Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzony akumulator - spalanie

Featured Replies

Napisano

Jest możliwe, żeby uszkodzony aku miał wpływ na spalanie?

Pacjent - Vectra B 2,6 V6 automat. Skubana poniżej 12,5 po mieście nie zechciała nigdy zejść.

Aku był słabawy, aż wreszcie padł zupełnie. Od wymiany jest możliwe wykręcenie wyniku 9,8 icon_eek.gificon_eek.gif

Napisano

Raczej po odłączeniu reset komputera i ponowna adaptacja. Czasami daje właśnie takie efekty.

Napisano
  • Autor

> Raczej po odłączeniu reset komputera i ponowna adaptacja. Czasami daje właśnie takie efekty.

A nie nie, reset robiłem wielokrotnie

Napisano

> A nie nie, reset robiłem wielokrotnie

Wieksze obciazenie altka aby doładowac akum?

taie cos mi przchodzi do głowy confused.gif

Napisano

> Wieksze obciazenie altka aby doładowac akum?

> taie cos mi przchodzi do głowy

Musiałby mieć alternator ze 200A wink.gif

Napisano
  • Autor

> Musiałby mieć alternator ze 200A

Więc w czym haczyk ? hmm.gif

Napisano

> Więc w czym haczyk ?

W tym, ze moze akurat teraz jezdziles oszczedniej wiec komp pokazuje taka srednia. A wczesniejsza byla bardziej dlugoterminowa i ciezko ja bylo zbic.

Napisano
  • Autor

> W tym, ze moze akurat teraz jezdziles oszczedniej wiec komp pokazuje taka srednia. A wczesniejsza

> byla bardziej dlugoterminowa i ciezko ja bylo zbic.

Nic z tych rzeczy. Wszystko jest kasowane za każdym tankowaniem.

Sposób jazdy nie zmienił się.

Nie no proszę Cię, nie pytałbym o to mając takie proste odpowiedzi pod ręką zlosnik.gif

Napisano

> A nie nie, reset robiłem wielokrotnie

To może jakiś czujnik głupiał przez za niskie napięcie? Ale to już tylko moje gdybanie smile.gif

Napisano

> Sposób jazdy nie zmienił się.

> Nie no proszę Cię, nie pytałbym o to mając takie proste odpowiedzi pod ręką

Mi po montażu dziennych spalanie spadło o prawie litr, a jak aku już był padnięty i był ładowany dużym prądem a nigdy by się nie naładował to jak najbardziej prawdopodobne jest że z jego przyczyny.

Napisano

Bardzo prawdopodobne, jak ktoś ma wątpliwości i sprawny akumulator, to niech zrobi test i zdejmie pasek z altka. Gwarantuję spore zdziwienie. Dla mniej odważnych proponuję pojeździć jakiś czas z włączonymi halogenami, dmuchawą na wysokich obrotach, głosno grającym radiem , podgrzewaniem szyb, lusterek i foteli itd. Potem pojeździć jakiś czas bez włączonych odbiorników praąu i porównać wyniki. Różnica będzie dużo bardziej widoczna w silnikach benzynowych małej i średniej pojemności.

Napisano

Po wymianie altka w PII z 75A na 90A spalanie poszło w górę o około 0.5-1l/100km. W Vectrze jest pewnie altek z 120A, a więc pracując non stop, na pewno w jakiś sposób się przyczynił do spalania.

Napisano

> Po wymianie altka w PII z 75A na 90A spalanie poszło w górę o około 0.5-1l/100km. W Vectrze jest

Było wymienić na sprawny, a nie popsuty.

> pewnie altek z 120A, a więc pracując non stop, na pewno w jakiś sposób się przyczynił do

> spalania.

Gdyby prąd 120A przechodził przez akumulator. To moc 1500W wydzielona na nim spowodowałaby po kilku minutach rozerwanie obudowy akumulatora, a gdyby nawet odpowietrzniki zdołały odprowadzić tak dużą ilość gazu to po kilkinastuminutach nie byłoby w nim elektrolitu.

Napisano

Wymieniłem na nowy ok.gif

Oryginalny, Fiatowski ok.gif

Co do rozerwania obudowy Aku, możesz mieć racje niewiem.gif

Napisano

> Po wymianie altka w PII z 75A na 90A spalanie poszło w górę o około 0.5-1l/100km.

Podane parametry są maksymalnymi dla alternatora, wcale nie oznaczają że nowy alternator non stop generuje 15A więcej niż stary. Jeśli jednak spalanie nie jest wynikiem placebo albo zmiany stylu jazdy/pomiaru to nowy alternator nadaje się do remontu a nie do montażu w samochodzie.

> W Vectrze jest

> pewnie altek z 120A, a więc pracując non stop, na pewno w jakiś sposób się przyczynił do

> spalania.

W jakiś na pewno, tylko trzeba wziąć pod uwagę 2 rzeczy:

1) Gdyby alternator dawał ciągłe 120A to wytwarzałby moc ok 1,7kW, dodając straty mechaniczne niech będzie 3KM. Dla silnika np 90KM stanowi to 3,3% obciążenia nominalnego.

2) Gdyby alternator dawał ciągłe 120A (z naklejki) to po krótkim czasie wystarczyłoby go rozkręcić i wyjąć wytopioną miedź w celu jej spieniężenia w punkcie skupu metali kolorowych.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.