Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

przyczyny rozjezdzania się map

Featured Replies

Napisano

Co jest przyczyną rozjechania się mapy dla PB? Mam w stilo 1,4 instalację sewkencyjną brc i od pewnego czasu zauważyłem, że po odpaleniu bardzo nierówno pracuje i nie osiąga pełnej mocy. Po kilkunastu sekundach wszystko jest OK. Mogły się rozjechać mapy, jak to naprawić i jak się zabezpieczyć na przyszłość?

Napisano

> Co jest przyczyną rozjechania się mapy dla PB? Mam w stilo 1,4 instalację sewkencyjną brc i od

> pewnego czasu zauważyłem, że po odpaleniu bardzo nierówno pracuje i nie osiąga pełnej mocy. Po

> kilkunastu sekundach wszystko jest OK. Mogły się rozjechać mapy, jak to naprawić i jak się

> zabezpieczyć na przyszłość?

Jak szybko przełącza sie na gaz?

Napisano

Instalacja jest niechlujnie wyregulowana, dlatego są problemy. Jak na gwarancji to trzeba podjechać na regulację. I żeby nie było problemów, to przed regulacją należy zresetować adaptacje i pojeździć z 1 - 2 dni tylko na benzynie.

Pozdr

Napisano

> I żeby nie było problemów, to przed regulacją należy zresetować adaptacje i

> pojeździć z 1 - 2 dni tylko na benzynie.

dlaczego tak długo i co to zmieni?

Napisano

> dlaczego tak długo i co to zmieni?

Żeby ECU zdążyło pozbierać odpowiednie adaptacje na benzynie. Po samym resecie ECU jest na fabrycznych ustawieniach, a każdy samochód pracuje w nieco innych warunkach i z różnym osprzętem. Da to pewność, że ECU już jest optymalnie dla benzyny adaptowane i wtedy regulacja sekwencji ma sens.

Pozdr

Napisano

> Żeby ECU zdążyło pozbierać odpowiednie adaptacje na benzynie.

To ile komputer zbiera te dane? Dwa dni? Parę kilometrów wystarczy. U mnie w instrukcji jest napisane: "centralka elektroniczna sterowania wtryskiem / zapłonem musi przeprowadzić autoadaptację parametrów, dlatego sposób jazdy samochodu podczas pierwszych kilku kilometrów może różnić się od tego, do którego zostaliśmy przyzwyczajeni"

Napisano

> Co jest przyczyną rozjechania się mapy dla PB?

Uboga mieszanka na LPG i ECM wydłuża czasy wtrysku by zachować stechiometryczny skład - po uruchomieniu na Pb są problemy - zalewanie. Wyregulować instalkę LPG.

Napisano

>Parę kilometrów wystarczy ...

Każdy robi jak uważa, ale kilka kilometrów na pewno nie wystarczy, żeby ECU dokładnie się zaadaptowało do warunków pracy.

Napisano

> Każdy robi jak uważa, ale kilka kilometrów na pewno nie wystarczy, żeby ECU dokładnie się

> zaadaptowało do warunków pracy.

Mechanik mówił że po resecie uruchamia się zimny silnik i zostawia do włączenia wentylatorów. I to wystarczy.

Napisano

> Uboga mieszanka na LPG i ECM wydłuża czasy wtrysku by zachować stechiometryczny skład - po

> uruchomieniu na Pb są problemy - zalewanie. Wyregulować instalkę LPG.

hmm.gif

u mnie jest podobno na bogato, tzn wzbogacone tym śmiesznym suwaczkiem o kilkanaście procent

bo z autoadaptacji wyszło tak, że po jakimś czasie zapalał się czek - uboga mieszanka (wtedy problemów na noPB nie było)

raz wzbogacili o kilka procent, pomogło na chwilę (czek), potem drugi raz o kolejne kilkanaście

czek się już nie pojawił, ale właśnie zaczęły się problemy na zimnym noPB

ostatnio byłem w innym zakładzie (p Burdy), twierdził że faktycznie jakoś dziwnie się zachowuje i trzeba mu wzbogacić

trochę zmniejszył do 12% hmm.gif, ale problem na noPB dalej pozostał

więc u mnie problemem jest raczej za bogata mieszanka na LPG, co gorsze nie za bardzo można ją zubożyć, bo wtedy łapie czek spineyes.gif

co do resetu ecu, u mnie chyba odłączenie aku nie pomaga hmm.gif

odłączyłem, zrobiłem 100km na noPB i problem dalej był, choć mniejszy

podobno ecu da sie skasować tylko po podpięciu kompa spineyes.gif

Napisano

> Mechanik mówił że po resecie uruchamia się zimny silnik i zostawia do włączenia wentylatorów. I to

> wystarczy.

Tak, wystarczy w przypadku fiata do adaptacji silnika krokowego wolnych obrotów w całym zakresie temperatury (czyli wolne obroty będa git). Ale nie ma nic wspólnego z adaptacją ECM do warunków drogowych.

