Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Focus 2 kontra corolla E12 opinie

Featured Replies

Napisano

Przymierzam się do kupna samochodu.

Który polecacie i dlaczego?

Oba-silnik 1.6 benzyna z lat 2005/2006.

Jak jest w tych samochodach z awaryjnoscia.

Mile widziane opinie od posiadaczy.

Napisano

Corolla E12 - bardzo fajne silniki, fajnie odczuwalna moc, bardzo wysokiej jakości wnętrze, zarówno materiały, jak i spasowanie naprawdę genialne. Hamuje ot tak sobie, a prowadzi sie jak taczka - odradzam szybkie winkle tym autem. Dośc skomplikowany ten silnik 1.6 - słyszałem o problemach z jakimis klapkami w dolocie. Dobrze trzyma wartość.

Focus - wnętrze paskudne, szczególnie w porównaniu do Toyoty. Za to prowadzi sie jak z bajki - świetne hamulce, kierowanie i zawieszenie. 1.6 benzynowe - bewproblemowe. Tańszy od toyoty.

Więc jak widac IMO - oba auta całkiem z innej bajki, dla całkien innych ludzi. Są ludzie co jeżdżą sobie byle do przodu, ale lubią jak dookoła mają fajne materiały, a są ludzie co nie patrzą na wnętrze, ale lubią tzw radość z jazdy. Jak chce się mieć obie rzeczy to żadne z tych aut nie spełnia tego - albo wóz albo przewóz wink.gif

Napisano

A kolega napisze o tych bezawaryjnych Focusach 1.6 coś więcej, bo sam myślałem o tych autach. Ale jak poczytałem, że nie zawsze za 1 razem chcą odpalić (widać takie złośliwe są) i jak im broki korodują bo jakoś dziwnie woda wpływa po świecach, to mi się odechciało tych super autek. Może mylę się i generalnie Focus II 1.6 (zwłaszcza po lifcie) jest jak bajka - w kwestii awaryjności. Bo co do prowadzenia to są super.

Napisano

> Przymierzam się do kupna samochodu.

> Który polecacie i dlaczego?

> Oba-silnik 1.6 benzyna z lat 2005/2006.

> Jak jest w tych samochodach z awaryjnoscia.

> Mile widziane opinie od posiadaczy.

Może to coś wniesie, ale od zakupu właśnie Focusa II odwiodło mnie dziadowskie wykonanie wnętrza - zarówno jeśli chodzi o materiały, jak i samo wykonanie. Żeby nie było, kilkoma egzemplarzami pojeździłem odrobinę.

Nie wiem jak jest w Corolli.

Napisano

> Corolla E12 - bardzo fajne silniki, fajnie odczuwalna moc, bardzo wysokiej jakości wnętrze, zarówno

> materiały, jak i spasowanie naprawdę genialne. Hamuje ot tak sobie, a prowadzi sie jak taczka

> - odradzam szybkie winkle tym autem. Dośc skomplikowany ten silnik 1.6 - słyszałem o

> problemach z jakimis klapkami w dolocie. Dobrze trzyma wartość.

> Focus - wnętrze paskudne, szczególnie w porównaniu do Toyoty. Za to prowadzi sie jak z bajki -

> świetne hamulce, kierowanie i zawieszenie. 1.6 benzynowe - bewproblemowe. Tańszy od toyoty.

> Więc jak widac IMO - oba auta całkiem z innej bajki, dla całkien innych ludzi. Są ludzie co jeżdżą

> sobie byle do przodu, ale lubią jak dookoła mają fajne materiały, a są ludzie co nie patrzą na

> wnętrze, ale lubią tzw radość z jazdy. Jak chce się mieć obie rzeczy to żadne z tych aut nie

> spełnia tego - albo wóz albo przewóz

Jeśli chodzi o jakość wykończenia to chyba nie o corolle ci chodziło.... turasy raczej nie wykończyły aż tak genialnie, miałem okazję jeździć kombi i masakra w środku, w pozostałych wersjach raczej też rewelki pewnie nie ma. Przyjrzyj sie tapicerce, daszkom przeciwsłonecznym i pokrywce lusterka, deka rozdzielcza, boczki drzwi, itd że o gołych wkrętach nie wspomnę, ... jak dla mnie mielone gacie z butelkami pet. chyba że dobre dopalacze się weźmie to wtedy wszystko piękne jest...

Napisano

> Corolla E12 (...) bardzo wysokiej jakości wnętrze, zarówno

> materiały, jak i spasowanie naprawdę genialne.

Żartujesz, prawda? wink.gif Miałem sporo do czynienia z tym autem, w róznych wersjach nadwoziowych i różnych rocznikach, jedno takie nawet mam w najbliższej rodzinie. Generalnie jakość wnętrza jest bardzo kiepska i taka... hmm bezpłciowa, jak i cały samochód zlosnik.gif Wszystkie plastiki są typowo "japońcowate", czyli twarde, niemiłe w dotyku, trzeszczące i tandetne. Jedynie spasowanie elementów jest faktycznie nie najgorsze. Jednak jesli chodzi o jakośc i przytulność wnętrza to Corolla jest o lata świetlne od swoich europejskich konkurentów. Jechałem Focusem mk1 i wnętrze jest nieporównywalne lepsze, wiem że w mk 2 jest gorzej niż w mk 1 ale nie wierzę że jest gorzej niż w Corolli smile.gif

