Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mazda 323F BJ vs. Nissan Almera N16

Featured Replies

Napisano

> Co konkretnie z rozrządu? Tam jest łańcuszek o ile dobrze kojarzę?

Tak. Który bardzo lubi się rozciągać. zlosnik.gif To nie jest oczywiście problem każdego egzemplarza, ale musisz liczyć się z takim wydatkiem jeśli nie skontrolujesz tego przy zakupie.

Generalnie każdy niepokojący odgłos z okolic rozrządu i brak płynności przy wkręcaniu się na wysokie obroty mogą oznaczać problem z rozrządem.

Napisano

> Dlatego właśnie jest trochę przyjemniejsze w prowadzeniu 1.8. Nie jest to demon mocy (115KM), ale

> jest zdecydowanie lepiej.

Popieram waytogo.gif

> Pamiętasz, jak rozmawialiśmy o przepływce? W piątek wymieniłem i... Mam to auto ponad 5,5 roku ale

> tak nigdy nie jeździło. I, żeby nie było, prowadziłem inne 1.8 i 1.5 i mam wrażenie, że każde

> z nich miało walnięty przepływomierz.

Wymienilem frown.gif nadal jest dupa...

Napisano
  • Autor

> U mnie przy 120kkm. Ale zdarza się i przy 80 i przy 250.

No to znaczy że nie ma reguły. Ale zaraz - łańcuch rozciąga się zarówno w 1.5 jak i 1.8? A Ty masz 1.8 16V, 116KM?

Napisano

> Nie no, jakoś bardzo dużo nie jest, ale podobałaby mi się idea 60-litrowego zbiornika i średniego

> zużycia paliwa na poziomie 7 litrów

Na trasie moim 1.8 spokojnie schodzę do 7l a jeżdżę raczej dynamicznie. Przy odrobinie ekodrajwingu 6l to żaden wyczyn. zlosnik.gif

> Poza tym 1.5 wskakuje bodajże 2 poziomy wyżej jeśli chodzi o OC, prawda? Przedziały są bodajże do

> 250 cm3. To są duże różnice?

Przecież to są grosze. cool.gif

Napisano
  • Autor

> Na trasie moim 1.8 spokojnie schodzę do 7l a jeżdżę raczej dynamicznie. Przy odrobinie ekodrajwingu

> 6l to żaden wyczyn.

> Przecież to są grosze.

No to może przemyślę i 1.8 wink.gif Jeśli w trasie jadąc eko można zejść do 6, to średnio może udałoby mi się zmieścić w 7,5. Ciekawa opcja.

Napisano

> No to znaczy że nie ma reguły. Ale zaraz - łańcuch rozciąga się zarówno w 1.5 jak i 1.8?

AFAIR tak.

Poczytaj na http://forum.nissanklub.pl . Wątków na ten temat jest od pyty.

Tylko nie traktuj przypadków ludzi jako regułę. Prawda jest taka, że o problemach piszą tylko ci, którzy je mają. Inni nie piszą w ogóle. wink.gif

> A Ty masz 1.8 16V, 116KM?

Tak.

Napisano

Ktoś tu pisał o cenie 3k za rozrząd w 323 BJ z silnikiem diesla.

Pewnie można by zapłacić nawet 10 tys - niejeden mechanik by się ucieszył, ale wystarczy trochę poszukać i:

http://www.carspeed.pl/pl,0,s115,cena_dnia.html

Ja jeżdżę rzadko spotykanym modelem Mazdy i absolutnie nie mam problemu ani z cenami ani z dostępnością części.

Jednak przy wyborze silnika wolałbym 1.6 albo 1.8 PB + LPG

Napisano

> No to może przemyślę i 1.8 Jeśli w trasie jadąc eko można zejść do 6, to średnio może udałoby mi

> się zmieścić w 7,5. Ciekawa opcja.

To drugie może już być problemem. zlosnik.gif Z drugiej strony jeśli nie poruszasz się po dużych, zakorkowanych miastach gdzie więcej stoisz niż jedziesz, to 8l może być realne.

Nigdy nie traktowałem spalania jako priorytet więc ciężko mi powiedzieć jakie wyniki są do osiągnięcia.

