Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do właścicieli 147

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> 147 to klasa premium?

to kompakt klasy A3 czy też C30 a nie astry czy C4, dlatego są to auta dla innych odbiorców.

> patrz punkt 1. Poza tym 147 wcale nie prowadzi się tak rewelacyjnie. Ba, na obecne standardy

> prowadzi się nawet dość przeciętnie. Bo to chyba jakiś żart, żeby w aucie, które reklamuje się

> hasłem "cuore sportivo" przy bardziej agresywnej jeździe podsterowność była tak potężna jak w

> zawracającym transatlantyku.

Ciekawe, jak widać testy robili technicy opłacani przez Alfę.

Masz C4 to masz porównanie i nie powiesz mi chyba, że prowadzi się chociaz porównywalnie z Alfa, gdzie citroen postawił na pierszym miejscu trzy wytyczne: - tanio, tanio i jeszcze raz tanio.

Napisano
  • Autor

> ale to model projektowany w latach 90tych, a silniki w ogóle hoho, nie można tak porównywać z

> przywoływanym co jakiś czas przez Ciebie Citroenem całkiem współczesnym i jemu podobnymi,

> jednak o 20 lat konstrukcyjnie i technologicznie młodszymi.

Akurat C4 i jego wyjątkowo budżetowe i mało w sumie nowoczesne zawieszenie wypada blado nawet w porównaniu do starszych modeli.

McPherson i oś zespolona to zakrawa już nie na żart tylko kpine. Może by to było w miare do przyjęcia gdyby to auto wyszło w przed 2000 rokiem.

Napisano
  • Autor

> Masz C4 to masz porównanie i nie powiesz mi chyba, że prowadzi się chociaz porównywalnie z Alfa,

> gdzie citroen postawił na pierszym miejscu trzy wytyczne: - tanio, tanio i jeszcze raz tanio.

Ja jakoś nie zauważyłem tego fantastycznego prowadzenia się 147ki...

Napisano
  • Autor

> Ja jakoś nie zauważyłem tego fantastycznego prowadzenia się 147ki...

Prowadzi się moim zdaniem conajmniej na poziomie focusa a to bardzo dobrze. Mam porównanie też do mojego 4 napędowego auta

i nie jest źle.

Napisano

> to kompakt klasy A3 czy też C30 a nie astry czy C4,

to kompakt klasy Focusa. To, że cenowo stał bliżej A3 nie zmienia w najmniejszym stopniu tego faktu.

> Ciekawe, jak widać testy robili technicy opłacani przez Alfę.

Jakie testy?

> Masz C4 to masz porównanie i nie powiesz mi chyba, że prowadzi się chociaz porównywalnie z Alfa,

oczywiście. Prowadzi się zdecydowanie lepiej.

> gdzie citroen postawił na pierszym miejscu trzy wytyczne: - tanio, tanio i jeszcze raz tanio.

Nie wiem jakie postawił wytyczne. Mi wychodzi, że raczej były to: przemyślane i skuteczne.

nie przepadam za testami z prasy motoryzacyjnej, ale poniżej mały cytat: "Największe zaskoczenie na torze to Citroën C4 VTS. „GTI dla emerytów", mimo że miękko zawieszone, zapewnia ogromną frajdę z jazdy. Bardzo dobry ABS i neutralne zachowanie na drodze, z lekką tendencją do nadsterowności, wystawiają C4 odpowiednią wizytówkę."

czas przejazdu 177 konnego VTS'a był gorszy o 30 setnych sekundy niż 240 konnego Leona Cupra, który prowadzi się bardzo dobrze, i o 30 setnych lepszy niż Volvo C30 T5, które też ma b. fajnie zestrojony zawias

AR miała podstawowy problem - tam, gdzie powinno być miękko było twardo, a tam gdzie twardo - miękko. Słowem - efektywność resorowania była znikoma, a to przekładało się na spadek frajdy z jazdy. Jeździłem też VTS'em na tym torze. Mimo dużo prostszego zawieszenia Citroen był efektywniejszy i łatwiej było go kontrolować.

Samo techniczne wyrafinowanie to nie wszystko. Jeśli nie zgra się tego jako sprawnie pracującej całości, efekt jest taki a nie inny.

