Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

regulacja luzów zaworowych w P II 1.2 8V

Featured Replies

Napisano

Witam!

Żona mówi, że jakoś głośniej chodzi, ja tam nic nie słyszę, może trzeba zawory wyregulować - 80 tysi nalatane. Ile koszt i może ktoś wie gdzie w Białymstoku to zrobię. Dzięki za odp.

Napisano

> Witam!

> Żona mówi, że jakoś głośniej chodzi, ja tam nic nie słyszę, może trzeba zawory wyregulować - 80

> tysi nalatane. Ile koszt i może ktoś wie gdzie w Białymstoku to zrobię. Dzięki za odp.

jak na benzynie - no raczej nie ma potrzeby, a głośniej chodzi, pewnie zaraz po odpaleniu, bo się zimniej zrobiło zlosnik.gif

Płytka w ASO ok 20 zł, płytka w sklepie moto ok 8 zł, robocizna.... nie wiem, pewnie z 50 zł, do tego nowa uszczelka pod pokrywę ok 20-30 zł.

Napisano

> Witam!

> Żona mówi, że jakoś głośniej chodzi, ja tam nic nie słyszę, może trzeba zawory wyregulować - 80

> tysi nalatane. Ile koszt i może ktoś wie gdzie w Białymstoku to zrobię. Dzięki za odp.

zazwyczaj przy regulacji nie trzeba wymianiać wszystkich płytek wink.gif ja u siebie zmieniłem tylko 3 a luz ustawiałem na wszystkich zaworach (pozamieniałem miejscami), plytki najtaniej udało mi sie dostać w białostockim InterCarsie tym obok makro, cena coś ok 10-12 zł za sztukę jak dobrze pamiętam palacz.gif

Wymiana prosta, wystarczy szczelinomierz i trochę czasu, manual z wymiany jest na forum wink.gif

Napisano

> zazwyczaj przy regulacji nie trzeba wymianiać wszystkich płytek ja u siebie zmieniłem tylko 3 a

> luz ustawiałem na wszystkich zaworach (pozamieniałem miejscami), plytki najtaniej udało mi sie

> dostać w białostockim InterCarsie tym obok makro, cena coś ok 10-12 zł za sztukę jak dobrze

> pamiętam

> Wymiana prosta, wystarczy szczelinomierz i trochę czasu, manual z wymiany jest na forum

Pytanka.

Czy to znaczy, że wyrabiają się tylko płytki?

Czy kupuje się jeden wymiar płytek czy są też różne grubości?

Napisano

> Pytanka.

> Czy to znaczy, że wyrabiają się tylko płytki?

Hehehe to jest ciekawe bo akurat na to nie znam odpowiedzi tzn. u mnie po przebiegu ok 160 kkm był na niektórych zaworach trochę ZA DUŻY LUZ więc myślałem że co pewnie płytka się wytarła, ku mojemu zaskoczeniu miały wymiar idealny tzn. taki jak napisany na jej odwrocie yikes.gif wiec nie wiem ja kim cudem tam mógł się zwiekszyc luz, mogło by sie gniazdo wyklepać ale luz raczej by się zmniejszył hmm.gif

Może ktos odpowie mi na to pytanie shocked.gif

> Czy kupuje się jeden wymiar płytek czy są też różne grubości?

Nie najpierw mierzysz luz zaworowy, później wyciągasz płytki na zaworach które są rozregulowane mierzysz płytkę i kupujesz taka jak trzeba, płytki są stopniowane co 0,05 mm

pozdro wink.gif

Napisano

> zazwyczaj przy regulacji

Dziekuje szanownemu moderatorowi za wytknięcie mojego błędu 001.gif

Napisano

plytki wycieraja sie na samym srodku. zgodnie z literatura nie powinno sie tej samej plytki dwukrotnie uzywac. zycie jest inne.

zawor pracujac uderza w gniazda zaworow - to sie zuzywa/wypala - jak niektorzy twierdza przy jezdzie na LPG.

chcesz wiecej wiedziec poszukaj postow Yabola, badz postow zwiazanych regulacja luzow+LPG w tychze tematach bylo to wyjasnione co/jak/dlaczego/kiedy.

Napisano

> plytki wycieraja sie na samym srodku.

Co ciekawe płytki mierzyłem mikrometrem ma nie za duża końcówkę pomiarową i między środkiem a brzegami nie zauważyłem jakiejś różnicy confused.gif

zgodnie z literatura nie powinno sie tej samej plytki

> dwukrotnie uzywac. zycie jest inne.

Ale użycie tej samej płytki oraz jej odwrócenie nie powinno zmienić jej wymiaru zlosnik.gif mimo wytartego środka z jednej strony

> zawor pracujac uderza w gniazda zaworow - to sie zuzywa/wypala - jak niektorzy twierdza przy

> jezdzie na LPG.

