Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Golf IV 1.4] Klekotanie silnika

Featured Replies

Napisano

Od dłuższego czasu mam klekotanie silnika. Na zimno po odpaleniu przez chwilę nie klekocze. Kiedy obroty lekko spadną, zaczyna chodzić głośno aż do porządnego nagrzania. Wtedy też to słychać ale znacznie mniej. Ogólnie w miarę rozgrzewania cichnie.

Przy odłączaniu kolejnych kabli wysokiego napięcia nie cichnie. W zasadzie nie ma różnicy w odgłosie pracy. Jednynie odłączenie czwartego cylindra wzmacnia trochę klekotanie.

Po zdjęciu paska klinowego (napędza wpomaganie i alternator) cichnie ale nie do końca. Na wolnych obrotach bez obciążenia jest ok ale na zahamowanych kołach i wbitej jedynce, puszczając wolno sprzęgło dźwięk jakby zaczyna wracać.

Czy na tej podstawie da się coś powiedzieć o przyczynach?

Napisano

> Czy na tej podstawie da się coś powiedzieć o przyczynach?

Tak - Ten Typ Tak Ma. Było już to poruszane wiele razy ok.gif

Napisano

Podobno te silniki ( 1.4 ) mają krótkie tłoki i po jakimś przebiegu już możne tak się dziać . Ja w swojej Ibizie mam klekotanie na zimnym silniku od 40000 km a teraz przy 70000 km. zaczyna poważnie łykać olej 07l/1000 km , gdzie ta jakość VW

Napisano

> Od dłuższego czasu mam klekotanie silnika. Na zimno po odpaleniu przez chwilę nie klekocze. Kiedy

> obroty lekko spadną, zaczyna chodzić głośno aż do porządnego nagrzania. Wtedy też to słychać

> ale znacznie mniej. Ogólnie w miarę rozgrzewania cichnie.

> Przy odłączaniu kolejnych kabli wysokiego napięcia nie cichnie. W zasadzie nie ma różnicy w

> odgłosie pracy. Jednynie odłączenie czwartego cylindra wzmacnia trochę klekotanie.

> Po zdjęciu paska klinowego (napędza wpomaganie i alternator) cichnie ale nie do końca. Na wolnych

> obrotach bez obciążenia jest ok ale na zahamowanych kołach i wbitej jedynce, puszczając wolno

> sprzęgło dźwięk jakby zaczyna wracać.

mam Leona 1.4 BCA, jeżdzę na oleju Valvoline 5w40 dolewam jakieś 0,7 l na 15-17 kkm

silnik klekocze, po rozgrzaniu mało słyszalne ale słyszalne, ma 150 kkm przebiegu i nic złego się nie dzieje, jeździ biglaugh.gif

tak jak koledzy piszą, ten typ tak ma zlosnik.gif

Napisano

TTTM. Jest to wada tego silnika. Klekoczą tłoki. Podobno są teflonowane, to się ściera i robi się luz. Zanim wgryzłem się w temat wymieniłem popychacze - oczywiście nie pomogło. Niewtajemniczeni mechanicy nadal twierdzą, że to popychacze.

Mój już ma prawie 230 kkm i jak klekotał tak klekocze.

Dopiero teraz zaczynam dolewać trochę oleju między wymianami. Na golf.pl są użytkownicy, którzy wymieniali tłoki i po jakimś czasie problem wracał.

Mechanicy z naszego forum też wymieniali tłoki w tych silnikach także może powiedzą coś więcej.

W moim chyba najbardziej stuka na 1 cylindrze.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Wypada mi się chyba tylko przyzwyczaić.

Napisano

> Od dłuższego czasu mam klekotanie silnika. Na zimno po odpaleniu przez chwilę nie klekocze. Kiedy

> obroty lekko spadną, zaczyna chodzić głośno aż do porządnego nagrzania. Wtedy też to słychać

> ale znacznie mniej. Ogólnie w miarę rozgrzewania cichnie.

> Przy odłączaniu kolejnych kabli wysokiego napięcia nie cichnie. W zasadzie nie ma różnicy w

> odgłosie pracy. Jednynie odłączenie czwartego cylindra wzmacnia trochę klekotanie.

> Po zdjęciu paska klinowego (napędza wpomaganie i alternator) cichnie ale nie do końca. Na wolnych

> obrotach bez obciążenia jest ok ale na zahamowanych kołach i wbitej jedynce, puszczając wolno

> sprzęgło dźwięk jakby zaczyna wracać.

Mam Cordobe z silnikiem 1.4 BBY i tez klekocze jak dizel na zimnym hehe.gif, po rozgrzaniu cichnie i chodzi jak pszczółka (przebieg 62 kkm)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.