Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lacetti 1.4 - spalanie

Featured Replies

Napisano

Witam,

Ile to pali ? Szczerze tylko prosze zlosnik.gif Najlepiej jakby ktos mogl podac spalanie w miescie (Warszawa w korkach bylaby idealna). Chodzi mi o wersje z benzyna, zadne gazy i inne wyziewy zlosnik.gif

Pytanie drugie: Jak ten silnik sie sprawuje ? Ma trwalosc starego, dobrego Daewoo czy drzwiczki-zbliczki ?

Napisano

> Witam,

> Ile to pali ? Szczerze tylko prosze Najlepiej jakby ktos mogl podac spalanie w miescie (Warszawa w

> korkach bylaby idealna). Chodzi mi o wersje z benzyna, zadne gazy i inne wyziewy

> Pytanie drugie: Jak ten silnik sie sprawuje ? Ma trwalosc starego, dobrego Daewoo czy

> drzwiczki-zbliczki ?

Teściowi w Lodzi nasz sedan palił średnio 8.5-9 (moja żona tak mało jeździ, że nie ma możliwości zmierzyć w zasadzie - ostatni raz zatankowałem pod koniec lipca i jeszcze jest 1/3 baku biglaugh.gif). Trwałość chyba dobra, przy 90 kkm nie widać/czuć śladów zużycia silnika.

Co do właściwości to jest troszkę mułowaty w aucie ważącym 1.2 tony, ale za to sporo cichszy od 1.6.

Napisano
  • Autor

Moze byc mulowaty - do miasta i bliskiej okolicy ma sluzyc. Spalanie widze nie jest zle. Musze jeszcze obejrzec czy do bagaznika nasz wozek wejdzie.

Napisano

10-11 podje w korkach z klima ok.gif tesc kolegi ma takiego bez klimy.

Do hatchbaka ciezko bedzie wozek wcisnac.

Napisano

> 10-11 podje w korkach z klima tesc kolegi ma takiego bez klimy.

> Do hatchbaka ciezko bedzie wozek wcisnac.

Zgadza się - bez klimy. Trasa też bez jakichś dramatycznych korków (na pewno nie takich jak w centrum Wawy).

Napisano

Warunki eksploatacji mojego 1,4: 100% miasta, trasa praca-dom od granic Sopotu do wylotu z Gdańska na Warszawę, ok. 17km w jedną stronę, robiona rano w ok. 25 min, po pracy ok. godzinę (średnia 17km/h!), po pracy raczej zawsze klima.

Spalanie 8,9l/100km, średnia z 1500km. Jeżdżony spokojnie, inaczej się zresztą nie da (korki). Po 1500km poszedł do gazu.

Moim zdaniem, jak na spore auto o masie 1200kg, na dość szerokich kapciach - nie jest źle. Do miasta dynamika wystarczająca, poza też nie jest zawalidrogą.

Napisano
  • Autor

> Do hatchbaka ciezko bedzie wozek wcisnac.

To bida frown.gif Bede musial sie z tym wozkiem zmierzyc gdzies. Potrzebne mi jakies 107cm otworu zaladunkowego i tylez w bagazniku (wozek "parasolka", ale blizniacza stad ciut wieksza na szerokosc).

Napisano

> To bida Bede musial sie z tym wozkiem zmierzyc gdzies. Potrzebne mi jakies 107cm otworu

> zaladunkowego i tylez w bagazniku (wozek "parasolka", ale blizniacza stad ciut wieksza na

> szerokosc).

Do sedana byłby problem (musiałem zdejmowac kółka), ale do hatchbacka powinno udać się ok.gif

Napisano

> To bida Bede musial sie z tym wozkiem zmierzyc gdzies. Potrzebne mi jakies 107cm otworu

> zaladunkowego i tylez w bagazniku (wozek "parasolka", ale blizniacza stad ciut wieksza na

> szerokosc).

Jeżeli szerokość bagażnika jest podobna jak w kombi to powinno wejść na styk.

Napisano

> szerokosc).

Wieczorem bede wiozl mulher.gif do kolezanki do oblookam z metrowka.

Napisano

Wawa nie tyle że w korkach co krótkie dystanse, od 8,5 w górę, ale max co było to 10l/100km (zima, lub lato z klimą).

Co do wózka - wchodzi (fakt że dosyć ciasno) podwozie od gondoli, spacerówka wchodzi prawie bez problemów - spacerówka dla bliźniaków powinna być tylko szersza, na długość nie powinna się mocno różnić więc nie powinno być problemów.

Zresztą jeśli jesteś z Wawki to napisz priva - wpadniesz i se obejrzysz, przymierzysz...

