Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek wieloklinowy, ponowne użycie

Featured Replies

Napisano

Witam,

wyobraźmy sobie sytuację - trzeba przeprowadzić pewne prace przy silniku wymagające zdjęcia paska. Pasek ma rok i 11kkm przebiegu. Czy waszym zdaniem należy w tej sytuacji założyć nowy pasek, czy można bezpiecznie założyć ten stary?

Napisano

ocenić stan i tyle ale myślę że po takim przebiegu nic mu nie jest

Napisano

U mnie są trzy paski wieloklinowe, jak kupiłem auto, to nie wiem ile miały przejechane, ale wyglądały na dobre. Zrobiłem już 50 kkm, dwa razy je zdejmowałem przy wymianach rozrządu i zakładałem ponownie. Nadal nie wykazują śladów zużycia i myślę, że jeszcze do następnego lata nie będę ich ruszał.

Napisano

Dopóki wyglada ok, nie widzę sensu zakupu nowego. Co niby miało mu się stać podczas zdejmowania czy ponownego montażu?

Napisano
  • Autor

Wyjaśnię może w takim razie skąd pytanie. Otóż w piątek miałem wymieniany rozrząd i w związku z tym również musiał być zdjęty pasek. W sobotę po kilkunastu km jazdy od wymiany pasek się zerwał. Szczęście że w mieście a nie gdzieś w polu, sklep był blisko, więc kupiłem nowy pasek i założyłem. A stary pasek albo był uszkodzony - co mechanik powinien był chyba zauważyć - albo był źle założony. Tak czy inaczej jutro się przejdę do mechanika porozmawiać o tej sytuacji.

Napisano

> był źle założony. Tak czy inaczej jutro się przejdę do mechanika porozmawiać o tej sytuacji.

istnieje prawdopodobieństwo, ze pasek został uszkodzony przy ponownym montażu. Ewentualnie mechanik może zbyt mocno naciągnął alternator (czy co tam innego pasek napędzał - klima - wspomaganie) i paseczek nie wytrzymał po prostu obciążenia... Może być wina mechanika, ale nie musi zeby.GIF

Napisano

> W sobotę po kilkunastu km jazdy od wymiany pasek się zerwał. Szczęście że w mieście a nie gdzieś w polu, sklep był blisko, więc kupiłem nowy pasek i założyłem.

I nic się nie stało z rozrządem!!! confused.gificon_eek.gifniewiem.gifhmm.gif

Napisano

> I nic się nie stało z rozrządem!!!

A co sie miało stać?

To nie pasek rozrządu, a pasek alternatora się zerwał

Napisano

> Może być wina mechanika, ale nie musi

Kiedyś, leniwi mechanicy paski klinowe zakładali przy pomocy rozrusznika! sciana.gifsciana.gif

Nie chciało sie gamoniowi naciągać napinaczem, to zakładał częściowo ile się da i przekręcał rozrusznikiem, powodując "wskoczenie" paska tak jak łańcucha w rowerze. Zrywał jednak oplot w pasku i tenże szybko umierał! angryfire.gif

Mam nadzieję, że jest to już odległa przeszłość i takie rzeczy nie dotyczą paska autora tematu! ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.