Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód z homologacją na ciężarowe - zakup.

Featured Replies

Napisano

Gdybym chciał kopic takie autko ( hipotetycznie - co by nie było gadki o sprecyzowaniu moich oczekiwań ) to jakie są procedury, sprawy do załatwienia. Ja jestem normalnym "podmiotem fizycznym" tak to się chyba nazywa.

Czy przy zakupie płacę 2%

Czy mogę jeździć normalnie takim samochodem czy muszę coś załatwiać żeby normalnie można nim było się poruszać jako autko rodzinne w domu ( żadna ze mnie firma)

Napisano

> Gdybym chciał kopic takie autko ( hipotetycznie - co by nie było gadki o sprecyzowaniu moich

> oczekiwań ) to jakie są procedury, sprawy do załatwienia. Ja jestem normalnym "podmiotem

> fizycznym" tak to się chyba nazywa.

> Czy przy zakupie płacę 2%

> Czy mogę jeździć normalnie takim samochodem czy muszę coś załatwiać żeby normalnie można nim było

> się poruszać jako autko rodzinne w domu ( żadna ze mnie firma)

Co do skarbówki to nie wiem, ale kratke trzeba byedzie wymontowac ostatnio bylo cos kolo 300zl. Ale przepis byl taki dziwny, ze dana firma w roku przerobic moze tylko jedno auto danego typu.

Wiec jak auto jakies popoluarne to nieraz trzeba poszukac zakladu, ktory jeszcze w adnym roku takiego nieprzerabial.

Sprawa do zrobienia i to bez wiekszych problemow.

A jak sprzedaje firma to pewnie wystawi Ci fakture i wtedy bedziesz zwolniony ze skarbowki.

Napisano

Nie ma znaczenia, jakie auto - jak sprzedawca wystawia fakturę, to PCC nie płacisz.

> Czy mogę jeździć normalnie takim samochodem czy muszę coś załatwiać żeby normalnie można nim było

Przepisy podatkowe mają się nijak do Kodeksu Drogowego. KD ma swoją definicję i jak autko nie przekracza 3,5 tony to jeździsz normalnie.

Napisano
  • Autor

a to co nie mogę jeździć z kratką -

Napisano

> a to co nie mogę jeździć z kratką -

Możesz bez problemu. Ja tak jeżdżę. tylko, że moja laguna jes 5 osobowa a są auta niestety 4 osobowe jak jest krata i wtedy warto przerobić na osobowe.

Jedno co drożej to OC w PZU ale jak mi o tym powiedzieli to poszukałem drzwi smile.gif

Ubezpieczyłem za 1/3 ceny przez internet.

Napisano

> Możesz bez problemu. Ja tak jeżdżę. tylko, że moja laguna jes 5 osobowa a są auta niestety 4

> osobowe jak jest krata i wtedy warto przerobić na osobowe.

> Jedno co drożej to OC w PZU ale jak mi o tym powiedzieli to poszukałem drzwi

> Ubezpieczyłem za 1/3 ceny przez internet.

A wada nie jest tak, ze ciezarowka moze jechac 90km/h max?

Napisano

> Co do skarbówki to nie wiem, ale kratke trzeba byedzie wymontowac ostatnio bylo cos kolo 300zl. Ale

No co Ty nie powiesz smile.gif

Niby z jakiego powodu?

Napisano

> A wada nie jest tak, ze ciezarowka moze jechac 90km/h max?

facepalm.gif

Skąd Ty bierzesz te pomysły?

Pewnie jeszcze nie wolno parkować na chodniku i przejścia graniczne przekraczać razem z TIR-ami? hahaha.gif

Napisano

> a to co nie mogę jeździć z kratką -

Jest to zwykłe auto - możesz jeździć.

To zależy od modelu samochodu. Oprócz kratki, możesz mieć zamontowany na stałe podłokietnik na tylnym siedzeniu.

Przez to autko zarejestrowane na 4 osoby.

Nie wnikam w te stare pomysły, ale mondeo był 4-osobowy, a nubira 5 smile.gif

Napisano

> Jedno co drożej to OC w PZU ale jak mi o tym powiedzieli to poszukałem drzwi

Albo nie byłeś w PZU, albo Cię nie poinformowali.

PZU to jedyna firma, która ubezpiecza "pojazd ciężarowy specjalnego przeznaczenia" lub "pojazd osobowy, zarejestrowany jako ciężarowy. Na taki pojazd stawka bazowa była o 30% niższa.

Miałem auto obezpieczone w PZU przez 4 lata. Dopiero jak na rynek weszło Liberty, to składka wyszła u nich ciut taniej.

Napisano

> Skąd Ty bierzesz te pomysły?

> Pewnie jeszcze nie wolno parkować na chodniku i przejścia graniczne przekraczać razem z TIR-ami?

Z kątowni oczywiście.

Zapytalem tylko a nie stwierdzilem. Wiec czytaj z uwaga, czy majac w dowodzie ciezarowy, nie ma z tego powodu innych ograniczen. Ja kupujac auto z kratka, nie mialem fizycznie kratki w aucie za co zabulilem mandat.

Przerobilem samochod i bylo gites.

Napisano

> Albo nie byłeś w PZU, albo Cię nie poinformowali.

