Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do właścicieli 147

Featured Replies

Napisano

Jak to auto spisuje się na trasach, tzn. czy po przejechaniu np. 700 km nie klnie się jak stary marynarz na jakość foteli.

Czy w środku jest cicho? Jak z awaryjnościa "dodatków" typu tempomat? Jak działa klima ( chodzi o wersje dwustrefową) i jak wydajne jest ogrzewanie?

Pozdrawiam

Napisano

ogólnie auto posiadam od bardzo niedawna ale moge Ci powiedzieć że: jest w środku ciszej niż się spodziewałem, jak narazie jestem bardzo zadowolony z klimy. Ogrzewanie to narazie jeszcze bardzo przekonać się nie mogłem. W poniedziałek zrobiłem ok. 400 km i super w porównaniu do bravy dużo wygodniej ok.gif

Napisano
  • Autor

> ogólnie auto posiadam od bardzo niedawna ale moge Ci powiedzieć że: jest w środku ciszej niż się

> spodziewałem, jak narazie jestem bardzo zadowolony z klimy. Ogrzewanie to narazie jeszcze

> bardzo przekonać się nie mogłem. W poniedziałek zrobiłem ok. 400 km i super w porównaniu do

> bravy dużo wygodniej

Dzięki.

Mam 147 na oku, jak dobrze pójdzie to kupię. Auto młodziutkie, przebiegowi bardzo daleko do 100 000km wink.gif, ale to jednak Alfa więc dokładnie trzy razy wszystko sprawdze zlosnik.gif

Napisano

Powiem Ci że warto. Tak wiem wiem...pewnie wiele osób by teraz powiedziało że zobacze przy pierwszej wizycie u mechanika czy naprawde warto.. wink.gif ale przekonam się bo w poniedziałek oddaje na wymiany oleju filtrów i tam jakies pierdoły grinser006.gif ale myśle, że przeżyje a auto warte jest pieniędzy. Niesamowite jak na tę klasę pojazdu i lata wyposażenie i radość z jazdy palacz.gif

Napisano

Miałem 147, i kilka innych.

Teraz mam 156 i wydaje mi się, że 147 mimo, że miałem słabszą to lepiej pasowała do jazdy w trasy.

156 robiłem trasy po 600 km w 1 stronę i fotele jednak nie są tak dopracowane, jak np. w 155, w której to strzał 400km nie robił wrażenia na plecach. 156 bardziej męczy, natomiast 147 naprawdę wypadała lepiej pod tym względem. Mogę dodać od siebie, że przy jeździe 110-120 spalanie 1.6 TS 120 KM było całkiem niezłe.

Napisano
  • Autor

To jest praktycznie nowe auto, więc nawet gdybym trafił (tfu, tfu) na pechowy egzemplarz to i tak dużo nie będę musiał robić - najwyżej po roku sprzedam wink.gif

W tej cenie jest juz całkiem spory wybór dobrej klasy aut,dlatego decyzja nie jest łatwa. Natomiast będę nim jeździł tylko ja wiec mogę trochę poszaleć i kupić coś oryginalnego smile.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem 147, i kilka innych.

> Teraz mam 156 i wydaje mi się, że 147 mimo, że miałem słabszą to lepiej pasowała do jazdy w trasy.

> 156 robiłem trasy po 600 km w 1 stronę i fotele jednak nie są tak dopracowane, jak np. w 155, w

> której to strzał 400km nie robił wrażenia na plecach. 156 bardziej męczy, natomiast 147

> naprawdę wypadała lepiej pod tym względem. Mogę dodać od siebie, że przy jeździe 110-120

> spalanie 1.6 TS 120 KM było całkiem niezłe.

Dzięki, ja jeżdże głownie trasy i to auto będzie służyło tylko mnie, nie będzie ani na wyjazdy wakacyjne, ani nawet wikendowe z rodziną ( od tego jest coś wiekszego) dlatego miejsce z tyłu i bagażnik nie ma żadnego znaczenie.

