Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony od dostawczaka do osobówki

Featured Replies

Napisano

witajcie

czy są jakieś argumenty na "NIE"? Szukałem opon 195 lub 185 na felgę 15 o dosyć wysokim profilu na zimę (np 80) ale takie występują raczej tylko jako opony do dostawczaków.

Potrzebuje opony o wysokim profilu aby nie zawieszać się podwoziem w zimę, fabryczne 60 to stanowczo za mały prześwit.

Napisano

> witajcie

> czy są jakieś argumenty na "NIE"?

sporo cięższe hmm.gif

więc większa masa nieresorowana

może opony os suva, vitara ma np 195/80 R15 seryjnie

zimówki na 100% znajdziesz jakieś sensowne

Napisano

Witam serdecznie.

> czy są jakieś argumenty na "NIE"?

Sporo twardsze jeśli wzmacniane. Będzie jak wóz drabiniasty i pewnie zawieszenie szybciej się zużyje?

Z drugiej strony taki wysoki profil na zwykłej gumie prowadziłby się jak galareta, więc czy to dobrze czy to źle? Nie wiem.

Pozdrawiam.

Napisano

> witajcie

> czy są jakieś argumenty na "NIE"? Szukałem opon 195 lub 185 na felgę 15 o dosyć wysokim profilu na

> zimę (np 80) ale takie występują raczej tylko jako opony do dostawczaków.

Opony do dostawczych oznaczone sa symbolem C- opony wzmacniane. Znosza o wiele wieksza ladownosc i cisnienie. Nigdy nie probowalem zakladac tego do osobowki, ale przy zachowaniu cisnienie na poziomie 1.8-2.2 bara i tak bedzie bardzo twardo i przyczepnosc bedzie zdecydowanie slabsza- za lekkie auto. Oczywiscie rowniez problem o jakim wspomnieli poprzednicy- wieksza masa nieresorowana (opona dostawcza moze byc 2-3 razy ciezsza), co moze spowodowac dziwne prowadzenie auta, utrate dynamiki a na pewno spowoduje szybsze zuzycie elementow zawieszenia.

> Potrzebuje opony o wysokim profilu aby nie zawieszać się podwoziem w zimę, fabryczne 60 to

> stanowczo za mały prześwit.

Pewnie masz na mysli auto z podpisu, czyli Astre G gdzie fabryczny rozmiar to 195/60R15. Po pierwsze zorientuj sie czy w ogole wejdzie opona o profilu 80- moim zdaniem to bedzie spory problem. Jest to jednak spora roznica.

Uwazam, ze jedynym sensownym wyjsciem z sytuacji jest podniesienie delikatne zawieszenia. Moze przejscie na 14-stki i opone 175/80 (tez rzadki rozmiar, ale do znalezienia).

W opony od dostawczakow sie nie pchaj bo bedziesz zalowal.

Napisano

> witajcie

> czy są jakieś argumenty na "NIE"? Szukałem opon 195 lub 185 na felgę 15 o dosyć wysokim profilu na

> zimę (np 80) ale takie występują raczej tylko jako opony do dostawczaków.

> Potrzebuje opony o wysokim profilu aby nie zawieszać się podwoziem w zimę, fabryczne 60 to

> stanowczo za mały prześwit.

Na chłopski rozum taka opona przystosowana jest do poprawnej pracy pod dużym naciskiem jednostkowym. W osobówce pewnie nie będzie się wgryzać w śnieg

Napisano

opony typu C miałem zamontowane fabrycznie w kangoo, rozmiar 175/65/14 i jeździło się bardzo dobrze, w zakrętach opona nie naginała się, bo jej główna zmiana konstrukcyjna to wzmocnione boki

Edit: kupić do tej astry zwykłe opony 195/65/15 i nic więcej nie kombinować

Napisano

> Na chłopski rozum taka opona przystosowana jest do poprawnej pracy pod dużym naciskiem

> jednostkowym. W osobówce pewnie nie będzie się wgryzać w śnieg

jedyne co jestem w stanie napisać to

facepalm.gif

teoria rodem z komisji śledczej ... skromny.gif

Napisano

> jedyne co jestem w stanie napisać to

> teoria rodem z komisji śledczej ...

No to podaj jakie są różnice między tymi oponami, moze i ja się czegoś od Ciebie nauczę

Napisano

Witam ponownie.

> No to podaj jakie są różnice między tymi oponami, moze i ja się czegoś od Ciebie nauczę

Chętnie pomogę.

Opona wzmacniana jak nazwa wskazuje ma jedynie wzmocniony kord. Przede wszystkim na bokach. Bieżnik ma dokładnie taki sam. Główna różnica polega twardszym odczuciu z jazdy i na lepszym prowadzeniu w zakrętach w porównaniu do takiej samej zwykłej opony. Po prostu mniej się ugina.

Pozdrawiam.

Napisano

> Opona wzmacniana jak nazwa wskazuje ma jedynie wzmocniony kord. Przede wszystkim na bokach.

jedynie ?

właśnie to może powodować że opona nie będzie dobrze przylegać do podłoża

wiem jak pracuje opona do ciężkich 4x4 w lekkiej vitarze, ciśnienie 1.6bar, a opona dalej jest jak balon i podłoża dotyka tylko środkiem

> Bieżnik ma dokładnie taki sam.

większość opon dostawczych (nośność powyżej 100) ma jednak inny bieżnik od osobówki

raz że głębokość jest chyba inna, dwa że gumy jest więcej, a trzy to mieszanka i rzeźba samego bieżnika

> Główna różnica polega twardszym odczuciu z jazdy i na lepszym

> prowadzeniu w zakrętach w porównaniu do takiej samej zwykłej opony. Po prostu mniej się ugina.

ok.gif jest sztywniejsza

Napisano

...

> wiem jak pracuje opona do ciężkich 4x4 w lekkiej vitarze, ciśnienie 1.6bar, a opona dalej jest jak

> balon i podłoża dotyka tylko środkiem

Jeśli założysz oponę znacznie większą to może i masz trochę racji, ale tu jest mowa o odpowiedniki tej samej wielkości.

Używałem wielokrotnie takich opon zamiast zwykłych i pisze na podstawie własnego doświadczenia.

> większość opon dostawczych (nośność powyżej 100) ma jednak inny bieżnik od osobówki

> raz że głębokość jest chyba inna, dwa że gumy jest więcej, a trzy to mieszanka i rzeźba samego

> bieżnika

> jest sztywniejsza

Jak w każdej większej oponie w stosunku do mniejszej, ale mowa jest o takiej samej w obwodzie. Tu będzie dokładnie tak samo. Tylko wzmocniony bok. Poczytaj roczniki przeglądu oponiarskiego. Tam są czasem artykuły na ten temat.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.