Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Termostat 75C i nic więcej

Featured Replies

Napisano

Witam czy w taka pogodę jak jest ok 14C na dworze Uno stale ma 70-75C i nic wiecej jest to normalne?

Obojętne czy zrobie 10km czy 40.

Więc nie otwiera termosa, obojętne od nogi nawet jak cisnę.

Dodam że rano jak jest zimno to w aucie mam po ok3 min cieplutko . Czy ta temp jest normalna w tą pogodę??.

Napisano

> Witam czy w taka pogodę jak jest ok 14C na dworze Uno stale ma 70-75C i nic wiecej jest to

> normalne?

> Obojętne czy zrobie 10km czy 40.

> Więc nie otwiera termosa, obojętne od nogi nawet jak cisnę.

> Dodam że rano jak jest zimno to w aucie mam po ok3 min cieplutko . Czy ta temp jest normalna w tą

> pogodę??.

no raczej.

Ja na zimę wkładam tekturę przed chłodnicę, bo tak to się nigdy nie dogrzewa auto.

Napisano

> Witam czy w taka pogodę jak jest ok 14C na dworze Uno stale ma 70-75C i nic wiecej jest to

> normalne?

Wez pod uwage, ze termometr w Uno ma charakterystyke liniowa i wskazuje nawet najdrobniejsze zmiany temperatury. Zupelnie inaczej niz w innych, bardziej wspolczesnych autach, gdzie miedzy 80 a 100 stopni wskazowka stoi w miejscu.

Napisano

> normalne?

> Dodam że rano jak jest zimno to w aucie mam po ok3 min cieplutko . Czy ta temp jest normalna w tą

> pogodę??.

Jak nic więcej to się ciesz, otwiera duży obieg i nic nie zagotujesz zlosnik.gif

I jest to obojetne czy zrobie 3 czy 103km temperatura powinna byc mniej więcej stała (w trasie wskutek owiewu powinna byc deko niższa.

A co do tak szybkiego nagrzania to ja sie nie dziwie bo mam tak samo, ale mój i pod tym wzgledem jest jakis inny, a Ty na wszelki wypadek sprawdź poziom oleju i cieczy chłodzącej. ok.gif

Napisano

> normalne?

> pogodę??.

Normalna, czas jednak pomyśleć o jakiegoś rodzaju przesłonie na atrapie hehe.gifok.gif

Napisano

> Normalna, czas jednak pomyśleć o jakiegoś rodzaju przesłonie na atrapie

ciekawe po co jak chłodnice i tak bedzie mial zimna niewiem.gif

Napisano

> ciekawe po co jak chłodnice i tak bedzie mial zimna

Nie będzie miał zimnej icon_rolleyes.gif Dzięki przesłonie zmniejszy ilość powietrza owiewającego chłodnicę, i dzięki temu w zimmie będzie miał szybciej przyjemne ciepełko palacz.gifok.gif

Napisano

> Nie będzie miał zimnej Dzięki przesłonie zmniejszy ilość powietrza owiewającego chłodnicę, i

> dzięki temu w zimmie będzie miał szybciej przyjemne ciepełko

jak ma termostat rozpizgany to pewno ze chlodnica bedzie ciepla

wystarczy dostarczyć odpowiednia ilość ciepła but.gif to nie zmarznie sie w mrozy d biglaugh.gif

Napisano

Nie wiem co Wy macie za termostaty, ale mój po wymianie 2 lata temu zawsze trzyma temperaturę w okolicy 90 stopni, czy to jadę autostradą czy toczę po mieście. Pomysł wkładania tektury przed chłodnice jest wg. mnie usuwaniem skutku, a nie przyczyny problemu. Dziś 3 razy mi się załączał wentylator, więc nie ma co pisać, że przy tej pogodzie nie da się osiągnąć 90 stopni płynu chłodzącego.

Napisano
  • Autor

> jest jakis inny, a Ty na wszelki wypadek sprawdź poziom oleju i cieczy chłodzącej.

Olej i płyn sprawdzam tyle co dziewczynie pod kieckę grinser006.gif czyli wszystkiego jest tyle ile ma być wink.gif .