> PZU to jedyna firma, która ubezpiecza "pojazd ciężarowy specjalnego przeznaczenia" lub "pojazd

> osobowy, zarejestrowany jako ciężarowy. Na taki pojazd stawka bazowa była o 30% niższa.

> Miałem auto obezpieczone w PZU przez 4 lata. Dopiero jak na rynek weszło Liberty, to składka wyszła

> u nich ciut taniej.

Byłem ale to był 2 lata temu i ich wyśmiałem jak mi wyliczyli OC. Prawie 700 zł na pełnych zniżkach a w Liberty 292zł.

Napisano

> Co do skarbówki to nie wiem, ale kratke trzeba byedzie wymontowac ostatnio bylo cos kolo 300zl. Ale

> przepis byl taki dziwny, ze dana firma w roku przerobic moze tylko jedno auto danego typu.

> Wiec jak auto jakies popoluarne to nieraz trzeba poszukac zakladu, ktory jeszcze w adnym roku

> takiego nieprzerabial.

> Sprawa do zrobienia i to bez wiekszych problemow.

> A jak sprzedaje firma to pewnie wystawi Ci fakture i wtedy bedziesz zwolniony ze skarbowki.

Jezusie nazareński.

Co Ty za głupoty opowiadasz ?!

Czytasz czasem pytania ? Albo swoje odpowiedzi na nie ?!

Napisano

> przepis byl taki dziwny, ze dana firma w roku przerobic moze tylko jedno auto danego typu.

Jedno słowo komentarza: Bredzisz.

Napisano

> Gdybym chciał kopic takie autko ( hipotetycznie - co by nie było gadki o sprecyzowaniu moich

> oczekiwań ) to jakie są procedury, sprawy do załatwienia.

Żadnych dodatkowych.

> Ja jestem normalnym "podmiotem

> fizycznym" tak to się chyba nazywa.

Jeżeli zakup dokumentujesz f-rą VAT to nie.

Nie ma żadnych ograniczeń.

Wbrew bredniom, jakie prawią tutejsi "mundrale":

1. Kratę możesz zdemontować (w sensie zmiany rodzaju pojazdu N1 -> M1) w dowolnym momencie - tracisz wtedy prawo do odliczania VAT od paliwa (czyli tak naprawdę główne frukty całej tej zabawy).

2. Nikogo nic nie interesuje gdzie jeździsz.

3. Zdemontowanie kraty/ewentualnego podłokietnika "no bo mi przeszkadza" powoduje nie spełnianie wymogów rejestracyjnych - pierwszy patrol policji ma prawo zatrzymać DR. Teoretycznie może wówczas także wysłać odpowiedni donos do skarbówki - w praktyce nie słyszałem o takiej akcji z WIARYGODNYCH źródeł.

Dodatkowo - w razie zdarzenia drogowego ubezpieczyciel w aucie ciężarowym bez kraty może robić kwasy.

To tak w skrócie.

Napisano

> Jedno słowo komentarza: Bredzisz.

Przerabialem 2 auta z ciezarowego na osobowe. Focusa i suzuki. I juz w wydziale komunikacji wiedzialem o tym co napisalem. Z suzuki nie mialem zadnego problemu aby je przerobic natomiast focusa dopiero w 3 firmie do ktorej pojechalem. Bo juz wczesniej porzerabiali takie auto.

Wiec moze bredze, ale opisalem jak wygladalo to u mnie. Tlumaczono to tym, ze przepis mial ograniczyc masowe przerabianie samochodow z kratka na osobowki.

Jak bede w wydziale komunikacji w srode, spytam sie czy nadal obowiazuje jezeli tak to wezme podstawe prawna.

Napisano

> Co do skarbówki to nie wiem, ale kratke trzeba byedzie wymontowac

Nic nie trzeba, jak ktoś ma prywatnie ochotę jeździć z kratą to jego sprawa...

Napisano

Sie masz wuju! zlosnik.gif

Tak BTW. Słyszałeś o odpowiedzi na interpelację poselską 16902? wink.gif

Napisano

> Sie masz wuju!

> Tak BTW. Słyszałeś o odpowiedzi na interpelację poselską 16902?

?

Napisano

jak już kupisz jedziesz do godawskiego na sandomierskiej. Za 50 zł daje ci papierek że auto bez kratki, potem przegląd i tu różnie w automobilklubie jedź to zwykły bo tak dziady chcą rozszerzony i z tym jedziesz zarejestrować auto na siebie i od razu robisz 5 osobowe

Napisano

> Skąd Ty bierzesz te pomysły?

> Pewnie jeszcze nie wolno parkować na chodniku i przejścia graniczne przekraczać razem z TIR-ami?

i zakaz ruchu w święta i niektóre weekendy biglaugh.gif\

Napisano

> Masz dostęp do całości ? Bo mi się nie kce logować :-)

Na stronie Sejmu jest.

Napisano

> Na stronie Sejmu jest.

Yhy.

No i ?

Napisano

> Yhy.

> No i ?

Rozumiem, że nie jest to dla Ciebie żaden news? smile.gif

Napisano

> Rozumiem, że nie jest to dla Ciebie żaden news?

Mnie najbardziej boli VAT.

Kwestie amortyzacyjne są - jakby to powiedzieć - poza mną :-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.