> chcesz wiecej wiedziec poszukaj postow Yabola, badz postow zwiazanych regulacja luzow+LPG w tychze

> tematach bylo to wyjasnione co/jak/dlaczego/kiedy.

Napisano

odwracac plytki nie mozna. podobniez sa rozne twardosci niewiem.gif, niektorzy jeszcze twierdza, ze przez to mozna zyzyc krzywke walka.

to jak z zalozeniem w przeciwna strone paska rozrzadu.

Napisano

> odwracac plytki nie mozna. podobniez sa rozne twardosci , niektorzy jeszcze twierdza, ze przez to

> mozna zyzyc krzywke walka.

A to jest pewna teoria wink.gif

> to jak z zalozeniem w przeciwna strone paska rozrzadu.

yyy z paskiem ?? o ile mi wiadomo to właśnie teraz jest obojętne w którą strone zakładamy, jak zakładałem w Audi 2.0 to żadnych strzałek kierunkowych nie było tak jak i zarys był symetryczny wzgledem siebie, ktos tu kiedyś nawet pisał że teraz zmienili to grinser006.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Podepnę się pod temat. Chciałbym wyregulować sobie sam zawory w moim P II 1.2 8v. Mam do wymiany 2 płytki. Nie moglem sobie poradzić z ich wyjęciem. Czy taki przyrząd pomoże mi w wyjęciu płytek w P 2 1.2 8v ?

Z góry dziękuję za wszelkie dorady i sugestie smile.gif

Napisano

> Podepnę się pod temat. Chciałbym wyregulować sobie sam zawory w moim P II 1.2 8v. Mam do wymiany 2

> płytki. Nie moglem sobie poradzić z ich wyjęciem. Czy taki przyrząd pomoże mi w wyjęciu płytek

> w P 2 1.2 8v ?

> Z góry dziękuję za wszelkie dorady i sugestie

yyyyyyyy............ a co to jest?

śrubokręt płaski duży i ostry szpikulec i masz płytki wyjęte, podjedź pokażę Ci jak

Napisano

> śrubokręt płaski duży i ostry szpikulec i masz płytki wyjęte, podjedź pokażę Ci jak

Przebijam - zagięty śrubokręt do naciskania szklanki i magnes na końcu "anteny" teleskopowej(takie cuś do wyciągania śrubek z trudnodostępnych miejsc) - również daje radę ok.gif

Napisano

> Przebijam - zagięty śrubokręt do naciskania szklanki i magnes na końcu "anteny" teleskopowej(takie

> cuś do wyciągania śrubek z trudnodostępnych miejsc) - również daje radę

proponuję spotkanie integracyjne z prezentacją sposobów wyjmowania płytek smile.gif

Napisano

> Przebijam - zagięty śrubokręt do naciskania szklanki i magnes na końcu "anteny" teleskopowej(takie

> cuś do wyciągania śrubek z trudnodostępnych miejsc) - również daje radę

Duży ten wkrętak ?

Bo myślę też u siebie to zrobić zlosnik.gif

ps. Pozdro zlosnik.gif

Napisano

> Duży ten wkrętak ?

> Bo myślę też u siebie to zrobić

> ps. Pozdro

Pozdro pozdro zeby.GIF raczej średni,zagięty w odpowiedni sposób(trza organoleptycznie dobrać na aucie)i zeszlifowany na szerokość tak,aby nie blokował płytki - jedną ręką podważamy,magnesem odklejamy płytkę z oleju,i wysuwamy,odkładamy magnes ,płytka nasza zeby.GIF .Montaż w odwrotnej kolejności,nie trzeba aż tak dokładnie wciskać szklanek.Po nabraniu wprawy można wyciągać po dwie sąsiednie płytki skromny.gif

Napisano

> Podepnę się pod temat. Chciałbym wyregulować sobie sam zawory w moim P II 1.2 8v. Mam do wymiany 2

> płytki. Nie moglem sobie poradzić z ich wyjęciem. Czy taki przyrząd pomoże mi w wyjęciu płytek

> w P 2 1.2 8v ?

> Z góry dziękuję za wszelkie dorady i sugestie

Ten przyrząd służy do rozpinania zaworów, a tak głęboko nie trzeba sie zagłębiać grinser006.gif Zrób tak jak ci podpowiadaja albo śrubokret albo jakieś kombinerki, zależy czym ci wygodniej, a i czasem przydała by się druga osoba do pomocy wink.gif

Napisano

> Witam!

Ja obstawiam niską temperaturę u mnie też sobie lubi zimą poklekotać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.