Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana sprężyn przód

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dawno się nie odzywałem, bo auto sprawowało się przyzwoicie. Jednak przyszedł moment kiedy przy zdjęciu przedniego lewego koła dostrzegłem brak kawałka dolnego uzwojenia sprężyny, tak na ok 10 cm. Postanowiłem wymienić. Zakupiłem springi KYB (oczywiście odwrotnie zamontowałem), ale po lekturze kącika odwróciłem do poprawnej pozycji. No i wszystko powinno być ok, ale auto stoi nisko. Pomiędzy błotnik a oponę wchodzą ledwo dwa palce. Zwoje sprężyn też są blisko siebie. Wiem, że takie sprężyny użytkownicy forum montowali i chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda u innych. Czy tak ma być?, czy to reklamować, a może zamontować oferowane na allegro gumy usztywniające?

Napisano

A twoje auto brało udział w akcji 5044 ? icon_eek.gif

Napisano

Obawiam się że stilo ma to do siebie, u mnie też bardzo nisko jest... a cale zawieszenie nowe, jedyne co nie wymieniłem to te gumy z łożyskami na amorki, a pod maską mam dość duże przerwy.... podejrzewam że i ty je masz, licząc to na 'chłopski rozum' te gumy, jak by wymienić to przód powinien iść jakieś 2cm do góry, a to jest dość sporo wink.gif

Napisano

na pierwszy strzal po zalozeniu kayabow stilo 3d zaczelo wygladac jak uproad wink.gif ale po chwili wrocilo do normy, czyli dosc nisko. i odnioslem wrazenie, ze odstepy pomiedzy uzwojeniami w kayabach sa mniejsze niz w seryjnych springach

Napisano
  • Autor

> A twoje auto brało udział w akcji 5044 ?

Tak miałem zamontowane te kielichowe osłony. To na tej osłonie oparła się ostra część sprężyny po jej pęknięciu. Gdybym tego nie miał to skutki mogły być opłakane.

Napisano
  • Autor

Nie tu pod maską wszystko ładnie dolega do siebie.

Napisano
  • Autor

> jakie model kupiłes tych sprężyn

KYB K-FLEX. Nr katalogowy z przeznaczeniem do mojego modelu.

Napisano

Ja wyienilem ostanio cale kolumny przednie, springi zalozylem jakies lesjafor.....(szwedzke chyba) do jtd, amorki KYB, nowe lozyska. Auto stoi wyraznie wyzej niz stalo i nic nie opada. Ale mam inne pytanie, musialem zdjac oslony i chcialem zalozyc jena nowe amorki, jednak okazuje ie ze srednica tychamorkow jest wieksza niz poprzednich i oslony najzwyczajniej nie pasuja. Co o tym sadzicie? Amorki sa dobrane odpowiednio na 100% do mojego modeu. Czy walczyc z tym i przerabiac te oslony springi?

Napisano
  • Autor

Po tym jak u mnie pękła wrednie sprężyna to bez tej osłony mógł być horror. Jak to rozbierałem widziałem oczami wyobraźni jak przy 100/h ten ostry szpic sprężyny tnie oponę. Także ja osobiście starałbym się na Twoim miejscu jaokoś to przerobić i zamontować.

Napisano

w stilo chodziło o to, że z jednej strony sprężynom dość często 033102bebe_1_prv.gif zdarzało się pękać, a z drugiej średnica kielicha seryjnego amorka była na tyle mała, że w niektórych przypadkach rozwalona sprężyna mogla przez kielich przelecieć. i bum, rozwalamy oponę na autostradzie przy 130km/h icon_rolleyes.gif

problem podobno nie występuje przy nieseryjnych amorach, bo zwyczajnie mają szersze kielichy. upewnij się co do tego, zmierz średnicę kielicha i średnicę wewnątrz uzwojenia i będziesz wiedział, czy się z tym bawić, czy też nie musisz ok.gif

Napisano

> Ja wyienilem ostanio cale kolumny przednie, springi zalozylem jakies lesjafor.....(szwedzke chyba)

> do jtd, amorki KYB, nowe lozyska. Auto stoi wyraznie wyzej niz stalo i nic nie opada. Ale mam

> inne pytanie, musialem zdjac oslony i chcialem zalozyc jena nowe amorki, jednak okazuje ie ze

> srednica tychamorkow jest wieksza niz poprzednich i oslony najzwyczajniej nie pasuja. Co o tym

> sadzicie? Amorki sa dobrane odpowiednio na 100% do mojego modeu. Czy walczyc z tym i

> przerabiac te oslony springi?

Mam tak samo, amorki z KYB są trochę grubsze i osłony nie wchodzą, imo. nie ma potrzebny ich montowania przy nie fabrycznych springach, prawdopodobieństwo że sprężyna pęknie jest bardzo bardzo małe, te fiatowskie pękały bo prawdopodobnie był użyty zły materiał. Poza tym jak kolega wyżej, kielichy na amorkach są chyba większe i w razie czego to one złapią sprężynę wink.gif

ps. oczywiście jak masz czas i chęci możesz się z tym pobawić, bezpieczeństwa nigdy za wiele.

Napisano

> Tak miałem zamontowane te kielichowe osłony. To na tej osłonie oparła się ostra część sprężyny po

> jej pęknięciu. Gdybym tego nie miał to skutki mogły być opłakane.

No to trzeba było zgłosić ten fakt we fiacie ok.gif

A nóż widelec zasponsorowaliby wymianę hmm.gif

Napisano

> problem podobno nie występuje przy nieseryjnych amorach, bo zwyczajnie mają szersze kielichy.

Ciekawe czy z nowego Bravo pasują przednie amory, a one mają dolne miski jak naleśniki.

Napisano

> A nuż widelec zasponsorowaliby wymianę

"nuż" to się w kieszeni otwiera. zlosnik.gif

Napisano

Witam

Ja wymieniłem obydwie sprężyny. Kupiłem Stilonka w czerwcu, przód był bardzo opuszczony, jednak ani podczas przeglądu przed zakupem na stacji diagnostycznej ani podczas przeglądu technicznego panowie diagności nie stwierdzili żadnych problemów. Jednak słyszałem jakieś dziwne dźwięki z okolic amortyzatora na przodzie. Kiedy spojrzałem na sprężyny okazało się, że obydwie są pęknięte. Po wymianie samochód stoi wyżej o jakieś 9cm.

Mam pytanie: jaki skutek może dać złe złożenie wkładki elastycznej i pierścienia (nazwy z epera)?.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.