Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyposażenie używanego Lacetii/Nubira przedzakupowe pytania

Featured Replies

Napisano

Witam.

kilka pytań na temat wyposażenia Lacka ponieważ od jakiegoś czasu przymierzam się do zakupu - a teraz już poszukuje i oglądam i chciałbym pewne sprawy rozjaśnić.

1. Czy centralny w kluczyku to standard ?

3 . Oglądałem auto które miało 3 kluczyki - 2 kluczyki piloty - trzeci bez pilota wszystkie firmowe - czy to standard ?

4. W klimie manualnej - każdy z 3 przycisków ma swoją diodę - zaświeca się po włączeniu - pytam bo w jednym egzemplarzy z nanualem nie świeciły się diody tylnej szyby i obiegu wew - AC się zapalała - czy to normalne ? Czy ogrzewanie szyby grzeje również lusterka ?

5.Jak załącza się wycieraczkę tylną w kombi i czy ma osobny spryskiwacz?

6. CZy w lacetti/nubirze (od 2004) jest nawiew na nogi pasażerów z tyłu ?

7. No i wreszcie pytanie czy Chevrolet Lacetti - Chevrolet Nubira - Daewoo Nubira z tych samych roczników to mechanicznie te same samochody?

Czym konkretnie różnią się wersje SE /SX/ CDX

Napisano

> 1. Czy centralny w kluczyku to standard ?

Tak.

> 3 . Oglądałem auto które miało 3 kluczyki - 2 kluczyki piloty - trzeci bez pilota wszystkie firmowe

> - czy to standard ?

Ja mam jeden z pilotem jeden bez waytogo.gif

> 4. W klimie manualnej - każdy z 3 przycisków ma swoją diodę - zaświeca się po włączeniu - pytam bo

> w jednym egzemplarzy z nanualem nie świeciły się diody tylnej szyby i obiegu wew - AC się

> zapalała - czy to normalne ?

Nie.

Czy ogrzewanie szyby grzeje również lusterka ?

Zalezy w jakiej wersji.

> 5.Jak załącza się wycieraczkę tylną w kombi i czy ma osobny spryskiwacz?

Podejrzewam ,ze tak jak w hatchbacku czyli odsiebie waytogo.gif

> 6. CZy w lacetti/nubirze (od 2004) jest nawiew na nogi pasażerów z tyłu ?

Jest. Zajrzyj pod siedzenie ok.gif

> 7. No i wreszcie pytanie czy Chevrolet Lacetti - Chevrolet Nubira - Daewoo Nubira z tych samych

> roczników to mechanicznie te same samochody?

Tak , nubira to poprostu nazwa na niemcy gdzie marka daewoo cieszyla sie duzym zaufaniem wsrod klientow ok.gif

> Czym konkretnie różnią się wersje SE /SX/ CDX

Tego Ci nie powiem , polecam strone producenta ok.gif

Napisano

> 1. Czy centralny w kluczyku to standard ?

w CDX jest

> 3 . Oglądałem auto które miało 3 kluczyki - 2 kluczyki piloty - trzeci bez pilota wszystkie firmowe

> - czy to standard ?

dwa kluczyki, w tym jeden z pilotem

> 6. CZy w lacetti/nubirze (od 2004) jest nawiew na nogi pasażerów z tyłu ?

chyba jest

> 7 Czym konkretnie różnią się wersje SE /SX/ CDX

CDX - najbogatsza, SX pośrednia, SE najsłabsza

Napisano

Co do nazewnictwa, to u nas szły od 2004 sedany (najpierw ze starym przodem) i HB, wszystko jako Chevrolet Lacetti. Na Zachodzie UE (chyba we wszystkich krajach) sedan i kombi to Nubira, a tylko HB to Lacetti. Na początku, czyli w latach 2003 i 2004 marką była Daewoo, natomiast chyba gdzieś w połowie 2004 zmieniono ją na Chevrolet. Tak więc trafiają się kombi, czyli nowy "sedanowy" przód, z "kapustą" Daewoo.