Natomiast wygodne ( nie "sportowe" ) fotele mają znaczenie kluczowe.

Napisano

> Jak to auto spisuje się na trasach, tzn. czy po przejechaniu np. 700 km nie klnie się jak stary

> marynarz na jakość foteli.

fotele są fajne bynajmniej w wersji 1.9JTDM choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie niewiem.gifzlosnik.gif

właściciel nie narzeka przy trasie 500km ok.gif

> Czy w środku jest cicho?

uszy nie więdną - jest do przyjęcia

http://www.motofakty.pl/artykul/halas_meczy.html

> Jak z awaryjnościa "dodatków" typu tempomat?

brak

> Jak działa klima ( chodzi o

> wersje dwustrefową) i jak wydajne jest ogrzewanie?

nawet daje rade jak na diesla ok.gif

> Pozdrawiam

pzdr zlosnik.gif

Napisano

> Natomiast

> będę nim jeździł tylko ja wiec mogę trochę poszaleć i kupić coś oryginalnego

waytogo.gif własnie dlatego kupiłem swoją 147 uprzednio kupując dla żony sedana z segmentu D zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> fotele są fajne bynajmniej w wersji 1.9JTDM choć nie wiem czy to ma jakieś znaczenie

To jest wersja "wypas" więc gorzej raczej nie będzie wink.gif

> właściciel nie narzeka przy trasie 500km

To cieszy bo klejny raz potwierdza się przydatność w trasie smile.gif

> uszy nie więdną - jest do przyjęcia

> http://www.motofakty.pl/artykul/halas_meczy.html

hmmm, widac nie ma się czym chwalić ale i nie jest źle.

> brak

> nawet daje rade jak na diesla

> pzdr

dzięki i pzdr

Napisano
  • Autor

Najprawdopodobniej jutro stanę się właścicielem Alfy.

Nie wiem do końca czy się cieszyć i płakać na swoją głupotą wink.gif

Żonce autko się spodobało, mówi tylko, że jak na kompakta to wyjątkowo małe.

pzdr

Napisano

> Najprawdopodobniej jutro stanę się właścicielem Alfy.

> Nie wiem do końca czy się cieszyć i płakać na swoją głupotą

> Żonce autko się spodobało, mówi tylko, że jak na kompakta to wyjątkowo małe.

> pzdr

to zmien zone na mniejszą, auto jest rewelacja i nie ma co marudzić..

jak alfa bedzie miała jakies bolączki to pisz na forum coś sie zawsze poradzi.. jaki silnik wybrałes??

Napisano
  • Autor

> to zmien zone na mniejszą, auto jest rewelacja i nie ma co marudzić..

> jak alfa bedzie miała jakies bolączki to pisz na forum coś sie zawsze poradzi.. jaki silnik

> wybrałes??

Autku rzeczywiście jest bliżej klasy B niż C po względem wielkości. Ale fakt, że jest nieziemsko ładnym autem.

Silnik 1.6

Dziwne są natomiast seryjne koła 205 w tak małym aucie - chociaż wygląda to ładnie:)

Napisano

> Autku rzeczywiście jest bliżej klasy B niż C po względem wielkości. Ale fakt, że jest nieziemsko

> ładnym autem.

> Silnik 1.6

> Dziwne są natomiast seryjne koła 205 w tak małym aucie - chociaż wygląda to ładnie:)

a w 166 jest tyle miejsca co w polonezie a auto to przeciez klasa srednia wyzsza ale kogo to obchodzi zlosnik.gif

1.6 z wariatorem czy bez??

Napisano
  • Autor

> a w 166 jest tyle miejsca co w polonezie a auto to przeciez klasa srednia wyzsza ale kogo to

> obchodzi

> 1.6 z wariatorem czy bez??