Almera n16 może nie jest przestronna, jakość wykonania pozostawia do życzenia, ale za jedno ją kocham - bezawaryjność. Poza rzeczonym rozrządem, przepływomierzem i oczywistymi sprawami jak tarcze czy klocki przez 160kkm nic nie było przy niej robione.

Napisano

> No to może przemyślę i 1.8 Jeśli w trasie jadąc eko można zejść do 6, to średnio może udałoby mi

To szukaj takiego, ktory nie wciaga oleju w ilosciach hurtowych...

Tam byl jakis problem z pierscieniami swego czasu zlosnik.gif

Mozliwe, ze go poprawili pozniej, ale sie nie interesowalem ok.gif

Niestety ten silnik nie jest w wykonaniu Nissana najlepszy.

A co do spalania, to wszystko zalezy od miasta, ale wg mnie w wiekszym jest to nierealne, zeby spalil 7,5...

Poza tym raz piszesz o osiagach a za chwile o jezdzie jak kapelusz i spalaniu 7,5 w miescie.

Tego sie chyba nie da pogododzic zlosnik.gif

Napisano

> To wspomniany łańcuch w ASO Nissana można wymienić za niewiele ponad 2k. Mnie kosztował połowę.

Pisac to sobie moznahehe.gif

Papier sporo zniesie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To drugie może już być problemem. Z drugiej strony jeśli nie poruszasz się po dużych,

> zakorkowanych miastach gdzie więcej stoisz niż jedziesz, to 8l może być realne.

> Nigdy nie traktowałem spalania jako priorytet więc ciężko mi powiedzieć jakie wyniki są do

> osiągnięcia.

> Almera n16 może nie jest przestronna, jakość wykonania pozostawia do życzenia, ale za jedno ją

> kocham - bezawaryjność. Poza rzeczonym rozrządem, przepływomierzem i oczywistymi sprawami jak

> tarcze czy klocki przez 160kkm nic nie było przy niej robione.

Hm, z tą jakością wykonania to do tej pory tkwiłem w przeświadczeniu że jest na dobrym, dość wysokim poziomie. Pewnie wszystko zależy od tego do czego porównasz wink.gif

Napisano
  • Autor

(...)

> Poza tym raz piszesz o osiagach a za chwile o jezdzie jak kapelusz i spalaniu 7,5 w miescie.

> Tego sie chyba nie da pogododzic

Nie zrozum mnie źle, chcę znaleźć jakiś kompromis po prostu wink.gif Wiadomo, że w którymś momencie trzeba z czegoś zrezygnować, ale nie chciałbym się przesiąść do jakiegoś zupełnego muła, ani też do auta które będzie mnie pod dystrybutorem załamywać zlosnik.gif

1.5 trochę za słaby, 1.8 jak dla mnie trochę dużo - po prostu brakuje mi trochę czegoś w stylu Focusa 1.6 którego miał mój Tato. To był - jak dla mnie oczywiście - idealny kompromis pomiędzy dynamiką a ekonomiką.

Napisano

> Ale w co nie wierzysz? Za oryginalny łańcuch z napinaczami zapłaciłem ~800 zł, robocizna 300 albo

> 400zł.

Chodzilo mi o ten rozrzad do Mazdy za 3 tys hehe.gif

BTW: Wymienialem oba lancuchy i napinacz?

Napisano

> (...)

> Nie zrozum mnie źle, chcę znaleźć jakiś kompromis po prostu Wiadomo, że w którymś momencie trzeba

> z czegoś zrezygnować, ale nie chciałbym się przesiąść do jakiegoś zupełnego muła, ani też do

> auta które będzie mnie pod dystrybutorem załamywać

> 1.5 trochę za słaby, 1.8 jak dla mnie trochę dużo - po prostu brakuje mi trochę czegoś w stylu

> Focusa 1.6 którego miał mój Tato. To był - jak dla mnie oczywiście - idealny kompromis

> pomiędzy dynamiką a ekonomiką.

No niestety Almera nie miala przyzwoitego silnika benzynowego...

Zarowno 1,5 jak i 1,8 to takie polsrodki!

Szkoda, ze nie montowali wlasnie 1,6 i 2,0 z Primery!

