Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki Olej do JTD, wyciek z okolicy pół osi ?

Featured Replies

Napisano

Powitać smile.gif jak było to z góry Sorry ale szukajka mnie nie lubi frown.giffacepalm.gif

Jaki Olej polecacie do JTD 04r przebieg około 130 kkm ?

Oraz czy to normalne że przy pół osi od strony skrzyni się poci olejem, z tego co widziałem i czytałem to jakaś zmora jest. Jak to tam jest zbudowane jest tam jakiś oring ? Gumowa osłona ?

Z góry dzięki piwo.gif

Napisano

> czytałem to jakaś zmora jest.

Coś jest na rzeczy. Kiedyś też zauważyłem, że prawa półośka się poci. W serwisie stwierdzono, że to nie półośka, a połączenie skrzynia-silnik się poci. Zgodnie z zaleceniem serwisu olałem problem, bo robocizna droga, a z powodu lekkiego pocenia się, nie ma sensu rozbierać tego. Zrobi się to kiedyś za jednym razem przy okazji wymiany sprzęgła.

Napisano

Ja tam nie polecę żadnego. Po prostu leję olej zgodny ze specyfikacją producenta. Ostatnio miałem Mobil 10w40 do diesla. Owszem można 5w40. Sprawa oleju jest dla mnie drugorzędna.

Napisano

> Powitać jak było to z góry Sorry ale szukajka mnie nie lubi

> Jaki Olej polecacie do JTD 04r przebieg około 130 kkm ?

> Oraz czy to normalne że przy pół osi od strony skrzyni się poci olejem, z tego co widziałem i

> czytałem to jakaś zmora jest. Jak to tam jest zbudowane jest tam jakiś oring ? Gumowa osłona ?

> Z góry dzięki

Jeśli silniczek do tej pory pracował na pełnym syntetyku i nie ma żadnych objawów zużycia, warto zostać przy pełnym syntetyku i lać 5w40.

Jakie firmy to już ile userów, tyle zdań. Ogólnie to, większość ludzi NIE poleca Castrola, natomiast normalnym, czyli dobrym i tanim olejem jest Mobil1 (sam go używam), jeśli masz grubszy portfel możesz zainwastować w oleje z górnej pólki, czyli Motul, Valvoline, ewentualnie Helix wink.gif

Co do wycieku, to chyba normalne, z tego co widzę to w każdym JTD tam jest zapocone, tak nawiasem, pewnie niedawno kupiłeś stilo, a więc warto wymienić olej w skrzyni, koszt nie jest wcale duży, a na pewno nie zaszkodzi wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

Ja dzisiaj rozmawiałem z Cinkiem między innymi na temat olejów, i polecił mi wlać do JTD Motul 5w40. Taki wybór był tym bardziej przez niego polecany, jeżeli che się chipować auto.

Napisano

ja 2 tygodnie temu wymieniłem na motul 5w/40 moje odczucie jest takie że silnik lżej pracuje na zimnym mniej klekocze , poprzednio lałem niepolecany przez stilowiczów 10w/40 (jak kupiłem nie wiedziałem jaki olej był lany)auto generalnie oleju nie bieże - 200-300ml na 15000 tyś to chyba norma brawo.gif

Napisano
  • Autor

...pewnie niedawno kupiłeś stilo, a więc warto wymienić olej w skrzyni, koszt nie jest wcale

> duży, a na pewno nie zaszkodzi

> Pozdrawiam.

Masz racje kolego smile.gif dziś dopiero odebrałem Autko

a jaki Olej do skrzynki lejecie... I ile do tak mieści ? wtedy będzie wiadomo z czego ile z czego znikło.

Dzięki za odpowiedzi koledzy

Napisano

A to przy okazji od razu i ja zapytam. Jak będę wymieniał olej to bańka 5 litrowa wystarczy? Ile wchodzi oleju do 1.9 JTD?

Napisano

> se kolega weźmie, se instrukcje poczyta jakiś tekst sie kolega dużo dowie.

No cóż - lenistwo straszna rzecz sleeping_2.gif

A więc sam sobie odpowiem. Maksymalnie z miską i filtrem wchodzi 4.7 litra, także bańka 5L wystarczy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> No cóż - lenistwo straszna rzecz

> A więc sam sobie odpowiem. Maksymalnie z miską i filtrem wchodzi 4.7 litra, także bańka 5L

> wystarczy

Powszechnie wiadomo żę wchodzi 4,7l, jednakże u mnie, razem z filtrem, po dość dokłądnym obciekaniu (autko zostawiłem na kanale na dobre 2h) weszło 4,5l i mam 3/4 bagnetu wink.gif

Co do oleju do skrzyni, to najlepiej orginał, ponoć te skrzynie tylko to trawią, czyli Tutella ZC 75 Sync, w jakieś hurtowni w Gliwicach płaciłem 185zł za 4l.

Powszechnie wiadomo że do skrzyni wchodzi 1,65l, jednakże kolega Cinek pisał iż wymieniał i weszło mu jakoś 1,9l wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

No czytałem własnie i szukałem tego oleju droga sprawa nie jak w moim Sc wink.gif Czyli lepiej lać Org powiadacie smile.gif

Napisano

> Co do oleju do skrzyni, to najlepiej orginał, ponoć te skrzynie tylko to trawią, czyli Tutella ZC

> 75 Sync, w jakieś hurtowni w Gliwicach płaciłem 185zł za 4l.

mi w serwisie w środe wlali Tutele Technyx.... 2 zł na 1 l droższa od ZC75, 90 zł za 2 litry

> Powszechnie wiadomo że do skrzyni wchodzi 1,65l, jednakże kolega Cinek pisał iż wymieniał i weszło

> mu jakoś 1,9l

To by nawet pasowało, bo mi nie oddali reszty oleju, a zawsze to robią... Ale jakby nie kombinować to i tak 2 l trzeba kupić.

