Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Maskownice w drzwiach a jakość dzwięku

Featured Replies

Napisano

Z nudów postanowiłem ostatnio poprawić Audio w mojej Cromie.... rozebrałem boczki standardowo jak w innych moich autach okleiłem matami a między boczek a drzwi wstawiłem filc o grubości 1 cm... i skręciłem.... niestety efekt okazał się mizerny. Jest to o tyle dziwne, ze jak wsiadam do Stilo to efekt powala na nogi .... gra to znacznie czyściej i dźwięk jest na moje o kilka klas wyższy. Sama konstrukcja drzwi jest podobna....prawie identyczna... oba auta mają podobne blaszane zabudowy - szczelnie oddzielone a na to przychodzą boczki z maskownicami.... głośniki sa identyczne - fabryczne / Fiatowskie o tej samej konstrukcji... napędza to Fiatowska Navigacja .... praktycznie identyczna w Stilo i w Cromie... no w Cromie niby nowsza ale tak naprawdę to to samo.. confused.gif

Więc już sam nie wiem..... może wymienię głośniki na Hertza DSK... 165.... ale tu wiele sprzecznych opinii czytam o tym czy i jak grają pod samym radyjkiem... niby mają 93 dB.... ale czy ta wartość jest faktyczna

Ale mam jeszcze pytanie do ekspertów w tej dziedzinie... odnośnie oryginalnych maskownic w drzwiach.... może to one są winne.... jak to wygląda od strony praktycznej... niewiem.gif czy maskownica ma znaczenie i jak wielkie w jakości dzwięku i zniekształceń

Napisano

Maskownice oryginalne mają wpływ na jakość dźwięku, jednakże dopiero wtedy kiedy wszystko jest dobrze wygłuszone i nic po za głośnikiem nie gra wink.gif

Wymiana tej serii na Hertza na pewno zostałaby odebrana na plus.

Zaś co do wykonanych przez Ciebie kroków nie mogę się zbytnio odnieść gdyż nie widziałem budowy tego boczku i samych drzwi.

W jakim to celu w ogóle wykonałeś?

Drzwi brzęczały?

Napisano
  • Autor

> W jakim to celu w ogóle wykonałeś?

> Drzwi brzęczały?

Tak jak napisałem z nudów i dlatego, że zawsze tak robię wink.gif

Drzwi nie brzęczały ale zawsze coś dudni... W Stilo tak zabieg znacznie porawił jakość dzwięku ... szczegulnie niskich tonów...

Załącze zdjęcia boczków.... tylko poszukam na allegro bo nie robiłem dokumentacji...

O i znalazłem to:

284256852-cromadrzwi1.jpg

284256852-Cromadrzwi2.jpg284256852-Cromadrzwi3.jpg

post-15502-14352509955776_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Skoro dudni tzn., że drzwi są nie szczelne i wypadałoby zrobić "skrzynkę" głośnikowi

Uwierz mi, że drzwi są bardzo szczelne... ale niestety jakość dzwięku jest mizerna...

Napisano

> Uwierz mi, że drzwi są bardzo szczelne... ale niestety jakość dzwięku jest mizerna...

W takim razie pozostaje kwestia samego głośnika ...

Napisano

> Skoro dudni tzn., że drzwi są nie szczelne i wypadałoby zrobić "skrzynkę" głośnikowi

Nie koniecznie.

Może też dudnić jeśli miaskownica jest gęsta (a we ficie bravo jest, w cromie nie wygląda lepiej) a dodatkowo głosnik pompuje pod tapicerkę na boki.

Ja bym proponował zrobić szczelny kołnierz dookoła głośnika tak żeby on przylegał do tapicerki, i robił taki jak by tunel prowadzący tylko na zewnątrz.

A maskownicę wytnij i wstaw siateczkę - o ile się da.

Napisano
  • Autor

> Ja bym proponował zrobić szczelny kołnierz dookoła głośnika tak żeby on przylegał do tapicerki, i

> robił taki jak by tunel prowadzący tylko na zewnątrz.

> A maskownicę wytnij i wstaw siateczkę - o ile się da.

Sam boczek ma takie uszczelnienie w postaci gabki gumowej - prostokątnej przyklejonej w koło maskownicy i stykającej się z głośnikiem - pierścieniem zewnętrznym.

Co do siatki to faktycznie ten plastykowy odlew jest baaaaardzo gesty confused.gif

Napisano
  • Autor

Niestety już znalazłem przyczynę ... sick.gif

Powodem moich problemów jest kolor beżowy tapicerki jaki mam w aucie....