Jak dla mnie ciekawoską jest tu fakt, że sedan, który jeździł w wyścigach WTCC nazywany był Lacetti, a jak wspomniałem wcześniej, w Europie zachodniej sedany do samego końca nazywały się Nubira.

Ja osobiście mam jedno ze starszych aut, sedan Daewoo Nubira 1.8 CDX, kupione we Francji w sierpniu 2003 roku. Jeśli szukasz auta w miarę nie paliwożernego, to rozglądnij się raczej za 1.6.

Z drugiej strony CDX (czyli bogate wyposażenie) były chyba tylko 1.8.

Napisano

> Ja osobiście mam jedno ze starszych aut, sedan Daewoo Nubira 1.8 CDX, kupione we Francji w sierpniu

> 2003 roku. Jeśli szukasz auta w miarę nie paliwożernego, to rozglądnij się raczej za 1.6.

> Z drugiej strony CDX (czyli bogate wyposażenie) były chyba tylko 1.8.

1.6 i 1.8 palą zdaje się tyle samo smile.gif

MOje 1.6 pali średnio ponad 8.

Napisano
  • Autor

> Jeśli szukasz auta w miarę nie paliwożernego, to rozglądnij się >raczej za 1.6.

Ile zatem Ci pali ten 1.8 ? Obiegowa opinia mówi, że 1.6 i 1.8 palą podobnie. Jest inaczej ?

Napisano

> 1.6 i 1.8 palą zdaje się tyle samo

> MOje 1.6 pali średnio ponad 8.

No to nie wiem, czy w 1,8 nie trzeba byłoby dorzucić jeszcze przynajmniej z litr. smile.gif

Tyle, że jednak 1.8 jedzie wyraźnie lepiej od 1.6. Nie jest to oczywiście też demon prędkości, ale różnica odczuwalna jest. Coś za coś.

Nowe 1.8 (to już na tzw małym bloku) powinno chodzić jeszcze lepiej i pewnie też mniej pali.

Napisano
  • Autor

> w CDX jest

> dwa kluczyki, w tym jeden z pilotem

> chyba jest

> CDX - najbogatsza, SX pośrednia, SE najsłabsza

Pytałem o wersje bo oglądałem SE

- dwa kluczyki piloty

- 4 poduszki

- lusterka elektryczne

- 2 szyby elektryczne

- klima manualna

to chyba tyle - nie wiem czy lusterka są grzane - fotel kierowcy z 3 kółkami regulacyjnymi (myślę ze standard) - kanapa dzielona skladana

wiem że moga być 4 szyby el. , klimatronic i co jeszcze więcej ?

Napisano

> Ile zatem Ci pali ten 1.8 ? Obiegowa opinia mówi, że 1.6 i 1.8 palą podobnie. Jest inaczej ?

Nie wiem dokładnie, ile w moim przeciętnym cyklu jazdy (dość niekorzystnym) spaliłby 1.6, ale 1.8 spala tak średnio 12,5 lub trochę lepiej LPG + 1 L benzyny. Lanos 1.5 16V spalał nieco mniej niż 12 L gazu, ale nie spalał praktycznie benzyny, bo to była II gen. smile.gif Z drugiej strony Lanos nie miał klimatyzacji, którą tu jednak co jakiś czas uruchamiam.

Napisano
  • Autor

> No to nie wiem, czy w 1,8 nie trzeba byłoby dorzucić jeszcze przynajmniej z litr.

> Tyle, że jednak 1.8 jedzie wyraźnie lepiej od 1.6. Nie jest to oczywiście też demon prędkości, ale

> różnica odczuwalna jest. Coś za coś.

> Nowe 1.8 (to już na tzw małym bloku) powinno chodzić jeszcze lepiej i pewnie też mniej pali.

W sumie to zamierzam zagazować / kupić z gazem więc róznica w spalaniu mnie nie przeraża. Teraz mam 2.0 więc i tak każde rozwiązanie będzie krokiem wstecz grinser006.gif z tym że 1.8 byłby krokiem mniejszym ale to nie priorytet

Napisano

> wiem że moga być 4 szyby el. , klimatronic i co jeszcze więcej ?