Wymiana oleju w skrzyni 30 zł netto.

Napisano

> mi w serwisie w środe wlali Tutele Technyx.... 2 zł na 1 l droższa od ZC75, 90 zł za 2 litry

> To by nawet pasowało, bo mi nie oddali reszty oleju, a zawsze to robią... Ale jakby nie kombinować

> to i tak 2 l trzeba kupić.

> Wymiana oleju w skrzyni 30 zł netto.

Witam,

I jak Panowie po wymianie oleju w skrzyni? Lepiej pracuje, lżej wchodzą biegi? Sam kiedyś zamierzałem to zrobić, ale ostatecznie jeszcze nie wymieniłem. Może przy następnej wizycie.

Napisano

A jak z tym olejem do silnika ? Nie wiem jaki wybrac-auto ma 124tys przebiegu....

Napisano

> Witam,

> I jak Panowie po wymianie oleju w skrzyni? Lepiej pracuje, lżej wchodzą biegi? Sam kiedyś

> zamierzałem to zrobić, ale ostatecznie jeszcze nie wymieniłem. Może przy następnej wizycie.

znaczącej różnicy nie ma, poza lepszym samopoczuciem zlosnik.gif

ale chyba biegi wchodzą bardziej miękko.

Napisano
  • Autor

> A jak z tym olejem do silnika ? Nie wiem jaki wybrac-auto ma 124tys przebiegu....

Mnie lali Liqui Moly 5w40 i chyba przy takim zostanę bo spełnia normę Fiata albo Castrol Edge 5w40 i Selena WR Diesel jak wcześniej miałeś syntetyka. Coś z tego się wybierze.

Napisano

> A jak z tym olejem do silnika ? Nie wiem jaki wybrac-auto ma 124tys przebiegu....

Hmmm, nie widzę żadnych twoich postów wcześniej.... jaki silnik? Jaki olej był poprzednio?

Napisano

> znaczącej różnicy nie ma, poza lepszym samopoczuciem

> ale chyba biegi wchodzą bardziej miękko.

Dobre samopoczucie to podstawa wink.gif Wtedy wszystko smakuje inaczej. Wymienić nie zaszkodzi, bo gorzej nie będzie, a jedynie tylko lepiej smile.gif

Napisano

Panowie mam dylemat co do Motula. Który olej mam wybrac: MOTUL 8100 X-CESS 5W40 czy może MOTUL SPECIFIC 505.01 5W40 ???

http://allegro.pl/item1183709635_olej_motul_8100_x_cess_5w40_5l_wysylka_kurier.html

albo ten

http://allegro.pl/item1182954954_motul_specific_vw_505_01_5w40_5w_40_5l_promocja.html

Czy Stilo potrzebuje oleju Specific 505.01, takiego jak leje się do silników VW z pompowtryskiwaczami ???

Napisano

> Panowie mam dylemat co do Motula. Który olej mam wybrac: MOTUL 8100 X-CESS 5W40 czy może MOTUL

> SPECIFIC 505.01 5W40 ???

> http://allegro.pl/item116...l_warszawa.html

> albo ten

> http://allegro.pl/item118...lka_kurier.html

> Czy Stilo potrzebuje oleju Specific 505.01, takiego jak leje się do silników VW z

> pompowtryskiwaczami ???

Nieźle trafiłeś, obydwa linki są już nieaktywne zeby.GIF Z tego co pamiętam (ale pewny nie jestem ;P), JTD nie wymaga tych wszystkich super extra bóg wie czego jak VW, ale pewnie mu nie zaszkodzi wink.gif

Napisano

drkk76 skoro nie zamierzasz wnosic konstruktywnej opinii w temacie oleju, to od razu sobie daruj może wypowiedź...

> Nieźle trafiłeś, obydwa linki są już nieaktywne

Faktycznie Wafer coś się z tymi linkami zesrało. Już poprawiłem w moim wcześniejszym poście i działają blush.gif

Napisano
  • Autor

> Hmmm, nie widzę żadnych twoich postów wcześniej.... jaki silnik? Jaki olej był poprzednio?

19. jtd 8v 115 rok 04 przebieg pisałem już 130 kkm

Niektórzy posty Sobie biją smile.gif

Napisano

> 19. jtd 8v 115 rok 04 przebieg pisałem już 130 kkm

> Niektórzy posty Sobie biją

Ehh, zdradziłeś mój tajniacki plan klnie.gif

A tak na poważnie, to chyba miałem nie włączone 'pokaż wszystkie' i nie widzialem wcześniejszych wiadomości, nawet nie wiedziałem że to twój topic zeby.GIF

Jeszcze poważniej stwierdzam, iż pisałem już na forum o olejach (nikt mnie nie zbluzgał, co znaczy że napisałem dobrze) także możesz poszukać zeby.GIF

No ale nie będę już taki i napiszę jeszcze raz:

Oczywiście lej 5W40 wink.gif

Jaki?

- Castrol.... większość ludzi odradza, w tym i ja.

- Mobil1 - chyba najlepszy wybór, tani i dobry

- Motul/Valvoline/Helix - jeśli chcesz naprawdę porządny olej, z wyższej półki (jakościowej i cenowej).

Pozdrawiam grinser006.gif

Napisano
  • Autor

No i po wymianie oleju wink.gif wlałem Liqui Moly 5w40 a do Skrzyni Total Q 75w80 i wyciek z okolicy pół osi to wyciek ze skrzyni ale w skrzyni był brak wielkości 200 ml na 65.000 Km więc nie ma co tego ruszać smile.gif moim zdaniem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.