Właśnie jest to dziwne bo moim zdaniem czy 30C czy -10C temp po całkowitym nagrzaniu ok 8km od startu powinna być w granicy połowy, nawet tak pisze w instrukcji a ja mam ok 1,4 i troszku.

Czasami nawet ja było ok 14C to się wentylator włanczał w korku a teraz znów max pod 75c.

Napisano

jeśli podczas jazdy pokazuje 75*C, to sprawdź czy na postoju będzie w okolicy 90*C i po ruszeniu spadnie do 75*C

jeśli tak, to wg mnie termostat się nie domyka i jak przyjdą jeszcze chłodniejsze dni, to zapomnisz co to ciepło w aucie, bo na dużym obiegu Ci się silnik nie zagrzeje

Napisano

u mnie stale trzyma temp 75-80 stopni, i nie mam z grzaniem problemów. Ostatnio jak na OZU jechałem to było koło 80-85 stopni... widać silnik zazwyczaj pracuje pod małym obciążeniem. A i u mnie jest jeszcze jedna ważna sprawa, krótszy zderzak mi misa na wierzchu ;p

Napisano

> jeśli podczas jazdy pokazuje 75*C, to sprawdź czy na postoju będzie w okolicy 90*C i po ruszeniu

> spadnie do 75*C

> jeśli tak, to wg mnie termostat się nie domyka i jak przyjdą jeszcze chłodniejsze dni, to zapomnisz

> co to ciepło w aucie, bo na dużym obiegu Ci się silnik nie zagrzeje

A u mnie jak jade normalnie z wlaczonym ogrzewaniem to jest 80, jak wylacze ogrzewanie to jest 90, a jak tluke sie w korku to jest 105-110. To raczej nie podchodzi pod zawieszony termostat icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Nie będzie miał zimnej Dzięki przesłonie zmniejszy ilość powietrza owiewającego chłodnicę, i

> dzięki temu w zimmie będzie miał szybciej przyjemne ciepełko

Kolega się niestety myli.

Dopóki blok silnika się nie rozgrzeje i nie rozgrzeje płynu chłodzącego w małym obiegu to termostat w ogóle nie wypuszcza płynu na duży obieg (czyli ten z chłodnicą)

To słynne zasłanianie chłodnicy w takim wypadku nic nie pomoże. bo ona i tak cały czas jest chłodna.

No może o tyle, ze zasłonięty wlot powietrza z przodu przyspieszy rozgrzewanie się bloku silnika.

To już wg mnie skuteczniejsze byłoby założenie przesłony od dołu silnika (tak jak w samochodach rajdowych i usportowionych) która zmniejszy ilość powietrza owiewającego blok silnika i go osłoni od dołu.

Napisano

to ja zadam kolego jedno podstawowe pytanie... skoro chłodnica będzie zimna to jakim cudem przysłonięcie jej do połowy w zimie dało mi wzrost temp. silnika (płynu chłodzącego) na trasie krk-rzeszów. Dodam dla pikanterii że u siebie nie mam dolnej części zderzaka i misa olejowa jest ciągle owiewana.

Napisano

> to ja zadam kolego jedno podstawowe pytanie... skoro chłodnica będzie zimna to jakim cudem

> przysłonięcie jej do połowy w zimie dało mi wzrost temp. silnika (płynu chłodzącego) na trasie

> krk-rzeszów. Dodam dla pikanterii że u siebie nie mam dolnej części zderzaka i misa olejowa

> jest ciągle owiewana.

Bo w trasie spowodowałeś, że chłodnica mogła "nie wydalać". Zasłonięta nie odprowadzała ciepła odpowiednio skutecznie.

Pracowała połowa chłodnicy, w konsekwencji temperatura płynu na wlocie do bloku silnika była wyższa niż gdybyś miał chłodnicę odsłoniętą. Termostat pewnie też mocniej się uchylał w tych warunkach. A Ty cieszyłeś się gorętszym o 10oC nagrzewem w kabinie. Przy mocniejszym przysłonięciu może dałoby się doprowadzić do włączenia wiatraka w takich warunkach.

Zgoda, w czasie jazdy. Kiedy po komorze silnika wiatr zimny hula, to tak naprawdę wszystko tam ulega schłodzeniu szybko i skutecznie.

