Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o silnik 1,6 115KM

Featured Replies

Napisano

Witam. Ponieważ przymierzam się do zakupu Astry IV z tym silnikiem, czy użytkownicy tego silnika który jest również montowany w Astrach III, mogą co nieco na jego temat napisać . Chodzi mi zwłaszcza o jego wady, zalety itp. Przyznam że największe obawy mam o układ zmiennych faz rozrządu. Za info z góry dzięki

Napisano

Mam niedobre doświadczenia z jazdy Astrą H z tym silnikiem (Z16XER). Może to tylko ten egzemplarz tak miał, ale samochód, którym jeździłem kilka razy stworzył sytuację kolizyjną podczas próby szybkiego właczenia się do ruchu lub wyjazdu z drogi podporządkowanej: po silnym wciśnięciu gazu w celu dynamicznego ruszenia samochód za każdym razem skacze, po czym silnie hamuje silnikiem, dopiero później przyśpiesza, co powoduje, że jadący główna drogą pojazd może mnie uderzyć. Zdarzyło sie to kilka razy, więc teraz jak jeżdżę tym autem, to właczam się do ruchu, jakbym jeździł Poldkiem - bardzo bezpiecznie i z duzym zapasem odległości. Przy "kapeluszowym" ruszaniu nie ma problemów. Na codzień jeżdżę AG z silnikiem X16XEL i to na LPG II gen., silnikiem uważanym za największy shit, ale on nie robi mi takich numerów, jak rusza to rusza.... Nadmieniam, że samochodem tym jeździłem jak był całkiem nowy, miał kilka tys. km na liczniku, jak również później, jak już trochę przejeździł i... nic się nie zmieniło w kwestii dynamicznego ruszania. Dostaje muła i trzeba na to uważać. Jest to samochód słuzbowy i inni uzytkownicy mieli podobne doświadczenia.

To była wada, a zalety? No cóż, jak już jedzie to czuje się tę moc, ładnie przyśpiesza na wszystkich biegach, tu nie mam zastrzeżeń...

Więcej nic nie mogę powiedzieć, np. o awaryjności, spalaniu, braniu oleju, kosztach serwisowania itp, bo samochód nie jest moją własnością, a ja nie zajmuję się jego obsługą.

PS. teraz widzę, że to nie jest jednostkowy przypadek, na szybko to znalazłem: klik.

Pozdr.

Napisano

> Mam niedobre doświadczenia z jazdy Astrą H z tym silnikiem (Z16XER). Może to tylko ten egzemplarz

> tak miał, ale samochód, którym jeździłem kilka razy stworzył sytuację kolizyjną podczas próby

> szybkiego właczenia się do ruchu lub wyjazdu z drogi podporządkowanej: po silnym wciśnięciu

> gazu w celu dynamicznego ruszenia samochód za każdym razem skacze, po czym silnie hamuje

> silnikiem, dopiero później przyśpiesza, co powoduje, że jadący główna drogą pojazd może mnie

> uderzyć.

Astry z tym silnikiem miały poprawkę softu na "Niski moment obrotowy, poniżej 2000 obr./min, przy wysokiej temperaturze zewnętrznej."

Od RM 2009 miał być poprawiony soft juz na taśmie produkcyjnej.

Może ma to jakiś związek z dychawicznością na niskich obrotach. hmm.gif

Napisano

Na to zmulenie jest myk. wink.gif Lekko odpuścić pedał gazu i autko nabiera wigoru. Nie wiem do końca o co chodzi ale już na wielu forach taki efekt był zauważony. We wszystkich twinportach i kolejnych klonach sytuacja wygląda podobnie. Sądzę że winny tu jest eko-software nie pozwalający przekroczyć norm emisji. Po dłuższym użyszkodnikowaniu silnika, myk wchodzi w nawyk i jeździć da się dynamicznie.

Napisano

> Na to zmulenie jest myk. Lekko odpuścić pedał gazu i autko nabiera wigoru.

Wiem to, jest to sposób na silnik, który dusi się powietrzem np. z powodu zbyt wolnej reakcji softu (wtrysk) na pedał gazu. O ile w przepustnicach napędzanych linką ten sposób jest dość pewny i reakcje samochodu powtarzalne, to w elektrycznych przepustnicach nigdy nie wiadomo, jak wciśnięcie i natychmiastowe odpuszczenie pedału gazu przełoży się na otwarcie przepustnicy i odpowiednią dawkę paliwa. Przy własnym samochodzie można dojść do perfekcji i nabrać w końcu zaufania do siebie i silnika, ale gdy się czymś takim jeździ sporadycznie, to strach się bać.

Pozdr.

