Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W SDI przybywa oleju (Golf 2005)

Featured Replies

Napisano

Kumpel kupił sobie niedawno sprowadzonego Golfa V (2005 rok) z silnikiem SDI (chyba 75KM). Przebieg na liczniku 200kkm zlosnik.gif

Przyjechał do domu i miał max oleju. Zmienił olej, pojeździł trochę i znowu przybyło. Zmienił znowu (półsyntetyk). W zeszłym tygodniu sprawdzałem i było równo w połowie między znacznikami na bagnecie. Dzisiaj jest już max. W ciągu tygodnia. Przejechał może 300km przez ten czas.

Olej sprawdzany dokładnie w tym samym miejscu na parkingu po kilku godzinach od zaparkowania. Dzisiaj mam wrażenie że jest rzadszy niż był w zeszłym tygodniu.

Płynu chłodniczego nie ubywa, nie pływają w nim tłuste 'oka'. Silnik chodzi równo, odpala rano od pierwszego zakręcenia, nie kopci ani na biało, ani na niebiesko, ani na czarno.

Korek od oleju czysty (znaczy w sadzy i oleju ale nie ma piany ani majonezu).

Spalanie podobno mniej więcej w normie.

Nie wiem czy ten silnik ma DPF bo czytałem że to może być winowajca. Kumpel nie wie czy ma zlosnik.gif

Tak kombinuję że jakby coś z pierścieniami to prędzej by brał olej niż dolewał. Jakby wtryskiwacz lał to by kopcił na czarno. Co to jeszcze może być?

Napisano

> Co to jeszcze może być?

rafineria, Panie, refineria

a serio to pewnie tzw. okazja od dziadka z Niemiec, więc zapewne albo jest to coś drogiego, albo trudnego do wykrycia/naprawienia

Napisano
  • Autor

> a serio to pewnie tzw. okazja od dziadka z Niemiec,

Mniej więcej.

> więc zapewne albo jest to coś drogiego, albo

> trudnego do wykrycia/ustalenia

Pewnie tak, ale teoretycznie którędy może się dostawać ropa do oleju w takich ilościach? Przy braku oczywistych objawów hmm.gif

Napisano

a jeszcze niech kolega się wypowie jak dużo jeździ, w jakich warunkach i czy często nie odpala silnika przypadkiem...

Napisano
  • Autor

> a jeszcze niech kolega się wypowie jak dużo jeździ, w jakich warunkach i czy często nie odpala

> silnika przypadkiem...

Odpala w domu, jedzie 25km do pracy (powiedzmy mniej miasta, więcej poza-miasta). Pod robotą stoi 8 godzin i tak samo wraca. Spalanie około 6/100.

Nie jest listonoszem że odpala i gasi silnika pod każdą z kolei posesją na długiej ulicy. Raczej użytkowanie normalne. Bez jakiś wyścigów (SDI) zlosnik.gif

Po tygodniu takiej jazdy efekt jest na bagnecie wyraźnie widoczny.

Napisano

były takie silniki w golfie V? to jakies rarytasy chyba. to jak nie plyn chłodniczy to moze jeszce paliwo do oleju sie dostawać.. ale jak?

Napisano
  • Autor

> były takie silniki w golfie V? to jakies rarytasy chyba. to jak nie plyn chłodniczy to moze jeszce

> paliwo do oleju sie dostawać.. ale jak?

Jest parę sztuk na allegro.

Napisano

> Mniej więcej.

> Pewnie tak, ale teoretycznie którędy może się dostawać ropa do oleju w takich ilościach? Przy braku

> oczywistych objawów

lejące wtryski? pierścienie do wymiany?

co to są oczywiste objawy, bo przy 75KM przy tak ciezkim aucie to trudno mowic o spadku mocy zeby.GIF

Napisano

> Odpala w domu, jedzie 25km do pracy (powiedzmy mniej miasta, więcej poza-miasta). Pod robotą stoi 8

> godzin i tak samo wraca. Spalanie około 6/100.

> Nie jest listonoszem że odpala i gasi silnika pod każdą z kolei posesją na długiej ulicy. Raczej

> użytkowanie normalne. Bez jakiś wyścigów (SDI)

> Po tygodniu takiej jazdy efekt jest na bagnecie wyraźnie widoczny.

jeżeli jes tak to w takim razie może któryś wtrysk leje trochę i stąd takie rzeczy...jakby pierścienie były marne to chyba by też na niebiesko kopcił...

jeszcze ciekawe czy po dłużeszj trasie stan się nie obniża...

Napisano
  • Autor

> lejące wtryski? pierścienie do wymiany?

Przy pierścieniach to by nie brał oleju?

> co to są oczywiste objawy, bo przy 75KM przy tak ciezkim aucie to trudno mowic o spadku mocy

No jakby wtrysk lał aż tak żeby przez tydzień i 300km dolać powiedzmy pół litra ropy do oleju to nie zostawiał by za sobą czarnej chmury przy normalnej jeździe?

Napisano

Ten SDI ma pompowtryski? Jak tak, to byc może uszczelki na pompkach trzeba wymienić, bo to przy pompkach powoduje podnoszący sie stan oleju.

Napisano
  • Autor

> Ten SDI ma pompowtryski?

Bladego pojęcia nie mam. Myślałem że tu się dowiem zlosnik.gif

Napisano

> Ten SDI ma pompowtryski?

Ekspertem od VAG'a nie jestem, ale coś mi świta, że SDI to jest TDI bez turbiny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ekspertem od VAG'a nie jestem, ale coś mi świta, że SDI to jest TDI bez turbiny.

eskpertem od googla chyba też nie 270751858-jezyk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jutro kolega odbiera z warsztatu. Miał wymienione uszczelki pod wtryskiwaczami i jakąś pompę (nie wiem i kolega też nie wie jaką).

W sumie wyszło 1200zł (w tym 300zł uszczelki). Dużo? Mało?

Napisano

> Ten SDI ma pompowtryski? Jak tak, to byc może uszczelki na pompkach trzeba wymienić, bo to przy

> pompkach powoduje podnoszący sie stan oleju.

dokladnie to, jedyna mozliwosc przybywania oleju to wlasnie wlewanie sie przez uszczelnienia wtryskow, wyciagnac i uszczelnic wtryski

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.