Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Male auto, ale...

Featured Replies

Napisano

Troche bedzie inaczej bo:

1) Auto ma byc male, ale nie za male (lista ponizej)

2) Ma wzglednie malo palic, ale nie jest to nadrzedne kryterium

3) Ma ladnie wygladac

4) Ma miec 4/5 drzwi i bagaznik (taki na zakupy, a nie na damska torebke)

5) Niezawodnosc+koszta serwisu, chodzi o to, zeby auto bylo wzglednie niezawodne, ale bez przesady z kosztem serwisu ASO.

Lista:

- Punto Evo 1.2

- Toyota Yaris 1.0

- Ford Fiesta 1.2

- Opel Corsa 1.2

Moze ktos stal przed wyborem ktoregos z tych aut i zechce sie podzielic uwaga co wybral i dlaczego ? Dodam, ze chodzi o nowe auto w wersji raczej podstawowej lub podstawowej+.

Napisano

> - Punto Evo 1.2

> - Toyota Yaris 1.0

> - Ford Fiesta 1.2

> - Opel Corsa 1.2

> ? Dodam, ze chodzi o nowe auto w wersji raczej podstawowej lub podstawowej+.

i20

Napisano
  • Autor

> i20

W czym on lepszy od pozostalych (wole sie ograniczyc do 4 aut, ktore podalem) ?

Napisano

> Lista:

> - Punto Evo 1.2

> - Toyota Yaris 1.0

> - Ford Fiesta 1.2

> - Opel Corsa 1.2

Czy to jest lista zamknięta? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy to jest lista zamknięta?

Zasadniczo tak, chyba, ze ktos mi napisze w czym jego wyjatkowy typ jest lepszy od tej czworki.

Napisano

> Zasadniczo tak, chyba, ze ktos mi napisze w czym jego wyjatkowy typ jest lepszy od tej czworki.

Ja nie mam jakiegoś "wyjątkowego typu" zlosnik.gif - ale jakiś czase temu oczekując w serwisie Hondy na odbiór auta miałem okazję pooglądać sobie Hondę Jazz: jak na auto tej wielkości jest to pojazd megafunkcjonalny ok.gif - polecam przynajmniej obejrzeć. biglaugh.gif

Inna sprawa to taka sobie jakość wykonania sick.gif - ale jeszcze do przeżycia.

Napisano

> W czym on lepszy od pozostalych (wole sie ograniczyc do 4 aut, ktore podalem) ?

Jest lepiej wyposażony, tańszy, a podobno bardzo niezawodny.

Napisano
  • Autor

Zasadniczo z tego co widze to Jazz odstaje cena od wymienionych przeze mnie aut, 47 tys. za podstawowa wersje to jednak sporo kasy jak za auto klasy B.

Napisano

> W czym on lepszy od pozostalych (wole sie ograniczyc do 4 aut, ktore podalem) ?

Wydaje mi się -zaznaczam że tylko mi się wydaje- że będzie:

-lepiej wykonany, spasowany, trwalszy i odsprzedasz z mniejszą stratą niż Punto

-większy, wykonany z lepszych materiałów i szybszy niż Yaris

-bardziej niezawodny niż Fiesta

- tańszy(?) i trwalszy od Corsy

Generalnie: Koreańczycy łączą japońską trwałość z niemieckim wykonaniem i sprzedają to po włoskiej cenie.

Napisano
  • Autor

> Jest lepiej wyposażony, tańszy, a podobno bardzo niezawodny.

Jakies 44 tys. za podstawowa wersje - 4 tys. rabatu to nie jest specjalnie tanszy, a tak "na oko" to wyposazenia jakiegos istotnego nie ma wiecej.

Napisano

> Jakies 44 tys. za podstawowa wersje - 4 tys. rabatu to nie jest specjalnie tanszy, a tak "na oko"

> to wyposazenia jakiegos istotnego nie ma wiecej.

Podstawowa kosztuje 41 (bez rabatów), a za 46400 już można mieć wersję wyższą z 1.2, klimą, elektryką itp. Do tego pewnie 5-6 tysięcy da się utargować.

Napisano
  • Autor

> -lepiej wykonany, spasowany, trwalszy i odsprzedasz z mniejszą stratą niż Punto

Odsprzedaz mnie nie interesuje, pominmy ten aspekt.

> -większy, wykonany z lepszych materiałów i szybszy niż Yaris

To trzeba sprawdzic, chyba, ze ktos ma porownanie jakosci wnetrz wersj bazowych. Szybszy pewnie bedzie.

