Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo MkIII 2.0

Featured Replies

Napisano

Fordiarze, potrzebuję opinii na temat Mondka Mk3 z silnikiem 2.0 z automatyczną skrzynką. Rocznik 2004-2006.

Z tego co wiem, to 2.0 był tylko jeden benzyniak. A jak on współpracuje z automatem? Warto się interesować tym modelem?

Na MK są opinie o 1.8, a ja jestem zainteresowany 2.0.

Słucham zlosnik.gif

Napisano

bardzo fajny silnik ok.gif wszyscywłaśnie go polecają jako benzynę.

Automaty z tego co wiem to ford miał średnie - ot zwykły automat, ani nie szybki, ani nie super bezawaryjny.

Napisano

Mam 2.0 i manualną skrzynię. Przebieg w granicach 100 kkm, ogólnie zadbany, co mogę powiedzieć: polecam, 145 KM i przyzwoite jak na tę masę spalanie, mocy nigdy za dużo ale wystarcza do dość dynamicznej jazdy, przy normalnej jeździe nie zjada więcej niż konkurencja... no i rozrząd pędzony z łańcucha.

Za to zauważyłem, że w mondkach z lat 2001-2003 zdarzają się wycieki z pomp wspomagania. Nie wiem czy to zostało poprawione w późniejszych rocznikach.

Pozdrawiam

Napisano

> Fordiarze, potrzebuję opinii na temat Mondka Mk3 z silnikiem 2.0 z automatyczną skrzynką. Rocznik

> 2004-2006.

> Z tego co wiem, to 2.0 był tylko jeden benzyniak. A jak on współpracuje z automatem? Warto się

> interesować tym modelem?

> Na MK są opinie o 1.8, a ja jestem zainteresowany 2.0.

> Słucham

wlasnie na liczniku wybilo mi 170kkm - silnik dynamiczny i daje rade

ja mam gaz od 60kkm i najmniejszych problemow

jakis miesiac temu widzialem piekne mk3 z 2006 roku w automacie i z 2l pod maska i nawet zaczolem o nim myslec - ale dzien pozniej juz go nie bylo

Napisano
  • Autor

> Automaty z tego co wiem to ford miał średnie - ot zwykły automat, ani nie szybki, ani nie super

> bezawaryjny.

Czyli w zasadzie ot jeździ? No i nie trzeba wachlować biegami smile.gif

A jak ocenilibyście zawieszenie w Mondku pod względem komfortu jazdy?

Napisano

> Czyli w zasadzie ot jeździ? No i nie trzeba wachlować biegami

> A jak ocenilibyście zawieszenie w Mondku pod względem komfortu jazdy?

Jak dla mnie jest OK, nie jest zbyt miękkie, oceniłby jako bardziej twarde niż miękkie jednak pozwala na pewną jazdę nawet w ciasnych zakrętach.

Nie jest też przesadnie awaryjne.

Pozdrawiam

Napisano

> A jak ocenilibyście zawieszenie w Mondku pod względem komfortu jazdy?

bezkonkurencyjne? wink.gif

Napisano

> Jak dla mnie jest OK, nie jest zbyt miękkie, oceniłby jako bardziej twarde niż miękkie jednak

ok.gif

> pozwala na pewną jazdę nawet w ciasnych zakrętach.

wyscigowka to nie jest, na seryjnych 16" szalu nie robi

> Nie jest też przesadnie awaryjne.

fakt, procz uciazliwej wymiany tylnych tulejek reszta ok.gif ceny jak dla mnei przystepne

> Pozdrawiam

A.T.B. cool.gif

Napisano

> Fordiarze, potrzebuję opinii na temat Mondka Mk3 z silnikiem 2.0 z automatyczną skrzynką. Rocznik

> 2004-2006.

> Z tego co wiem, to 2.0 był tylko jeden benzyniak. A jak on współpracuje z automatem? Warto się

> Słucham

jak ASB nie jest dla Ciebie priorytetem to poszukaj auta ze zwykla krzynka i tym silnikiem a bedziesz zadowolony*

* o ile nie kupisz padla z zarznietym motorem

Napisano
  • Autor

> jak ASB nie jest dla Ciebie priorytetem to poszukaj auta ze zwykla krzynka i tym silnikiem a

> bedziesz zadowolony*

> * o ile nie kupisz padla z zarznietym motorem

No właśnie wolałbym automat, ot taki kaprys wink.gif

Szukam raczej auta w komisach - komisy tu na wyspie funkconują nieco inaczej niż w Polsce - auto ma gwarancję od komisu, jest przez nich sprawdzone (mowa o komisach przy dilerze). Zazwyczaj kosztuje ciut więcej niż od prywatnego kierowcy, ale coś za coś. Więc kupno padła raczej nie będzie możliwe.

