Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stuki w maglownicy

Featured Replies

Napisano

Witam. Niedawno temu pojawiły się stuki w przednim zawieszeniu. Jako że dawno nikt tam nic nie ruszał wymieniłem wszystko co możliwe lecz stuki nadal występują. Zauważyłem że dzwięk wydobywa się jakby z pod gumowych osłon maglownicy. Czy jest tam coś co może się zużywać?? confused.gif

Napisano

> Witam. Niedawno temu pojawiły się stuki w przednim zawieszeniu. Jako że dawno nikt tam nic nie

> ruszał wymieniłem wszystko co możliwe lecz stuki nadal występują. Zauważyłem że dzwięk

> wydobywa się jakby z pod gumowych osłon maglownicy. Czy jest tam coś co może się zużywać??

Przekładnia zębatkowa, kasator luzu, łożyska wałka. Jeśli nie ma luzu na kole kierownicy to maglownica jest ok.

Napisano

> Witam. Niedawno temu pojawiły się stuki w przednim zawieszeniu. Jako że dawno nikt tam nic nie

> ruszał wymieniłem wszystko co możliwe lecz stuki nadal występują. Zauważyłem że dzwięk

> wydobywa się jakby z pod gumowych osłon maglownicy. Czy jest tam coś co może się zużywać??

Mialem tak w PII, stukalo w srodku maglownicy, na podparciu listwy. Do wymiany magiel, nie polecam regeneracji ani kupowania uzywek. Tylko nowka, a problem bedzie z glowy. Koszt nowej w ASO po rabatach to cos okolo 1100zl. Jak chcesz, to podaj VIN, a powiem Ci cene postawowa.

Napisano

> Mialem tak w PII, stukalo w srodku maglownicy, na podparciu listwy. Do wymiany magiel, nie polecam

> regeneracji ani kupowania uzywek. Tylko nowka, a problem bedzie z glowy. Koszt nowej w ASO po

> rabatach to cos okolo 1100zl. Jak chcesz, to podaj VIN, a powiem Ci cene postawowa.

Dokładnie, nie ma sensu regenerować jeśli faktycznie te stuki pochodzą z maglownicy. Koszt dobrej regeneracji to ok 700zł więc lepiej kupić nową. ok.gif

Napisano
  • Autor

> Drążki kierownicze też wymieniałeś?

wymieniane w wakacje. frown.gif

Napisano
  • Autor

> Przekładnia zębatkowa, kasator luzu, łożyska wałka. Jeśli nie ma luzu na kole kierownicy to maglownica jest ok.

Na zgaszonym kręce szybkimi ruchami w lewo i prawo i 1st. to wtedy te stuki słychać oraz gdy jade po kamienistej lub łatanej drodze.

Napisano
  • Autor

> Mialem tak w PII, stukalo w srodku maglownicy, na podparciu listwy. Do wymiany magiel, nie polecam

> regeneracji ani kupowania uzywek. Tylko nowka, a problem bedzie z glowy. Koszt nowej w ASO po

> rabatach to cos okolo 1100zl. Jak chcesz, to podaj VIN, a powiem Ci cene postawowa.

Eper mi mówi że 1200 trzeba szykować shocked.gif Ja tu mu blacharke zrobiłem na ori częściach a on się tak odwdzięcza. Po jutrze mam przegląd to zobacze co wydumają.

Napisano

Sprawdz dokrecenie sruby przy przegubie kolumny kierowniczej i maglownicy (jest w srodku kabiny za pedalami i laczy kolumne z maglownica przez wieloklin ) , u siebie niedawno ten temat przerabialem , tez myslalem ze to juz sie konczy maglownica a okazalo sie ze sruba byla lekko poluzowana doslownie 1/4 obrotu i juz dawalo efekt dudnienia na dziurach i przy kreceniu na postoju .

Po dokreceniu bloga cisza .

Napisano

> Na zgaszonym kręce szybkimi ruchami w lewo i prawo i 1st. to wtedy te stuki słychać oraz gdy jade

> po kamienistej lub łatanej drodze.

Jesli te stuki dochodza z pod podlogi, pewnie na poczatek od strony pasazera, to magiel mowi 30.GIF

Napisano

Tak jak wyżej powiedziano dokręcenie śruby od drążka kierowniczego, a także weryfikacja luzów na złączeniu a'la przegubu między kierownicą a maglem.

U mnie dokręcenie śruby praktycznie wyciszyło stuki, które po pewnym czasie znowu pojawiły się... Wymiana śruby na nową + nakrętka samokontrująca i objawy także powróciły.

Dałem sobie spokój póki co z walką z tym tematem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.