Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Poprawne ciśnienie ogumienia.

Featured Replies

Napisano

Jakie powinno być ciśnienie w oponach w Sienie? Auto obciążone dwoma osobami, w bagażniku można powiedzieć, że pustka ok.gif Mam opony w rozmiarze 205/50 r15 - oś przednia, tył - 195/50 r15 czy 2.2 bara na obu osiach będzie ok??

Napisano

> Jakie powinno być ciśnienie w oponach w Sienie? Auto obciążone dwoma osobami, w bagażniku można

> powiedzieć, że pustka Mam opony w rozmiarze 205/50 r15 - oś przednia, tył - 195/50 r15 czy

> 2.2 bara na obu osiach będzie ok??

ja na 175/70 R14 mam 2,3 czasem na różnych stacjach nawet 2,5

Napisano

polecam stronę

http://www.forumsamochodowe.pl/rozmiary/fiat/

pojawiła się na którymś z naszych forów w tej chwili nie pamiętam gdzie ale dałem jako zakładkę.

oxy wg instrukcji sieny ciśnienie w standardowych gumach 175/65 R14 to 2 MPa

Napisano

> oxy wg instrukcji sieny ciśnienie w standardowych gumach 175/65 R14 to 2 MPa

ale przy takim ciśnieniu guma wygląda jakby nie było w nie ciśnienia w ogóle oslabiony.gif

mam 2.2 - wyczytałem w prasie, że oponie nie zaszkodzi,

Napisano

> oxy wg instrukcji sieny ciśnienie w standardowych gumach 175/65 R14 to 2 MPa

no co ty na flakach nie będę jeździł xDDD ja na chodniki muszę normalnie wjeżdżać a nie z prędkością 1 km/h rotfl.gif

Napisano

> Jakie powinno być ciśnienie w oponach w Sienie? Auto obciążone dwoma osobami, w bagażniku można

> powiedzieć, że pustka Mam opony w rozmiarze 205/50 r15 - oś przednia, tył - 195/50 r15 czy

> 2.2 bara na obu osiach będzie ok??

W/g książki przy średnim obciążeniu przód i tył 2,0 a przy pełnym 2,2. Ale to tak jakoś mało wygląda w oponie i ja mam wszędzie 2,3.

Napisano

> Mam opony w rozmiarze 205/50 r15 - oś przednia, tył - 195/50 r15

oxy przy takich naleśnikach jak twoje to ostrożnie z tymi krawężnikami bo o but.gif łatwo hehe.gif

a tak serio to faktycznie te 2 MPa to trochę mało nawet przy mnie za sterami i butli 60 l LPG w bagażniku.

Napisano

ja mam 2,5 przód 2,7 tyl wpysk.gif033102bebe_1_prv.gif

Napisano
  • Autor

> oxy przy takich naleśnikach jak twoje to ostrożnie z tymi krawężnikami bo o łatwo

> a tak serio to faktycznie te 2 MPa to trochę mało nawet przy mnie za sterami i butli 60 l LPG w

> bagażniku.

Napompowałem 2.4 ok.gif Po przejechaniu 60km po ekspresówce stwierdzam, że jest w miare ok ok.gif A te "naleśniki" to moje nie oxy'ego ok.gif

Napisano

> Napompowałem 2.4 Po przejechaniu 60km po ekspresówce stwierdzam, że jest w miare ok A te

> "naleśniki" to moje nie oxy'ego

mam pytanie dał byś foto jak wygląda fela i opona w takim rozmiarze smile.gif bo zastanawiam sie czy jak bede kupowac to 45 czy 50 i czy 15 cali czy 16 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Napompowałem 2.4 Po przejechaniu 60km po ekspresówce stwierdzam, że jest w miare ok A te

> "naleśniki" to moje nie oxy'ego

old.gif moje stare oczy już płatają mi figla hehe.gif

przepraszam zainteresowanych.

Napisano
  • Autor

> mam pytanie dał byś foto jak wygląda fela i opona w takim rozmiarze bo zastanawiam sie czy jak

> bede kupowac to 45 czy 50 i czy 15 cali czy 16

bc2f16de68b2f9aem.jpg

e9d87c7623401bc9m.jpg

d6c4b48ae44101eem.jpg

4ab1c446b482cbfdm.jpg

54b60e9361882534m.jpg

ecac4fee70d02fb5m.jpg

> moje stare oczy już płatają mi figla

> przepraszam zainteresowanych.

idz do kąta na godzine zona.gif

Napisano

hmmm ciekawe czy jak by były na 16 to czy przy 4 osobach bedzie obcierac ....

