Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.0 i już problemy z gazem :(

Featured Replies

Napisano

Na wolnych obrotach przygasa auto wciskam na gaz i lepiej chodzi. Wchodząc w zakręt i pojawiają się kontrolki od ładowania i oleju frown.gif

Ja po Gazie i znikają. Strasznie cięzko chodzi na tym gazie... na benzynce to poezja ale gaz... Czyżby do regulacji?

Napisano

> Na wolnych obrotach przygasa auto wciskam na gaz i lepiej chodzi.

Spradz filtr gazu, bo to najnizszy koszt (5-10zł), powinno sie wymieniac co 10-15tys km.

Tak w ogole to ile lat ma ta instalka? Mozliwe, ze membrany skruszaly w parowniku i zestaw naprawczy bedziesz musial zakupic.

Moze to poprostu winna kiepskiego gazu albo kwestja regulacji.

Wchodząc w zakręt i pojawiają się

> kontrolki od ładowania i oleju

> Ja po Gazie i znikają.

Poziom oleju sprawdz i altek moze sie konczyc albo cos ze stykami skoro na zakretach kontrolka sie pali. Masz czerwonego szerszenia to sobie przelozysz jakby co smile.gif

Napisano

> Na wolnych obrotach przygasa auto wciskam na gaz i lepiej chodzi. Wchodząc w zakręt i pojawiają się

> kontrolki od ładowania i oleju

> Ja po Gazie i znikają. Strasznie cięzko chodzi na tym gazie... na benzynce to poezja ale gaz...

> Czyżby do regulacji?

Bez obrotka? Nie wiesz jakie masz obroty w tych przypadkach?

Napisano
  • Autor

> Spradz filtr gazu, bo to najnizszy koszt (5-10zł), powinno sie wymieniac co 10-15tys km.

> Tak w ogole to ile lat ma ta instalka? Mozliwe, ze membrany skruszaly w parowniku i zestaw

> naprawczy bedziesz musial zakupic.

> Moze to poprostu winna kiepskiego gazu albo kwestja regulacji.

Gaz był zakładany pod koniec 2001 roku. Gaz firmy lavato.

To w takim razie sprawdzę filtr gazu.

A taki zestaw naprawczy drogi jest? Moze się lepiej będzie opłacało do gazownika na "mały" przegląd instalki pojechać? Od razu wtedy by powymieniał filtry i wyregulował. Podobno taka regulacja z filtrem to koszt ok. 60zł.

Napisano
  • Autor

> Bez obrotka? Nie wiesz jakie masz obroty w tych przypadkach?

Nie mam obrotka... Obroty są niskie wtedy. Na benzynie nie ma problemu... zapiernicza ładnie.

Napisano

Nowy 'rodzynek' się już zepsuł ? rotfl.gifrotfl.gif Do wymiany filtry i regulacja gazowni zapewne, bo nikt przy tym nie robił nic biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Nowy 'rodzynek' się już zepsuł ? Do wymiany filtry i regulacja gazowni zapewne, bo nikt przy tym

> nie robił nic

sr-nek nie rodzynek...

Blacharka w miarę zadbna... dziś zaglądałem w progi. I jest nieźle. No stanowczo lepiej niż u mnie smile.gif

Napisano

> Nie mam obrotka... Obroty są niskie wtedy. Na benzynie nie ma problemu... zapiernicza ładnie.

Akurat posiadanie obrotomierza nie ma wpływu na wysokość obrotów hahaha.gif A Ty to powinieneś najpierw zespawać/naprawić ten wydech, bo może to być przyczyną hahaha.gif

Napisano

> Akurat posiadanie obrotomierza nie ma wpływu na wysokość obrotów A Ty to powinieneś najpierw

> zespawać/naprawić ten wydech, bo może to być przyczyną

O obrotek to ja sie pytałem , więc mi odpowiedział.

Napisano
  • Autor

> Akurat posiadanie obrotomierza nie ma wpływu na wysokość obrotów A Ty to powinieneś najpierw

> zespawać/naprawić ten wydech, bo może to być przyczyną

Jak to zaspawać wydech?! I co ma do tego wydech, że na gazie nie chce iść?

Napisano

> Jak to zaspawać wydech?! I co ma do tego wydech, że na gazie nie chce iść?

Uklad wydechowy sluzy nie tylko do wyciszenia waytogo.gif

A instalka z 2001 to zabytek , podejrzewam parownik do wymiany a reszta do solidnego czyszczenia i regulacji.

Napisano
  • Autor

>

> A instalka z 2001 to zabytek , podejrzewam parownik do wymiany a reszta do solidnego czyszczenia i

> regulacji.

PAROWNIK?! Przecież to jak w mordę strzelił 500zł! czy się mylę?