Oba praktycznie bezawaryjne i bezobslugowe!

A czemu sie uparles na te 2 modele akurat?>

Kup Focusa jak Ci sie podoba zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No niestety Almera nie miala przyzwoitego silnika benzynowego...

A Diesla kupić za duże ryzyko, bo ewentualne naprawy są mega kosztowne facepalm.gif

> Zarowno 1,5 jak i 1,8 to takie polsrodki!

> Szkoda, ze nie montowali wlasnie 1,6 i 2,0 z Primery!

> Oba praktycznie bezawaryjne i bezobslugowe!

No szkoda.

> A czemu sie uparles na te 2 modele akurat?Kup Focusa jak Ci sie podoba

Przede wszystkim dlatego że mi się podobają wizualnie. Druga to taka, że nasłuchałem się pozytywnych opinii o autach tych właśnie marek, o ich niezawodności, trwałości. Za te pieniądze mógłbym kupić Astrę czy Golfa, czy też wspomnianego Focusa, ale wątpię czy byłyby to porządniejsze auta.

W sumie słucham propozycji auta klasy C, 5-drzwiowy hatchback ok. 20 kPLN, wyłączając 323F BJ, Almerę, Focusa, Astrę, Golfa i Stilo zlosnik.gif

Napisano

> Chodzilo mi o ten rozrzad do Mazdy za 3 tys

za dużo czy za mało bo nie znam się na cenach częsci i robocizny do Mazdy hmm.gif

> BTW: Wymienialem oba lancuchy i napinacz?

a to już Ty powinieneś wiedzieć zlosnik.gif

Napisano

> Hm, z tą jakością wykonania to do tej pory tkwiłem w przeświadczeniu że jest na dobrym, dość

> wysokim poziomie. Pewnie wszystko zależy od tego do czego porównasz

Bez szalu a co do przestronnosci to imho w kropku jest przestronniej ok.gif zoltki za duzo plastiku wrzucili no.gif

Napisano

Za te

> pieniądze mógłbym kupić Astrę czy Golfa, czy też wspomnianego Focusa, ale wątpię czy byłyby to

> porządniejsze auta.

Ja bym powiedzial ,ze duuuzo porzadniejsze ok.gif

> W sumie słucham propozycji auta klasy C, 5-drzwiowy hatchback ok. 20 kPLN, wyłączając 323F BJ,

> Almerę, Focusa, Astrę, Golfa i Stilo

Megane II , Xsara , Pug 307 , Lacetti ,Octa:)

Napisano
  • Autor

> Bez szalu a co do przestronnosci to imho w kropku jest przestronniej zoltki za duzo plastiku

> wrzucili

Serio przestronniej? Nie no... Ale generalnie takie wymiary jak rozstaw osi i kół sugerują coś innego - no i chyba trochę lepsze "siedzenie" na drodze. Co do plastiku to może jest dużo, ale w Kropku nie mniej, a na pewno w Almerze jest lepszej jakości...

Napisano
  • Autor

> Za te

> Ja bym powiedzial ,ze duuuzo porzadniejsze

Hmmm. Nie ma co, muszę się przejść po komisach, zaatakować znajomych którzy jeżdżą takimi autami.

> Megane II , Xsara , Pug 307 , Lacetti ,Octa:)

Siakoś do francuskich mam mieszane uczucia wink.gif Przejrzę, zobaczę... Może faktycznie za bardzo się ukierunkowałem.

Napisano

Osobiście w domu stoi Almera N16 5D 1.5 dCi . Używana jest na co dzień , do dojazdu do pracy (ok. 160 km) i niestety ostatnio rozrząd poszedł (150 kk km) i naprawa będzie kosztować około 3 k pln ... z tym motorem , nie polecam . Jedynym plusem jest niskie spalanie , ale za to osiągi zostawiają wiele do życzenia . Ale poza tym auto ma ciekawą sylwetkę (wg. mnie blush.gif) , w miejsca w środku jest stosunkowo mało jak na takie auto , z tyłu wyżsi pasażerowi mogą mieć mało miejsca nad głowami . Bagażnik ok . Dla mnie wadą tego auta jest zawieszenie , dla mnie auto prowadzi się nie pewnie przy szybkich zakrętach bądź nierównościach mam wrażenie że jeżdżę łajbą na kołach . Sterotyp że Japońskie auta (poprzednia Almera N15) są bezawaryjne wg. mnie przeszły do lamusa ...

