Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

z cyklu KONSERWACJA

Featured Replies

Napisano

witam

jako, ze zbliza sie zima, a moje auto nie bylo jeszcze konserwowane od spodu poniewaz zima nikt nim nie jezdzil narodzilo sie pytanie. Mianowicie czym najlepiej zakonserwować podlogę hmm.gif jakiej firmy srodki mozecie polecic.

Dostep do myjki, żeby porzadnie wymyć spód mam, gorzej z pistoletem i kanalem oslabiony.gif ale widzialem, ze sa srodki dostepne w spraju ok.gif jest to cos warte hmm.gif

Pamietam, ze pare lat temu robilem taka konserwacje bitexem w spraju w innym aucie, ale taki bitex to chyba juz przeszlosc hmm.gif

Napisano

> witam

> jako, ze zbliza sie zima, a moje auto nie bylo jeszcze konserwowane od spodu poniewaz zima nikt nim

> nie jezdzil narodzilo sie pytanie. Mianowicie czym najlepiej zakonserwować podlogę jakiej

> firmy srodki mozecie polecic.

> Dostep do myjki, żeby porzadnie wymyć spód mam, gorzej z pistoletem i kanalem ale widzialem, ze sa

> srodki dostepne w spraju jest to cos warte

> Pamietam, ze pare lat temu robilem taka konserwacje bitexem w spraju w innym aucie, ale taki bitex

> to chyba juz przeszlosc

po co ?

auta od spodu mają dość dobrą warstwę konserwacji, nawet opel który podobno rdzewiej już w salonie miał idealną podłogę hmm.gif

prędzej profile, progi, założyć nadkola jak nie ma, chlapacze ok.gif

Napisano
  • Autor

> po co ?

> auta od spodu mają dość dobrą warstwę konserwacji, nawet opel który podobno rdzewiej już w salonie

> miał idealną podłogę

> prędzej profile, progi, założyć nadkola jak nie ma, chlapacze

no wlasnie po to, zeby go ruda nie brala od dolu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dostep do myjki, żeby porzadnie wymyć spód mam, gorzej z pistoletem i kanalem ale widzialem, ze sa

> srodki dostepne w spraju jest to cos warte

tak nie są złe, pod warunkiem nałożenia kilku warstw i pomieszczenia gdzie całość będzie mogła swobodnie wyschnąć.

> Pamietam, ze pare lat temu robilem taka konserwacje bitexem w spraju w innym aucie, ale taki bitex

> to chyba juz przeszlosc

tak to przeszłość, bitex jest mało elastyczny i pęka, dostaje się wtedy woda a to już prosta droga do korozji.

u mnie podłoga po poprawie konserwacji wygląda tak, 3 warstwy

astra_podloga8.jpg

Napisano

> po co ?

po to że nasze drogi niszczą wszystko, dlatego trzeba co roku sprawdzać i uzupełniać fabryczne zabezpieczenie antykorozyjne.

> auta od spodu mają dość dobrą warstwę konserwacji, nawet opel który podobno rdzewiej już w salonie

> miał idealną podłogę

na jakiś czas na pewno, ale po kilku polskich zimach i poruszaniu się po naszych wyrobach drogo podobnych już tak różowo nie ma.

> prędzej profile, progi, założyć nadkola jak nie ma, chlapacze

profile jak najbardziej, podgrzany fluidol pod ciśnieniem to podstawa.

Napisano

> po to że nasze drogi niszczą wszystko, dlatego trzeba co roku sprawdzać i uzupełniać fabryczne

> zabezpieczenie antykorozyjne.

tu się zgodzę, uszkodzone jak najbardziej, ale tak profilaktycznie, to imo bez sensu

> na jakiś czas na pewno, ale po kilku polskich zimach i poruszaniu się po naszych wyrobach drogo

> podobnych już tak różowo nie ma.

właśnie było, astra miała 10lat i spód był idealny

(być może była korozja pod konserwacją, ale na to nie nie pomoże)

Napisano

> tu się zgodzę, uszkodzone jak najbardziej, ale tak profilaktycznie, to imo bez sensu

fakt, ale jak się nie sprawdzi to się człowiek nie dowie, do mnie ludzie wpadają na koserwacje i zawsze coś się znajdzie do zrobienia.

> właśnie było, astra miała 10lat i spód był idealny

> (być może była korozja pod konserwacją, ale na to nie nie pomoże)

to też trzeba sprawdzić, jak podłoga jest miękka to już nie kontynuuje pracy lecz odsyłam delikwenta na złom lub do blacharza.

Napisano

> fakt, ale jak się nie sprawdzi to się człowiek nie dowie, do mnie ludzie wpadają na koserwacje i

> zawsze coś się znajdzie do zrobienia.

miałem robić spód w astrze, pojechałem nawet do znajomego i mi odradził

powiedział żeby tylko zrobić ubytki, poszukałem ... i nie znalazłem nic

rdza była, ale np na zbiorniku

powiedział też że takie auto, będzie mi trudniej sprzedać hmm.gif

> to też trzeba sprawdzić, jak podłoga jest miękka to już nie kontynuuje pracy lecz odsyłam

> delikwenta na złom lub do blacharza.

tak mam w vitarze, niby OK, ale jak zacząłem drapać icon_eek.gif

choć kumpel i tak mnie wyśmiał, że d..ę zawracam ubytkiem wielkości 5zł grinser006.gif

Napisano

> powiedział też że takie auto, będzie mi trudniej sprzedać

jeśli tuż po konserwacji to na pewno.