> -bardziej niezawodny niż Fiesta

Niz nowa Fiesta ? Przeciez te auta (chyba) dopiero rok sa na rynku - sa juz jakies statystki awaryjnosci ?

> - tańszy(?) i trwalszy od Corsy

Nie pamietam ile Corsa wychodzila, ale chyba podstawowa byla ponizej 40 tys.

> Generalnie: Koreańczycy łączą trwałość Japończyków z niemieckim wykonaniem i sprzedają to po

> włoskiej cenie.

Z ta cena i "niemieckim" wykonaniem to bym polemizowal.

Napisano

Za troche ponad 40 tys, w cene fiesty 60KM możesz pokusić sie o autko z mocnym silnikiem. Np Clio 100KM (z tym ze ten motor ma turbo) lub corse 1,4 100KM (wisi taki na allegro). Pali to tylesamo lub troszke wiecej od 60KM silniczków, a zawsze warto miec troche kucykow pod nogą. 60 KM z klimą i czwórką ludzi na pokładzie to nie wiele - jak za ponad 40 tys.

Napisano

> Zasadniczo z tego co widze to Jazz odstaje cena od wymienionych przeze mnie aut

Czy ja wiem? GP Evo 5D z silnikiem 1.4 77 KM - wyposażone podobnie jak podstawowy Jazz (właśnie sprawdziłem w konfiguratorze) - kosztuje 50190, minus oficjalny rabat 6000 - mamy 44190. hmm.gif Za auto nawet bez klimy to tak czy inaczej IMO dużo...

Napisano
  • Autor

> Podstawowa kosztuje 41 (bez rabatów), a za 46400 już można mieć wersję wyższą z 1.2, klimą,

> elektryką itp. Do tego pewnie 5-6 tysięcy da się utargować.

Wersja 5d kosztuje juz 43.400, minus 4500 oficjalnego rabatu, daje 38900, co ponizej to nie wiem, ale to jest ta sama cena co Corsy, wyzsza niz Punto, mniejsza niz Fiesty, wyzsza niz Yarisa. Naprawde cena ten samochod nie zacheca, wyposazeniem trudno mi powiedziec.

Jak wyglada koszt serwisu przy pierwszym i drugim przegladzie okresowym w przypadku i20 ?

Napisano
  • Autor

Faktycznie o Renault zapomnielismy, moze dlatego, ze jedno juz mamy grinser006.gif Powaznie jednak faktycznie to moze byc ciekawa alternatywa, zwlaszcza to TCE, wychodzi chyba ciutke powyzej 40 tys.

Napisano
  • Autor

> Czy ja wiem? GP Evo 5D z silnikiem 1.4 77 KM - wyposażone podobnie jak podstawowy Jazz (właśnie

> sprawdziłem w konfiguratorze) - kosztuje 50190, minus oficjalny rabat 6000 - mamy 44190. Za

> auto nawet bez klimy to tak czy inaczej IMO dużo...

Tak, ale zauwaz, ze podalem auta z silnikami 1.2 i dodalem, ze rozwazam wersje podstawowe (podstawowe+), ktore oscyluja w granicach 40 tys, czyli np. Estiva 1.2 (ma klimatyzacje, co stawia to auto na razie na czele jezeli chodzi o wyposazenie, bo z tego co widze to reszta nie ma) kosztuje niecale 41 tys. i takich kwot sie trzymajmy.

Napisano

Suzuki Splash 1.2 ok.gif za 42900 masz juz "wszystko" czego dusza zapragnie , fajnie sie tym parkuje i calkiem niezle wyglada.

Lista wyposazenia waytogo.gif

Swift jest w tej samej cenie z tym samym wypasem ok.gif

Napisano

> Tak, ale zauwaz, ze podalem auta z silnikami 1.2 i dodalem, ze rozwazam wersje podstawowe

> (podstawowe+)

To dlaczego GP Evo zamiast "zwykłego" GP? Evo właściwie nic konkretnego (poza spaskudzonym wnętrzem) nie wnosi, a kosztuje więcej.

Napisano

Dla kobiety ma być - pokaż i zapytaj kobiety smile.gif

To po pierwsze.

Moja od poczatk stawiała warunek Clio albo Yaris i te brałbym pod uwagę.

Miała Clio, ma teraz Yarisa - z obu byliśmy zadowoleni pod względem wyposażenia i funkcjonalności.

Co do nowych ... rozważyłbym jeszcze C3 ze względu na dobre ceny.

