Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmiana Tartarini TEC 99 Evolution na AC STAG300 Plus

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam Pande 1.1 zakupioną na poczatku 2008 do teraz ma zrobione 42 tys. autko miało od nowosci fabryczna instalacje taką jaka jest w tytule.

Chciałem troszeczke podgonic momentu obrotowego na niższe obroty, ale... no własnie ale... każdy którego poprosiłem o pomoc w tej sprawie, kategorycznie nie chciał się zabrac za to auto mówiac ze jest instalacja 2 gen. w aucie które spełnia EURO4 fabrycznie (bali się pracować na czymś co działa "pic na wode").

Drążąc temat dowiedziałem się, że auto jest wprowadzone w tryb awaryjny jest odłaczona lambda nr 2 za katalizatorem... i sporo rzeczy jest emulowanych.

Mam możliwosc przerobienia tej instalacji na Staga 300 plus za 1300zł zapewne w tej najniższej konfiguracji (centralka + reduktor + listwa wtryskowa) która widnieje na stronie AC.

Chciałbym poprosić o porade czy warto wpakowywac te 1300zł mając na uwadze, ze w ASO za ta smiesna instalacyjke dałem 2700zł, dodam ze auto zamierzam urzytkowac jeszcze przynajmniej przez 5-6 lat lub do okolic 200 tys.

Chciałbym także zapytac którego dokładnie wyszło rozporządzenie zapewne od ministerstwa transportu albo z Unii o tym ze kategorycznie zabrania sie ładowanie takich rupieci emulujacych połowe szczytywanych parametrów do aut. fabrycznie nowych?

Napisano

> Witam

> Posiadam Pande 1.1 zakupioną na poczatku 2008 do teraz ma zrobione 42 tys. autko miało od nowosci

> fabryczna instalacje taką jaka jest w tytule.

> Chciałem troszeczke podgonic momentu obrotowego na niższe obroty, ale... no własnie ale... każdy

> którego poprosiłem o pomoc w tej sprawie, kategorycznie nie chciał się zabrac za to auto

> mówiac ze jest instalacja 2 gen. w aucie które spełnia EURO4 fabrycznie (bali się pracować na

> czymś co działa "pic na wode").

> Drążąc temat dowiedziałem się, że auto jest wprowadzone w tryb awaryjny jest odłaczona lambda nr 2

> za katalizatorem... i sporo rzeczy jest emulowanych.

> Mam możliwosc przerobienia tej instalacji na Staga 300 plus za 1300zł zapewne w tej najniższej

> konfiguracji (centralka + reduktor + listwa wtryskowa) która widnieje na stronie AC.

> Chciałbym poprosić o porade czy warto wpakowywac te 1300zł mając na uwadze, ze w ASO za ta smiesna

> instalacyjke dałem 2700zł, dodam ze auto zamierzam urzytkowac jeszcze przynajmniej przez 5-6

> lat lub do okolic 200 tys.

> Chciałbym także zapytac którego dokładnie wyszło rozporządzenie zapewne od ministerstwa transportu

> albo z Unii o tym ze kategorycznie zabrania sie ładowanie takich rupieci emulujacych połowe

> szczytywanych parametrów do aut. fabrycznie nowych?

G3 Kme ma większe możliwości i cena podobna .

Napisano

Mam identyczną instalację w prawie identycznym silniku, bo w Punto II FL 1.2 60KM. Wiem, że nie jest to szczyt możliwości i na pewno instalacja IV generacji bardziej nadawałaby się do tego silnika, ale u mnie wszystko jeździ i ma się dobrze. Osiągi są ok i komputer nie jest w trybie awaryjnym. Sonda ma emulację, ale w każdej instalacji II generacji tak jest. Jest specjalny moduł, który emuluje sonde lambde i podłączony jest do złącza EOBD i zapobiega włączaniu się lampki check engine. Jest to takie jakby resetowanie pamięci ECU, aby mapa wtrysku benzyny się nie rozjeżdżała.

U mnie wszystko dobrze działa i auto jeździ dobrze na gazie i na benzynie. Wg mnie jeżeli nic się nie dzieje i nie masz jakichś problemów to trochę bez sensu ładować 1300zł, jeżeli nie będzie żadnej różnicy. Co do samej instalacji to polecam kupić interfejs i samemu pobawić się w regulację, bo naprawdę ta instalacja jest bardzo prosta do wyregulowania. wink.gif

Napisano

Miałem tartarinin II gen w dwóch silnikach a potem w uturbionym (czyli tak jakby w trzech) a teraz mam sekwencję...

Powiem tak - tez mi się wydawało, że II gen. można ustawić i może śmigać bez problemów itp ale... jak się przesiadłem na sekwencję to oczy mi się otworzyły! Nie ma porównania. Teraz mam na prawdę pełne osiągi silnika od samego dołu do samej góry, mogę spokojną jazdą bardzo dużo oszczędzić na spalaniu a jak chcę depnąć to mam czym, mam normalne wolne obroty, samo się przełącza na benzynę jak się gaz skończy i inne takie bajery, które sam mogę sobie łatwo ustawić z komputera w garażu.

Ja bym zakładał.

Napisano
  • Autor

Rezygnuje z tego STAGa natomiast na jednym ze stron gazowych na moje pytanie dostałem taką odpowiedz... http://www.okgaz.pl/ekspert-radzi/48-ekspert-radzi/3840-instalacja-do-fiata-pandy.html

Sprawe skierowałem do TVN Turbo zobaczymy czy podejmą się tematu.

Auto ma mi jezdzic do przebiegu 200-250 jesli nie bedzie zawodzić to może i nawet dłużej, natomiast ustosunkowując sie do takiej wypowiedzi zastanawiam sie co dalej czy jezdzic na tej instalacji.

Czas pokarze.

Napisano

> Chciałem troszeczke podgonic momentu obrotowego na niższe obroty

Nie musisz koniecznie zmieniac z tego powodu instalacji. Założ wariator. Mam załozony i odczuwam wzrost momentu obrotowego w zakresie 2 -4 k rpm. Nie jest to jakis duzy wzrost ale odczuwalny.

Napisano

Ja mam TEC99 w Pandolotni 1.1, za parę dni stuknie 160 kkm, cały czas na gazie,

zero problemów (przynajmniej z gazem, z czym innym to i owszem jak to w Pandzie )....

IMO jak masz za dużo kasy to zmieniaj, ja zostaję przy II generacji.

Jak czytam o tych sekwencjach że ludzie jeżdżą wymieniać listwy wtryskowe co 40 tys. bo im padają, co chwilę filtry albo regulacje .... to dziękuję smile.gif

II generacja jest nie do zdarcia, prosta jak drut - sam reguluję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.