Bez zlosnik.gif

Napisano

> Bez

hmm, to troche słabiutki z wariatorem ten silnik daje więcej frajdy, no ale naprawy tańsze wink.gif

Napisano

Ja już pierwsze "mocne wrażenia" z jazdy 147 miałem okazje poczuć dziś grinser006.gif ......mianowicie byłem u mechanika - wynik 1400 zł sciana.gif Olej, płyn chłodniczy i wspomagania, świece, filtry, łączniki stabilizatora, tuleje z tyłu, linki od ręcznego...no i się uzbierało palacz.gif

Napisano

> Ja już pierwsze "mocne wrażenia" z jazdy 147 miałem okazje poczuć dziś:D ......mianowicie byłem u

> mechanika - wynik 1400 zł Olej, płyn chłodniczy i wspomagania, świece, filtry, łączniki

> stabilizatora, tuleje z tyłu, linki od ręcznego...no i się uzbierało

wsiądziesz, przejedziesz się kawałek i wszystko jej wybaczysz zlosnik.gif

Napisano

...jeszcze rozrząd mnie czeka dość niedługo właściwie to powinien już no ale naraz wszystkiego niestety nie ogarnę yikes.gif

przy 97 tys był robiony a jest 187 - czyli 90 tys od wymiany udokumentowanej. Bo ponoć był ostatnio robiony ale ponoć to sobie można wsadzić...a mechanik mi powiedział 850-900 za rozrząd kompletny z robotą..coś chyba dużo zkalkulował na szybkiego. Jeśli faktycznie tyle to sobie zamówie części na allegro i wtedy mi wyjdzie 600-700 max ok.gif Ale musi to poczekać do końca miesiąca jakoś...i żyć nadzieją, że do tego czasu nie strzeli nono.gif

Napisano
  • Autor

> hmm, to troche słabiutki z wariatorem ten silnik daje więcej frajdy, no ale naprawy tańsze

To nie jest moje jedyne auto i nie ma służyc do wyścigów:)

Dlatego mnijesza kłopotliwość jest istotniejsza.

Napisano

> To nie jest moje jedyne auto i nie ma służyc do wyścigów:)

> Dlatego mnijesza kłopotliwość jest istotniejsza.

bez przesady,to tylko 350zł raz na 60tys km.

Napisano

> wsiądziesz, przejedziesz się kawałek i wszystko jej wybaczysz

raczej wsiądziesz, przejedziesz kawałek i znów wykonasz telefon do serwisu i wydasz kolejną kasę zlosnik.gif

Napisano

A Ty musisz dołować? no ja się pytam! grinser006.gif trzeba być dobrej myśli bo inaczej faktycznie by wszyscy z nas jeździli yarisami 1.0 albo vw polo tongue.gif

Napisano
  • Autor

> bez przesady,to tylko 350zł raz na 60tys km.

W Alfie raz na 60 tys. to się pół samochodu wymienia biglaugh.gif

Napisano

> W Alfie raz na 60 tys. to się pół samochodu wymienia

Czasami nawet więcej niż pół. buu.gif

Napisano

> Czasami nawet więcej niż pół.

aż tak źle? Znajomy ma alfę i wymieniliśmy tylko rozrząd 350zł za części zrobił już ok 40tyś i zawieszenie nadal nie było ruszane.

Napisano

> Czasami nawet więcej niż pół.

na nowy się wymienia bo nie opłaca się części kupować zlosnik.gif

Napisano

> na nowy się wymienia bo nie opłaca się części kupować

eee nie jest aż tak źle grinser006.gif jak siem dba o Belle to problemów z nią ni ma smile.gif

Napisano

> eee nie jest aż tak źle jak siem dba o Belle to problemów z nią ni ma

wiem ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Oszukujesz. hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> na nowy się wymienia bo nie opłaca się części kupować

Dlatego posiadanie Alfy to taki szpan - bo wszyscy wiedzą, że trzeba mieć kasę: Koszt zakupu to dopiero 20% tego co trzeba w te auta władować biglaugh.gif

Napisano

tylko dbanie w AR oznacza regularne pompowanie w nią pieniędzy. Weźmy przykładowo zawieszenie. Puka ci silentblock przedniego dolnego wahacza? To wymieniasz cały wahacz i profilaktycznie drugi, bo zaraz poleci. W sumie można by wymienić same silentblocki, ale to druciarstwo, bo producent przewiduje wymianę kompletnego wahacza. Przy okazji końcówki drążka stabilizatora, bo w sumie nie opłaca się zaraz znów przyjeżdzać do warsztatu, bo nie wiadomo ile jeszcze wytrzymają.