Napisano

> Suzuki Splash 1.2 za 42900 masz juz "wszystko" czego dusza zapragnie

No, klimy automatycznej na liscie nie widze, a tego akurat moja dusza pragnie (nie precyzowales czyja dusza 270751858-jezyk.gif)

Napisano

> No, klimy automatycznej na liscie nie widze, a tego akurat moja dusza pragnie (nie precyzowales

> czyja dusza )

Ale dałem wszystko w " " zlosnik.gif mnie autoklima wkurza no.gifsick.gif

Napisano

> Z ta cena i "niemieckim" wykonaniem to bym polemizowal.

wg strony podstawa 5d (czyli mega golas) wychodzi 43 400 zł

myślę, że od tej ceny można coś uciąć, ew. dodać trochę wyposażenia

Jeżeli chodzi o trwałość, to biorąc pod uwagę, że od 15 lat Hyundaie się po prostu nie psują - jest to niezła podstawa, żeby określić je mianem bezawaryjnych. Serwisy przeważnie żyją z naprawiania samochodów innych marek (autentyczne info od pracownika). Co do jakości -Hultaj podąża śladem Kia- poprawia jakość żeby nadążyć za europejską konkurencją i obniża ceny żeby wgryźć się w rynek.

Z podanej przez Ciebie listy odrzuciłbym Punto.

Jeżeli cenisz trwałość ponad wygodę/gabaryty/jakość - brałbym Yaris

W innym wypadku Corsę lub Fiestę w zależności które bardziej Ci się podoba.

Osobiście wybrałbym Fiestę

Napisano

yaris ok.gif

Napisano

> To dlaczego GP Evo zamiast "zwykłego" GP? Evo właściwie nic konkretnego (poza spaskudzonym

> wnętrzem) nie wnosi, a kosztuje więcej.

Doświetlanie zakrętów? hmm.gif270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> Dla kobiety ma być - pokaż i zapytaj kobiety

Rozmawialismy o tym, dlatego te 4 auta. Auto ma byc nie tylko dla kobiety, u nas pelna komuna - co moje to Twoje zlosnik.gif

> Moja od poczatk stawiała warunek Clio albo Yaris i te brałbym pod uwagę.

Tutaj nie ma takich warunkow, bdb. by bylo gdyby auto bylo mozliwe niezawodne, ale to raczej nie zadne z tych aut, wiec dobrze by bylo, zeby mialo tani serwis.

> Miała Clio, ma teraz Yarisa - z obu byliśmy zadowoleni pod względem wyposażenia i funkcjonalności.

> Co do nowych ... rozważyłbym jeszcze C3 ze względu na dobre ceny.

Akurat C3 (stare C3) to sie srednio widzi, a na nowe nie wiem jakie sa (i czy sa) promocje.

Napisano
  • Autor

> Suzuki Splash 1.2 za 42900 masz juz "wszystko" czego dusza zapragnie , fajnie sie tym parkuje i

> calkiem niezle wyglada.

> Lista wyposazenia

> Swift jest w tej samej cenie z tym samym wypasem

Fajne, ale troche za male, to juz predzej ten Swift, a to sie zonie (i mnie) nawet podoba, tyle, ze nie sadzilem, ze w tej cenie sie zmieszcze. Dzieki ok.gif

Widac, lista sie powiekszyla, a tak sie staralismy ja uciac do 4 aut hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Stare C3 z dieslem, klimą są w salonach w cenie do 40kzł

Nie, nie, nie - zadnego diesla.

Napisano

> Fajne, ale troche za male

Siedział hmm.gif bo ja tez myslalem ,ze male a bardzo mile sie zaskoczyłem zlosnik.gif

Generalnie pofeeluj na allegro bo mozna wyrwac z placu takie perelki jak ta 100konna corsa za 41500 zlosnik.gif

Napisano

> Nie, nie, nie - zadnego diesla.

A do tego stare C3 sick.gif ja nie wiem skad citroen bierze ten gownolit na plastik kokpitu no.gif

Napisano
  • Autor

> To dlaczego GP Evo zamiast "zwykłego" GP? Evo właściwie nic konkretnego (poza spaskudzonym

> wnętrzem) nie wnosi, a kosztuje więcej.

Z tego co wyczytalem to Evo wypiera zwykle GP, bo to GP po FL ? Staralem sie wybrac auta bedace akutalnie w produkcji.

