona,wentylator nowy ricambi a i tak sie freanca grzeje do 100 stopni bo dalej na szczescie

> nie chce

Chlodnica zostaje jeszcze zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

teraz wrocilem z miasta .... stalm pare razy w dosc sporych korkach i powiem ze doszlo do 90 stopni i wsio, zalaczylem dla sprawdzenia nawiew na cieply i wialo goracem az milo takze zobacze do piatku jak sie takie cos powtorzy to parch na warsztat pojdzie i tyle

Napisano

> Chlodnica zostaje jeszcze

haha no tak.Wygląda na nową bo autko kiedys w nią prawdopodobnie dostało i ktos wymienił.Rozkręcic i przepłukac?

Napisano

> haha no tak.Wygląda na nową bo autko kiedys w nią prawdopodobnie dostało i ktos wymienił.Rozkręcic

> i przepłukac?

Moze w nagrzewnicy siakis syf siedzi, HGW

Napisano

> Moze w nagrzewnicy siakis syf siedzi, HGW

omg to ja cały układ chłodzenia mam rozkręcic?:P ale jak jest gorący i puszcze nawiew to żar z niego leci cool.gif

Napisano

> robiona,wentylator nowy ricambi a i tak sie freanca grzeje do 100 stopni bo dalej na szczescie

> nie chce

Jeszcze nie ma więc tragedii, póki wentyl zbija temp. to nie masz się czym martwić ok.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.