Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

temp silnika a klima manualna...

Featured Replies

Napisano

...czy temp. silnika ma wpływ na klimatyzację a konkretnie możliwość jej włączenia...??

generalnie klima u mnie chodziła w lato bez zarzutów ale teraz gdy silnik jest troszke niedogrzany (krótkie odcinki jazdy) klima nie chce sie załączyć ponizej 92*C - 95*C temp silnika...

spreżarka sprawne, czynnik jest w układzie...jak silnik złapie 95*C klima dziala idealnie ok.gif

czy to normalne dla klimy czy coś jest nie tak z układem...??

Auto z podpisu ok.gif

Napisano

> ...czy temp. silnika ma wpływ na klimatyzację a konkretnie możliwość jej włączenia...??

> generalnie klima u mnie chodziła w lato bez zarzutów ale teraz gdy silnik jest troszke niedogrzany

> (krótkie odcinki jazdy) klima nie chce sie załączyć ponizej 92*C - 95*C temp silnika...

> spreżarka sprawne, czynnik jest w układzie...jak silnik złapie 95*C klima dziala idealnie

> czy to normalne dla klimy czy coś jest nie tak z układem...??

> Auto z podpisu

Zimny silnik nie ma wpływu na załączenie sprężarki klimy, ale już temp zewn tak - często poniżej 5st na zewn sprężarka nie wystartuje, a dziś u mnie było 3st rano 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Zimny silnik nie ma wpływu na załączenie sprężarki klimy, ale już temp zewn tak - często poniżej

> 5st na zewn sprężarka nie wystartuje, a dziś u mnie było 3st rano

...u mnie niby pokazuje temp zewn. 9-13 w dzień, ale klima dość wiekowa bo z `97 roku hmm.gif

Napisano

> czy to normalne dla klimy czy coś jest nie tak z układem...??

Od kilku dni mam to samo, wygląda że jednak jest mało czynnika w układzie. Tutaj trochę o tym pisałem.

Napisano

> ...u mnie niby pokazuje temp zewn. 9-13 w dzień, ale klima dość wiekowa bo z `97 roku

No faktycznie, czynnika może być dość mało - ale jeszcze na tyle wystarczająco, że gdy wzrośnie temp pod maską, sprężarka jeszcze ruszy.

Napisano
  • Autor

> Od kilku dni mam to samo, wygląda że jednak jest mało czynnika w układzie. Tutaj trochę o tym

> pisałem.

...jak bede przejazdem gdzies kolo serwisu klimy to podjade ja "zakonserwowac" ok.gif

Napisano

> No faktycznie, czynnika może być dość mało - ale jeszcze na tyle wystarczająco, że gdy wzrośnie

> temp pod maską, sprężarka jeszcze ruszy.

Teraz pytanie - czy 550 gramów przy 700 fabrycznych to jest "mało" czynnika?

Napisano
  • Autor

> No faktycznie, czynnika może być dość mało - ale jeszcze na tyle wystarczająco, że gdy wzrośnie

> temp pod maską, sprężarka jeszcze ruszy.

...czyli wypadało by "odświerzyć" klime oraz dodać czynnik UV i szukać nieszczelności ?? klima ponoć była nabijana na poczatku lipca, ale sprawdzić tego nie mam jak bo auto używka hmm.gif

Napisano

> Teraz pytanie - czy 550 gramów przy 700 fabrycznych to jest "mało" czynnika?

a tego to ja już nie wiem niewiem.gif

Napisano

> ...czyli wypadało by "odświerzyć" klime oraz dodać czynnik UV i szukać nieszczelności ?? klima

> ponoć była nabijana na poczatku lipca, ale sprawdzić tego nie mam jak bo auto używka

Przede wszystkim to podłączyć manometry i sprawdzić ciśnienia, jak się okaże, że coś nie tak, to uzupełnić czynnik - czyli wypompować, zważyć i nabić tyle ile powinno go być. Dobrze z barwnikiem, bo będzie widać nieszczelności. Obyś tylko nie musiał wyciągać sprężarki w tym aucie, bo miejsca tam jest na małe chińskie rączki chyba crazy.gif