A jak już to robisz, to w sumie możesz sobie wymienić drążek stabilizatora - trzeba dmuchać na zimne. No i do kompletu wymieniasz też górne wahacze, bo głupio mieć wszystko nowe, a tamte zostawić stare.

To jest dbanie o AR. W innych markach wymieniasz uszkodzony silentblock (bo pewnie jest wymienny) i masz po kłopocie zlosnik.gif

Żeby nie być gołosłownym - moja 147 którą miałem, była w idealnym stanie. Od prawdziwego alfisti, który nie szczypał się z naprawami, doinwestowana itp itd. W ciągu roku włożyłem w nią wielokrotnie więcej pieniędzy niż w ciągu 3 lat w Citroena C4 VTS. A VTS jeździ lepiej, szybciej i mniej pali.

Ot, taki sobie paradoks cool.gif

Napisano

> tylko dbanie w AR oznacza regularne pompowanie w nią pieniędzy. Weźmy przykładowo zawieszenie. Puka

> ci silentblock przedniego dolnego wahacza? To wymieniasz cały wahacz i profilaktycznie drugi,

> bo zaraz poleci. W sumie można by wymienić same silentblocki, ale to druciarstwo, bo producent

> przewiduje wymianę kompletnego wahacza. Przy okazji końcówki drążka stabilizatora, bo w sumie

> nie opłaca się zaraz znów przyjeżdzać do warsztatu, bo nie wiadomo ile jeszcze wytrzymają.

> A jak już to robisz, to w sumie możesz sobie wymienić drążek stabilizatora - trzeba dmuchać na

> zimne. No i do kompletu wymieniasz też górne wahacze, bo głupio mieć wszystko nowe, a tamte

> zostawić stare.

> To jest dbanie o AR. W innych markach wymieniasz uszkodzony silentblock (bo pewnie jest wymienny) i

> masz po kłopocie

Jak w Alfie jest do wymiany jeden wahacz to wymieniasz całe zawieszenie "na zapas", a jak w innym samochodzie jest do wymiany jeden wahacz to wymieniasz tylko ten uszkodzony... I to jest argument na kosztowność serwisowania Alfy? rotfl.gif

Napisano

> tylko dbanie w AR oznacza regularne pompowanie w nią pieniędzy. Weźmy przykładowo zawieszenie. Puka

> ci silentblock przedniego dolnego wahacza? To wymieniasz cały wahacz i profilaktycznie drugi,

> bo zaraz poleci. W sumie można by wymienić same silentblocki, ale to druciarstwo, bo producent

> przewiduje wymianę kompletnego wahacza.

AFAIR gumki sa wymienne, sworznie owszem juz nie.

>Przy okazji końcówki drążka stabilizatora, bo w sumie

> nie opłaca się zaraz znów przyjeżdzać do warsztatu, bo nie wiadomo ile jeszcze wytrzymają.

> A jak już to robisz, to w sumie możesz sobie wymienić drążek stabilizatora - trzeba dmuchać na

> zimne. No i do kompletu wymieniasz też górne wahacze, bo głupio mieć wszystko nowe, a tamte

> zostawić stare.

> To jest dbanie o AR.

To jest dość osobliwe zachowanie.

>W innych markach wymieniasz uszkodzony silentblock (bo pewnie jest wymienny) i

> masz po kłopocie

Tak samo jak w ar147.... niestety nie mozna tego powiedzieć o sworzniach no.gif BTW widzę...

>....ale to druciarstwo, bo producent

> przewiduje wymianę kompletnego wahacza.