Auto oceniam na 6/10

Napisano

> Siakoś do francuskich mam mieszane uczucia Przejrzę, zobaczę... Może faktycznie za bardzo się

> ukierunkowałem.

Siedziales panie w tej magdzie i almerze ?

Napisano

> Serio przestronniej? Nie no... Ale generalnie takie wymiary jak rozstaw osi i kół sugerują coś

> innego - no i chyba trochę lepsze "siedzenie" na drodze. Co do plastiku to może jest dużo, ale

> w Kropku nie mniej, a na pewno w Almerze jest lepszej jakości...

Chodzi o to ,ze almera ma wielkiii kokpit i wielkie boczki ,ktore zabieraja miejsce w srodku smile.gif

Powiem tak - kropkiem moge kierowac , almera nie bo nie mam jak zdjac nogi ze sprzegla no.gif

Napisano
  • Autor

> Siedziales panie w tej magdzie i almerze ?

W Almerze, w Mazdzie nie. I od tego muszę zacząć smile.gif Tak jeszcze myślę nad innymi opcjami - np. jednak Focus.

Napisano
  • Autor

> Osobiście w domu stoi Almera N16 5D 1.5 dCi . Używana jest na co dzień , do dojazdu do pracy (ok.

> 160 km) i niestety ostatnio rozrząd poszedł (150 kk km) i naprawa będzie kosztować około 3 k

> pln ... z tym motorem , nie polecam . Jedynym plusem jest niskie spalanie , ale za to osiągi

> zostawiają wiele do życzenia .

Przekonałeś mnie żeby go nie szukać wink.gif

Ale poza tym auto ma ciekawą sylwetkę (wg. mnie ) , w miejsca w

> środku jest stosunkowo mało jak na takie auto , z tyłu wyżsi pasażerowi mogą mieć mało miejsca

> nad głowami . Bagażnik ok . Dla mnie wadą tego auta jest zawieszenie , dla mnie auto prowadzi

> się nie pewnie przy szybkich zakrętach bądź nierównościach mam wrażenie że jeżdżę łajbą na

> kołach . Sterotyp że Japońskie auta (poprzednia Almera N15) są bezawaryjne wg. mnie przeszły

> do lamusa ...

> Auto oceniam na 6/10

No to kiepsko z tą zawiechą. Czyżby szykował się nowy wątek czy "kompakt 1.6 za 20 kPLN"?... Skołowany jestem trochę spineyes.gif

Napisano

> Osobiście w domu stoi Almera N16 5D 1.5 dCi . Używana jest na co dzień , do dojazdu do pracy (ok.

> 160 km) i niestety ostatnio rozrząd poszedł (150 kk km) i naprawa będzie kosztować około 3 k

> pln ... z tym motorem , nie polecam . Jedynym plusem jest niskie spalanie , ale za to osiągi

> zostawiają wiele do życzenia . Ale poza tym auto ma ciekawą sylwetkę (wg. mnie ) , w miejsca w

> środku jest stosunkowo mało jak na takie auto , z tyłu wyżsi pasażerowi mogą mieć mało miejsca

> nad głowami . Bagażnik ok . Dla mnie wadą tego auta jest zawieszenie , dla mnie auto prowadzi

> się nie pewnie przy szybkich zakrętach bądź nierównościach mam wrażenie że jeżdżę łajbą na

> kołach . Sterotyp że Japońskie auta (poprzednia Almera N15) są bezawaryjne wg. mnie przeszły

> do lamusa ...

> Auto oceniam na 6/10

No dobra, a kiedy byl ten rozrzad wymieniany wczesniej?

Bo chyba nie myslales, ze tutaj tez jest lancuch jak w beznynie 1,5? zlosnik.gif

Napisano

>Ale poza tym auto ma ciekawą sylwetkę (wg. mnie ) ,

srednio smile.gif taki spokojny kompakt:)

w miejsca w

> nad głowami .

z tylu idzie posiedziec, natomiast z przodu wg mnie jest duzo miejsca - mam 180cm i 90kg wagi:)

>Bagażnik ok .

standard...