Napisano

Dlastego tez z tych powodow bardzo lubie silniki starszej generacji, bez zbednej elektroniki i wielu elektrycznych ukladow sterujacych, ktore maja swoja bezwladnosc. W starej 8V wiadomo, gdzie jest najwiekszy moment obrotowy, przepustnice otwieram linka i wiem dokladnie, jak silnik zareaguje, a nie elektronika....Poza tym odpadaja problemy z elektroniczna przepustnica (falujace obroty, brak reakcji na wcisniecie pedalu gazu...) i tym podobne...ale czasy mamy nowsze...nie zawsze lepsze...

Pozdrawiam

Napisano

> (falujace obroty, brak reakcji na wcisniecie pedalu gazu...) i tym podobne...ale czasy mamy

> nowsze...nie zawsze lepsze...

E tam, w eFce przy X14XE miałem takie doły, czasami strach było ruszać na skrzyżowaniu... nie pamiętam co ostatecznie pomogło... chyba EGR...

Napisano

> Wiem to, jest to sposób na silnik, który dusi się powietrzem np. z powodu zbyt wolnej reakcji softu

> (wtrysk) na pedał gazu. O ile w przepustnicach napędzanych linką ten sposób jest dość pewny i

> reakcje samochodu powtarzalne, to w elektrycznych przepustnicach nigdy nie wiadomo, jak

> wciśnięcie i natychmiastowe odpuszczenie pedału gazu przełoży się na otwarcie przepustnicy i

> odpowiednią dawkę paliwa.

Na pewno nie jest to związane z opóźnieniami softu i opóźnioną reakcją wtrysku. Nie ma mowy że dusi się powietrzem bo mieszanka jest bogata. To niemożliwe. ECM to naprawdę wydajne maszyny z szybkimi procesorami i nie zrobią ci opóźnienia rzędu 0,5s. Wg mojej oceny to raczej problem sterowania EGR i klap twinporta oraz wredne eko-algorytmy. Jak wcisnę gaz do dechy z wolnych obrotów to auto zbiera się ale tak jakoś marnie. Wystarczy jednak że w pewnym momencie lekko odpuszczę pedał gazu i czuć od razu moment większy niż jakbym nadal trzymał gaz w podłodze.

Jeżeli astrą z takim silnikiem chcemy jechać dynamicznie to zasada jest taka 1-but i po 1s powoli cofnąć pedał 1-2cm - do tyczy szczególnie zakresu ok 1800-2800 rpm, dla wyższych już tak nie trzeba.

Napisano

> Na pewno nie jest to związane z opóźnieniami softu i opóźnioną reakcją wtrysku. Nie ma mowy że dusi

> się powietrzem bo mieszanka jest bogata. To niemożliwe. ECM to naprawdę wydajne maszyny z

> szybkimi procesorami i nie zrobią ci opóźnienia rzędu 0,5s. Wg mojej oceny to raczej problem

> sterowania EGR i klap twinporta oraz wredne eko-algorytmy.

dlatego wyszło jajo już przy V-B, które z silnikami Z18XE jeździły gorzej lub porównywalnie jak V-B X16XEL (a na pewno znacznie gorzej niż X18XE1), więc niemcy zaczeli kopać w sofcie i zrobili mapy takie że auta z tymi silnikami zaczęły jeździć, oczywiście norm wówczas nie spełnia ale jak się kopnie w gaz to przynajmniej przepustnica się otwiera,

niestety nie wiem czy ktoś w PL robi takie rzeczy z ECU niewiem.gif

(chociaż powinni bo przecież są spece którzy podkręcają wolnossące benzyniaki a to w większych przeróbkach wiąże się z koniecznością zmiany softu w ECU),

brat

Napisano

> Na to zmulenie jest myk. Lekko odpuścić pedał gazu i autko nabiera wigoru. Nie wiem do końca o co

dokładnie tak jak u mnie w 1,4 twinport szczególnie z klimą , ale ja uważam że to jest jednak jakiś skutek uboczny konstrukcji silnika nastawionego na ekologię + b. niskie spalanie. Przecież te 90 km to powinno zapobiegać tak drastycznemu spadkowi mocy podczas ruszania z załączoną klimą.

w toyocie tak nie ma a pali tyle samo. Jednak uważam że toyoty 1,3 silniki są o klasę lepsze niż te oplowskie 1,4 twinport.

Napisano

Ja tam nie wiem hmm.gif...jak się przesiadłem do Astry 1,4 Twinport z Nubiry II 2,0,to zupełnie nie potrafiłem odnalezc się w Astrze,subiektywny brak elastyczności i mocy,dawał mi się ostro we znaki.Dzisiaj po prawie 1,5 roku powoli zmieniam zdanie,nie wiem,ale mój Twinport zupełnie zmienił swoje oblicze,po ostatnim przeglądzie w ASO i wymianie świec.Przyspiesza bez odczuwalnej poprzednio "dziury"(nawet z włączoną klimą) i do normalnej jazdy w zupełności wystarcza,no i to spalanie..średnio 7 litrów to dla mnie super wynik.Przejechałem moją Astra od mometu zakupu 25 kkm(ma w tej chwili 103 kkm) i coraz bardziej ją lubię,w szczególnosci że przejechałem nią pół Europy.