Jedyną zaletą Corolli E12 jest bezawaryjność - to fakt, potwierdzony przeze mnie empirycznie. Mam w domu Corolle i Bravo, oba z rocznika 2007 i z podobnym przebiegiem. W Bravo na gwarancji wymieniłem pół samochodu, w Corolli oleje i filtry. Mimo to gdybym miał pozbyć sie któregoś auta to pozbyłbym sie Corolii zlosnik.gif Niezawodność to bardzo istotna zaleta, ale "chodzi o to żeby te plusy nie przesłoniły nam minusów" wink.gif

Do autora wątku - gdybym ja mial taki dylemat jak Ty, nie zawahał bym się ani przez chwilę - brałbym Focusa. To kompakt który potrafi dać przyjemność z jazdy, w Corolli osiwiejesz z nudów smile.gif

Napisano

Co?

Corolla ma wnętrze paskudne i wykonane byle jak.

Wnętrze focusa II z estetycznymi wstawkami /drewno lub alu wyglada ładniej, zastrzeżenie mam do skóry na kierownicy jest kiepska. Natomiast fotele i spasowanie elementów lepsze niż w corolli. Corolla jest jednak znacznie cichsza.

p.s. Jeżdzłem tylko autami z 2008 roku (focus ) i 2007 corolla.

Nie wiem jak w starszych. I nie pisze o wersjach z wyposażeniem słabym lub średnim.

Napisano

> Co?

> Corolla ma wnętrze paskudne i wykonane byle jak.

> Wnętrze focusa II z estetycznymi wstawkami /drewno lub alu wyglada ładniej, zastrzeżenie mam do

Jakie alu i drewno? Toz to plastix wszedzie panie : )

Przynajmniej u mnie w maxie ghia...

Napisano

> Przymierzam się do kupna samochodu.

> Który polecacie i dlaczego?

> Oba-silnik 1.6 benzyna z lat 2005/2006.

> Jak jest w tych samochodach z awaryjnoscia.

Wypowiem się o corolli, wersja 1.6 odebrany z salonu w marcu 2002. Samochód mający 8 lat i prawie 170 tys. km przebiegu, użytkowany przeze mnie od nowości.

Kilka drobnych usterek i okresowa obsługa jedynie.

Wciąż oryginalne zawieszenie.

Mimo klku negatywnych opinii w tym wątku o jakości wnętrza, w moim egzemplarzu po takim przebiegu nie widać żadnych objawów skrzypienia, obluzowanych czy wypaczonych plastików czy innych niedomagań.

Na tapicerce foteli nie widać zużycia, aczkolwiek na obiciu podłokietnika widać, że materiał nie jest jak nowy a nieco wytarty.

Skórzana kierownica wygląda na trochę wybłyszczoną i wyslizganą ale skóra nie ma pęknięć i ubytków.

Ogólnie co do jakości i trwałosci samochodu powiem tak: chciałbym, aby każdy kolejny był tak bezproblemowy, jak wspomniana corolla.

Napisano

Mam takie same wrażenia z użytkowania zarówno Corolki jak i Focusa. Nie byłem ich właścicielem, więc o kosztach eksploatacji wiem niewiele, ale użytkowo potwierdzam - Corolla to nudny poprawny samochód, Focus ma swoje wady, ale przebija je przyjemnością prowadzenia.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Corolla E12 - bardzo fajne silniki, fajnie odczuwalna moc, bardzo wysokiej jakości wnętrze, zarówno

> materiały, jak i spasowanie naprawdę genialne. Hamuje ot tak sobie, a prowadzi sie jak taczka

> - odradzam szybkie winkle tym autem. Dośc skomplikowany ten silnik 1.6 - słyszałem o

> problemach z jakimis klapkami w dolocie. Dobrze trzyma wartość.

Z tym wnetrzem to chyba troche przesadziles, mielismy w robocie 2 Corolle pol roczne przez okres 2 lat. Wnetrze w obu piszczalo i trzeszczalo na warszawskich drogach icon_rolleyes.gif, plus za fotele, byly calkiem, calkiem. Dla mnie i moich kolegow z pracy tragedia byla skrzynia, ktore byla wysoce nieprecyzyjna i odbierala frajde z jazdy. Porazka tez byl silnik (1.4), ale to akurat autora nei interesuje. Z awaryjnosci, to przy ok 70kkm cos stalo sie z silnikiem - problem z walem w jednej z Rolek.

Z Focusem nie mialem przyjemnosci zapoznac sie na dluzsza mete, ale jak dla mnie duzo fajniej sie nim jezdzilo i srodek sprawial znacznie lepsze wrazenie ok.gif

Napisano

> Jakie alu i drewno? Toz to plastix wszedzie panie : )

> Przynajmniej u mnie w maxie ghia...

Drewno prawdziwe to tylko w Maybachu wink.gif

Mam na myśli "alu" i "drewno" czyli plastiki je imitujące:)

Napisano

Moje wrażenia z corolli są takie: siedzenia b. dobre, dobrze trzymające ciało, raczej brak skrzypień, fajne silniki benzynowe (dosyć szybko reagują na gaz no i najw. są na łańcuch), fajne podświetlenia zegarów (białe), a teraz wady a właściwie jedna - skrzynia biegów tragiczna porównując do całości wykonania samochodu (ale podobno w rocznikach, które cię interesują tą wadę usunięto)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.