Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zegary w wersji angielskiej i a "europejskiej"

Featured Replies

Napisano

Tak się zastanawiam nad róznicą w budowie prędkościomierza i licznika kilometrów z anglika wyskalowanego w MPH a zwykłych wyskalowanych w KM. Chodzi o zwykłe analogowe. Czy wymiana samego modułu (prędkościomierz + licznik kilometrów ) wyskalowanego w KM w zegarach z anglika załatwia sprawę zeby te zegary prawidłowo pokazywały , czy może jest już na wejsciu samego licznika inny sygnał?

Napisano

Zależy od modelu. Niektóre dostają z komputera sygnał w postaci 0-100 i wtedy zmiana licznika skończy się głupimi wskazaniami. Inne dostają z komputera informację "50 MPH" i wtedy po prostu pokazują 0 bo nie wiedzą co z tym zrobić.

Napisano

> Sasiad w bmw e46 wymienil tylko tarcze i jest

Sam prędkościomierz to pewnie tylko sprawa wyskalowania na tarczy, ale licznik będzie pokazywał zawsze albo mile albo km. Niezależnie od tego czy jest nalince czy silniku krokowym. Z tym chyba nic się nie da zrobić.

Napisano

> Sam prędkościomierz to pewnie tylko sprawa wyskalowania na tarczy, ale licznik będzie pokazywał

> zawsze albo mile albo km. Niezależnie od tego czy jest nalince czy silniku krokowym. Z tym

> chyba nic się nie da zrobić.

Komputer+licznik km pokazuje dalej w milach z tego co wiem gosciu chce cos kombinowac z eeepromem czy cos niewiem.gif

Napisano

same tarcze wystarcza do wskazan predkosci

co do wskazan licznika przebiegu to niewiem.gif nie da sie pewnie tego zrobic bez ingerencji w te cale epromy, scalaki

Napisano

> Komputer+licznik km pokazuje dalej w milach z tego co wiem gosciu chce cos kombinowac z eeepromem

> czy cos

w fordzie komputer mozna przestawic na "nasze"

Napisano

> w fordzie komputer mozna przestawic na "nasze"

W Saab'ie też tak było. Nawet Chevrolet HHR ma taką opcję, ale trochę nie do końca przemyślaną bo licznik jest do 130...

Napisano

> W Saab'ie też tak było. Nawet Chevrolet HHR ma taką opcję, ale trochę nie do końca przemyślaną bo

> licznik jest do 130...

pacyfica ma do 160 wiec troche lepiej smile.gif

Napisano

> w fordzie komputer mozna przestawic na "nasze"

W VAG-ach to samo.

Napisano

> a przebieg??

Wlaśnie przebieg można przełączyć z mil na km i odwrotnie.

Napisano

> Wlaśnie przebieg można przełączyć z mil na km i odwrotnie.

a widzisz w fordzie mozna przelaczyc tylko kompa, licznik przebiegu pozostaje w milach

Napisano

> a widzisz w fordzie mozna przelaczyc tylko kompa, licznik przebiegu pozostaje w milach

Kilku znajomych sobie poprzełączało (po podpięciu do kompa) przebiegi z mil na kilometry. Auta to Passat, Toledo i A4. Ale nie było to po zmianie zegarów. Nie wiem za bardzo, jakby możnabyło skorygować licznik po wymianie. Ja mówię o samym przełączeniu odczytu. Handlarze zapewne wiedzą zlosnik.gif

Napisano

> Zależy od modelu. Niektóre dostają z komputera sygnał w postaci 0-100 i wtedy zmiana licznika

> skończy się głupimi wskazaniami. Inne dostają z komputera informację "50 MPH" i wtedy po

> prostu pokazują 0 bo nie wiedzą co z tym zrobić.

to chyba Twoja autorska teoria ? 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Kilku znajomych sobie poprzełączało (po podpięciu do kompa) przebiegi z mil na kilometry. Auta to

> Passat, Toledo i A4. Ale nie było to po zmianie zegarów. Nie wiem za bardzo, jakby możnabyło

> skorygować licznik po wymianie. Ja mówię o samym przełączeniu odczytu. Handlarze zapewne

> wiedzą

Nie wiesz czy w Primerze tez sie to da tak latwo zrobic?

Albo w Bravo? Chetnie bym sobie przelaczyl.

PS. Kupiles Mondeo 2.0 benzynowe? Gdzie ci sie udalo takie znalesc?

Napisano

> Nie wiesz czy w Primerze tez sie to da tak latwo zrobic?

> Albo w Bravo? Chetnie bym sobie przelaczyl.

Nie wiem. Ale jeśli jest tam OBD czy jak to się tam zowie, to myślę, że nie będzie problemu.

> PS. Kupiles Mondeo 2.0 benzynowe? Gdzie ci sie udalo takie znalesc?

Generalnie szukałem auta od jakiegoś czasu. Założenie było m.in. automat, a takie to dopiero od 2.0 wzwyż (w C5 i Mondku). Generalnie nie ma wiele aut z tym motorem, więc i wyboru nie było sporego. Ale pojechałem, obejrzałem i kupiłem - dealer z Thurles John Corbett (Saab i Hyundai). Byłem już skłonny rozważać opcję wypadu na północ.

Napisano

> Sasiad w bmw e46 wymienil tylko tarcze i jest

w A4 przeprogramowane na km/h i tarcza km/ i lata

Napisano

> Tak się zastanawiam nad róznicą w budowie prędkościomierza i licznika kilometrów z anglika

> wyskalowanego w MPH a zwykłych wyskalowanych w KM. Chodzi o zwykłe analogowe. Czy wymiana

> samego modułu (prędkościomierz + licznik kilometrów ) wyskalowanego w KM w zegarach z anglika

> załatwia sprawę zeby te zegary prawidłowo pokazywały , czy może jest już na wejsciu samego

> licznika inny sygnał?

W vectrze b wystarczy przytrzymac przycisk kasowania przebiegu dziennego i wlaczyc zaplon, dziala tylko na angolski licznik. W vagach zmiana kodowania wystarcza, ale komp pokladowy troche klamie, tzn odleglosci wyswietla w kilometrach, ale na wyswietlaczu pokazuje ze w milach, po prostu wyswietlacz nie ma segmentu z kilometrami. Reszta aut wymaga zmiany softu licznika, co w wiekszosci wiaze sie z wylutowaniem pamieci.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.