Napisano

ok zgadzam się z Tobą generalnie auto z tym silnikiem da się wyczuć- ja zrobiłem 40 tys i jak gdyby mam ją "ujarzmioną" ale na początku byłem załamany. (o czym pisałem na tym forum)

jedyna wada i to że oszczędzili max 200 zł na wyciszeniach, których zainstalowanie w fabryce znacząco podniosło by komfort jazdy, No ale może wtedy jeździło by się "dwójką 1,4 TP" lepiej niż "trójką 1,4 TP" ale to by był samobój. cool.gif

a tak spytam czy to nie ty miałeś dołożyć matę grodziową? czy ruszyłeś z tematem?

pzdr

Napisano

>silnik rzeczywiści ma problem z brakiem mocy poniżej 2000 obrotów.

kupiłem astrę z tym silnikiem w listopadzie 2009. przesiadłem się z lanosa 1.5 86 kM i byłem załamany. Niby w astrze dużo mocy a samochód nie zwija asfalt. No i ten problem z szybkim ruszaniem z zatrzymania. Tylko parę razy wyrwałem się na skrzyżowaniu i nigdy więcej. Jest dokładnie tak jak piszą inni ma się wrażenie po wciśnięciu pedału gazu że silnik się zastanawia czy ruszyć i jak się namyśli to rzeczywiście rusza, ale ta chwila zwłoki powoduję niezły "Bigos" na skrzyżowaniu.

Naczytałem się o softach do tego silnika, walczyłem z serwisem w dąbrowie górniczej, sosnowcu, z centralą opla w warszawie gdzie przesympatycznych facet polecił mnie i moją asterkę do serwisu w Katowicach i co I NIC. Jak było tak jest ale ja się do tego przyzwyczaiłem i mam teraz tak że w astrze z tym silnikiem trzeba porządnie deptać pedał gazu i tyle. LUBI wysokie obroty, a największy błąd to marnować moc silnika na poruszanie się z obrotami poniżej 2800. Jak chcę byś trochę bardziej dynamiczny w mieście to wyłączam klimę ale robię to b.b.rzadki. Auto ma moc którą się naprawdę czyje i w trasie jest SUPER. no i przy jeździe 40 km do pracy w 1 stronę pół na pół miasto i trasa spalanie jest na poziomie 7,4 l/100 km. klima elektroniczna hula na okrągło czy zima czy lato i chyba się z moją astrą polubiliśmy tongue.gif

Tym silnikiem nie szarpniesz jako pierwszy z skrzyżowania, a mój Lanosik robił to z taka grac oslabiony.gif

ps.

pisałem o tym już wcześniej ale bez odzewu ze strony klubowiczów.

Napisano

> Tym silnikiem nie szarpniesz jako pierwszy z skrzyżowania, a mój Lanosik robił to z taka grac ję

to dziwne 1,6 i problemy ze startem, jak ja pogonię 1,4 (potrzebna pewne wyczucie gazu i sprzęgła) to zwinie asfalt a na dwójce jak dociągniesz do 5000 obr to robi się mała awantura. (Warunek jadę sam , bez klimy) mnie zniechęca duży, warkotliwy hałas silnika.

Z jednej strony przy prędkościach 130 -160 jest głośno w kabinie (wiadomo brak wyciszeń) ale podoba mi się to że jak już jedziesz te 120 to już masz wysokie obroty teraz wystarczy że lekko przyciśniesz gaz i już masz 160. To super sprawa na naszych autostradach kiedy nie musisz tracić czasu na rozpędzanie się.

Napisano

> to dziwne 1,6 i problemy ze startem, jak ja pogonię 1,4 (potrzebna pewne wyczucie gazu i sprzęgła)

Widzisz, to kwestia przyzwyczajenia. Jeżeli ktoś jeździł z silnikiem, który ma przyzwoity moment już przy niskich obrotach, to faktycznie może nie być zadowolony z silnika, który pokazuje pazur dopiero w zakresie 4-6 tys. obr.

k.

Napisano

> ps.

> pisałem o tym już wcześniej ale bez odzewu ze strony klubowiczów.

dobrze że o tym piszesz ok.gif

póki co jest mało tych silników i dla potencjalnych nabywców to cenna uwaga aby nie kupowali w ciemno tylko przejechali się wcześniej autem dokładnie z tym silnikiem - żeby później uniknąć rozczarowań,

brat

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.