Napisano

> ostatnio byłem w innym zakładzie (p Burdy), twierdził że faktycznie jakoś dziwnie się zachowuje i

> trzeba mu wzbogacić

> trochę zmniejszył do 12% ,

Jak zmiejszył o 12% to chyba zubożył

> ale problem na noPB dalej pozostał

> więc u mnie problemem jest raczej za bogata mieszanka na LPG, co gorsze nie za bardzo można ją

> zubożyć, bo wtedy łapie czek

Tak czy tak jest problem z czasami wtrysku i składem mieszanki.

To rozwala tzw mapy.

> podobno ecu da sie skasować tylko po podpięciu kompa

Tak ! Wspólczynnik adaptacji tzw BLM-y można skasować - przywrócić nastawy fabryczne - tylko skanerem lub po dłuższej jeżdzie na benzynie.

Napisano

> Jak zmiejszył o 12% to chyba zubożył

zmniejszył do 12% (było coś pod 20%) na plus

twierdził że mniej się nie da, bo będzie wyskakiwał czek

> Tak czy tak jest problem z czasami wtrysku i składem mieszanki.

> To rozwala tzw mapy.

ok.gif, u mnie widać że jak sonda zacznie pracować to jest OK

> Tak ! Wspólczynnik adaptacji tzw BLM-y można skasować - przywrócić nastawy fabryczne - tylko

> skanerem lub po dłuższej jeżdzie na benzynie.

u mnie 100km nie pomogło, więc nie wiem ile trzeba by zrobić 500? niewiem.gif

problem jest właśnie teraz z regulacją, bo jadąc do gazownika ustawia do tych rozjechanych map spineyes.gif

Napisano

> zmniejszył do 12% (było coś pod 20%) na plus

> twierdził że mniej się nie da, bo będzie wyskakiwał czek

Zubożenie czy wzbogacenie na LPG to ''żonglowanie'' czasami wtrysku wtryskiwaczy gazowych lub zmianą cisnienia na listwie wtryskowej. Co by nie robić to czasy wtrysku benzyny nie powinny się zmieniać czy to podczas pracy na Pb czy LPG w tych samych warunkach pracy silnika. Jesli ulegaja zmianom to jest żle dawkowany LPG i ECM benzyny na podstawie sondy zaczyna korygować czasy wtrysku - zmiejsza lub zwiększa czyli zmienia współczynnik adaptacji BLM. To powoduje w miarę prawidłową pracę na LPG ale już na Pb są problemy.

> , u mnie widać że jak sonda zacznie pracować to jest OK

Na LPG tak ale już na Pb gbybyś podpiął skaner to zobaczysz jak ECM zaczyna dość szybko zmieniać czasy wtrysku bo wymusza to właśnie sonda która na zimnym nie pracuje .

Napisano

> Każdy robi jak uważa, ale kilka kilometrów na pewno nie wystarczy, żeby ECU dokładnie się

> zaadaptowało do warunków pracy.

Spokojnie wystarczy. Drugiego dnia komputer niczego nowego się nie dowie. Zresztą skoro instrukcja tak podaje to trudno dorabiać do tego swoją teorię...

Napisano

> Zubożenie czy wzbogacenie na LPG to ''żonglowanie'' czasami wtrysku wtryskiwaczy gazowych lub

> zmianą cisnienia na listwie wtryskowej. Co by nie robić to czasy wtrysku benzyny nie powinny

> się zmieniać czy to podczas pracy na Pb czy LPG w tych samych warunkach pracy silnika. Jesli

> ulegaja zmianom to jest żle dawkowany LPG i ECM benzyny na podstawie sondy zaczyna korygować

> czasy wtrysku - zmiejsza lub zwiększa czyli zmienia współczynnik adaptacji BLM. To powoduje w

> miarę prawidłową pracę na LPG ale już na Pb są problemy.

> Na LPG tak ale już na Pb gbybyś podpiął skaner to zobaczysz jak ECM zaczyna dość szybko zmieniać

> czasy wtrysku bo wymusza to właśnie sonda która na zimnym nie pracuje .

ja to wszystko wiem, może nie tak fachowo, ale mniej więcej na chłopski rozum sobie przełożyłem

pytanie co zrobić żeby było dobrze spineyes.gif

tak jak pisałem, prawidłowa mieszanka powodowała zapalenie czek - więc w sumie nie była prawidłowa spineyes.gif

być może w jakimś wąskim zakresie obrotów, z tego co pamiętam to czek zapalał się przy jednostajnych obr w okolicy 2krpm hmm.gif

po "sztucznym" wzbogaceniu mieszanki, czek przestał się zapalać, ale znowu widać że powoduje ona rozjechanie mapy

nietstey BRC nie ma tak rozbudowanej kalibracji map jak np STAG i nawet testy drogowe nie wiele pomogą

być może należało by zmniejszyć jeszcze o kilka % wzbogacenie, tak aby wyłapać próg ubogo/bogato

ale szczerze mówić nie chce mi się z tym jeździć spineyes.gif

zwłaszcza że teraz jak jest zimno, to duszenie na noPB jest mniej odczuwalne grinser006.gif

może pomogła trochę ta ostatnia regulacja

Napisano

> Spokojnie wystarczy. Drugiego dnia komputer niczego nowego się nie dowie. Zresztą skoro instrukcja

> tak podaje to trudno dorabiać do tego swoją teorię...

