Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamieszanie z wydechami. Może mi ktoś to wyjasni

Featured Replies

Napisano

Witajcie, odgrzewam trochę stary temat, ale tylko dlatego że mam juz niezły mętlik.

Obecnie mam w swoim cienkim z dłubniętym 1.2 8V + kolektor viga 4-2-1 + prostą rurę fi 40+końcowy z dużego fiata.

Chciałbym zmienić tłumik, bo auto jeździ w superoesach i wydaje mi się że wydech jest za słaby.

I tu zaczyna się...

Paweł Kałuża proponuje mi puszczenie od kolektora rury fi 50 zakończonej na końcu tłumikiem przelotowym asmex czy cos takiego za 400 zł.

Z kolei inż Lech Węglarski twierdzi że fi 50 mm w 1.2 8V jest ...za duże i proponuje mi wydech do sportu za 400 zł ale o fi 43 mm. Podaje na to dowody w postaci wydruków z hamownii, według których na fi 50 mm silnik traci niutonometry.

Jeden i drugi znaja się na rzeczy, ale ja nic z tego nie rozumiem, a nie chce niepotrzebie tracić kasy i kupowac wuydechu o fi 43 mm, by stwierdzic że może lepszy będzie wydech o fi 50.

Jak to jest w rzeczywistości. Proszę o wypowiedź userów którzy przesiedli się z wydechów o fi 40-43 mm na 50 mm. Czy odczuliście różnice itp.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Wg tutejszych opinii 50 mm jest zbyt luźne

Co przez to rozumiesz?

Napisano

> Witajcie, odgrzewam trochę stary temat, ale tylko dlatego że mam juz niezły mętlik.

> Obecnie mam w swoim cienkim z dłubniętym 1.2 8V + kolektor viga 4-2-1 + prostą rurę fi 40+końcowy z

> dużego fiata.

> Chciałbym zmienić tłumik, bo auto jeździ w superoesach i wydaje mi się że wydech jest za słaby.

> I tu zaczyna się...

> Paweł Kałuża proponuje mi puszczenie od kolektora rury fi 50 zakończonej na końcu tłumikiem

> przelotowym asmex czy cos takiego za 400 zł.

> Z kolei inż Lech Węglarski twierdzi że fi 50 mm w 1.2 8V jest ...za duże i proponuje mi wydech do

> sportu za 400 zł ale o fi 43 mm. Podaje na to dowody w postaci wydruków z hamownii, według

> których na fi 50 mm silnik traci niutonometry.

> Jeden i drugi znaja się na rzeczy, ale ja nic z tego nie rozumiem, a nie chce niepotrzebie tracić

> kasy i kupowac wuydechu o fi 43 mm, by stwierdzic że może lepszy będzie wydech o fi 50.

> Jak to jest w rzeczywistości. Proszę o wypowiedź userów którzy przesiedli się z wydechów o fi 40-43

> mm na 50 mm. Czy odczuliście różnice itp.

> Pozdro

Mam podobną konfigurację jak Ty i przesiadłem się z 45 na 50.

Nie wiem, czy nie jest delikatnie gorzej, chociaż być może mam malutką nieszczelność gdzieś i stąd ten wniosek, bo pierwsze przejażdżki na fi 50 były super zlosnik.gif

Mimo wszystko teraz wsadziłbym 45 ok.gif

Napisano
  • Autor

> Mam podobną konfigurację jak Ty i przesiadłem się z 45 na 50.

> Nie wiem, czy nie jest delikatnie gorzej, chociaż być może mam malutką nieszczelność gdzieś i stąd

> ten wniosek, bo pierwsze przejażdżki na fi 50 były super

> Mimo wszystko teraz wsadziłbym 45

Ale co dokładnie było super. Auto miało lepszy dół/ czy może górę.

Napisano

> Ale co dokładnie było super. Auto miało lepszy dół/ czy może górę.

Wydaje mi się, że zbierał się lepiej, był bardziej elastyczny, vmax też miał większy.

Na tamtym setupie jechał max momentem od 2.7rpm, więc bardzo wygodnie.

Chociaż po zmianie na 50 i kolektorze od Zetona e36 325 nie mógl mnie dogonić do 160-170km/h, więc chyba nienajgorzej.

Sam nie wiem co mam myśleć 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Wydaje mi się, że zbierał się lepiej, był bardziej elastyczny, vmax też miał większy.

> Na tamtym setupie jechał max momentem od 2.7rpm, więc bardzo wygodnie.