Napisano
  • Autor

> Przede wszystkim to podłączyć manometry i sprawdzić ciśnienia, jak się okaże, że coś nie tak, to

> uzupełnić czynnik - czyli wypompować, zważyć i nabić tyle ile powinno go być. Dobrze z

> barwnikiem, bo będzie widać nieszczelności. Obyś tylko nie musiał wyciągać sprężarki w tym

> aucie, bo miejsca tam jest na małe chińskie rączki chyba

...tam właśnie strasznie napakowane pod maska jest, jak teraz zmieniałem chłodnice to wolałem oddac do warsztatu niz sie z tym "grzebac" samemu waytogo.gif

Napisano

> ...czyli wypadało by "odświerzyć" klime oraz dodać czynnik UV i szukać nieszczelności ??

Myślę że tak. Teraz warsztatów od klimy więcej niż wulkanizatorów hehe.gif. W sobotę potestuje okolicznych fachowców i zobaczymy, czy ktoś mi "dobije" brakujące 200 gramów bez ściemniania i bajerowania o syfie w układzie, oleju w sprężarce i okresowej konieczności wymiany całego czynnika sciana.gifhehe.gif

Napisano

> Myślę że tak. Teraz warsztatów od klimy więcej niż wulkanizatorów . W sobotę potestuje okolicznych

> fachowców i zobaczymy, czy ktoś mi "dobije" brakujące 200 gramów bez ściemniania i bajerowania

> o syfie w układzie, oleju w sprężarce i okresowej konieczności wymiany całego czynnika

nie wiem, czy będzie możliwe tylko uzupełnienie czynnika o odpowiednią ilość, nie znając wartości tego co siedzi w układzie zlosnik.gif. Skąd będziesz wiedział, ile dobić, jak nie wypompujesz resztek i ich nie zważysz? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę że tak. Teraz warsztatów od klimy więcej niż wulkanizatorów . W sobotę potestuje okolicznych

> fachowców i zobaczymy, czy ktoś mi "dobije" brakujące 200 gramów bez ściemniania i bajerowania

> o syfie w układzie, oleju w sprężarce i okresowej konieczności wymiany całego czynnika

...w sumie sam sie zastawiam nad zrobieniem wszystkiego za jednym razem...koszt całości to raczej nie wiecej niz 300zł hmm.gif

Napisano

> nie wiem, czy będzie możliwe tylko uzupełnienie czynnika o odpowiednią ilość, nie znając wartości

> tego co siedzi w układzie . Skąd będziesz wiedział, ile dobić, jak nie wypompujesz resztek i

> ich nie zważysz?

Dzisiaj w Norauto w ramach bezpłatnej diagnostyki odessali mi 560 gramów czynnika i oddali go spowrotem, bo nie zgodziłem się na ofertę "nabicia układu klimatyzacji" za ponad 150 złotych facepalm.gif. Poza tym klima zaczęła działać po tej diagnostyce zlosnik.gif. Pisząc "dobicie" mam na myśli odessanie tych 550 gramów i zassanie przez układ wymaganych 700 grinser006.gif. Ja wiem o co chodzi i jak to działa biglaugh.gif, tylko czy ktoś zechce mi to zrobić jak na wejściu będę "mądrzejszy" od fachowca hehe.gif. W Norauto kategorycznie odmówili mi sprzedaży brakującej ilości czynnika, chcieli mi sprzedać całe 700 facepalm.gif

Napisano

> Dzisiaj w Norauto w ramach bezpłatnej diagnostyki odessali mi 560 gramów czynnika i oddali go

> spowrotem, bo nie zgodziłem się na ofertę "nabicia układu klimatyzacji" za ponad 150 złotych