> tak mam w vitarze, niby OK, ale jak zacząłem drapać

> choć kumpel i tak mnie wyśmiał, że d..ę zawracam ubytkiem wielkości 5zł

to teraz Ty go wyśmiej, teraz masz mały ubytek a po zimie dziurę. Profilaktyka zawsze jest tańsza niż leczenie.

Napisano

> zima nikt nim

> nie jezdzil

Może mały OT ale jak to się stało?

- tak się składało że nikt nie jeździł/nie mógł (wyjazd i auto zostało w domu),

-to jakiś zabytek/klasyk

-czy może zimą przesiadka do pkp a auto sobie cieplutko czeka na wiosnę, gdy jest sucho?

To chyba auto jest dla nas a nie my dla auta?

Napisano

> To chyba auto jest dla nas a nie my dla auta?

to prawda, ale dla niektórych auto to coś więcej niż tylko środek lokomocji. Dla niektórych to pasja, albo po prostu chcą mieć zadbane auto. To dziwne?

Napisano

> to prawda, ale dla niektórych auto to coś więcej niż tylko środek lokomocji. Dla niektórych to

> pasja, albo po prostu chcą mieć zadbane auto. To dziwne?

Jeśli to klasyk/zabytek to nie dziwne. Nie mam nic do konserwacji auta, tylko dziwi mnie dlaczego nie jeździć nim w zimie...

Napisano

> Jeśli to klasyk/zabytek to nie dziwne. Nie mam nic do konserwacji auta, tylko dziwi mnie dlaczego

> nie jeździć nim w zimie...

mój 10latek też zimy raczej nie zobaczy, dlatego szukam teraz strucla dojazdy w zimę. Dodam, że klasyk to nie jest grinser006.gif po prostu taka fanaberia.

Napisano

> Może mały OT ale jak to się stało?

> - tak się składało że nikt nie jeździł/nie mógł (wyjazd i auto zostało w domu),

> -to jakiś zabytek/klasyk

> -czy może zimą przesiadka do pkp a auto sobie cieplutko czeka na wiosnę, gdy jest sucho?

Jak często uważam że zbyt uprzedmiotawiasz samochód, tak tym razem się zgadzam. Mimo że lubię mieć czyste i zadbane autko to w zimie nie ma szans żebym zrezygnował z jeżdżenia nim tylko dlatego żeby się nie "pobrudził".

Napisano

tylko dlatego

> żeby się nie "pobrudził".

tu nie chodzi o pobrudzenie ale o sól zaspy ze śniegu które szybko zniszczą podwozie. Takie mam realia mieszkam poza miastem gdzie pług to rarytas grinser006.gif

Napisano

To w końcu czy zabezpieczyć ? Chyba czyms na pędzel i jakim srodkiem.

Napisano

W aerozolu polecam z czystym sumieniem Permatex'a . Dostepny na allegro.

Testowałem kilka markowych produktów i ten IMO jest z nich najlepszy - tworzy strukturę baranka, zawiera najwięcej gumy i schnie w akceptowalnym czasie.

Ewentualnie szwedzki Noxudol.

Napisano
  • Autor

> Może mały OT ale jak to się stało?

> - tak się składało że nikt nie jeździł/nie mógł (wyjazd i auto zostało w domu),

> -to jakiś zabytek/klasyk

> -czy może zimą przesiadka do pkp a auto sobie cieplutko czeka na wiosnę, gdy jest sucho?

samochod jest od starszych ludzi ktorzy bali sie jezdzic w deszczu, a co dopiero w zime

Napisano
  • Autor

> Jeśli to klasyk/zabytek to nie dziwne. Nie mam nic do konserwacji auta, tylko dziwi mnie dlaczego

> nie jeździć nim w zimie...

to chyba nie jest dyskusja na ten temat? masz odpowiedz wyzej takze EOT ok.gif

Napisano
  • Autor

> W aerozolu polecam z czystym sumieniem Permatex'a . Dostepny na allegro.

> Testowałem kilka markowych produktów i ten IMO jest z nich najlepszy - tworzy strukturę baranka,

> zawiera najwięcej gumy i schnie w akceptowalnym czasie.

> Ewentualnie szwedzki Noxudol.

widze, ze dosc mala pojemnosc tego srodka ile puszek wyszlo Ci na auto?

Napisano

Dwa lata temu pomagałem kupić koledze Vitarę, rocznik około 1995.

Trzeba było zrobić kilka niedużych ognisk korozji w podwoziu.

Kolega zignorował temat - teraz nadwozie praktycznie oddziela się samo od ramy - kolega jest nie wzruszony - tak, jest informatykiem ;-)

Napisano

> widze, ze dosc mala pojemnosc tego srodka ile puszek wyszlo Ci na auto?

Tak ze 3 puszki na jedną warstwę - samochod kompaktowy wg dzisiejszych standardów. Wydaje mi się, że 2 warstwy w szczególnie narażonych miejscach by się przydały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.