Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rysa na drzwiach - lakierowac cale drzwi? jakie koszta?

Featured Replies

Napisano

Dzieciak od sasiadow mi wbiegl w samochod i porysowal drzwi. Miejscowy lakiernik twierdzi, ze trzeba lakierowac cale drzwi, ale smiem podejrzewac ze trzeba je lakierowac bo placi ubezpieczalnia.

Ktos moglby rzucic okiem na te dosc kiepskie zdjecia i oceniac jak to jest?

jakie koszta lakierowania tego w Polsce? Rzeczywiscie trzeba lakierowac cale drzwi? Czy po lakierowaniu calych nie bedzie widac roznic w odcieniu lakieru?

07092010.th.jpg

07092010001.th.jpg

07092010002.th.jpg

Napisano

mało tego, że drzwi to jeszcze błotnik, bo rysa zaczyna się przy krawędzi. Bez tego trudno będzie zgubić różnicę w odcieniu

Napisano

> mało tego, że drzwi to jeszcze błotnik, bo rysa zaczyna się przy krawędzi. Bez tego trudno będzie

> zgubić różnicę w odcieniu

Przy jakiej krawędzi? Ja widze ze rysa jest na srodku drzwi.

Wg mnie trzeba malowac cale, niema gdzie odciecia zrobic.

Napisano

Co prawda nie znam się na tym, ale ostatnio swój samochód doprowadzam do porządku więc się odrobinę dokształciłem. wink.gif

1. Patrząc na rozmiar uszkodzeń zastanawiałbym się czy to w ogóle naprawiać zlosnik.gif (chyba że uszkodzenie jest głębsze niż wygląda i nie nadaje się do polerowania)

2. W ASO niechętnie robią punktowe poprawki z racji tego że prawie na pewno będzie widać różnice w odcieniu - możesz negocjować, żeby lakierowali do jakiejś listwy lub załamania karoserii. Cena w ASO - 500 zł za drzwi w Nowym Sączu, 600-700 lub nawet więcej w Krakowie (netto).

3. U niezależnego lakiernika za całe drzwi - Kraków 400-500 zł brutto, lakiernik 40km od Krakowa - 300-350 brutto, lakiernik-analfabeta-garażowiec - punktowo pewnie za 150 zł zrobi, tylko efekt będzie nieprzewidywalny.

Napisano
  • Autor

> mało tego, że drzwi to jeszcze błotnik, bo rysa zaczyna się przy krawędzi. Bez tego trudno będzie

> zgubić różnicę w odcieniu

Wez Ty mnie nie strasz. Auto roku nie ma i z powodu rysy mam lakierowac pol boku? crazy.gif

A za 2-3 lata jak bede sprzedawal to co drugi kupujacy z miernikiem mi powie ze pol boku bylo wymienione sciana.gif

Napisano

> Wez Ty mnie nie strasz. Auto roku nie ma i z powodu rysy mam lakierowac pol boku?

> A za 2-3 lata jak bede sprzedawal to co drugi kupujacy z miernikiem mi powie ze pol boku bylo

> wymienione

Daj spokuj. Zrob zdjecie na pamiatke. I maluj jeden element.

Napisano
  • Autor

> 1. Patrząc na rozmiar uszkodzeń zastanawiałbym się czy to w ogóle naprawiać (chyba że uszkodzenie

> jest głębsze niż wygląda i nie nadaje się do polerowania)

Ale co spolerujesz skoro to biale to jest juz podklad? A naprawiac owszem, trzeba. Pytanie tylko jak to zrobic zeby samemu zarobic i dac zarobic rodakom wink.gif

> 2. W ASO niechętnie robią punktowe poprawki z racji tego że prawie na pewno będzie widać różnice w

> odcieniu - możesz negocjować, żeby lakierowali do jakiejś listwy lub załamania karoserii. Cena

> w ASO - 500 zł za drzwi w Nowym Sączu, 600-700 lub nawet więcej w Krakowie (netto).

> 3. U niezależnego lakiernika za całe drzwi - Kraków 400-500 zł brutto, lakiernik 40km od Krakowa -

> 300-350 brutto,

Ok, to jakies rozeznanie mam.

lakiernik-analfabeta-garażowiec - punktowo pewnie za 150 zł zrobi, tylko efekt

> będzie nieprzewidywalny.

Tacy wykonawcy mnie nie interesuja. Auto troche zbyt swieze zeby az tak oszczedzac.

