Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kurs PJ w Niemczech - moje wrazenia

Featured Replies

Napisano

> Czy żeby być dobrym lekarzem i umieć wyleczyć różne choroby najpierw trzeba samemu te choroby

> przejsć?

> Ja na przykład nie spotkałem człowieka który po wypiciu dwóch, trzech piw nagle stawał się szybki

> jak błyskawica i czujny jak ważka.

> I mógłbym to powiedzieć nawet nie biorąc alkoholu do ust

dobra ale co mi moze powiedziec człowiek na temat zachowania po zazyciu skoro wyczytal puste reguły czy informacje, sory ale takie cos do mnie nie przemawia, no way man

Napisano

> Patrzac na to co sie dzieje na niemieckich autostradach, to chyba jednak slabo ucza, bo co roku w

> wakacje mam przynajmniej jedno awaryjne (znaczy sie hebel w podloge) hamowanie, bo sie komus z

> prawego pasa przy ~90km/h zachcialo wbic na pas lewy, gdy ja smigam kolo ~180-200km/h.

W niemczech jak ktos zmiena pas z prawego na lewy

ma pierszenstwo.

nie ma znaczenia z jaka Ty predkoscia jedziesz np. 200km/h

a zmieniajacy pas 90km/h to Ty musisz uwazac i zahamowac.

Napisano

> W niemczech jak ktos zmiena pas z prawego na lewy

> ma pierszenstwo.

> nie ma znaczenia z jaka Ty predkoscia jedziesz np. 200km/h

> a zmieniajacy pas 90km/h to Ty musisz uwazac i zahamowac.

Powiedz, ze zartujesz, bo nie wierze w to, co czytam. Jade swoim wyznaczonym pasem i mam USTAPIC PIERWSZENSTWA komus kto chce wjechac na moj pas, bo jest na (wg mnie) prawym pasie i zmienia na lewy icon_eek.gif.

Pierwsze slysze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> dobra ale co mi moze powiedziec człowiek na temat zachowania po zazyciu skoro wyczytal puste reguły

> czy informacje, sory ale takie cos do mnie nie przemawia, no way man

Nie uwierzysz, ale koks, trawa czy inne narkotyki działają podobnie na każdego. Pewien zestaw "objawów" po zażyciu jest praktycznie identyczny dla każdego. Poza tym rozchodzi się o możliwość oceny własnej zdolności do prowadzenia pojazdu - a ta po spożyciu/zażyciu jest może (i większości wypadków jest) zachwiana. Dodatkowo pewien zespół reakcji (np powiększone źrenice) występuje u każdego i ma bezpośredni wpływ na możliwość bezpiecznego prowadzenia pojazdu.

I jeszcze jedno. Wiesz co mnie przeraża w Twoich wypowiedziach? Egoizm i egocentryzm. Ty widzisz, więc inni też muszą. Ty potrafisz, więc automatycznie inni też itd. Druga rzecz to Twoje zdjęcie w profilu. Widzę tam kogoś kto ma dość lat żeby wiedzieć, stan po spożyciu jest różny zależnie od dnia, godziny i nastroju. Nie da się powiedzieć "wciągam ścieżkę i nic mi nie jest". Jutro ta sama ilość może Cię "rozłożyć". Skoro się o tym wypowiadasz to wnioskuje, że masz doświadczenie w temacie. Mimo to uważasz, że Tobie przysługują specjalne zasady. W końcu być może na Ciebie działa to inaczej. Może Twoje źrenice się nie rozszerzają itd. Ty jesteś kimś specjalnym.

Napisano

> Powiedz, ze zartujesz, bo nie wierze w to, co czytam. Jade swoim wyznaczonym pasem i mam USTAPIC

> PIERWSZENSTWA komus kto chce wjechac na moj pas, bo jest na (wg mnie) prawym pasie i zmienia

> na lewy .

> Pierwsze slysze

tak slyszalem od kilku niemcow,

a z obserwacji na atostradzie to potwierdza sie

Napisano

> ma pierszenstwo.

nie wiem czy to zgodne z prawem ale faktycznie tak jest. wczoraj wrocilem z holandii (w ciagu 2 dni zrobilem 1200km po niemieckich autostradach). powiedzialbym ze to zjawisko bardzo powszechne

Napisano

> tak slyszalem od kilku niemcow,

> a z obserwacji na atostradzie to potwierdza sie

Hmm, dobrze wiedziec, ale jako, ze sensu to nie ma za grosz (IMO), to poki co wloze to miedzy bajki, jakie czasem Angole opowiadaja wink.gif.

Ale z ciekawosci poszukam w necie waytogo.gif

Napisano

> Hmm, dobrze wiedziec, ale jako, ze sensu to nie ma za grosz (IMO), to poki co wloze to miedzy

> bajki, jakie czasem Angole opowiadaja .