...brak pewnej spójności w tym co piszesz.

> Żeby nie być gołosłownym - moja 147 którą miałem, była w idealnym stanie. Od prawdziwego alfisti,

> który nie szczypał się z naprawami, doinwestowana itp itd. W ciągu roku włożyłem w nią

> wielokrotnie więcej pieniędzy niż w ciągu 3 lat w Citroena C4 VTS. A VTS jeździ lepiej,

> szybciej i mniej pali.

> Ot, taki sobie paradoks

Odnoszę wrażenie, że należysz to grupy tych co popularyzują pogląd "nigdy więcej fiata/alfy itp".

Nie ma co dramatyzować zlosnik.gif

Napisano

> Pitolicie Hipolicie...

masz 147 od dwóch tygodni? To się nie wtrącaj jak się nie znasz ok.gif

Napisano

> AFAIR gumki sa wymienne, sworznie owszem juz nie.

afair nie są. przynajmniej nie w oryginale

> To jest dość osobliwe zachowanie.

skąd. to jest normalna procedura przy zawieszeniu typoszeregu 147/156, biorąc po uwagę dramatyczną trwałość tego elementu.

> Odnoszę wrażenie, że należysz to grupy tych co popularyzują pogląd "nigdy więcej fiata/alfy itp".

> Nie ma co dramatyzować

Opieram te poglądy na swoich blisko 10-cio letnich doświadczeniach z samochodami tej marki.

Ładne są. Świetnie brzmią. I można je kupić tanio jako używane. Na tym zalety się kończą

Napisano
  • Autor

> masz 147 od dwóch tygodni? To się nie wtrącaj jak się nie znasz

Ty widze się znasz zlosnik.gif

Ja już słyszałem, że francuskie auta do kitu, daewoo to już wogóle. I to wszystko to była taka prawda jaką nasze ministry głoszą.

Jak dbasz tak masz ( i jaki kupisz taki masz) i tyle.

Napisano

> Pitolicie Hipolicie...

jednak jeśli chodzi o zawiechę to zgodzę się z Aragornem , ta konstrukcja jest bardzo niedopracowana ,

Napisano
  • Autor

> jednak jeśli chodzi o zawiechę to zgodzę się z Aragornem , ta konstrukcja jest bardzo

> niedopracowana ,

Ok, ale podobnie jest w innych autach z tego typu zawieszeniem. Tu psuje się podobnie. Ale coś za coś, dobre prowadzenie to skomplikowane zawieszenie czyli większe koszty. A to, że akurat elementy wymienne sa tu trochę mniej korzystnie rozwiązane jeśli o koszty chodzi to takie prawo klasy premium. A czy nie dopracowana? Trudno powiedzieć auto bardzo dobrze trzyma się drogi, czy coś jest istotniejsze przy projektowaniu zawieszenia?

Napisano
  • Autor

> Jak dbasz tak masz ( i jaki kupisz taki masz) i tyle.

w przypadku włoszczyzny to się niestety nie sprawdza.

Napisano

> czy coś jest istotniejsze przy projektowaniu zawieszenia?

tak , trwałość ;

jak pokazuje model 159 , da się zdobić trwałe i 'dobre ' zawieszenie

Napisano

> tak , trwałość ;

> jak pokazuje model 159 , da się zdobić trwałe i 'dobre ' zawieszenie

Nowy Passat też z jakiegoś powodu ma inny zawias niż poprzednik.. hmm.gif

Napisano

> przewiduje wymianę kompletnego wahacza. Przy okazji końcówki drążka stabilizatora, bo w sumie

> zostawić stare.

> To jest dbanie o AR. W innych markach wymieniasz uszkodzony silentblock (bo pewnie jest wymienny) i

> masz po kłopocie

> Żeby nie być gołosłownym - moja 147 którą miałem, była w idealnym stanie. Od prawdziwego alfisti,

> który nie szczypał się z naprawami, doinwestowana itp itd. W ciągu roku włożyłem w nią

> wielokrotnie więcej pieniędzy niż w ciągu 3 lat w Citroena C4 VTS. A VTS jeździ lepiej,

> szybciej i mniej pali.