Napisano
  • Autor

> Siedział bo ja tez myslalem ,ze male a bardzo mile sie zaskoczyłem

Ale dorzuc jeszcze 2 fotele 9-18kg przez najblizsze 3 lata, a potem wieksze z tylu i juz sie zdziebko ciasno robi. Poki co meczymy jeszcze Matiza, ale juz maluchy czasem kopia w oparcie fotela, wozka w zadnym wypadku nie wrzuce do bagaznika i stad chec zmiany (no i Mietek juz stary sie zrobil, choc nadal jary).

Napisano

> A do tego stare C3 ja nie wiem skad citroen bierze ten gownolit na plastik kokpitu

Z tego samego miejsca co cala reszta producentow oink.gif

Stad moje watki o malych "luksusowych" autach - moze jest jakies wykonane z czegos przyzwoitego....

Napisano

> Z tego co wyczytalem to Evo wypiera zwykle GP, bo to GP po FL ? Staralem sie wybrac auta bedace

> akutalnie w produkcji.

W GP są tylko słabe silniki, do tego poskreślano lepsze wersje wyposażeniowe i co bardziej wyszukane opcje, zostawiając je właśnie dla Evo. Ogólnie to Evo w sumie nie wiadomo, po co i dla kogo jest w ofercie zlosnik.gif - w przypadku niektórych wersji lepiej wyposażone Bravo (np. mające więcej poduszek) potrafi kosztować dokładnie tyle samo. Do tego dochodzi idiotyczna polityka z promocjami - upatrzysz sobie jakąś konkretną kompletację, której nie ma w salonie, złożysz zamówienie, czekasz, w tym czasie zmieni się kwartał i np. upust, który był wcześniej w cenniku, znika - a pojawia się jakaś inna "korzyść", która być może Tobie wcale nie pasuje.

W sumie interesowałbym się tą ofertą pod warunkiem trafienia na auto do wzięcia od ręki i jakąś superspecjalną okazję - mając możliwość zakupu wyłącznie za cenę katalogową (tę po oficjalnym upuście) raczej poszukałbym czegoś innego, np. Renault Clio przy zbliżonym budżecie wydaje się zdecydowanie ciekawsze ok.gif

Napisano

> Ale dorzuc jeszcze 2 fotele 9-18kg przez najblizsze 3 lata, a potem wieksze z tylu i juz sie

> zdziebko ciasno robi.

Tu akurat bez bolu ale wozek w bagazniku to tylko w pionie , wiec faktycznie lipa frown.gif

Poki co meczymy jeszcze Matiza, ale juz maluchy czasem kopia w oparcie

> fotela, wozka w zadnym wypadku nie wrzuce do bagaznika i stad chec zmiany (no i Mietek juz

> stary sie zrobil, choc nadal jary).

To moze siakas venga ? Tam miejsca w pyte ok.gif

Napisano

> Z tego samego miejsca co cala reszta producentow

Nie zgodze sie z Toba , gorszy gownolit widzialem tylko w aucie marki tata no.gif najlepsze jest to ,ze w nowym c3 tez jest masakra baa nawet w c4 i c4 picasso...

Napisano

> Nie zgodze sie z Toba , gorszy gownolit widzialem tylko w aucie marki tata najlepsze jest to ,ze w

> nowym c3 tez jest masakra baa nawet w c4 i c4 picasso...

No nie bronie sie nie zgadzac smile.gif Dla mnie wszystkie male auta dzisiaj w srodku maja cos co odstrasza natychmiast. Chodzilem po salonach patrzac na auto dla malzonki i na koniec stwierdzilem, ze trzeba patrzec na walory praktyczne, bo estetyczne sa wszedzie na tym samym poziomie - beznadziejnym zeby.GIF

Napisano

Chodzilem po salonach patrzac na auto dla malzonki i na koniec stwierdzilem, ze

> trzeba patrzec na walory praktyczne, bo estetyczne sa wszedzie na tym samym poziomie -

> beznadziejnym

Zgodze sie z Toba ostatnio strasznie pojechali w dol z Q wnetrz , szczegolnie france tj. Renault i Citroen. Chodzilem ostatnio troche po salonach bo mamuska zmieniala auto i powiem szczerze ,ze najbardziej uderzyla mnie tandeta w wyzej wymienionych markach.

Mile zaskoczyl mnie fiat (no moze poza Punto Classic ale to auta ma byc naprawde tanie) , uopel i koreance (kia , hyundai) .

Nie ogladalem vw ,toyot i fordow bo te marki mamuska od razu skreslila ale chyba sie przejde podotykac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.