> Chociaż po zmianie na 50 i kolektorze od Zetona e36 325 nie mógl mnie dogonić do 160-170km/h, więc

> chyba nienajgorzej.

> Sam nie wiem co mam myśleć

Hamownia prawde ci powie

Napisano

> Hamownia prawde ci powie

G. prawda.

Pojechałem na pomiar, ze starych 83/113 zrobiło się 81/135, a potem 79/108.

Pomiar zyebany po maksie, droga weryfikuje auto pozytywnie, dla mnie ofc zlosnik.gif

Napisano

Mam kolektor paliowski, sportowy kat. z gobexa i IMO na 45 jest lepiej ok.gif Przynajmniej tak bylo przy serii 8V. Przy dlubanym powiem za jakis miesiac.

Napisano

> Mam kolektor paliowski, sportowy kat. z gobexa i IMO na 45 jest lepiej Przynajmniej tak bylo przy

> serii 8V. Przy dlubanym powiem za jakis miesiac.

Racja wink.gif

Napisano

Ja nie wiem jak jest na wydechu fi 50 ale mam wydech Węglarskiego o którym pisałeś na fi 43 i autko jedzie bardzo fajnie.

Ładnie wkręca się na obroty ale tak jak mówię na innym nie jeździłem. Mogę tylko przedstawić swoją opinię o wydechu Węglarskiego. Jak dla mnie jest bardzo dobry smile.gif

Napisano

> G. prawda.

> Pojechałem na pomiar, ze starych 83/113 zrobiło się 81/135, a potem 79/108.

> Pomiar zyebany po maksie, droga weryfikuje auto pozytywnie, dla mnie ofc

profesionalna hamownia obciązeniowa da ci porządny wynik ok.gif

Napisano

ja w swoim letko dłubnietym 1,1 miałem fi 50 i było dobrze. wcześniej na fi 45 auto się muliło

Napisano

> profesionalna hamownia obciązeniowa da ci porządny wynik

Ta też wydawała się profi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mam kolektor paliowski, sportowy kat. z gobexa i IMO na 45 jest lepiej Przynajmniej tak bylo przy

> serii 8V. Przy dlubanym powiem za jakis miesiac.

Czyli dalej nic nie wiadomo. Chyba założę jednak wydech fi 50.

Napisano

> Czyli dalej nic nie wiadomo. Chyba założę jednak wydech fi 50.

Powiem Ci mam dwa wydechy, na 45 i na 50. IMO na 45 lepiej sie jezdzilo. Mowie caly czas o serii 8V.

Mozliwe ze tak dziala moja podswiadomosc bo na 45 mam glosny tlumik, na 50 cichy...

Jak bedziesz w okolicy to wpadnij to porownamy te dwa i moze sam jakies wnioski wyciagniesz.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Odebrałem dzisiaj auto od Kałuży.

Wyspawał mi cały nowy wydech od kolektora (prosta rura) + na końcu tłumik asmet.

Zapłaciłem 400 zł i...auto zaczęło jechać. Jednak na fi 40 był zamuł, szczególnie od 4,5 tysiąca obr/min w górę. Teraz czuć różnicę, jak nie wiem co.

Co najciekawsze, wcześniej miałem przelotową rure fi 40 + na końcu kanta i było tak samo z głośnością jak teraz. Tak więc montaż wydechu fi 50, nie musi od razu powodować ryku. Chyba żę taką robotę robi końcowy firmy asmet.

PS Podsumowując, wszystkim niezdecydowanym polecam montaż wydechu fi 50.

Napisano

Chyba żę

> taką robotę robi końcowy firmy asmet.

Mimo że przelotowy,u mnie asmet też jest dość cichy(i taki miał być zeby.GIF )

Napisano

Nie zakładam drugiego tematu. Jakie tłumiki zastosować w sc 1,2 8V żeby dźwięk był bardziej basowy niż ryczący?

Napisano
  • Autor

> Chyba żę

> Mimo że przelotowy,u mnie asmet też jest dość cichy(i taki miał być )

Dokładnie, niedługo zapodam filmik jak ten asmet chodzi.

Na razie fotki dla zainteresowanych

d3d7c8ef0705b935m.jpg

9229d1e79a8b98f8m.jpg

Napisano
  • Autor

> Nie zakładam drugiego tematu. Jakie tłumiki zastosować w sc 1,2 8V żeby dźwięk był bardziej basowy

> niż ryczący?

Jak ma być basowo, to raczej chyba ulter

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.