Napisano

> Zresztą jeśli jesteś z Wawki to napisz priva - wpadniesz i se obejrzysz, przymierzysz...

Czyli moje pomiary ida do lamusa frown.gif

Napisano

spalanie w Warszawie w korkach dziennie 40km 5 razy w tyg

spalanie nie mniejsze niz 9l, ale tez nie duzo wieksze max 10l, wedlug mojego telefonu obecnie mam 8,5l ,ale to jeszcze pozostalosci z wakacji sie rozkladaja powoli.

Dodam, ze z klima, swiatla (oczywiscie zlosnik2.gif) i ze wzmacniaczem 1200W wiec troche pradu zzera, ale pradnica radzi sobie widac calkiem niezle. Aczkolwiek szkoda lac te benzyne wiedzac, ze spala tylko co np 150KM TSI VW o tej samej pojemnosci (silnik marzenie).

Z plusów to silnik jest bezobslugowy! Nic sie nie zniszczylo, totalnie nic. Tylko filtry i płyny, wiec pod tym wzgledem korenaczycy (to ni go robia?) zrobili kawal dobrej roboty.

Kolejnym plusem tego silnika jest tez to, ze cokolwiek by sie zepsulo to koszty naprawy sa zadne smile.gif

Napisano

Aczkolwiek szkoda lac te benzyne wiedzac, ze spala

> tylko co np 150KM TSI VW o tej samej pojemnosci (silnik marzenie).

Ja wiem czy takie marzenie , kolega nabyl golfizne z tym motorkiem i kurcze wrazenia z jazdy - Dupy nie rozrywa a ze spalaniem ,tez roznie bywa...

Dla mnie silnik marzenie ma conajmniej 6 garow waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Zresztą jeśli jesteś z Wawki to napisz priva - wpadniesz i se obejrzysz, przymierzysz...

Super ok.gif Dzieki za propozycje smile.gif Jak juz sie sprawa skonkretyzuje bardziej (tzn. Lacetti i budzet zostana zatwierdzone zlosnik.gif) to sie odezwe, poki co nie bede zawracac gitary.

Napisano
  • Autor

> tylko co np 150KM TSI VW o tej samej pojemnosci (silnik marzenie).

1.8 TSI ma 160KM, chyba, ze piszesz o 1.8T 150KM - faktycznie nie palil jakos masakrycznie, Octavia I zadowalala sie srednio troche ponizej 11l/100km w miescie (bywalo i 13, a bywalo i ponizej 9). Jak zmienialem auto to wlasnie zastanawialem sie nad Lacetti 1.8 vs. OI 1.8T i wybralem to drugie z uwagi na silnik i niezla cene+wyposazenie jaka dostalem.

Napisano

Pod nogą (dość lekką) szwagierki:

Korki w Wawie - 11-12 l/100km

Trasa 7-8 l/100km

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Pod nogą (dość lekką) szwagierki:

> Korki w Wawie - 11-12 l/100km

> Trasa 7-8 l/100km

> Pozdrawiam,

boje_sie.gif Szwagierka ma chyba bardzo ciezka noge, tyle mi pali Laguna II 2.0T.

Napisano

> Szwagierka ma chyba bardzo ciezka noge, tyle mi pali Laguna II 2.0T.

Tego silnika nie opłaca się lekko traktować, spalanie wcale wtedy nie maleje (to taka moja obserwacja). Bez obaw ciągniemy do 4k wtedy jedzie najlepiej, a pali tyle samo co przy delikatnej jeździe biglaugh.gif

Napisano

> Szwagierka ma chyba bardzo ciezka noge, tyle mi pali Laguna II 2.0T.

Ale laczek naprawde lubi sobie podjesc , szczegolnie z klima ok.gif

Napisano

Szwagierka jeździ naprawdę delikatnie. Wydaje mi się, że TTTM.

Uświadamiałem ją w momencie zakupu (używany), że w może (jak na auto kompaktowe) palić sporo ale godząc się na dość wysokie zużycie paliwa będzie miała przynajmniej auto w dobrym stanie technicznym. Coś za coś.

Pozdrawiam,

Napisano
  • Autor

> Ale laczek naprawde lubi sobie podjesc , szczegolnie z klima

IMO cos jest skopane, albo jednak ciezka noga, to jest zadziwiajace, ze auto wazace znacznie mniej, w zasadzie w tych samych warunkach, o znacznie mniejszej mocy i pojemnosci pali tyle samo. Ewentualnie ja nieswiadomie uprawiam ecodriving, ale to raczej malo prawdopodobne.

