Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odpowietrzanie ukladu chłodzenia *DELETED*

Featured Replies

Napisano

> Witam, jaki jest najlepszy sposób odpowietrzenia układu chodzenia?

> Czy sposób:

> Nagrzać silnik, otworzyć maskę, otworzyć korek na chłodnicy i dodawać lekko gazu po czym zamknąć

> korek i już jest dobry? Tak wyczytałem gdzieś.

Sredni pomysl smile.gif

W pandzie masz chyba tak jak ja w punto - odpowietrznik w chlodnicy ... delikatnie go odkrec i poczekaj az zamiast powietrza zacznie leciec plyn chlodniczy ... - wtedy jest odpowietrzone zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Sredni pomysl

> W pandzie masz chyba tak jak ja w punto - odpowietrznik w chlodnicy ... delikatnie go odkrec i

> poczekaj az zamiast powietrza zacznie leciec plyn chlodniczy ... - wtedy jest odpowietrzone

Ale na nagrzanym silniku tak? Nagrzany i wyłączony? odkręcić delikatnie i poczekać aż zacznie lecieć?

Napisano

> Ale na nagrzanym silniku tak? Nagrzany i wyłączony? odkręcić delikatnie i poczekać aż zacznie

> lecieć?

ja robilem na nagrzanym i wlaczonym smile.gif

Napisano
  • Autor

> ja robilem na nagrzanym i wlaczonym

Czyli korek z chłodnicy odkręcić lekko i czekać aż zacznie lecieć plyn?

Napisano

> Czyli korek z chłodnicy odkręcić lekko i czekać aż zacznie lecieć plyn?

jak chcesz sie poparzyć - to możesz rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> jak chcesz sie poparzyć - to możesz

No właśnie wiem, że nie powinno się odkręcać 270751858-jezyk.gif a każdy mi mówi, że trzeba odkręcić :/

Napisano

Nie korek chlodnicy ! (nie ten ktorym wlewasz plyn / sprawdzasz poziom)

Odpowietrzacz - taki malutki dzyndzel znajdujacy sie po prawej stronie chlodnicy. Delikatnie odkrecasz (doslownie kilka ruchow, zeby byl luz - calego koreczka nie wyjmuj) i czekasz az zamiast powietrza bedzie lecial plyn. Wtedy zakrecasz. Tylko uwazaj, zeby sie nie poparzyc !

Napisano

najlepiej stanąć na wzniesieniu tzn. żeby chłodnica była najwyżej położonym punktem odpalić silnik i poczekać na otwarcie termostatu i patrzeć żeby woda w zbiorniczku nie zaczęła się gotować bo można poparzyć łapska zlosnik.gif i przegazowywać aż ogrzewanie będzie wporządku ok.gif

Napisano

> No właśnie wiem, że nie powinno się odkręcać a każdy mi mówi, że trzeba odkręcić :/

to niby ktoredy te powietrze ma uciec ? ma sie zdematerializowac ? zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Nie korek chlodnicy ! (nie ten ktorym wlewasz plyn / sprawdzasz poziom)

> Odpowietrzacz - taki malutki dzyndzel znajdujacy sie po prawej stronie chlodnicy. Delikatnie

> odkrecasz (doslownie kilka ruchow, zeby byl luz - calego koreczka nie wyjmuj) i czekasz az

> zamiast powietrza bedzie lecial plyn. Wtedy zakrecasz. Tylko uwazaj, zeby sie nie poparzyc !

No to tak zrobię!

Napisano

nie.

Na zimnym silniku napełniasz układ prawie pod korek, jak są odpowietrzniki to je lekko popuszczasz i dolewasz to co ubyło.

Gdy zacznie z nich(odpowietrzników) wylewać się płyn lekko je zakręcasz.

zakręcasz korek , zapalasz silnik, co jakiś czasz popuszczasz lekko odpowietrzniki

(do momentu aż zacznie wylewać się z nich płyn chłodzący bez baniek powietrza).

Jeśli nastąpi większy ubytek płynu uzupełniasz go.

Wskazana jest też obserwacja wskaźnika temperatury (jeśli jest).

Silnik nagrzewasz do momentu włączenia i wyłączenia się wentylatora/ów.

Jedna uwaga - niektóre układy chłodzenia tak są skonstruowane że nie odpowietrzą się gdy nie będzie zakręcony korek od chłodnicy

(brak ciśnienia które wypycha powietrze).

pozdr

Napisano
  • Autor

> nie.

> Na zimnym silniku napełniasz układ prawie pod korek, jak są odpowietrzniki to je lekko popuszczasz

> i dolewasz to co ubyło.

> Gdy zacznie z nich(odpowietrzników) wylewać się płyn lekko je zakręcasz.

> zakręcasz korek , zapalasz silnik, co jakiś czasz popuszczasz lekko odpowietrzniki

> (do momentu aż zacznie wylewać się z nich płyn chłodzący bez baniek powietrza).

> Jeśli nastąpi większy ubytek płynu uzupełniasz go.

> Wskazana jest też obserwacja wskaźnika temperatury (jeśli jest).

> Silnik nagrzewasz do momentu włączenia i wyłączenia się wentylatora/ów.

> Jedna uwaga - niektóre układy chłodzenia tak są skonstruowane że nie odpowietrzą się gdy nie będzie

> zakręcony korek od chłodnicy

> (brak ciśnienia które wypycha powietrze).

> pozdr

Czyli uzupełniam prawie pod samo korek, odkrecam lekko odpowietrzniki, to co ubedzie znow napelniam prawie pod korek, zakrecam korek i odpalam silnik i czekam az z odpowietrznikow bedzie leciec czysty plyn bez bąbelek? Jak zacznie lecieć płyn to zakręcam odpowietrzniki?

Napisano

> nie.

> Na zimnym silniku napełniasz układ prawie pod korek, jak są odpowietrzniki to je lekko popuszczasz

> i dolewasz to co ubyło.

> Gdy zacznie z nich(odpowietrzników) wylewać się płyn lekko je zakręcasz.

> zakręcasz korek , zapalasz silnik, co jakiś czasz popuszczasz lekko odpowietrzniki

> (do momentu aż zacznie wylewać się z nich płyn chłodzący bez baniek powietrza).

> Jeśli nastąpi większy ubytek płynu uzupełniasz go.

> Wskazana jest też obserwacja wskaźnika temperatury (jeśli jest).

> Silnik nagrzewasz do momentu włączenia i wyłączenia się wentylatora/ów.

> Jedna uwaga - niektóre układy chłodzenia tak są skonstruowane że nie odpowietrzą się gdy nie będzie

> zakręcony korek od chłodnicy

> (brak ciśnienia które wypycha powietrze).

> pozdr

Dodałbym jeszcze do tego odkręcenie zaworu nagrzewnicy na maxa aby płyn również ja wypełnił.

Napisano

> Czyli uzupełniam prawie pod samo korek, odkrecam lekko odpowietrzniki, to co ubedzie znow napelniam

> prawie pod korek, zakrecam korek i odpalam silnik i czekam az z odpowietrznikow bedzie leciec

> czysty plyn bez bąbelek?

tak - jak układ jest bardzo zapowietrzony to można całkiem odkręcić odpowietrzniki (tylko trza mieć je przygotowane podczas wlewania płynu aby można było je szybko wkręcić).

pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.