Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z odpaleniem

Featured Replies

Napisano

hejka.

Mam takowy bardzo dziwaczny problem.

Mianowicie. Wsiadam sobie do autka, zimy silnik, wkładam kluczyk, odpala (napięcie na aku 14,6). Dojeżdżam na miejsce, wyłączam (napięcie na aku około 12,8- tzn ma 13,7, ale bardzo powoli spada do 12,8). No i zaczynają się schody. Bo czasami zapala, a czasami nie. Nie ma siły zakręcić rozrusznikiem. Na pych pali wtedy na dotyk. Dojeżdżam po takiej awarii do domu, sprawdzam aku-napięcie takie samo. Wyłączam- napięcie bez zmian, ale ponownie nie chce zapalić. Kręci niby rozrusznikiem, ale tak jakby aku był prawie martwy.

Tak go zostawiłem po niedzieli i dzisiaj coś mnie ruszyło, żeby go spróbować odpalić. zamielił i siup! Działa. Wyłączyłem, włączyłem i znów odpalił.

Napięcie takie jak podałem, czyli aku trzyma.

Powstały po wstępnych dysputach koncepcje- a)aku się kończy, b) rozrusznik sie kończy, c) nie mam pojęcia zeby.GIF

A właśnie, od jakiegoś czasu żarzy mi się kontrolka aku, ale ładowanie na aku jest 14,6-czyli takie chyba ma być. W takim razie, co może oznaczać ta kontrolką? Ktoś ma jakieś mądre pomysły co sprawdzać?

panic.gif

Napisano

posprawdzaj wszelakie styki, czy nie zaśniedziały itp

a potem pomyślimy

Napisano

> chyba ma być. W takim razie, co może oznaczać ta kontrolką? Ktoś ma jakieś mądre pomysły co

> sprawdzać?

Sprawdzić nie napięcia ale prądy, a najlepiej aku sprawdzić przyrządem obciążeniowym. W którymś z serwisów czy sklepów w Sanoku, gdy miałem problemy gość sprawdził mi aku jakimś takim przyrządem (wyglądał jak dwa grube walce zakończone stożkami z czytnikiem) i jednoznacznie ocenił bardzo słaby aku pomimo poprawnych napięć (jak w Twoim przypadku), ale tego spodziewałem się po wieku mojego aku.

Napisano
  • Autor

> posprawdzaj wszelakie styki, czy nie zaśniedziały itp

> a potem pomyślimy

Sprawdzone przy poprzedniej okazji awarii. Dokręcone wszelkie kable masowe itd itp.

Napisano
  • Autor

Aku ma w sumie 2-3lat. już nie pamiętam. W sumie, to kilka razy umarł mi całkiem, a gdzieś czytałem że to nie za dobrze. Tak czy inaczej jutro będzie pożyczony/kupiony aku to będę testował, A tamten zawiozę do sprawdzenia.

A jeżeli aku jest ok, to co to może być?

Napisano

O ile dobrze pamiętam to kiedyś Marecki miał problem podobny do Twojego. Okazało się że kabel masowy w środku strasznie zaśniedział i mimo że styki były ok, to pomiędzy kablem a stykiem był problem z połączeniem.

Rzuć oddzielną masę od aku do budy i silnika i wtedy zobacz.

Napisano

Miałem podobny problem i okazało się że regulator napięcia był padnięty. Wymieniłem i było ok, kontrolka od ładowania też przestała się jarzyć.

Napisano

mimo iż napięcie masz dobre może być tez że altek już podumiera.

a żarzące się ładowanie to chyba dioda prostownicza się wykańcza już

Napisano

> Aku ma w sumie 2-3lat. już nie pamiętam. W sumie, to kilka razy umarł mi całkiem, a gdzieś czytałem

> że to nie za dobrze. Tak czy inaczej jutro będzie pożyczony/kupiony aku to będę testował, A

> tamten zawiozę do sprawdzenia.

> A jeżeli aku jest ok, to co to może być?

2-3 lata i już umarł kilka razy?? hmm.gif Co to za aku?! W moim Kropku aku ori był od nowości i po 6ciu zimach dopiero wymagał doładowanaia przed mrozami waytogo.gif

Sprawdz aku przyrządem!

Napisano
  • Autor

nopadl kilka razy,bo pobor pradu mam duzy a zostal tez kilka razy na noc jako zrodlo muzyki i telewizji smile.gif. Dzisiaj postaram sie wymienic aku i zobaczymy co sie stanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.