> Ot, taki sobie paradoks

człowieku ale o czym ty gadasz, masz w tym kraju jakies normalne drogi zeby ta zawiecha wytrzymała te 150tys?? pare odcinków co kilometry mozna na palcach policzyć..

dolne przednie trw wytrzymują te 80-100tys co moim zdaniem nie jest złym wynikiem.. gorne tez z 60-80 a reszta to groszowa sprawa typu łączniki gumy itp

u nas powinni w ogole zakazac sprzedazy tych vem fastow czy innego shitu bo to jest naprawa na chwile..

Napisano

> Ok, ale podobnie jest w innych autach z tego typu zawieszeniem. Tu psuje się podobnie. Ale coś za

> coś, dobre prowadzenie to skomplikowane zawieszenie czyli większe koszty.

problem w tym, że dobre prowadzenie masz tylko w przypadku, kiedy wszystkie elementy są w pełni sprawne - ergo - nie posiadają nawet minimalnego luzu. A taka sytuacja zdarza się niezwykle rzadko

> elementy wymienne sa tu trochę mniej korzystnie rozwiązane jeśli o koszty chodzi to takie

> prawo klasy premium.

147 to klasa premium? icon_eek.gif

>A czy nie dopracowana? Trudno powiedzieć auto bardzo >dobrze trzyma się

> drogi, czy coś jest istotniejsze przy projektowaniu zawieszenia?

patrz punkt 1. Poza tym 147 wcale nie prowadzi się tak rewelacyjnie. Ba, na obecne standardy prowadzi się nawet dość przeciętnie. Bo to chyba jakiś żart, żeby w aucie, które reklamuje się hasłem "cuore sportivo" przy bardziej agresywnej jeździe podsterowność była tak potężna jak w zawracającym transatlantyku.

Napisano

> Jak dbasz tak masz ( i jaki kupisz taki masz) i tyle.

Dbaniem błędów konstrukcyjnych nie przeskoczysz. Choćbyś stanął na głowie

Napisano

>... na obecne standardy

> prowadzi ...

ale to model projektowany w latach 90tych, a silniki w ogóle hoho, nie można tak porównywać z przywoływanym co jakiś czas przez Ciebie Citroenem całkiem współczesnym i jemu podobnymi, jednak o 20 lat konstrukcyjnie i technologicznie młodszymi. A że była oferowana (147) tak długo, to zupełnie inna sprawa, choć w zasadzie tylko na jej korzyść świadczy (obrazuje to, że musiała jednak trochę ponad swoje czasy wykraczać w czasie rozpoczęcia sprzedaży i technologicznie i stylistycznie). Oczywiście brak następcy był głównym powodem, ale przecież teraz następców GT i Spidera nie ma, a produkcja staje.

Napisano

> dolne przednie trw wytrzymują te 80-100tys co moim zdaniem nie jest złym wynikiem.. gorne tez z

> 60-80 a reszta to groszowa sprawa typu łączniki gumy itp

> u nas powinni w ogole zakazac sprzedazy tych vem fastow czy innego shitu bo to jest naprawa na

> chwile..

Trafne spostrzeżenia.

Ja mam u siebie w 156 Koni ProKit i na co dzień jestem zmuszony poruszać się 155 po okolicy.

Po prostu masakra. sciana.gif

Napisano

> ale to model projektowany w latach 90tych, a silniki w ogóle hoho, nie można tak porównywać z

> przywoływanym co jakiś czas przez Ciebie Citroenem całkiem współczesnym i jemu podobnymi,

> jednak o 20 lat konstrukcyjnie i technologicznie młodszymi.

Nie żartuj. TS16v pochodzi z połowy lat 90'tych. Silnik EW10 w Citroenie jest z tego samego okresu, więc nie wiem skąd ci się 20 lat wzieło.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.