Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taka wydumka- smarowanie sworznia wahacza ..... ????

Featured Replies

Napisano

Witam wink.gif Mam takie pytanie czy ktoś z was próbował w Punto II zamontować w sworzniu wahacza smarowniczkę (kalamidkę) ?? są jacyś pionierzy w tej dziedzinie ?? czy jest to mój nowatorski pomysł zlosnik.gif Czy gdzieś w necie można znaleźć przekroje sworzni jak sa zbudowane tzn. czy jest wystarczająco miejsca ażeby nagwintować jakiś otwór ??

Czekam na jakieś pomysły zlosnik.gif

Napisano

Po co kombinować? I tak wahacz padnie w mniej więcej tym samym czasie, czy zrobisz smarowniczkę czy nie. W wahaczu lecą przecież elementy gumowe.

Napisano
  • Autor

> Po co kombinować? I tak wahacz padnie w mniej więcej tym samym czasie, czy zrobisz smarowniczkę czy

> nie. W wahaczu lecą przecież elementy gumowe.

Hmmm... po co chośby dla tego że elementy gumowe w wahaczu jak bys nie wiedział sa elementami wymiennymi i kosztują w granicach 20-30 z sztuka a sworzeń niestety nie jest wymienny wink.gif Wiesz już po co kombinuje ??

Napisano

> Hmmm... po co chośby dla tego że elementy gumowe w wahaczu jak bys nie wiedział sa elementami

> wymiennymi i kosztują w granicach 20-30 z sztuka a sworzeń niestety nie jest wymienny Wiesz

> już po co kombinuje ??

lepszy efekt da Ci znalezienie warsztatu zajmującego się regeneracją wahaczy, wymieniają wkład sworznia razem z tulejką i śmigasz dalej.

Kalamidka nic Ci nie da problem w większości zamyka się w luzach i wybiciu tulejki, a nie w problemach ze smarowaniem.

Napisano
  • Autor

> lepszy efekt da Ci znalezienie warsztatu zajmującego się regeneracją wahaczy, wymieniają wkład

> sworznia razem z tulejką i śmigasz dalej.

> Kalamidka nic Ci nie da problem w większości zamyka się w luzach i wybiciu tulejki, a nie w

> problemach ze smarowaniem.

to ciekawe, a jak z kosztem takiej operacji ?? Robił to ktoś z userów AK ?? Od czego podpasowywali sworzeń ??

A czy wybicie nie nastepuje poprzez zaschniecie smaru kolejne jego wykruszenie tarcie bez smarowanie które doprowadza do ubytku w materiale co skutkuje luzem i szybkim wybiciem sworzni kulistych grinser006.gif Naszło mnie to po ostatniej wymienie końcówki drażka kierowniczego, końcówka miał dość dobrze wyczuwalny luz, cała nie peknieta gumkę a po jej zdjeciu okazało sie że jest sucha oslabiony.gif

Jak narazie z zastosowaniem smarowniczek spotkałem sie w amerykańskich sprzetach a dokładnie dodge Stratusie (czy jak tam to się pisze) tam jak rozmawiałem z szefem to mowił że raczej jeśli ktoś dba o sworznie to ich nie wymienia wink.gif Z tad wypływa moje natchnienie zlosnik.gif

Napisano

o regeneracje pytaj Requesta. On robił to w swojej habecie. Wyciera się tam wkład z tworzywa i to sprawia ze jest luz. Oczywiście brak smarowania przyspiesza zużycie ale nic bez przyczyny. Popękane osłonki i piasek skracają życie wahaczy.

Napisano
  • Autor

> o regeneracje pytaj Requesta. On robił to w swojej habecie. Wyciera się tam wkład z tworzywa i to

> sprawia ze jest luz.

Wkładka z tworzywa facepalm.gif lecą po najniższej lini oporu frown.gif

Napisano

> Wkładka z tworzywa lecą po najniższej lini oporu

A co, części mają wytrzymywać 20 lat ? Z czego oni się będą utrzymywać ?

Napisano
  • Autor

> A co, części mają wytrzymywać 20 lat ? Z czego oni się będą utrzymywać ?

nie ale z 200 kkm grinser006.gif

Napisano

> nie ale z 200 kkm

A to zrób se tuning, wytocz tuleje z brązu czy inny patent zastosuj, sie nie znam smile.gif

Napisano

> to ciekawe, a jak z kosztem takiej operacji ?? Robił to ktoś z userów AK ?? Od czego podpasowywali

> sworzeń ??

Koszt około 30 zł za 1 szt sworznia czy gumy.Przy p1 wychodzi około ceny ricambi wahacza(ostatnio płaciłem 120 zł),ale można wymienić same gumy,jak sworzeń dobry.Przy p2 staje się to bardziej opłacalne.Sworzeń i gumy są z odpowiedniej wersji punto,mają zamienniki,przynajmniej u mnie.Gumy dosyć trwałe,30 kkm i nic im nie dolega a lekkiego życia nie mają. zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.