Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prośba o radę w wyborze auta

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ponieważ moja poczciwa Corsa "be" staje się coraz bardziej wiekowa i dopada ją ruda, czas pomyśleć o nowszym autku. Inny powód moich poszukiwań to 2 pociechy, które gdzieś trzeba pomieścić (rodzina 2 + 2). Mój budżet to max. 25000zł.

Zaznaczam że jestem aktualnie na etapie rozeznania i waham się wśród kilku modeli - pewnie będzie to Opel (pod uwagę biorę też Skode Fabię Kombi I z rocznika 2004-2006 mlot.gif). Wśród Opli rozważam tylko Astrę G kombi lub też Merivę. I tu pojawia się pierwsze pytanie - które autko Waszym zdaniem jest godniejsze polecenia. Wiem, że to zupełnie inne nadwozia i nie można ich tak porównywać. Bardziej podoba mi się Meriva. Z drugiej strony Astra G to ponoć autko z pancernym zawieszeniem na polskie drogi.

Kolejna sprawa to wersja silnika. Teraz jeżdżę na LPG i generalnie jestem zadowolony. Zastanawiam się nad kupnem autka z silnikiem diesla (1.7 CDTI) ale tylko w przypadku pewnego niewielkiego przebiegu. Myślę że łatwiej kupić benzyniaka i założyć do niego sekwencję w dobrym warsztacie (w Krakowie jest ich kilka). Pytanie - jaki silnik do gazu? Podobno dobrze znosi gaz 1.6 8v ale czy nie jest on za słaby do Astry Kombi czy Merivy?

Które z wymienionych aut jest waszym zdaniem bardziej godne polecenia?

Pozdrawiam 30.GIF

Napisano

Fabia kombi dla rodziny 2+2 to jakieś nieporozumienie wink.gif

Szukaj Astry G z silnikiem 8V i gazuj. Diesel średnio opłacalny jest chyba, że robisz duzo kkm miesięcznie

Napisano
  • Autor

Rocznie przejeżdżam ok. 10000 km więc to niezbyt dużo.

Z silników 8v pozostaje do wyboru 1.6 75KM lub 85 KM. Czy to nie za słabe silniki do takiego kombiaka?

O tych 16v czytałem na tym forum, że wiele z nich lubi olej frown.gif A jak z ich zagazowaniem?

Napisano

Silniki 8V bardzo dobrze toleruja zasilanie alternatywne, ale sa za slabe dla tego nadwozia. Szukaj silnika X18XE1 lub X20XEV (do rocznika chyba 2003), jednostki sprawdzone, z opracowannymi (poprzez praktyke) rozwiazaniami problemow zuzycia oleju. Oczywiscie alternatywnie zasialnie tylko instalacja sekwencyjna.

Silnik Diesla nie jest obecnie i w najblizszej przyszlosci rozxwiazaniem ekonomicznym. Jest drozszy w eksploatacji i naprawach, cena oleju napedowego tez nie jest korzystna i dlugo nie bedzie.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

A czy są tu zadowoleni posiadacze Merivy? icon_rolleyes.gif

Nie ukrywam, że wnętrze Merivy bardziej mi się podoba ... no i ten system FlexSpace (czy jakoś tak).

Pytanie czy zawieszenie w tym autku jest też tak "pancerne" jak w Astrze G?

Napisano

Tylko i wyłącznie Meriva, obejrzyj sobie na żywo takie auto a na Astrę nie będziesz chciał spojrzeć.

Zamiast diesla możesz sobie wziąć benzyniaka 1.6 i po zagazowaniu będziesz miał o wiele przestronniejsze auto i do tego oszczędne.

Napisano

Ja ujeżdżam Merivę 2004 r w benzynie 1,6 8V i powiem, że jestem zadowolony. Na zegarze jest nieco ponad 100000 i zero problemów. Wszystkie podzespoły oryginalne włącznie z tłumikami. Spalanie średnie około 7,5 - 8 litrów na 100 km. W środku jest przestrzenniej, niż w Skodzie Octavi I.

Napisano
  • Autor

> Tylko i wyłącznie Meriva, obejrzyj sobie na żywo takie auto a na Astrę nie będziesz chciał spojrzeć.

Rzeczywiście, Astra G w środku nie powala. Widziałem Merivke i o niebo lepiej, choć dla mnie to sprawa drugorzędna. Przede wszystkim chodzi mi o tanią eksploatacje - dlatego boję się tych nowych dieseli z niewiadomym przebiegiem. Raczej będę szukał autka od pierwszego właściciela z silnikiem 1.6 8v lub 16v.

Czy 1.6. 8v daje sobie radę?

Napisano

> Czy 1.6. 8v daje sobie radę?

Jak dla mnie jest wystarczający. Najlepiej się przejechać. Skrzynia biegów w Merivie przy tym silniku jest krótko zestopniowana i dla mnie brakuje 6 biegu. Na piątce spokojnie mogę jechać 50 - 60 km/h. Nie wiem jak to wygląda przy innych silnikach. Możliwe, że jest to spowodowane elastycznością silnika.

Napisano

> A czy są tu zadowoleni posiadacze Merivy?