Napisano

> IMO cos jest skopane, albo jednak ciezka noga, to jest zadziwiajace, ze auto wazace znacznie mniej,

> w zasadzie w tych samych warunkach, o znacznie mniejszej mocy i pojemnosci pali tyle samo.

> Ewentualnie ja nieswiadomie uprawiam ecodriving, ale to raczej malo prawdopodobne.

To tak samo jak prius vs bmw 325 bodajze.

Napisano

> Tego silnika nie opłaca się lekko traktować, spalanie wcale wtedy nie maleje (to taka moja

> obserwacja). Bez obaw ciągniemy do 4k wtedy jedzie najlepiej, a pali tyle samo co przy

> delikatnej jeździe

zgadzam sie w 100% ! Spalanie nie praktycznie nie zalezy od stylu jazdy:) dziwne to jest

Napisano

> zgadzam sie w 100% ! Spalanie nie praktycznie nie zalezy od stylu jazdy:) dziwne to jest

Moim skromnym zdaniem spalanie w miescie jest przede wszystkim funkcja masy samochodu. Im lzejszy tym mniej pali. Ta teoria zaklada ruch miejski bez wiekszych korkow.

Napisano

> Moim skromnym zdaniem spalanie w miescie jest przede wszystkim funkcja masy samochodu. Im lzejszy

> tym mniej pali. Ta teoria zaklada ruch miejski bez wiekszych korkow.

To pojezdzij po Warszawie. Na spalanie ma wplyw mnostwo czynnikow styl jazdy i korki pomijam. Najwazniejsze to stosunek mocy do masy.

Napisano

co byscie nie wymyslali Lacetti spala tyle samo stojac w korku (co do masy to jezdze sam) i tyle samo jak wdepne i zmieniam biegi na 4k rpm wiec to bez roznicy gdzie jezdzisz.

Co do ecodrivingu (tak dokladnie wiem co to jest, nie piszcie czego moglem nie robic) to bawilem sie w to przez okolo 6 miesiecy zeby zobaczyc ile najmniej moge spalic i byly to niezauwazalne roznice.

Jedynie moglby miec jeszcze mniejsze spalanie w trasie. Nad morze ~600km spalil mi ok 7.5 - 8, a korkow nie bylo, lecialem w cztery osoby, w dwie osoby, klima srednio 120km/h, liczylem na 7l, ale da sie przezyc:)

Pamietajcie, ze wysokie spalanie w tym aucie jest kompesowane przez to, ze nic sie w nim nie psuje, a ewentualne koszty napraw sa minimalne, wiec mysle, ze w ogolnym rozrachunku samochod jest ekonomiczny.

Napisano

Potwierdzam jakbym ekonomicznie nie jechal to ponizej 8l gazu nigdy nie zszedlem niewiem.gif

Napisano

> Potwierdzam jakbym ekonomicznie nie jechal to ponizej 8l gazu nigdy nie zszedlem

Bo ekonomicznie to da sie jezdzic np turbo. JEzdzisz powoli to spala malo jak cisniesz to wir w baku. Mnie Aveo pali jak smok.

Napisano
  • Autor

> co byscie nie wymyslali Lacetti [...]

Nie powiem chlopaki, "zachecacie" do kupna...

Napisano

> To pojezdzij po Warszawie. Na spalanie ma wplyw mnostwo czynnikow styl jazdy i korki pomijam.

> Najwazniejsze to stosunek mocy do masy.

Nie wiem jak jest teraz, ale kilkanascie lat temu Warszawa byla strasznie zakorkowana. I wtedy rzeczywiscie mniejszy silnik palil mniej, bo glownie sie stalo w korkach a nie jechalo. Ale podobno pelnonowych drog zbudowali w Warszawie i teraz sie juz normalniej jezdzi.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem jak jest teraz, ale kilkanascie lat temu Warszawa byla strasznie zakorkowana.

hehe.gif Wybacz, ale jezeli kilkanascie lat temu byla wg. Ciebie zakorkowana to nie wiem jak nazwiesz stan na dzis zlosnik.gif Oczywiscie sa miejsca gdzie sie poprawilo, ale od ponad 10 lat jak tu siedze to korki raczej rosna niz sie rozladowuja.

Napisano

> Nie wiem jak jest teraz, ale kilkanascie lat temu Warszawa byla strasznie zakorkowana. I wtedy

> rzeczywiscie mniejszy silnik palil mniej, bo glownie sie stalo w korkach a nie jechalo. Ale

> podobno pelnonowych drog zbudowali w Warszawie i teraz sie juz normalniej jezdzi.

Kilkanaście lat temu smigało się po Wawie bez korków ... prawie - korki zdarzały się chwilowo na niektórych odcinkach ulic.

Obecnie korki sa zawsze i wszędzie panic.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.