Ty masz teorię z książki dla technicznych analfabetów (czyt. instrukcja obsługi pojazdu) a jak teorię z tecdoców i praktykę, trzymaj się swojego a ja swojego smile.gif

Napisano

> pytanie co zrobić żeby było dobrze

Nie będe tym razem też odkrywczy.

Doprowadzić silnik do prawidłowej pracy na Pb w każdych warunkach i zabrać się za instalkę LPG.

Napisano

> Ty masz teorię z książki dla technicznych analfabetów (czyt. instrukcja obsługi pojazdu) a jak

> teorię z tecdoców i praktykę, trzymaj się swojego a ja swojego

Musisz być naprawdę świetnym fachowcem i do tego jasnowidzem, że takie wnioski wyciągasz na podstawie dwóch zdań rotfl.gif Chylę czoła przed takimi profesjonalistami hehe.gif

Napisano

Miałem ten sam problem tylko na duzo wieksza skale w punto i potrzebna byla mu bardzo dobra regulacja po prostu smile.gif

Napisano

> Musisz być naprawdę świetnym fachowcem i do tego jasnowidzem, że takie wnioski wyciągasz na

> podstawie dwóch zdań Chylę czoła przed takimi profesjonalistami

Poziom wiedzy technicznej przekazywany w instrukcji obsługi pojazdu jest taki, żeby blondynka po marketingu to zrozumiała. Udzielanie porad po takiej lekturze to rzeczywiście szczyt profesjonalizmu. Merytoryka na poziomie Faktu albo Super Expresu. Nie wnosisz nic do tematu to po co trolować ??

Napisano

> Poziom wiedzy technicznej przekazywany w instrukcji obsługi pojazdu jest taki, żeby blondynka po

> marketingu to zrozumiała. Udzielanie porad po takiej lekturze to rzeczywiście szczyt

> profesjonalizmu. Merytoryka na poziomie Faktu albo Super Expresu. Nie wnosisz nic do tematu to

> po co trolować ??

No tak, bo instrukcji piszą same bzdury a taki "profesjonalista" (sic!) jak się sam nieskromnie nazwałeś , ma w dupie ten kłamliwy tekst a każdy, kto chociaż zacytuje kawałek tej podstawowej książki eksploatacji pojazdu jest technicznym analfabetą, nieprofesjonalistą, merytoryczny na poziomie Faktu albo Super Expresu i do tego trolem hahaha.gif Jakiś kompleksik? hehe.gif Rzucić w kogoś gównem jest łatwiej niż obalić czyjeś argumenty, co? hehe.gif

Napisano

> No tak, bo instrukcji piszą same bzdury a taki "profesjonalista" (sic!) jak się sam nieskromnie

> nazwałeś , ma w dupie ten kłamliwy tekst a każdy, kto chociaż zacytuje kawałek tej podstawowej

> książki eksploatacji pojazdu jest technicznym analfabetą, nieprofesjonalistą, merytoryczny na

> poziomie Faktu albo Super Expresu i do tego trolem

?? Kłopoty ze zrozumieniem czytanego tekstu ?? Gdzie ja napisałem, że Twoje wypowiedzi są nieprofesjonale i świadczą o technicznym analfabetyzmie i braku merytoryki ?? To jest tylko Twoje stwierdzenie. Ja napisałem, że książka obsługi pojazdu to tekst lakoniczny, bez konkretów i napisany tak, żeby nawet Kononowicz złapał o co chodzi. Napisali, że przez kilka kilometrów samochód może się dziwnie zachowywać? Pewnie tak, bo po kilku km LTFT będzie już na tyle dobrane, aby dało się normalnie jechać. Żeby mieć pewność że LTFT przestało się znacznie zmieniać trzeba przejechać w różnych warunkach drogowych 50 - 100 km a czasem i więcej.

Jakiś kompleksik? Rzucić w kogoś gównem

> jest łatwiej niż obalić czyjeś argumenty, co?

Ja w kogoś rzucam gównem? I o jakie argumenty chodzi, o cytat z książki? A co do trola, to Twoje wypowiedzi w tym wątku to trolowanie, bo poza 1 nie mają związku z tematem. Zresztą podobnie jak moje, to też ja trolował dalej nie będę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.