Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Rav4 kontra Suzuki Vitara

Featured Replies

Napisano

Rodzice się zastanawiają nad zakupem zdecydowanie nowszego pojazdu niż obecnie jeżdżą.

Wstępna selekcja wyłoniła 2 finalistów zlosnik.gif Ravkę i Vitarę.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z tymi autami? Która będzie miała więcej plusów dodatnich? zlosnik.gif Rocznik brany pod uwagę to 2004 - 2006; oba pojazdy mają być w dieslu i budzie 3D (w Vitarze od któregoś roku przestali diesla montować w 3D - tak słyszałem, ale nie wiem, od którego).

Przeznaczenie auta: miasto (rozumie się samo przez się), wypady na łowiska (ojciec lubi powędkować), czyli tereny różne (asfalt, piaski, łąki, itd.) i jakieś tam wypady do rodziny. Oczywiście nie jest i nie będzie używane w typowym OR.

Zatem na co zwrócić uwagę przy ewentualnym zakupie, zarówno w jednym jak i drugim aucie?

Pozdrawiam

Konrad

Napisano

> Rocznik brany pod uwagę to 2004 - 2006; oba pojazdy mają być w dieslu i budzie 3D (w Vitarze

> od któregoś roku przestali diesla montować w 3D - tak słyszałem, ale nie wiem, od którego).

vitarę z tych lat to masz starszy model, ta obecna weszła w 2005 ?

więc albo końcówka Igen grand vitary, albo początek IIgen

Igen to zupełnie inne auto od II, ale to chyba wiesz hmm.gif

Napisano
  • Autor

> vitarę z tych lat to masz starszy model, ta obecna weszła w 2005 ?

ZTCP to tak.

> więc albo końcówka Igen grand vitary, albo początek IIgen

> Igen to zupełnie inne auto od II, ale to chyba wiesz

II gen to brak ramy (to na pewno), choć w jednym serwisie mówili, że podobno jakiś tam kawałek ramy został w samochodzie. A czy inne atrybuty typu reduktor zostały? Rav4 ma stały napęd 50:50 na 4 koła (gdzieś wyczytałem), a jak to jest rozwiązane w Suzuki po 2005?

Napisano

> II gen to brak ramy (to na pewno), choć w jednym serwisie mówili, że podobno jakiś tam kawałek ramy

> został w samochodzie.

jak to mówią - rama zintegrowana

> A czy inne atrybuty typu reduktor zostały? Rav4 ma stały napęd 50:50 na

> 4 koła (gdzieś wyczytałem), a jak to jest rozwiązane w Suzuki po 2005?

GVII 3D była początkowo chyba tylko z napędem na jedną oś hmm.gif

5D ma reduktor i stały napęd - 4wd auto, 4wd lock i reduktor

(stara miała wajchę, nowe mają pokrętło)

musisz poszukać

GVI miała mosty, a II już ma tył i przód niezależny,

silnik diesla w Igen był z PSA (2.0HDI), GVII ma od reno

tak naprawdę to zupełnie inne auta, o ile vitara i GVI są konstrukcyjnie zbliżone, tak tu przeskok jest ogromny

co ravki, tam jest chyba stały napęd 4x4 - rozdział elektronicznie? z możliwością zblokowania 50/50 hmm.gif

też się zmieniało w zależności od generacji hmm.gif

Napisano

GV II 3d w każdej wersji miała stały napęd 4x4, natomiast z silnikiem 1.6 (benzyna) nie było reduktora i (chyba) blokady centralnego mechanizmu różnicowego. Wersja 1.9 DDiS ma już wszystko (co GV oferuje).

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

JWT.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Witam serdecznie.

> Rodzice się zastanawiają nad zakupem zdecydowanie nowszego pojazdu niż obecnie jeżdżą.

> Wstępna selekcja wyłoniła 2 finalistów Ravkę i Vitarę.

Grandzia będzie lepsza w teren ale niezbyt dobra na szosie. Głośna i "taczkowata" jak terenówki.

RAV-ką jeździ się jak osobowym, komfortowo, gładko i ciszej ale w teren jest znacznie słabsza.

Wybór należy do Ciebie.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Wybór należy do Ciebie.

Fader wybrał GV z 2005r. w poprzedniej kaście, 2.0 benzyna, dobre wyposażenie i jest zadowolony... zlosnik.gif

> Pozdrawiam.

Również smile.gif

Napisano

Gv DDIS - do miasta?? będa problemy z DPF'em [jeżeli kupisz w niego wyposażoną] , ogólnie padały EGR'y , auto kulturą pracy nie grzeszy , ale właściwosci terenowe lepsze od RAV-4

Rav-4 - padały zawory SCV w pompie - wymiana na zamodyfikowane w ASO 1200-1300 pln , były problemy z dwumasówką , poza tym ok. Komfort o niebo lepszy , cichsza, ale w terenie przegra.

Napędu stałego na 4 nigdy nie było - był zarzadzany elektroniką sick.gif , a na domiar złego nie było w odróżnieniu do JB419 - 4LO [reduktora]

co bym polecał .....IMHO RAV-4

Napisano
  • Autor

> co bym polecał .....IMHO RAV-4

Pisałem już wyżej, od miesiąca jest GV I z 2.0 noPb, 5D; ale dzięki smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.