> Nie ukrywam, że wnętrze Merivy bardziej mi się podoba ... no i ten system FlexSpace (czy jakoś

> tak).

> Pytanie czy zawieszenie w tym autku jest też tak "pancerne" jak w Astrze G?

Jest zadowolony użytkownik mery

silnik coprawda tylko 1,4 (90Km) ale daje radę, jak się go pokręci powyżej 3000rpm, owszem, do sprintu spod swiatel sie nie nadaje, ale na autobanie 150 leci bez klopotów, ponoć że jedyny z twinportów nadający się do gazu - ja nie zakładam ze względu na to że jezdzei 10-15tys/rok, a spalanie na poziomie 7-7,5

Wnetrze mega uniersalne, (w moim przypadku rodzinka 2+1) szukaj wersji ze stolikami w fotelach i trawek assist (moje dziecko ma tam przybornik na zabawki), do tego jadąc na wakacje fotele tylne przesuwal do tyłu i juz do baganika 2 torby i spacerówka wchodzą, normalnie mam na maxa do tyłu i przestrzeni na nogi sporo

Zawieszenie no coż - ja mam krajówkę - musiałem wymieniac juz drążki kierownicze (~200zł z geometrią), i łączniki stabilizatora (120 zł), teraz chłopaki w serwisie mówią o naprawie maglownicy, ale narazie nie ma stuków, a i wybieram się do aso celem potwierdzenia

auto nie tak komfortowe jak xsara picasso (testowałem kilka), ale za to w zakręty nie boję się wcodzić bez zdejmowania nogi z gazu

jak bedzie oglądał to przejedz się wolniutko (20km/h) po nierównościach i zobacz czy nie ma stuku z okolic pedałów - popularnym problemem jest uszkodzony wałek/krzyżak na kolumnie (koszta spore wymiany)

Aaaaa nie daj sobie wmówic że 1,4 na łańcuchu to nie wymienia się łańcuszka (ja wymieniałem), po rozgrzaniu może byc słychać specyficzne grzechotanie

pozdr

Napisano
  • Autor

> Jest zadowolony użytkownik mery

Dzięki za sporą ilość informacji piwo.gif

Na jakimś forum wyczytałem, że ze względu na gabaryty auta jest ono bardzo wrażliwe na boczny wiatr. Ponadto, że trzeba uważać np. przy przejeżdżającym z naprzeciwka z dużą prędkością tirze.

W mojej Corsiawce można odczytać kody błędów samemu metodą "na drucik". Rozumiem, że tak samo jest w silnikach 1.6 8v czy 1.6 16v, którymi jestem najbardziej zainteresowany. Czy tak?

Napisano

> W mojej Corsiawce można odczytać kody błędów samemu metodą "na drucik". Rozumiem, że tak samo jest

> w silnikach 1.6 8v czy 1.6 16v, którymi jestem najbardziej zainteresowany. Czy tak?

Nie można drucikiem, tylko komp.

Napisano

> Dzięki za sporą ilość informacji

> Na jakimś forum wyczytałem, że ze względu na gabaryty auta jest ono bardzo wrażliwe na boczny

> wiatr. Ponadto, że trzeba uważać np. przy przejeżdżającym z naprzeciwka z dużą prędkością

> tirze.

> W mojej Corsiawce można odczytać kody błędów samemu metodą "na drucik". Rozumiem, że tak samo jest

> w silnikach 1.6 8v czy 1.6 16v, którymi jestem najbardziej zainteresowany. Czy tak?

proszę smile.gif

ja, nie zauważyłem dziwnego zachowania podczas wyprzedzania tirów, jak pisałem auto jest dość twardo zawieszone...

ja sprawdzam błędy metodą pedałową wink.gif

Napisano

W 1,6 8V działa metoda pedałowa.

Napisano
  • Autor

> W 1,6 8V działa metoda pedałowa.

Dzięki za info.

Napisano
  • Autor

Witam,

czy to prawda, że w wielu Astrach wyprodukowanych po przeniesieniu produkcji do Gliwic blacha nie jest ocynkowana? Aż mi się wierzyć nie chce, ale takie info znalazłem na stronie autocentrum.pl gdzie wypowiadają się posiadacze aut.

Inna informacja jaką znalazłem, to stwierdzenie, że w silniku 1.7 CDTI nie ma dwumasy i DPF. czy to prawda?

Napisano

> Inna informacja jaką znalazłem, to stwierdzenie, że w silniku 1.7 CDTI nie ma dwumasy i DPF. czy to

> prawda?

Jeśli chodzi o Astrę G to prawda, nie ma dwumasy ani DPF.

Napisano
  • Autor

> Jeśli chodzi o Astrę G to prawda, nie ma dwumasy ani DPF.

A jak sprawa wygląda w przypadku silnika 1.7 DTI (Isuzu). Czy ma dwumasę i DPF?

Napisano

> Jeśli chodzi o Astrę G to prawda, nie ma dwumasy ani DPF.

Astra G ma ocynk i z Gliwic, nie piszmy bajek. wink.gif

Napisano

> Astra G ma ocynk i z Gliwic, nie piszmy bajek.

Tylko część wyjechała z Gliwic..

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.