Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki - czy to czasomierz?

Featured Replies

Napisano

Witam,

po raz kolejny miałem problem z wycieraczkami. Po dłuższej pracy wycieraczki potrafią się wyłączyć, nie działa żadna opcja począwszy od wolnej po szybkie, również wycieranie szyby ad hoc nie funkcjonuje. Muszę odczekać od 3 do 10 minut, żeby potem zaczęły działać prawidłowo.

Stawiam na czasomierz. Ktoś z Was miał podobny problem? Może przyczyna leży gdzie indziej. Zanim się wybiorę do mechanika to wolałbym mu nakreślić problem. Bo ostatnio jak zajechałem z problem, to proponowali wymienić silnik od wycieraczek za niecałe 1200 PLN, ufff.

Pozdrawiam.

Napisano

Taka sytuacja może mieć miejsce, gdy silnik wycieraczki pracuje pod zbyt dużym obciążeniem. Czasomierz w Stilo zapobiega złamaniu pióra, oraz spalenia silniczka, gdy włączymy wycieraczki z taflą lodu na szybie itp.

Możliwe również że na dnie szyby ( w komorze silnika, za plastikową obudową ) coś blokuje ruchy ramion wewnętrznych. Sprawdź to otwierając tą przegrodę ( należy odkręcić ramiona wycieraczek ).

Napisano

> Taka sytuacja może mieć miejsce, gdy silnik wycieraczki pracuje pod zbyt dużym obciążeniem.

> Czasomierz w Stilo zapobiega złamaniu pióra, oraz spalenia silniczka, gdy włączymy wycieraczki

> z taflą lodu na szybie itp.

O jakim czasomierzu mówicie? Myślałem że do tego służy bezpiecznik. mlot.gif

Gdyby coś leżało, to po 3 minutach to coś cyklicznie by się usuwało?

Napisano

Może gdzieś tu jest rozwiązanie?

raz

dwa

Trzy

Napisano

> Może gdzieś tu jest rozwiązanie?

> raz

> dwa

> Trzy

Te trzy tematy jednak są inne. W tamtych opisano praktycznie jeden przypadek. Prawdopodobnie wyłącznik krańcowy ( wewnątrz silnika), odpowiadający za położenie ramion po wyłączeniu wycieraczek. W naszym przypadku też prawdopodobnie, chodzi o włącznik bimetalowy odpowiadający za częstotliwość pracy. Jest on zamontowany poza wycieraczką, pod deską. Pozdrawiam.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Dla porządku powiem, że problemem były tulejki śrubie mocującej. Dostaje się tam woda i się zapiekają, silniczek ciężko pracuje i się wyłącza, żeby się nie przepalić.

Rozwiązanie problemu: 150 w warsztacie, ponoć zajęło im to 2h.

Pozdrawiam.

Napisano

> W naszym przypadku też prawdopodobnie, chodzi o włącznik bimetalowy odpowiadający

> za częstotliwość pracy. Jest on zamontowany poza wycieraczką, pod deską. Pozdrawiam.

XXI wiek a Ty mówisz o wyłączniku bimetalowym jako regulator czasowy, a niby jak by miał działać? icon_eek.gif

Napisano

> XXI wiek a Ty mówisz o wyłączniku bimetalowym jako regulator czasowy, a niby jak by miał działać?

A co? XXI wiek to już tylko komputery. Jest też mechanika i termodynamika. A wyłącznik czasowy (bimetalowy) jest stosunkowo prostym wyłącznikiem i stosowany jest w wielu urządzeniach, a zwłaszcza w wycieraczkach samochodowych i kierunkowskazach. Zbudowany jest z dwóch zgrzanych blaszek o różnej rozciągliwości cieplnej spirali grzejnej. Włącznik ustawiamy na danej pozycji, przez spirale płynie prąd. Rozgrzewa spiralę, spirala ogrzewa bimetalową blaszkę. Pod wpływem temperatury blaszka się wygina, a styk na jej końcu rozłącza układ, zatrzymując silnik. Spirala stygnie, styk załącza i uruchamia silnik. cykl powtarza się z taką częstotliwością, na jakiej pozycji jest przełącznik (charakterystyczny cykliczny dźwięk pod deską). Więcej grzeje lub mniej. cool.gif Pozdrawiam.

Napisano

> A co? XXI wiek to już tylko komputery. Jest też mechanika i termodynamika. A wyłącznik czasowy

> (bimetalowy) jest stosunkowo prostym wyłącznikiem i stosowany jest w wielu urządzeniach, a

> zwłaszcza w wycieraczkach samochodowych i kierunkowskazach.

Już ze 20 lat jak nie więcej takich wyłączników się w samochodach nie stosuje. Wyparły je przerywacze elektroniczne, a pykanie pod deską to albo przekaźniki albo celowo zrobiona sygnalizacja dźwiękowa kierunkowskazów.

Napisano

Ja zasadę wyłącznika termicznego znam, mam na codzień z nimi do czynienia, tylko że w autach tego się już dawno nie stosuje.

Napisano

> (charakterystyczny cykliczny dźwięk pod deską)

ale to jest dzwiek przekaznika, ktorym steruje komputer w dziejszych samochodach...

Napisano

> Ja zasadę wyłącznika termicznego znam, mam na codzień z nimi do czynienia, tylko że w autach tego

> się już dawno nie stosuje.

Pisałeś że nie znasz działania. Nie załapałem, że to jest pytanie ironiczne, dlatego tak skrupulatnie opisałem. 20.GIF Pozdrówka

Napisano

> Witam,

> po raz kolejny miałem problem z wycieraczkami. Po dłuższej pracy wycieraczki potrafią się wyłączyć,

> nie działa żadna opcja począwszy od wolnej po szybkie, również wycieranie szyby ad hoc nie

> funkcjonuje. Muszę odczekać od 3 do 10 minut, żeby potem zaczęły działać prawidłowo.

> Stawiam na czasomierz. Ktoś z Was miał podobny problem? Może przyczyna leży gdzie indziej.

To nie jest czasomierz. Przy jego uszkodzeniu możliwa jest praca ciągła wycieraczek. Podane objawy wskazują na zbyt ciężką pracę wycieraczek lub zwarcie/zatarcie silnika i zadziałanie zabezpieczenia termicznego. Po ostygnięciu wszystko na jakiś czas wraca do normy...

Nie znam szczegółów rozwiązań w Stilonku, bo (jeszcze) nie miałem z tym problemów, ale na początek przyczyny szukałbym właśnie w tych oporach pracy, albo wady w silniku.

pozdrawiam

Napisano

u mnie była to wina padniętego przekaźnika . Objawiało się to nieregularnym włączaniem wycieraczek lub ich pracą pomimo wyłączenia a także zmienną szybkością nad którą nie można było zapanować . Po wymianie wszystko wróciło do normy 270635636-JUMP2.gif

Temat opisałem w wątku 2 i 3

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.