Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup OC bez przegladu

Featured Replies

Napisano

Planuje kupic jakis stary motocykl do remontu i wiekszosc tych trupow nie ma od dawna OC ani przegladu. Wiem, ze zeby byc na full legalu trzeba wykupic OC najpozniej w dniu zakupu, ale mam pytanko czy da sie kupic OC na moje dane, ale na stare dane pojazdu(jak nie ma przegladu to nie dostane miekkiego dowodu) bez waznego badania technicznego?

Napisano

w OC chyba musi być numer rejestracyjny, chcesz kupić OC na starego właściciela ?

Napisano
  • Autor

> w OC chyba musi być numer rejestracyjny, chcesz kupić OC na starego właściciela ?

oc na siebie, ale na stara rejestracje motocykla, bo nowej nie dostane bez przegladu - nie wydadza miekkiego dowodu

Napisano

OC możesz kupić na stary dowód rejestracyjny.

(Ja kupowałem w ten sposób pakiet ubezpieczeń w PZU).

Po przerejestrowaniu pojazdu na siebie - idziesz do pani, która pewnie będzie siedziała w Twoim urzędzie - z nią spisujesz aneks do umowy (gdzie jest napisane, że zmianie uległy numery).

Czy przegląd jest wymagany przez ubezpieczyciela - tego nie wiem.

Napisano

idziesz i kupujesz bez problemu na stary dowód ok.gif

Napisano

> bo nowej nie dostane bez przegladu - nie wydadza

> miekkiego dowodu

Serio tak jest, ze nie da sie przerejestrowac pojazdu na siebie jesli nie ma przegladu?

Przeciez to by bylo bezsensu - co ma piernik do wiatraka?

Napisano

> Serio tak jest, ze nie da sie przerejestrowac pojazdu na siebie jesli nie ma przegladu?

> Przeciez to by bylo bezsensu - co ma piernik do wiatraka?

Chyba się nie da.

Kiedyś kupiłem auto które miało przegląd ważny mniej niż 30 dni i nie chcieli auta przerejestrować...

Napisano

> Chyba się nie da.

> Kiedyś kupiłem auto które miało przegląd ważny mniej niż 30 dni i nie chcieli auta

> przerejestrować...

Czyli w duzym skrocie - kupujesz auto bez przegladu, masz 30 dni na przerejestrowanie, ale w przypadku gdy nie da rady zrobic przegladu, to przerejestrowanie jest niemozliwe.

Nie ma przeciez obowiazku robic przegladu w samochodzie jesli sie nim nie jezdzi.

Czyli innymi slowy - prawo jest tak skonstruowane, ze nie da sie go przestrzegac.

Napisano

> Czyli w duzym skrocie - kupujesz auto bez przegladu, masz 30 dni na przerejestrowanie, ale w

> przypadku gdy nie da rady zrobic przegladu, to przerejestrowanie jest niemozliwe.

> Nie ma przeciez obowiazku robic przegladu w samochodzie jesli sie nim nie jezdzi.

> Czyli innymi slowy - prawo jest tak skonstruowane, ze nie da sie go przestrzegac.

Mi nie chciano wydać twardego dowodu bo w czasię pomiędzy wydaniem miękkiego a twardego skończył się przegląd. Musiałem jechać na stację, zrobić przegląd i z kwitkiem iść po odbiór twardego dowodu. Chore to jest

Napisano

> Chyba się nie da.

> Kiedyś kupiłem auto które miało przegląd ważny mniej niż 30 dni i nie chcieli auta

> przerejestrować...

w środę przerejestrowałem auto, które ma przegląd do 10 września ok.gif

Napisano

> w środę przerejestrowałem auto, które ma przegląd do 10 września

To może to znów jakieś wewnętrzne zachcianki poszczególnych wydziałów komunikacji, jak kupiłem bmw jakieś dwa lata temu to musiałem własnie jechać na przegląd, bo z powodu krótkiego przeglądu nie chcieli mi przerejestrować auta, a miałem nie lada problem z przeglądem z powodu przyciemnianych szyb 270751858-jezyk.gif

Napisano

> w środę przerejestrowałem auto, które ma przegląd do 10 września

niezgodnie z przepisami ( nie nie podam podstawy prawnej )

Napisano

na 100% w PZU i w Hestii wykupisz OC bez ważnego badania technicznego, w PZU na motocykl będziesz miał korzystniejszą składkę ok.gif

Napisano

> Mi nie chciano wydać twardego dowodu bo w czasię pomiędzy wydaniem miękkiego a twardego skończył

> się przegląd. Musiałem jechać na stację, zrobić przegląd i z kwitkiem iść po odbiór twardego

> dowodu. Chore to jest

No tylko w twoim przypadku to jeszcze nie byl taki problem, bo auto bylo sprawne i poprostu mogles podjechac na przeglad i go zrobic.

Ale tak jak w sytuacji gdy ktos kupuje pojazd praktycznie w czesciach i bedzie go skladal przez kolejny rok, o przegladzie nie ma mowy. A zarejestrowac przeciez jakos trzeba. Straszny nonsens.

Napisano

> No tylko w twoim przypadku to jeszcze nie byl taki problem, bo auto bylo sprawne i poprostu mogles

> podjechac na przeglad i go zrobic.

nie tak do końca bo kupiłem goła budę na kołach zeby.GIF

> Ale tak jak w sytuacji gdy ktos kupuje pojazd praktycznie w czesciach i bedzie go skladal przez

> kolejny rok, o przegladzie nie ma mowy. A zarejestrowac przeciez jakos trzeba. Straszny

> nonsens.

bananaevil.gif czasami w imię wyższej potrzeby trzeba sobie jakoś radzić shhh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.