Radio ze zmieniarką na 5 płyt. Raz w niemieckim ogłoszeniu widziałem też auto ze skórą. Mogła też jeszcze być automatyczna skrzynia biegów, ale to Cię pewnie mniej interesuje.

CDX powinien być też na oryginalnych alufelgach. Wzorów nie było za dużo. Oryginał na 100% nie ma pierścienia centrującego, tylko centrowanie 56,6 na gotowo.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem dokładnie, ile w moim przeciętnym cyklu jazdy (dość niekorzystnym) spaliłby 1.6, ale 1.8

> spala tak średnio 12,5 lub trochę lepiej LPG + 1 L benzyny. Lanos 1.5 16V spalał nieco mniej

> niż 12 L gazu, ale nie spalał praktycznie benzyny, bo to była II gen.

Teraz mój 133 km silnik zjada 10.5-12 l LPG - suma ostatnich 30 tyś ok 11 l plus oczywiście noPB jakieś 0.5-07 litra. Małe miasto mało korków ale za to krótkie trasy (szkoła-dzieci- dom - praca) więc nie mam powodów do narzekania.

Napisano

> W sumie to zamierzam zagazować / kupić z gazem więc róznica w spalaniu mnie nie przeraża. Teraz mam

> 2.0 więc i tak każde rozwiązanie będzie krokiem wstecz z tym że 1.8 byłby krokiem mniejszym

> ale to nie priorytet

Jak masz teraz 2.0, to szukaj raczej 1.8. smile.gif

Co do aut już zagazowanych - z własnego doświadczenia nie polecam aut sprowadzonych z instalacją holenderską Necam GSI. Auto jeździ na niej pięknie (dedykowana pod konkretny model), ale mi zaczęły się ostatnio sypać wtryski - powiem w dużym skrócie - koszta naprawy i serwisowania tego są miażdżące. Ostatnio przymierzam się do założenia staga zamiast tego wynalazku.

Napisano

Mam gdzieś starą ulotkę Lacetti z 2007/2008 - wyślij mi maila na priv to wyśle Ci jutro.

Napisano

> Pytałem o wersje bo oglądałem SE

> - dwa kluczyki piloty

> - 4 poduszki

Ja mam w wersji ciut biedniejszej "STAR": 2 poduszki, 2 kluczyki, ale tylko jeden z pilotem

> - lusterka elektryczne

> - 2 szyby elektryczne

> - klima manualna

tak samo

> to chyba tyle - nie wiem czy lusterka są grzane - fotel kierowcy z 3 kółkami regulacyjnymi (myślę

> ze standard) - kanapa dzielona skladana

też,

i lusterka grzane (wlączane razem z szybą)

ABS w standardzie raczej powinien być, niezależne zawieszenie z tyłu, dodatkowe gniazdo albo na konsoli środkowej albo w bagażniku,

wspomaganie z regulowaną siłą w lepszych wersjach, światła p.mgielne, alusy ...

Napisano

Ostatnio przymierzam się do założenia staga zamiast tego wynalazku.

Zebys potem nie plakal no.gif

Napisano

> Co do nazewnictwa,

Sprawa jest bardzo prosta. GM kupił upadłe Daewoo, ale bez fabryk (FSO, Rumunia) i sieci dystrybucji samochodów w krajach europy wschodniej (i chyba dawnego ZSRR).

Efekt tego działania był taki, że na tym terenie był/były podmioty niezależne od GM, mające prawa do marki Daewoo. Żeby nie było nieporozumień, GM na samochody "nowego" Daewoo nakleił krzyżyki.

Dodatkowo był to sprytny manewr marketingowy - wiele osób dzięki temu nie kojarzyło stojącego w "salonie Opla" aveo czy lacetti z lanosem czy nubirą, kojarzonym jako badziewny produkt upadłej firmy.