Ale my tu mówimy o sytuacji, kiedy blok jest zimny, chłodnica zimna a my się trzęsiemy w zimnym wnętrzu i czekamy na mikrokalorie ciepła z nagrzewnicy odkręconej na max.

Jeździłem uniakiem 1.4 przez 3 lata. w tym czasie "przeżyliśmy" razem z nim też 3 zimy. Nigdy w zimie temperatura w czasie jazdy nie spadała mi poniżej 80. Głównie wpływ na temperaturę płynu chłodzącego miało otwarcie nagrzewnicy i temperatura na zewnątrz. Ale tak naprawdę to te radykalnie niskie temperatury. Nie pamiętam dokładnie ale myślę, że jak było mniej niż -10oC. Po prostu przy dużych mrozach zdarzało mu się "wisieć" na 80'tce. Nigdy niczego nie zasłaniałem. Nie uważałem, że autku to cokolwiek pomoże. Ten silnik ma jednak dużą moc, i grzeje skutecznie.

Obecnie używam Punto 1.2 FL. Przy dużych mrozach tak koło -20. Na postoju silnik nie nagrzewa się. Temperatura potrafi spadać poniżej 80 oC Inna moc, inne spalanie paliwa, inny wydatek ciepła na bloku silnika. W trasie przy nagrzewnicy na max w takich warunkach też temperatury nie będzie trzymać. I w takim wypadku faktycznie myślałbym o osłanianiu wnętrza komory silnika... ale niekoniecznie chłodnicy. Z drugiej strony zgodzę się, że taka tektura na grilu pomoże w ograniczeniu "przewietrzania" komory silnika i w konsekwencji pozwoli blokowi silnika się rozgrzać ale nie zimnej chłodnicy która na czas rozgrzewania silnika i tak jest odseparowana od niego przez termostat i płyn po niej nie krąży.

Napisano

> to ja zadam kolego jedno podstawowe pytanie... skoro chłodnica będzie zimna to jakim cudem

> przysłonięcie jej do połowy w zimie dało mi wzrost temp. silnika (płynu chłodzącego) na trasie

> krk-rzeszów. Dodam dla pikanterii że u siebie nie mam dolnej części zderzaka i misa olejowa

> jest ciągle owiewana.

Przesłona na chłodnicy pomaga tylko zagrzać samochód gdy termostat jest już otwarty, czyli gdy temp przechodzi przez duży obieg. Do chwili otwarcia termostatu przesłona na chłodnicy nic nie daje. Proponuje sprawdzić czy układ jest odpowietrzony.

Napisano
  • Autor

Widocznie tak ma być bo dziś w korku znów do 90 podszedł 70-75C wynika z tego że nei ma jak szybko sie zagrzać bo jeżdżę na ful ogrzewaniu mam rację?

A gdy wył ogrzewanie ma ok 80-85C.

Napisano

> Widocznie tak ma być bo dziś w korku znów do 90 podszedł 70-75C wynika z tego że nei ma jak szybko

> sie zagrzać bo jeżdżę na ful ogrzewaniu mam rację?

> A gdy wył ogrzewanie ma ok 80-85C.

80-85C jak najbardziej poprawna temp.

Napisano

> Kolega się niestety myli.

> Dopóki blok silnika się nie rozgrzeje i nie rozgrzeje płynu chłodzącego w małym obiegu to termostat

> w ogóle nie wypuszcza płynu na duży obieg (czyli ten z chłodnicą)

> To słynne zasłanianie chłodnicy w takim wypadku nic nie pomoże. bo ona i tak cały czas jest

> chłodna.

> No może o tyle, ze zasłonięty wlot powietrza z przodu przyspieszy rozgrzewanie się bloku silnika.

> To już wg mnie skuteczniejsze byłoby założenie przesłony od dołu silnika (tak jak w samochodach

> rajdowych i usportowionych) która zmniejszy ilość powietrza owiewającego blok silnika i go

> osłoni od dołu.