Żeby nie było - nie gloryfikuje C4 na zasadzie "jest najlepszy, bo go mam". Auto ma sporo mniejszych bądź większych wad. To tylko przykład użyty w porównaniu.

Napisano
  • Autor

> Prowadzi się moim zdaniem conajmniej na poziomie focusa a to bardzo dobrze.

Moim zdaniem gorzej niż ten przykładowy focus, i jeśli dobrze pamiętam, to w testach się potwierdza

> Mam porównanie też do

> mojego 4 napędowego auta

> i nie jest źle.

to że auto ma napęd na 4 koła to nie jest żaden wyznacznik "dobrego prowadzenia"

Napisano

> Prowadzi się moim zdaniem conajmniej na poziomie focusa a to bardzo dobrze.

Focus ma zdecydowanie lepsze (lepiej zestrojone) zawieszenie. A przy okazji trwalsze

Napisano
  • Autor

> Focus ma zdecydowanie lepsze (lepiej zestrojone) zawieszenie. A przy okazji trwalsze

Cóz każdy ma swoje zdanie. Ja sie z tym nie zgodze, jak i nie zgodze się z gloryfikowaniem przez Ciebie c4 ktore ma fatalne i całkowicie przestarzale zawieszenie nawet w wersji VTS. Porównaj wyniki 147 GTA z C4 VTS - bo to są auta tej samej klasy. Poprostu przepaść.

Takie spory zawsze będą subiektywne. Z mojej strony to tyle w tym temacie.

pzdr

Napisano
  • Autor

> Cóz każdy ma swoje zdanie. Ja sie z tym nie zgodze, jak i nie zgodze się z gloryfikowaniem przez

> Ciebie c4 ktore ma fatalne i całkowicie przestarzale zawieszenie nawet w wersji VTS. Porównaj

> wyniki 147 GTA z C4 VTS - bo to są auta tej samej klasy. Poprostu przepaść.

147 GTA to nie jest najlepszy przykład hahaha.gif

Napisano

> Nie żartuj. TS16v pochodzi z połowy lat 90'tych. Silnik EW10 w Citroenie jest z tego samego okresu,

> więc nie wiem skąd ci się 20 lat wzieło.

w uproszczeniu - stąd co wymiana całego zawieszenia, przy usterce jednego wahacza. Trochę (ale mniej wink.gif ) tendencyjne przedstawienie pewnych różnic.

Napisano

> Porównaj

> wyniki 147 GTA z C4 VTS - bo to są auta tej samej klasy. Poprostu przepaść.

A nie widziałem nigdzie takich testów, a chętnie bym zobaczył. Podaj kilka linków do porównań obu tych aut na torze

Napisano

> 147 GTA to nie jest najlepszy przykład

ale dla niektórych to jest kwintesencja auta sportowego na równi z Ferrari cool.gif

Napisano

> w uproszczeniu - stąd co wymiana całego zawieszenia, przy usterce jednego wahacza. Trochę (ale

> mniej ) tendencyjne przedstawienie pewnych różnic.

w uproszczeniu - chyba nie trafiłeś z analogią zlosnik.gif

Napisano

> ale dla niektórych to jest kwintesencja auta sportowego na równi z Ferrari

Ale przecież 147 (GTA to taki ozdobnik dla całej masy 147) to normalne osobowe, auto, żadne sportowe. Chyba nigdy nie chciały takimi być, tak jak nie wiem, subaru forester - rajdówką. A że mają przyjemny nawet dla laika i po zwykłych drogach np układ kierowniczy, jakieś tam dawne tradycje Alfy jako marki, to i gdzieś tam ten "sport" się pojawiał w hasłach reklamowych czy na ustach sprzedawców, ale nie było chyba reklam żadnej z serii 156, 147, GT na torach czy w innych przejawach sportu ? więc ona wcale nie musi być na torze szybka czy jak to mówisz skuteczna, może sobie być podsterowna a nawet powinna, i może reagować szybszym zużyciem na traktowanie jej niezgodnie z przeznaczeniem. Przecież masę aut ma dodatki z nazwą "sport" - jakiś spojlerek itp - to zaraz znaczy, że to sportowe wozy?