Ponieważ eksperyment z naklejaniem krzyżyków się udał, wprowadzono go w reszcie europy.

Napisano

> Ostatnio przymierzam się do założenia staga zamiast tego wynalazku.

> Zebys potem nie plakal

Raczej nie. smile.gif Takiego Staga jestem w stanie opanować we własnym zakresie, bo robię tego typu rzeczy.

Płakać to mi się chce, że do tej instalki dorzuciłem prawie 700 zł (wymiana jednego padniętego wtrysku), a pozostałe 3 też się już kończą i ich wymiana kosztowałaby ok 1400 zł.

Co więcej, gwarancja na nie jest tylko na rok. A co 15 kkm (czyli jak dla mnie z 9 -10) miesięcy muszę wydać na serwis ok 240 zł.

W stagu obsługę zrobię sobie sam, dobre filtry nie kosztują więcej niż 50 zł...

Gdyby ktoś mi zagwarantował, że na tych wtryskach zrobię bez kłopotu powiedzmy 80 kkm (jakieś 4 lata), to nie zastanawiałbym się długo, ale w opisanej sytuacji raczej nie jestem skory do zostawienia jeszcze tych 1400 zł w serwisie. Wolę to przeznaczyć na Staga z dobrymi pojedynczymi wtryskami.

Napisano

> (...)

> to chyba tyle - nie wiem czy lusterka są grzane - fotel kierowcy z 3 kółkami regulacyjnymi (myślę

> ze standard) - kanapa dzielona skladana

Lista jest długa:

4 elektryczne szyby, podgrzewane lusterka, podgrzewana przednia szyba (w okolicy wycieraczek), kierownica regulowana w dwóch płaszczyznach, zależne od prędkości wspomaganie kierownicy, regulacja lędźwiowa obu foteli z przodu, skórzana tapicerka, podłokietniki z przodu i z tyłu, klimatronik, chłodzony schowek, radio ze zmieniarką CD (5 płyt), antena radiowa w szybie (przedniej lub tylnej), 8 głośników, wielofunkcyjna kierownica (radio i tempomat), tempomat (tylko diesel), czujnik deszczu, kontrola trakcji, automatyczna skrzynia biegów (tylko benzyna), alufelgi

Być może coś jeszcze, ale nie pamiętam.

Napisano
  • Autor

No i wóz kupiony Nubira Kombi z 2004 - brak mega wyposażenia ale w dobrym stanie wzrokowo/mechanicznym. Prowadzi się przyjemnie - zobaczymy jak będzie z czasem.

Napisano

> No i wóz kupiony Nubira Kombi z 2004 - brak mega wyposażenia ale w dobrym stanie

> wzrokowo/mechanicznym. Prowadzi się przyjemnie - zobaczymy jak będzie z czasem.

cena jesli mozna wiedziec jaka?

Napisano
  • Autor

Tak 1.6 - klima manualna - 4 poduszki - chyba 8 głośników - chłodzony schowek - nowe opony letnie to chyba tyle z "bajerów" hehe.gif

Z zauważonych wad to coś zegarek się zachowuje dziwnie - nie zawsze się przyciemnia przy włączeniu świateł i wydaje mi się że spóźnia się bardzo (jakby nie działał cały czas? )- ale jak sprawdzę dokładnie i będe pytał o możliwe rozwiązania .

Napisano

> Tak 1.6 - klima manualna - 4 poduszki - chyba 8 głośników - chłodzony schowek - nowe opony letnie

> to chyba tyle z "bajerów"

Ja mam akurat CDX, ale kto kupuje takie auta dla bajerów? Jak jest klima to waytogo.gif

> Z zauważonych wad to coś zegarek się zachowuje dziwnie - nie zawsze się przyciemnia przy włączeniu

> świateł i wydaje mi się że spóźnia się bardzo (jakby nie działał cały czas? )- ale jak

> sprawdzę dokładnie i będe pytał o możliwe rozwiązania .

W razie czego odpowiedni kawałek panelu kupisz pewnie na allegro za niezbyt przygniatającą kwotę. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.