> . Poza tym klima zaczęła działać po tej diagnostyce . Pisząc "dobicie" mam na myśli odessanie

> tych 550 gramów i zassanie przez układ wymaganych 700 . Ja wiem o co chodzi i jak to działa

> , tylko czy ktoś zechce mi to zrobić jak na wejściu będę "mądrzejszy" od fachowca . W Norauto

> kategorycznie odmówili mi sprzedaży brakującej ilości czynnika, chcieli mi sprzedać całe 700

hmm...u mnie u klimiarzy cena jest stała za nabicie - nie ważne, że przyjeżdżasz autem z pustym układem do którego wchodzi 1200g czy też autem gdzie brakuje tylko 200g - płacisz w obu przypadkach 100-150zł... wink.gif

Napisano

> ...w sumie sam sie zastawiam nad zrobieniem wszystkiego za jednym razem...koszt całości to raczej

> nie wiecej niz 300zł

W Norauto dzisiaj zaproponowano mi kompletna diagnostykę za 150 złotych, czyli wymiana czynnika, kontrola temperatur i naciągów pasków. Dodatkowo 45 złotych za kontrast UV, poza tym jak w ciągu roku klima przestanie działać, to jak się u nich naprawi od ceny odejmą koszt tej diagnostyki. W sumie nieźle, ale i tak ich olałem hehe.gif. Jutro albo w sobotę "dobije" sobie 200 gramów za góra 5 dych.

Napisano

> hmm...u mnie u klimiarzy cena jest stała za nabicie - nie ważne, że przyjeżdżasz autem z pustym

> układem do którego wchodzi 1200g czy też autem gdzie brakuje tylko 200g - płacisz w obu

> przypadkach 100-150zł...

To teraz już wiem, dlaczego "u Marka" przedsiębiorczy ludzie zaczynają sprzedawać "spraye" do samodzielnego nabijania klimatyzacji zlosnik.gif, a w sumie pesymistycznie się do tego odniosłem jak niedawno wkleił info hehe.gif Pojeżdżę po warsztatach z zapytaniem: "po ile u was czynnik, bo potrzebuję dobić 200 gramów" zlosnik.gifhehe.gif. Zdam relację ok.gif

Napisano
  • Autor

> W Norauto dzisiaj zaproponowano mi kompletna diagnostykę za 150 złotych, czyli wymiana czynnika,

> kontrola temperatur i naciągów pasków. Dodatkowo 45 złotych za kontrast UV, poza tym jak w

> ciągu roku klima przestanie działać, to jak się u nich naprawi od ceny odejmą koszt tej

> diagnostyki. W sumie nieźle, ale i tak ich olałem . Jutro albo w sobotę "dobije" sobie 200

> gramów za góra 5 dych.

...IMO cena jak najbardziej ok waytogo.gif ale troche daleko SMY no.gif

Napisano

> Pojeżdżę po warsztatach z zapytaniem: "po ile u was czynnik, bo

> potrzebuję dobić 200 gramów" . Zdam relację

wiosną miałem to samo, tzn klima nie działała i pojechałem do zakładu, gość mówi sprawdzimy

podłączył maszynę, odessał istniejący czynnik, zrobił test próżniowy, nabił wymagane 590g i zapłaciłem 40 czy 60zł

klima śmiga do dziś, choć wydaje mi się, że już jej dni są policzone, słabo chłodzi frown.gif

więc jednak jest gdzieś nieszczelność

u mnie brakowało coś koło 20% czynnika, gość powiedział że niby w normie niewiem.gif

w suzuce było 200g, klima śmigała idealnie, a powinno być 500g spineyes.gif

Napisano

Sprawdzając klimę z rzędu dwóch lat. Gośc wpina przyrząd i sprawdza szczelność (15minut)

.Tylko nie pamietam ,bo chyba najpierw odsysa stary czynnik i wpuszcza do obiegu cos innego na szczelnosć.Pózniej nabija 20 minut nowy czynnik (750) .

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.