Wiesz icon_rolleyes.gif Można próbować kombinować z osłoną z Palio hmm.gif Może by podeszła po pewnych modyfikacjach ale nie dam glowy za to ok.gif

Napisano

> Olej i płyn sprawdzam tyle co dziewczynie pod kieckę czyli wszystkiego jest tyle ile ma być .

> Właśnie jest to dziwne bo moim zdaniem czy 30C czy -10C temp po całkowitym nagrzaniu ok 8km od

> startu powinna być w granicy połowy, nawet tak pisze w instrukcji a ja mam ok 1,4 i troszku.

> Czasami nawet ja było ok 14C to się wentylator włanczał w korku a teraz znów max pod 75c.

Albo Ci się nie domyka termostat, albo zbyt mało płynu. Miałem identyczny objaw gdy mi w zeszłym roku padł termostat. Teraz wracają - nie mogę zagrzać silnika powyżej ok 70 stopni przy zewnętrznie 14 stopniach. Najpierw sprawdzę poziom płynu (bo niestety z braku zbiorniczka wyrównawczego z prawdziwego zdarzenia uniaki regularnie wywalają płyn), a potem ewentualnie będę reklamował termostat, bo był kupiony w grudniu zeszłego roku a zmieniony w styczniu tego.

Napisano

> A u mnie jak jade normalnie z wlaczonym ogrzewaniem to jest 80, jak wylacze ogrzewanie to jest 90,

> a jak tluke sie w korku to jest 105-110. To raczej nie podchodzi pod zawieszony termostat .

ciekawa sytuacja z tym ogrzewaniem, bo u mnie nieznacznie tylko wskazówka zejdzie, keidy grzeję

Napisano
  • Autor

Ciągle jak jade jest ok 75C dalej nie idzie ! gdy stanęw korku kilka min z 3min jest już 85C ok co jest przyczyną . Gdy jade znów spada do ok 70-75C

Ciapło mam w aucie już od ok 60C .

Napisano

niepoprawna temperatura = niesprawny/ źle działający termostat i/lub błędne wskazania czujnika/zegarów

koniec w tym temacie

Napisano

> Ciągle jak jade jest ok 75C dalej nie idzie ! gdy stanęw korku kilka min z 3min jest już 85C ok co

> jest przyczyną . Gdy jade znów spada do ok 70-75C

> Ciapło mam w aucie już od ok 60C .

może po prostu wymieć czujnik temperatury? hmm.gif

Przestaną Cię przerażać niewłaściwe wskazania. hmm.gif

Napisano
  • Autor

Czujnik ok stawiam na termo ale tak dziwnie pokazuje 70-85.A w aucie mam ciągle ciepło obojętne od temp od 60C ciepło ciagle jest.

Gdy jadę 70-75C

postoję w korku ma ok 75-85C

Gdy znów jadę spada do ok 70- 75 czasem 80C

qumpel ma kie ceed i po zagrzaniu ciagle ma 90C a tu raz tak w korku znów w górę .

Napisano

> Czujnik ok stawiam na termo ale tak dziwnie pokazuje 70-85.A w aucie mam ciągle ciepło obojętne od

> temp od 60C ciepło ciagle jest.

> Gdy jadę 70-75C

> postoję w korku ma ok 75-85C

> Gdy znów jadę spada do ok 70- 75 czasem 80C

> qumpel ma kie ceed i po zagrzaniu ciagle ma 90C a tu raz tak w korku znów w górę .

To przestań na to patrzeć, słuchaj czy wentylator sie włącza, jak włącza to OK, nie zagotuje Ci płynu. Poza tym TTTM. Już się przyzwyczaiłem i po pierwszym zagotowaniu w korku od tamtej pory tylko słucham czy wentylator się włącza. zlosnik.gif

Napisano

> qumpel ma kie ceed i po zagrzaniu ciagle ma 90C a tu raz tak w korku znów w górę .

100 razy pisać to samo to widocznie za mało

w tych autach sa nieliniowe wskazania temperatury

jak ma 90 na zegarze to moze miec 80 albo 100*C

Napisano

> ciekawa sytuacja z tym ogrzewaniem, bo u mnie nieznacznie tylko wskazówka zejdzie, keidy grzeję

Musze to kiedys nagrac i zmontowac w przyspieszonym tempie, to bedzie widac o co chodzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.