Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BAk 38l całkowita pojemność pod korek?

Featured Replies

Napisano

Witam ile w praktyce mieści bak pełny aż pod korek tankowanie do aż się wylewa? grinser006.gif.

Czyli doliczając pojemność rury dolotowej węży a odliczając miejsce na pompe, puste miejsce w baku które jest na opary itd.

Z mioch obliczeń wychodzi że pełny bak mieści ok 34l pod korek wlewu a wy jak sądzicie?.

Pełny bak czyli pod sam korek aż widać benzyne aż do momentu gdy auto stanie i zostanie reszta na dnie czego nie zaciąga pompa.

Napisano

pod sam korek 38 litrów, sprawdzone ;p

Napisano
  • Autor

> pod sam korek 38 litrów, sprawdzone ;p

A odliczając miejsce ktore zajmuje pompa, miejsce na opary?

ile może sie zmieścić w baku pod sam korek równe 38l? Wydaje mi sie że mniej.

Napisano

> A odliczając miejsce ktore zajmuje pompa, miejsce na opary?

> ile może sie zmieścić w baku pod sam korek równe 38l? Wydaje mi sie że mniej.

bedzie pewnie 38, to, że tankujesz 34 to to pewnie dlatego iż nie wyjeździsz paliwa co do kropli, choćby po to żeby dotoczyć się do stacji

nawet jak wskazówka poziomu paliwa leży to pare litrów tam jest

Napisano

piszę co sprawdziłem jak wyjeździłem do zera, tak że mnie na stację holowano, weszło pod korek 38 litrów

Napisano

Trochę mało, bo wg książki FIAT UNO wydawnictwa WKiŁ pojemność zbiornika paliwa to 40l dla wszystkich wersji silnika oprócz Turbo i.e., a oni chyba niemierzyli po sam korek smile.gif

A tak przy okazji, ile Uno ma rezerwy?

Napisano

> A tak przy okazji, ile Uno ma rezerwy?

niby około 8 litrów... więc ja jeżdżę tak, że od załączenia się kontrolki rezerwy na stałe - 100km to absolutnie max. zasięg i muszę do tego momentu tankować waytogo.gif

Napisano

mnie raz weszło 36.5 alien.gif

przyjechałem na stację, nie holowałem biglaugh.gif

Napisano

> Witam ile w praktyce mieści bak pełny aż pod korek tankowanie do aż się wylewa?

parę razy pojeździłem na rezerwie i z duszą na ramieniu tankowałem: 35l weszło bez problemu, kontrolka rezerwy świeciła już długo, więc te 38l pewnie jest prawdą waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Więc dużo 38l a gdzie miejce na opary podobno każdy bak ma ok 10-20% miejsca pustego ktorego nie da się zalać paliwem jest przeznaczone na opary.

Napisano
  • Autor

Więc dużo 38l a gdzie miejce na opary podobno każdy bak ma ok 10-20% miejsca pustego ktorego nie da się zalać paliwem jest przeznaczone na opary.

Co do rezerwy od 1 mignięcia lampki ok 100km a od stałego świecenia ok 80km .

Napisano

> Więc dużo 38l a gdzie miejce na opary podobno każdy bak ma ok 10-20% miejsca pustego ktorego nie da

> się zalać paliwem jest przeznaczone na opary.

> Co do rezerwy od 1 mignięcia lampki ok 100km a od stałego świecenia ok 80km .

mi się rezerwa paliła jak bak zmienałem

zlałem paliwa a tam 10l icon_eek.gif

Napisano

> Z mioch obliczeń wychodzi że pełny bak mieści ok 34l pod korek wlewu a wy jak sądzicie?.

U mnie butla ma tyle pojemności...

A baku nigdy do pełna nie tankowałem... za to wiem, że w teoretycznie pustym, czyli pompa już nie ciągnie zostaje jeszcze sporo paliwa...

Tak szacując z pamięci jak wymieniałem bak to koło 2-3 litrów...

Napisano

Tankuje zawsze do pełna, na rezerwie jeżdże max 80km i nie przeciągam tej liczby, max zatankowany jak na razie to 35,42 litra wink.gif

Napisano

a wzięliście pod uwagę błędy pomiarowe urządzeń??

Napisano

Nie wiem jaka faktycznie jest pojemność plastikowego zbiornika w gaźnikowym 1.0, gdyż wczoraj tankując 11,5 litra (a mając ok 5-ciu litrów w baku) okazało się, że wskaźnik paliwa zatrzymał się półtorej kreski ponad połowę baku icon_eek.gif Odnoszę więc wrażenie, że nie więcej niż 32 - 34 litry nie wejdzie do mojego zbiornika icon_rolleyes.gifok.gif

Napisano
  • Autor

> a wzięliście pod uwagę błędy pomiarowe urządzeń??

Błędy dystrybutora nie mają przekłamań juz nie te czasy ew na 40l może mieć 1l odchyłku wink.gif .

No i miejsce na opary w baku?

Oglądałem ostatnio film jak to sie robi i było o produkcji baków niby każdy bak ma 10-20 % luzu na opary.

Z doświadczenia wiem że doturlałem sięna stację z wskaźnikiem już pod czerwoną kreską i w baku było ok 1l i weszło wtedy ok 34l pod korek więc 3-4l są chyba jednak przeznaczone na opary.

Owszem dało by się zalać do pełna ale by czeba dolewać po 100ml aż spłynie z korka poruszać autem znów odczekać dolać itd, i spędzilibyśmy na tankowaniu 30 minut.

Dlatego uważam że tankująć pod sam korek od czasu aż auto zgaśnie czyli w baku jest ok 1l do pełnego tankowania aż sie wylewa wejdzie ok 34l a te 4l zostają na ,,opary" jak w butli gazowej.

Dlatego tez pytam was o opinie bo mogę się mylić a chce wiedzieć ile mieści bak.

Napisano

pisze Ci, że bez jakiegokolwiek cudowania zatankowałem 38 litrów... i tyle mieści bak... od łapania oparów jest filtr węgla aktywnego, a od utrzymywania ciśnienia odpowietrznik...

więc jeszcze raz Ci napiszę, wyjeździłem paliwo do totalnego zera, tak że nawet nie zapalił... potem hol na stacje, i pod sam korek tj do momentu wybicia przez automat, weszło 38 litrów

Napisano
  • Autor

A więc weźmy że tankowanie pod korek ma 38l, chyba że ktoś ma inny pomiar niech pisze ile zatankował od zera pod korek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.