Napisano
  • Autor

> Daj spokuj. Zrob zdjecie na pamiatke. I maluj jeden element.

No tak bym najchetniej zrobil - boje sie tylko ze pozniej sie okaze ze drzwi sa "nie pod kolor".

Napisano

> Wez Ty mnie nie strasz. Auto roku nie ma i z powodu rysy mam lakierowac pol boku?

Ja tak miałem icon_rolleyes.gif

Napisano

Paaanie, takie ryski to neoclean bez problemów zakryje.

Kiedyś już pisałem art z MOIMI przykładami działania tej pasty + instrukcją. Ostatnio też mi jakiś !@#$%^& zrobił rysę na lakierze. Oczywiście zrobiłem zdjęcia przed i po:-) Wrzucę wieczorem :-)

Napisano
  • Autor

> Paaanie, takie ryski to neoclean bez problemów zakryje.

> Kiedyś już pisałem art z MOIMI przykładami działania tej pasty + instrukcją. Ostatnio też mi jakiś

> !@#$%^& zrobił rysę na lakierze. Oczywiście zrobiłem zdjęcia przed i po:-) Wrzucę

> wieczorem :-)

A z pasta nie bedzie tak, ze co jakis czas trzeba ja bedzie znow nakladac? niewiem.gif

Napisano

> A z pasta nie bedzie tak, ze co jakis czas trzeba ja bedzie znow nakladac?

NeoClean działa tak, że delikatnie rozpuszcza lakier (jak?-nie wiem), a potem tworzy jakąś ceramiczną warstwę na nim. Ja ostatnie rysy robiłem ponad rok temu, myję woza na myjniach automatycznych i póki co nie widzę różnicy porównując jakość powłoki po zabiegu a teraz.

edyta

znalazłem foty z zeszłego roku:

1_mini.jpg

2_mini.jpg

3_mini.jpg

Napisano

> Ok, to jakies rozeznanie mam.

Jeśli chodzi o ASO to są ceny Forda. Pytałem też w jednym Fiacie (gdzie mam niby srebrną kartę rabatową (pic na wodę) za zakup 2 aut i chcieli więcej).

Napisano

> A za 2-3 lata jak bede sprzedawal to co drugi kupujacy z miernikiem mi powie ze pol boku bylo

> wymienione

To nie maluj.Za dwa lata nowy właściciel pomaluje.

Ja mam rysę głębszą od 2 lat i da rade z tym żyć smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja mam rysę głębszą od 2 lat i da rade z tym żyć

Ale ja nie daje icon_rolleyes.gif

Napisano

Witam!

Czy dobrze poznaję, że to Civic? Jeżeli tak, to przejrzyj wątek na forum civiclub.pl pt. "Lakier, wgniecenia, obicia" ( link do forum ) - może znajdziesz coś ciekawego. Nawet jeżeli Twoje autko to nie szczaw, i tak możesz spróbować podpytać jak zawalczyć z rysami usera "Julian" - dawno go "nie widziałem" na forum, ale może na PW odpowie. Facet orientuje się w temacie i z tego co wiem, kilku forumowiczom już pomógł.

Jeżeli drzwi będą do malowania, to niestety istnieje duże prawdopodobieństwo że i sąsiednie elementy mogą zostać lakierowane. Zależy to od tego gdzie są rysy i czy na samych drzwiach uda się zrobić "przejście", "cieniowanie" czy jak to się tam nazywa.

Pzdr - Artur S.

Napisano

nie no nie przesadzajcie, facet ma 3 małe ryski a Wy mu chcecie pół auta malować...

Napisano

> jakie koszta lakierowania tego w Polsce? Rzeczywiscie trzeba lakierowac cale drzwi?

Całe jak całe - zewnętrzne poszycie od dołu do linii szyby wystarczy. zlosnik.gif IMO powinno się to zamknąć kwotą 500-600 zł ok.gif, a przynajmniej w moim lokalnym ASO za tyle by to zrobili. biglaugh.gif

BTW. te plastiki na dole i na błotnikach miałeś lakierowane fabrycznie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> BTW. te plastiki na dole i na błotnikach miałeś lakierowane fabrycznie?

Tak. A czemu pytasz?

Napisano

> Tak. A czemu pytasz?