>Dla mnie wadą tego auta jest zawieszenie , dla mnie auto prowadzi

> kołach .

calkowicie sie nie zgodze. Almera moze nie jest za komfortowa bo ma twarde i pewne zawieszenie, a wlasnie zadnym innym autem nie odwazylbym sie wchodzic w zakrety jak almera. Do tego abs z ebd powoduje komfort i bezpieczenstwo jazdy po winklach

>Sterotyp że Japońskie auta (poprzednia Almera N15) są bezawaryjne wg. mnie przeszły

> do lamusa ...

hm, mam N16 ale przed liftem i uwazam, ze auto jest mega bezawaryjne

> Auto oceniam na 6/10

hm, daje 8/10

ps.

nikt nie wspomnial, ze almera ma:

1. bardzo trwale zawieszenie wytrzymujace bez remontu nierzadko 200kkm

2. silnik 1.8 ma przypadlosc brania oleju - nie jest to regula (moj np nie bierze) i ze podobno wysteoje czesciej w N16 po lifcie czyli w silnikach 1.8 116KM (starsze mialy 114KM)

3. przeplywomierze...no podobno kiedys padaja- pewnie tym, co nie mieli almery... ale sa dwa rodzaje:) 1. koszuje jakies 200-300zl natomiast drugi jest z jakas elektronika i z 800 trzeba wylozyc.

4.silnik 1.8 114KM ktory posiadam nie jest sprinterem ale za to elastyczny i fajnie jezdzi sie po miescie...a i nie jest zbyt szybki- tak 185km/h to w sumie max

5. gaz-spoko... u mnie w miescie spala od 12,2 do 13l lpg/100, natomiast trasa 130km/h to z 10l

6. lancuch rozrzadu-podobno sie rozciaga...-nie mozna jezdzic na zbyt niskich obrotach i bedzie sluzyl dlugo - nie wiem ile wymiana

to chyba tyle - ogolnie nuda bo nic nie trzeba robic smile.gif

Napisano
  • Autor

Widzisz, bardzo fajnie że napisałeś. Jak widać opinie są niemal skrajnie różne (sprężystość zawieszenia). Nie da się ukryć, ciekawe auto i ciekawe opinie.

Obawiałem się tego, że założenie takiego wątku może mnie skołować spineyes.gif Ale mimo tego że nie wiem jakie auto wybrać, dużo się dowiedziałem smile.gif

Napisano

Do tego abs z ebd

> powoduje komfort i bezpieczenstwo jazdy po winklach

hmm.gif wszystkie auta z abs maja ebd wink.gif

Napisano

> no nie... zreszta...

> http://www.motofakty.pl/artykul/opel_astra_ii_16_kontra_fiat_stilo_16.html

p.s. co do trwalosci zawieszenie to tesciowie robili calosc po 60 czy 70kkm no.gif

p.s.2 co do prowadzenia sie nie wypowiem bo moga tym jezdzic tylko jakos pasazer i nie nalezy to do przyjemnosci no.gif

> poza tym, mowimy o autach okolo 10letnich...

Teraz juz ma smile.gif

Napisano

W primerce z 1.8 udało mi raz zejść na trasie do 6.4. Średnie spalanie jakie pokazuje mi komputer to 7.2, zimą 8.0.

Napisano

> 3. przeplywomierze...no podobno kiedys padaja- pewnie tym, co nie mieli almery...

Piszę o tym nie pierwszy raz ale nadal jestem w szoku bo coś w tym aucie mi się zepsuło - przepływomierze padają. zlosnik.gif

> ale sa dwa

> rodzaje:) 1. koszuje jakies 200-300zl natomiast drugi jest z jakas elektronika i z 800 trzeba

> wylozyc.

Mała poprawka - ten z końcówką 005, czyli tańszy, ze zniżkami w Fota/IC kosztuje odpowiednio 160/170 zł. Przy czym musisz oddać zużyty.

Ten drugi rzeczywiście jest droższy, ale na forum nissanklubu jest dokładna instrukcja, jak do tego tańszego dołożyć jakiś termistor za złotówkę i mieć taki o właściwościach 094.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.