Napisano

> PAROWNIK?! Przecież to jak w mordę strzelił 500zł! czy się mylę?

Max 200zł. Zestaw naprawczy około 60zł. Co do gaśnięcia na zakrętach jak masz na parowniku śrubę od "puszczania gazu bokiem" to musisz ją troszkę odkręcić. Skręcając membrana w parowniku się dociska i zamyka przepływ gazu a jak mamy troszkę podane przez śrubę to nam nie zgaśnie na zakręcie wink.gif

Napisano

> PAROWNIK?! Przecież to jak w mordę strzelił 500zł! czy się mylę?

Masz sekwencji BRC ? Jak nie to maksymalnie 250 z wymiana i regulacja waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Masz sekwencji BRC ?

no nie... Do gaźnika sekwenicji to się nie daje podobno...

>Jak nie to maksymalnie 250 z wymiana i regulacja

icon_rolleyes.gif Spoko...

Napisano
  • Autor

> Max 200zł. Zestaw naprawczy około 60zł. Co do gaśnięcia na zakrętach jak masz na parowniku śrubę od

> "puszczania gazu bokiem" to musisz ją troszkę odkręcić. Skręcając membrana w parowniku się

> dociska i zamyka przepływ gazu a jak mamy troszkę podane przez śrubę to nam nie zgaśnie na

> zakręcie

a... da sie to na foto zaznaczyć? ja LPG w aucie nigdy nie miałem... I się zastanawiał, czy lepiej nie było kupić 1,0 bez gazu... ale teraz to już po ptakach...

Napisano

> a... da sie to na foto zaznaczyć? ja LPG w aucie nigdy nie miałem... I się zastanawiał, czy lepiej

> nie było kupić 1,0 bez gazu... ale teraz to już po ptakach...

Masz na parowniku 2 śrubki do regulacji?

Napisano

> a... da sie to na foto zaznaczyć? ja LPG w aucie nigdy nie miałem... I się zastanawiał, czy lepiej

facepalm.gif

1260528522_itcrowd-facepalm.gif

Stary prosze Cie nie wypisuj juz bzdur ,ze lepiej bylo kupic bez gazu i nie bierz sie za cos o czym jak widac nie masz pojecia...

Chcesz jezdzic tanio - jedz do dobrego gazownika na regulacje instalki , nie chcesz jezdzic na gaz - przelacz na benzyne facepalm.gif

Napisano

To po jakiego grzyba go kupowałeś rotfl.gifrotfl.gif Dziwny jestes zakrecony.gif

Napisano
  • Autor

własnie się nim drygnąłem...

I tak... zapaliłem na Pb na ssaniu (bez ssani to te gaźnikowe gasną) chwilkę pochodził silniczek tak do momentu kiedy schowałem mu ssanie i nie gasł bez ssania. Przełączyłem go ma gaz. I działa na wolnych obrotach. ok. no to 1 i jadę... jedzie bez większych problemów (wiadomo, na gazie jest słabszy) rozpędzam się do 70-80 i hamuje przed krzyżówką. Hamowanie było z 70 do 20 i nie na luzie, zawsze dojeżdżając do krzyżówki, hamuję silnikiem- i tu gaśnie. No to ja go na benzynę i odpalam. załapał... to go w gaz i jedynka i jadę... zrobiłem tak jeszcze raz... i zauważyłem że gaśnie na gazie jak jest zbyt chłodny silnik albo jest jeszcze na ssaniu i na gazie jednocześnie oraz przy hamowaniu silnikiem... Czy to normalne czy się to kwalifikuję do regulacji u gazownika?

Napisano

> własnie się nim drygnąłem...

> I tak... zapaliłem na Pb na ssaniu (bez ssani to te gaźnikowe gasną) chwilkę pochodził silniczek

> tak do momentu kiedy schowałem mu ssanie i nie gasł bez ssania. Przełączyłem go ma gaz. I

> działa na wolnych obrotach. ok. no to 1 i jadę... jedzie bez większych problemów (wiadomo, na

> gazie jest słabszy) rozpędzam się do 70-80 i hamuje przed krzyżówką. Hamowanie było z 70 do 20

> i nie na luzie, zawsze dojeżdżając do krzyżówki, hamuję silnikiem- i tu gaśnie. No to ja go

> na benzynę i odpalam. załapał... to go w gaz i jedynka i jadę... zrobiłem tak jeszcze raz...

> i zauważyłem że gaśnie na gazie jak jest zbyt chłodny silnik albo jest jeszcze na ssaniu i na

> gazie jednocześnie oraz przy hamowaniu silnikiem... Czy to normalne czy się to kwalifikuję do

> regulacji u gazownika?