Czy to prawda, że każdy Mondek ma podgrzewaną przednią szybę? Jak się ją załącza? Tak samo, jak podgrzew tylnej szyby?

Jeśibym pojechał jakiegoś Mondka oglądać, to chciałbym posprawdzać, czy wszystko działa, a nie bujać się potem do komisu na naprawy gwarancyjne.

Napisano

> No właśnie wolałbym automat, ot taki kaprys

> Szukam raczej auta w komisach - komisy tu na wyspie funkconują nieco inaczej niż w Polsce - auto ma

> gwarancję od komisu, jest przez nich sprawdzone (mowa o komisach przy dilerze). Zazwyczaj

> kosztuje ciut więcej niż od prywatnego kierowcy, ale coś za coś. Więc kupno padła raczej nie

> będzie możliwe.

> Czy to prawda, że każdy Mondek ma podgrzewaną przednią szybę? Jak się ją załącza? Tak samo, jak

> podgrzew tylnej szyby?

> Jeśibym pojechał jakiegoś Mondka oglądać, to chciałbym posprawdzać, czy wszystko działa, a nie

> bujać się potem do komisu na naprawy gwarancyjne.

dopiero zobaczylem ze jestes na emigracji

szyba sie wlacza tak samo jak i wszystko inne, guzik masz na samej gorze konsoli zaraz obok tego od ogrzewania tylnej szyby

jakas tam gwarancja jest ale tez nie ufalbym 100% tym komisom bo tez potrafia robic walki

Napisano
  • Autor

> dopiero zobaczylem ze jestes na emigracji

> szyba sie wlacza tak samo jak i wszystko inne, guzik masz na samej gorze konsoli zaraz obok tego od

> ogrzewania tylnej szyby

> jakas tam gwarancja jest ale tez nie ufalbym 100% tym komisom bo tez potrafia robic walki

Jak wszędzie, ale prawdopodobieństwo trafienia wała jest sporo mniejsze niż w PL.

Napisano

> wyscigowka to nie jest, na seryjnych 16" szalu nie robi

a pochwaliłem się, że mam do swojego STkowe 18? smile.gif póki co w garażu ale zawsze zlosnik.gif

Tak jak pisze arthefi nie wierz ślepo w komisowe gwarancje i komisowe zapewnienia. Sprawdź dokładnie auto przed zakupem. Poczytaj dokładnie o modelu - poznasz bolączki - o tyle będziesz mądrzejszy ok.gif

Ktoś wrzucał linka do strony DVLA gdzie można było na podstawie tablicy rejestracyjnej i nr dokumentu MOT sprawdzić na stronie DVLA przebieg i historię przeglądów samochodu...

Pozdrawiam

Napisano

> a pochwaliłem się, że mam do swojego STkowe 18? póki co w garażu ale zawsze

hehe ja sprzedalem swoje dotychczasowe 18" i bede tez szukal st-kowych szprych

z ciekawosci ile dales? i czy z laczkami?

Napisano
  • Autor

> a pochwaliłem się, że mam do swojego STkowe 18? póki co w garażu ale zawsze

> Tak jak pisze arthefi nie wierz ślepo w komisowe gwarancje i komisowe zapewnienia. Sprawdź

> dokładnie auto przed zakupem.

To jest oczywiste ok.gif

> Poczytaj dokładnie o modelu - poznasz bolączki - o tyle będziesz

> mądrzejszy

> Ktoś wrzucał linka do strony DVLA gdzie można było na podstawie tablicy rejestracyjnej i nr

> dokumentu MOT sprawdzić na stronie DVLA przebieg i historię przeglądów samochodu...

Tu jest to płatne. Za darmo to tylko info o modelu i silniku. Pełny raport kosztuje 35E (potrzebny VIN do uzyskania dokładnego info).