> Ale z ciekawosci poszukam w necie

faktycznie tak sie jezdzi. nie wiem tylko czy to zgodne z prawem. wielokrotnie musialem dosyc mocno hamowac kiedy jadac sobie lewym pasem nagle zobaczylem auto ktore zjezdza ze srodkowego na lewy tuz przede mna a roznica predkosci ok. 50km/h

Napisano

Przelecialem na szybko tutaj i nic nie znalazlem o zasadzie, o ktorej mowa, ba, jest wrecz delikatna sugestia, zeby nie zajezdzac nikomu drogi (pierwsze pogrubione)...

Quote:

Passing on the right is strictly prohibited!
Slower vehicles must move to the right to allow faster traffic to pass, and drivers should stay in the right lane except to pass. When passing, you must do
so as quickly as possible, and it's in your best interest to do so lest you become a hood ornament on that Porsche
that was just a speck in your mirror a second ago and now is close enough for you to see the look of distain on the driver's face
. You are, however, allowed to pass on the right in heavy traffic when vehicles have started queuing, but only at a slow speed. You may also pass on the right while you are still in the designated acceleration lane upon entering the Autobahn.

Oczywiscie pierwsze zdanie jest o wyprzedzaniu z prawej, ale to pogrubione mowi ogolnie o wyprzedzaniu, i o tym, zeby wyprzedzac jak najszybciej i wracac na prawy pas zeby to porsze co tam gdzies daleko bylo nie zrobilo sobie z twojego tylka garazu rotfl.gif (tlumaczenie wolne, bo napisane jest co innego, ale mi akurat taki tekst podpasowal busted.gif)

Napisano

> Nie uwierzysz, ale koks, trawa czy inne narkotyki działają podobnie na każdego. Pewien zestaw

> "objawów" po zażyciu jest praktycznie identyczny dla każdego. Poza tym rozchodzi się o

> możliwość oceny własnej zdolności do prowadzenia pojazdu - a ta po spożyciu/zażyciu jest może

> (i większości wypadków jest) zachwiana. Dodatkowo pewien zespół reakcji (np powiększone

> źrenice) występuje u każdego i ma bezpośredni wpływ na możliwość bezpiecznego prowadzenia

> pojazdu.

> I jeszcze jedno. Wiesz co mnie przeraża w Twoich wypowiedziach? Egoizm i egocentryzm. Ty widzisz,

> więc inni też muszą. Ty potrafisz, więc automatycznie inni też itd. Druga rzecz to Twoje

> zdjęcie w profilu. Widzę tam kogoś kto ma dość lat żeby wiedzieć, stan po spożyciu jest różny

> zależnie od dnia, godziny i nastroju. Nie da się powiedzieć "wciągam ścieżkę i nic mi nie

> jest". Jutro ta sama ilość może Cię "rozłożyć". Skoro się o tym wypowiadasz to wnioskuje, że

> masz doświadczenie w temacie. Mimo to uważasz, że Tobie przysługują specjalne zasady. W końcu

> być może na Ciebie działa to inaczej. Może Twoje źrenice się nie rozszerzają itd. Ty jesteś

> kimś specjalnym.

chodzilo mi tylko i wylacznie o to ze w mojej osobistej opinii ktos kto tylko czytal, czerpial suche wiesci nie jest w stanie przekazac mi wiarygodnych danych, tylko to, nie chce wiecej tego roztrząsac, takie jest moje zdanie

zgadzam sie, urodziem sie egoista i egocentrykiem, nic na to nie poradze wink.gif a żrenice mi sie nie powiekszają wink.gifgrinser006.gif

Napisano

> tak slyszalem od kilku niemcow,

> a z obserwacji na atostradzie to potwierdza sie

facepalm.gif

Nie wprowadzaj ludzi w błąd!

"Pierwszeństwo na prawym pasie" NIGDY nie daje Ci prawa zająć pas lewy, zmuszając jadących tam (szybciej!) do ustąpienia Ci. Pierwszeństwo prawego pasa oznacza, że, zmieniając pas z lewego na prawy, pojazdy na prawym pasie mają pierwszeństwo. W praktyce określa to sposób zachowania i chroni przed wypadkami, kiedy przy 3 pasach, jednocześnie 2 pojazdy chcą zająć pas środkowy, albo w sytuacji, kiedy pas rozbiegowy jest jednocześnie pasem zjazdowym.

Napisano

> Przelecialem na szybko tutaj i nic nie znalazlem o zasadzie, o ktorej mowa, ba, jest wrecz

> delikatna sugestia, zeby nie zajezdzac nikomu drogi (pierwsze pogrubione)... Quote:

bo gdzieś dzwoni, ale nie za bardzo wiadomo gdzie... grinser006.gif

Są dość sztywne zasady:

- zakaz wyprzedzania z prawej, z wyjątkiem pasów rozbiegowych/włączających

- trzymanie odstępu

- trzymanie się prawego pasa.

Napisano

> ma pierszenstwo.

Bzdura.

skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.