Masz silnik rozgrzać na benzynie i dopiero przełączasz na gaz.... przynajmniej tak mi mówił człowiek od którego kupiłem auto z gazem 5 lat temu icon_rolleyes.gif Nie dziw się, że Ci gaśnie silnik....

Napisano
  • Autor

> Masz silnik rozgrzać na benzynie i dopiero przełączasz na gaz.... przynajmniej tak mi mówił

> człowiek od którego kupiłem auto z gazem 5 lat temu Nie dziw się, że Ci gaśnie silnik....

widzisz... pierwszy raz uzywam i mam auto z gazem

Tylko mnie jeszcze zastanawia to gaśnięcie przy dłuższym hamowaniu silnikiem... hmm.gif

Też tak miałeś?

Napisano

. Czy to normalne czy się to kwalifikuję do

> regulacji u gazownika?

facepalm.giffacepalm.giffacepalm.giffacepalm.gif

Jedz i wyreguluj 60zl Cie nie zbawi!!!

Czekam na twoj post " Moje auto nie hamuje i sciaga w lewo - warto jechac do mechanika ???"

Napisano

> widzisz... pierwszy raz uzywam i mam auto z gazem

> Tylko mnie jeszcze zastanawia to gaśnięcie przy dłuższym hamowaniu silnikiem...

> Też tak miałeś?

Nie, bo nigdy nie miałem gazu w Uniaku, to raz. Dwa to jak jest jakiś problem, to jadę do mechanika a nie płaczę na forum smile.gif Po trzecie możesz mieć np. elektrozawór do wymiany, możesz mieć problem z podciśnieniem icon_rolleyes.gif Możesz mieć gaźnik do regeneracji icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Dwa to jak jest jakiś problem, to jadę do mechanika

> a nie płaczę na forum

to po co istnieje to forum? hmm.gif

W takim razie chyba rzeczywiście będę zaglądał do mechanika...

Napisano

> to po co istnieje to forum?

> W takim razie chyba rzeczywiście będę zaglądał do mechanika...

jeśli gaśnie Ci na LPG na zimnym silniku to najprawdopodobniej zużyta membrana. A jeśli gaśnie Ci LPG na ciepłym silniku tzn że się rozlegulowała instalka i tylko jechaĆ do gaziarza. Jeśli gaśnie na zimnym i na ciepłym to bez gaziarza długo można by gdybaĆ

Napisano

> widzisz... pierwszy raz uzywam i mam auto z gazem

> Tylko mnie jeszcze zastanawia to gaśnięcie przy dłuższym hamowaniu silnikiem...

> Też tak miałeś?

A powiedz mi jak masz przewód idący do filtra powietrza - założony na tym chwycie przy chłodnicy, czy odwrócony do tyłu? Jak założony, to odwróc do tyłu i wtedy sprawdź czy Ci będzie gasł w czasie jazdy clown.gif

Napisano

> A powiedz mi jak masz przewód idący do filtra powietrza - założony na tym chwycie przy chłodnicy,

> czy odwrócony do tyłu? Jak założony, to odwróc do tyłu i wtedy sprawdź czy Ci będzie gasł w

> czasie jazdy

To samo miałem napisać, spróbuj tak jak radzi Caliber. U znajomych właśnie to było problemem, gdy samochód gasł przy hamowaniu silnikiem.

Napisano
  • Autor

> A powiedz mi jak masz przewód idący do filtra powietrza - założony na tym chwycie przy chłodnicy,

> czy odwrócony do tyłu? Jak założony, to odwróc do tyłu i wtedy sprawdź czy Ci będzie gasł w

> czasie jazdy

hmm.gif wiesz, ze nie wiem...

Jutro foto zrobię, to pokaże jak to jest zrobione... wink.gif

Napisano

jak chcesz i masz jutro kolo 17 czas to mogę zerknąć do tej instalacji, możemy wymienić filtry i trochę podregulować. Wydać kasę na gazownika zawsze zdążysz, sama wymiana filtra to 30 zł (5 minut roboty, a koszt filtra ok. 10 zł), regulacja w zależności od zakladu ok 40-50 zł. Może cos sie uda zdzialać.

P.S. DO WSZYSTKICH SZYDERCÓW

Przestańcie w końcu po chłopaku jeździć jak po łysej kobyle. Wiem, ze sam sie o to prosi, ale od tego jest forum żeby wytłumaczyć i doradzić, a jak komuś nie chce sie pomóc to może niech lepiej nie zużywa niepotrzebnie klawiatury.

Chłopak jest młody i jak widać nie ma zdolności technicznych i manualnych, ale się stara. Zawsze wydawało mi się, zę brać UKP pomaga słabszym, potrzebującym i nieuzdolnionym technicznie. Pokażcie, ze możemy na siebie liczyć wzajemnie. Chyba na tym właśnie polega wyjątkowość UKP.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.