Tak z ciekawości ok.gif - w PL do niedawna była to domena tylko wersji trzydrzwiowych. zlosnik.gif

Napisano

> No tak bym najchetniej zrobil - boje sie tylko ze pozniej sie okaze ze drzwi sa "nie pod kolor".

dokladnie tak moze byc

zeby bylo dobrze moze sie skonczyc na cieniowaniu elementow sasiednich i polerowaniu

dla mnie to bez sensu jesli to tylko do podkladu

przelknac gorzka pigulke, pewnie nie pierwsze i nie ostatnie

zreszta to czerwony, wszystko widac, prawie jak na czarnym frown.gif

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości - w PL do niedawna była to domena tylko wersji trzydrzwiowych.

A tatuaj to zalezne glownie od wersji wyposazenia. No i GT od poczatku tak mialy ok.gif

Napisano
  • Autor

> dokladnie tak moze byc

> zeby bylo dobrze moze sie skonczyc na cieniowaniu elementow sasiednich i polerowaniu

> dla mnie to bez sensu jesli to tylko do podkladu

Jutro albo w czwartek odstawie auto do robienia kosztorysu. Wtedy bedzie dokladnie wiadomo co bedzie robione. Lakiernik twierdzi, ze temat ogarnie i problemu nie bedzie. W "najgorszym" wypdku nic mi po tej przygodzie nie zostanie w kieszeni.

> przelknac gorzka pigulke, pewnie nie pierwsze i nie ostatnie

> zreszta to czerwony, wszystko widac, prawie jak na czarnym

Nie zamierzam. Z takim podejsciem do tematu za 2-3 lata nie wezme za samochod zlamanego grosza.

Napisano

> Jutro albo w czwartek odstawie auto do robienia kosztorysu. Wtedy bedzie dokladnie wiadomo co

> bedzie robione. Lakiernik twierdzi, ze temat ogarnie i problemu nie bedzie. W "najgorszym"

> wypdku nic mi po tej przygodzie nie zostanie w kieszeni.

czy to lakier pastelowy (niemetalizowany) jest? bo z takim trudniej...

ja ta wole ryski niz element w innym kolorze

dobry lakiernik ogarnie temat, minusem jest to, ze mimo wszystko autko lakierowane

i pod pewnymi katami w sloncu i tak bedzie widac

> Nie zamierzam. Z takim podejsciem do tematu za 2-3 lata nie wezme za samochod zlamanego grosza.

hehehe, za to wezmiesz kupe $$$ jak bedzie kazda pierdolka lakierowana...

Napisano
  • Autor

> czy to lakier pastelowy (niemetalizowany) jest? bo z takim trudniej...

Dokladnie, to niemetalizowany.

> ja ta wole ryski niz element w innym kolorze

Ja bym najchetniej cale auto okleil i mial spokoj - tyle, ze nie stac mnie na to na chwile obecna frown.gif

> hehehe, za to wezmiesz kupe $$$ jak bedzie kazda pierdolka lakierowana...

Przecietny kupujacy nie zwroci na to uwagi o ile kazdy element nie bedzie w innym kolorze. Natomiast gdy rysy beda wszedzie to przyjda do mnie albo Polacy albo Turcy - przy czym i jedni i drudzy wyskocza mi ze smieszna cena sciana.gif

Napisano

> Dzieciak od sasiadow mi wbiegl w samochod i porysowal drzwi.

i po każdej rysce będziesz całe elementy malował ? icon_eek.gif

ja bym wziął kasę od TU i przepastował tak jak Ci kolega Belisarius radzi

HanYs

Napisano
  • Autor

> i po każdej rysce będziesz całe elementy malował ?

> ja bym wziął kasę od TU i przepastował tak jak Ci kolega Belisarius radzi

> HanYs

Skoro to nie ja za to place to dlaczego nie? hmm.gif

Napisano
  • Autor

Z podatkiem i duperelami 490 euro.

I od razu wiadomo dlaczego w Polsce da sie naprawic wszystko i oplaca sie przyciagnac na lawecie nawet cos co spotkalo pociag hehe.gif

Napisano

> Skoro to nie ja za to place to dlaczego nie?

ja bym wolał oryginalny lakier z paroma zapastowanymi ryskami niż malowane po raz kolejny drzwi

HanYs

Napisano

> ja bym wolał oryginalny lakier z paroma zapastowanymi ryskami niż malowane po raz kolejny drzwi

> HanYs

Jestem tego samego zdania. Wypolerować jak radził kolega wcześniej i zostawić ewentualnie szukać magika który bez malowania zakryje ową rysę. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.