Napisano
  • Autor

> hmmm ciekawe czy jak by były na 16 to czy przy 4 osobach bedzie obcierac ....

U mnie tył obciera nawet jak nikt nie siedzi z tyłu ok.gif Oczywiście przy odpowiednim wyboju i predkosci koła mam 15" x 7,25 i et 35 o ile dobrze pamietam

Napisano

> U mnie tył obciera nawet jak nikt nie siedzi z tyłu Oczywiście przy odpowiednim wyboju i

> predkosci koła mam 15" x 7,25 i et 35 o ile dobrze pamietam

a sprężyny wymieniane czy fabryczne ??

widze też że tarcze masz nawiercane i frezowane jakie dałeś do tego klocki ?? bo podobno do nawiercanych trzeba cholernie twarde ...

Napisano
  • Autor

> a sprężyny wymieniane czy fabryczne ??

Niestety fabryka no.gif

> widze też że tarcze masz nawiercane i frezowane jakie dałeś do tego klocki ?? bo podobno do

> nawiercanych trzeba cholernie twarde ...

Trw ok.gif

Napisano

wlasnie sie zastanawiam jak by to wyglądało jak by sie zmieniło spreżyny na twardsze czy na 16 bedzie obcierac ...

Napisano

ja przy 195/50/15 daje po 2,5 i jest ok.gif

Napisano
  • Autor

> wlasnie sie zastanawiam jak by to wyglądało jak by sie zmieniło spreżyny na twardsze czy na 16

> bedzie obcierac ...

duzo zalezy od et i szerokosci felgi

Napisano

> duzo zalezy od et i szerokosci felgi

no ja właśnie w tych tematach jestem głąb sciana.gif

Napisano

> ja przy 195/50/15 daje po 2,5 i jest

195/50 to dość wysoka opona i czy sens jest tracić przyczepność pompując tak dużo ....

Napisano

> 195/50 to dość wysoka opona i czy sens jest tracić przyczepność pompując tak dużo ....

nizsza od wymienionej tu 205/50 zlosnik.gif a 2,5 to wcale nie duzo dla takiej opony

Napisano

> nizsza od wymienionej tu 205/50 a 2,5 to wcale nie duzo dla takiej opony

po czym twierdzisz że nie dużo ?? siena/palio to lekkie auto i uważam że to zdecydowanie za dużo na czym traci przyczepność auta.

Napisano

> po czym twierdzisz że nie dużo ?? siena/palio to lekkie auto i uważam że to zdecydowanie za dużo na

> czym traci przyczepność auta.

a jezdziles na takim zestawie ?? ja jezdze na takich kapciach od 2 lat i testowalem w miedzy czasie rozne cisnienia i uwazam ze 2,4-2,5 do tych opon jest idealne

Napisano

> a jezdziles na takim zestawie ?? ja jezdze na takich kapciach od 2 lat i testowalem w miedzy czasie

> rozne cisnienia i uwazam ze 2,4-2,5 do tych opon jest idealne

no ale mylisz lekko pojęcie .... toż to nie od opony zależy ile do niej powietrza napompujesz tylko przede wszystkim od masy auta .

Obecnie w jednym aucie mam 185/50 mialem 195/40 i rozne inne dziwne opony i fakt na początku do 195/40 dmuchałem pod 3 atmosfery i tak schodziłem w dół do 2 Mpa testując na 1/4 mili i KJS różne warianty . i nie ma opcji za dużo powietrza w oponie to po prostu głupota bo niczemu nie służy ...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja miałem w sience ATS Planet 16"x7 z TOYO T1R 195/45/16 - ciśnienie nieco ponad 2.2 i było super. Polecam zestaw waytogo.gif

Napisano

> Ja miałem w sience ATS Planet 16"x7 z TOYO T1R 195/45/16 - ciśnienie nieco ponad 2.2 i było super.

> Polecam zestaw

nic ci nie obcierało ?? ganja.gif bo właśnie zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu smile.gif

Napisano

> nic ci nie obcierało ?? bo właśnie zastanawiam się nad kupnem takiego zestawu

wszystko zalezy od tego jakie mial ET, ile razy mozna powtarzac 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.