> Pozdrawiam

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> z ciekawosci ile dales? i czy z laczkami?

kółka regenrowane w ubiegłym roku a na nich 4 oponki chyba michelin, mają najechane jakieś 2-3 tys km plus do tego dwie zimówki po 1 sezonie...

A dostałem je za symboliczną kwotę od dobrego kolegi, który przesiadł się na inną markę...

Napisano

> Tu jest to płatne. Za darmo to tylko info o modelu i silniku. Pełny raport kosztuje 35E (potrzebny

> VIN do uzyskania dokładnego info).

Nie chcę być przemądrzały ale wpisując tutaj nr rejestracyjny i np. nr motu jesteś w stanie sprawdzić kiedy, gdzie, przy jakim stanie silnika były robione kolejne przeglądy, kosztuje to minutkę czasu cool.gif

> Pozdrawiam

20.GIF

Napisano

> kółka regenrowane w ubiegłym roku a na nich 4 oponki chyba michelin, mają najechane jakieś 2-3 tys

> km plus do tego dwie zimówki po 1 sezonie...

> A dostałem je za symboliczną kwotę od dobrego kolegi, który przesiadł się na inną markę...

a to Ci sie sfarcilo, ok.gif z tego co na ebayu widze to trzeba dac cos pod 300 za kpl

bede szukal jakichs po taniosci do regeneracji

Napisano

> a to Ci sie sfarcilo,

no, aż się nie mogę doczekaj jak pojadę do PL żeby je założyć... bo spoczywają w garażu mojego taty... w Polsce blush.gif

Sam szukam jakichś STkowych zderzaków, w sumie mogą też być z Zetec-S... ale mało i ceny chore...

owocnych poszukiwań ok.gif

Napisano
  • Autor

> Nie chcę być przemądrzały ale wpisując tutaj nr rejestracyjny i np. nr motu jesteś w stanie

> sprawdzić kiedy, gdzie, przy jakim stanie silnika były robione kolejne przeglądy, kosztuje to

> minutkę czasu

Ale Ty jesteś z innej wyspy wink.gif Tu jest NCT, a nie MOT i są inne tablice.

Napisano

> Ale Ty jesteś z innej wyspy Tu jest NCT, a nie MOT i są inne tablice.

a tak, racja. dopiero teraz spojrzałem... przepraszam... idę do yamki...

Napisano
  • Autor

> a tak, racja. dopiero teraz spojrzałem... przepraszam... idę do yamki...

Wybaczam ten afront zlosnik.gif

Napisano

> Wybaczam ten afront

Mavv wal do mnie na priv z numerami rejestracyjnymi - podam Ci stan techniczny ( ten z wydruków ) oraz przebieg zanotowany podczas wszystkich przeglądów rej. - wszystko okraszone datami wink.gif.

Z tym, że najwcześniej w środę wink.gif.

EOT.

Napisano

> 2004-2006.

> Słucham

Igła w stogu siana panocku..... sam szukam Mundka MKIII kombi z silnikiem 2.0 benz... w podobnym roczniki 03-05...wszędzie kupa diesli TDCI a z tego co słyszałem "lepsza" wersja fordowskiego Diesla to TDDI... zacząłem się jeszcze zastanawiać nad Laguną w kombiaku ale tutaj kompletnie brak opinii i doświadczenia...

Napisano
  • Autor

> Igła w stogu siana panocku..... sam szukam Mundka MKIII kombi z silnikiem 2.0 benz... w podobnym

> roczniki 03-05...wszędzie kupa diesli TDCI a z tego co słyszałem "lepsza" wersja fordowskiego

> Diesla to TDDI... zacząłem się jeszcze zastanawiać nad Laguną w kombiaku ale tutaj kompletnie

> brak opinii i doświadczenia...

Odnośnie diesli, to się wyleczyłem. W kupnie droższe, a oszczędności na paliwie wcale nie byłyby aż tak zadowalające przy moich rocznych przebiegach (ok. 16 tys. km). Do tego dochodzi obraz aut z silnikami diesla tu na wyspie - nawet roczniki 2008-2009 kopcą jak stare pruki... Albo ropa jest tu do bani, albo autami jeżdżą nie kierowcy, ale użyszkodniki.

Jadąc za takim widzę czarny dym przy dodawaniu gazu.

Szkoda po kupnie robić wtryski... Dlatego będzie benzyniak ok.gif

Co do Laguny, to jakoś tak nie pasuje mi to autko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.