Napisano

> Ale przecież 147 (GTA to taki ozdobnik dla całej masy 147) to normalne osobowe, auto, żadne

> sportowe. Chyba nigdy nie chciały takimi być, tak jak nie wiem, subaru forester - rajdówką.

facepalm.gif

> Przecież masę aut ma dodatki z nazwą "sport" - jakiś spojlerek itp - to zaraz znaczy, że to sportowe wozy?

sprawdź jak sobie radzi na torze na przykład "clio sport" grinser006.gif

Napisano

> sprawdź jak sobie radzi na torze na przykład "clio sport"

a jak sobie radzi civic sport w porównaniu do clio sport

Napisano

> a jak sobie radzi civic sport w porównaniu do clio sport

a w porównaniu do Alfy Romeo Sport Wagon? hahaha.gif

Napisano

> a w porównaniu do Alfy Romeo Sport Wagon?

tyle że sportwagon (SW) odnosi się do rodzaju nadwozia (kombi) a nie do aspiracji sportowych z 90KM silnikiem hahaha.gif

Napisano

Przeżywasz tą swoją krzywdę po posiadaniu Alfy jakbyś się rozstał z miłością życia. Może właśnie dlatego? zlosnik.gif

Napisano

> tyle że sportwagon (SW) odnosi się do rodzaju nadwozia (kombi) a nie do aspiracji sportowych z 90KM

> silnikiem

niezależnie od tego są dwie kwestie:

- co w sportwagonie jest ze sportu

- i ile jest w nim sportu w wersji JTD 115 zlosnik.gif

Napisano

> Przeżywasz tą swoją krzywdę po posiadaniu Alfy jakbyś się rozstał z miłością życia. Może właśnie

> dlatego?

ale ja wcale nie uważam, że te 10 lat z AR to był stracony czas. Wręcz przeciwnie ok.gif

Napisano

panowie ni ma siem co spinać grinser006.gif 147 jak każde auto ma jakieś bolączki i nie jest to jakiś szczyt techniki....ale ja jestem zadowolony z mojej Belli, a też siem nasłuchałem że Alfa to skarbonka....itd. jak narazie nie bardzo siem to sprawdza...choć zgodze się że zawias mógłby być trochu lepiej dopracowany...ale nasze drogi też mu dają w dupsko i to okrutnie... sick.gif

Napisano

> Przeżywasz tą swoją krzywdę po posiadaniu Alfy jakbyś się rozstał z miłością życia. Może właśnie

> dlatego?

Ciekawe spostrzeżenie. hmm.gif

Wcześniej to tylko ja byłem za, a reszta przeciw, to teraz aż miło poczytać.

Napisano

> panowie ni ma siem co spinać 147 jak każde auto ma jakieś bolączki i nie jest to jakiś szczyt

> techniki....ale ja jestem zadowolony z mojej Belli, a też siem nasłuchałem że Alfa to

> skarbonka....itd. jak narazie nie bardzo siem to sprawdza...choć zgodze się że zawias mógłby

> być trochu lepiej dopracowany...ale nasze drogi też mu dają w dupsko i to okrutnie...

Wiele słyszy się o stereotypie Alfy, że sypią się itp.. przed chwilą poczytałem na kąciku BMW temat "Jak kupować BMW" i za głowe się chwyciłem.. stare "3" i "5" to istne dziury bez dna na kase... :/

Prawda jednak jest taka, że awaryjność autka zależy od tego jak o nie dbamy..

Napisano

Słyszałem niedawno niegłupi tekst Kornackiego w którymś programie z TVN turbo..że jakby faktycznie tak psuły się i ciągle przesiadywały w warsztatach te wszystkie fiaty, lancie i ALFY to by w Rzymie nie było korków, a byłem tam ostatnio - tak mówił - i cały Rzym zakorkowany przez właśnie te samochody. Więc chyba jednak nie jest tak źle skoro jeżdżą wink.gif

Napisano

> Słyszałem niedawno niegłupi tekst Kornackiego w którymś programie z TVN turbo..że jakby faktycznie

> tak psuły się i ciągle przesiadywały w warsztatach te wszystkie fiaty, lancie i ALFY to by w

> Rzymie nie było korków, a byłem tam ostatnio - tak mówił - i cały Rzym zakorkowany przez

> właśnie te samochody. Więc chyba jednak nie jest tak źle skoro jeżdżą

Tylko tam mają sucho i ciepło, a jak się już zmęczą i zużyją to przyjeżdżają do nas sick.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.