Nie nie zwariowałem.... niestety to prawda pad.gif

Napisano

> Niestety już znalazłem przyczynę ...

> Powodem moich problemów jest kolor beżowy tapicerki jaki mam w aucie....

> Nie nie zwariowałem.... niestety to prawda

Ale że czemu? Materiał jest inny niż np. taki w innym kolorze? Mniej tłumi czy jak?

Napisano

Obstawiam, że beżowe boczki mają gęstszą siatkę żeby nie prześwitywał z tyłu czarny głośnik zlosnik.gif

Napisano

> Nie koniecznie.

> Może też dudnić jeśli miaskownica jest gęsta (a we ficie bravo jest, w cromie nie wygląda lepiej) a

> dodatkowo głosnik pompuje pod tapicerkę na boki.

mam to samo w corolli, jak podkrece glosnosc zaczyna mi chodzic cala tapicerka drzwi , maskownica jest bardzo gesta i ma malutkeie otworki. Czeka mnie zdjecie tzw "boczka" drzwi i mozolne powiekszanie otworkow. Znacie na to jakis sensowny sposob?

Napisano

Najprostszy a może zaoszczędzić trochu czasu...

Jak wiemy te boczki są dość masywne i grube...

Więc może wpierw zedrzeć tego mięsa trochę z maskownicy głośnika wink.gif

Kiedyś tak zrobiłem i obyło się bez powiększa każdego otworku smile.gif

Napisano

> mam to samo w corolli, jak podkrece glosnosc zaczyna mi chodzic cala tapicerka drzwi , maskownica

> jest bardzo gesta i ma malutkeie otworki. Czeka mnie zdjecie tzw "boczka" drzwi i mozolne

> powiekszanie otworkow. Znacie na to jakis sensowny sposob?

Wyciąć i wstawić normalną maskownicę wink.gif

Tak jak np. mój znajomy zrobił w tym aucie:

klikać

Ja w Bravo zdjąłem maskownicę narazie i kminię jak ładnie zrobić żeby ją zastapić siateczką.

Napisano
  • Autor

Dokładnie jest tak....

Mam tapicerkę beżową i oczywiście plastyki deski są beżowe. Niestety to że śą beżowe nie oznacza, ze są wykonane z beżowego plastyku. sick.gif Wręcz przeciwnie są to standardowe czarne plastyki które Fiat pokrył jakimś beżowym plastykiem metoda natryskowo termiczno niewiadomo jaką pad.gif

W efekcie wszystkie otwory w maskownicach sa zalane tym czymś... sick.gif

prubowałem dmuchnąć powietrze przez maskownice przykładając usta do niej i niestety za wiele mi sie nie udało....

Tu znalazłem zdjęcia boczka bez tego dodatku z Cromy w kolorze szarym

284260908-cromaboczek.jpg

Jak widać jest wyraźny prześwit i widać nawet wewnętrzną ramkę hmm.gif

A u mnie ... mam tylko takie zdjęcie jest ciemność... oslabiony.gif

284260908-cromamaskownica.jpg

post-15502-1435250996556_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> powiekszanie otworkow. Znacie na to jakis sensowny sposob?

Ja zaczełem je igła przebijać ale mam 4 maskownice a w maskownicy z 5000 otworów ... więc 20.000 dzubnięć tongue.gifadę

Wyrwę chwasta angryfire.gif

Napisano

> Ja zaczełem je igła przebijać ale mam 4 maskownice a w maskownicy z 5000 otworów ... więc 20.000

> dzubnięć adę

> Wyrwę chwasta

A ta maskownica jest na stałe czy możesz się jej pozbyć w jakiś sposób bez mocnej ingerencji w drzwi?

Napisano
  • Autor

> A ta maskownica jest na stałe czy możesz się jej pozbyć w jakiś sposób bez mocnej ingerencji w

> drzwi?

Tego nie wiem... Są tak hmm.gif wgrzane w boczek. Może jak bym je lekko podważył .... zobacze bo coś z tym musze zrobić.... nie kupie głośników za 300 zł bo to nic nie da.. sick.gif

Napisano

> Tego nie wiem... Są tak wgrzane w boczek. Może jak bym je lekko podważył .... zobacze bo coś z

> tym musze zrobić.... nie kupie głośników za 300 zł bo to nic nie da..

Zmiana głośników na pewno wyszła by na dobre, jednakże wpierw obejrzyj dokładnie boczek czy nie jest to element demontowany.

Wygląda na zdjęciu jak kilka złożonych razem więc jest szansa smile.gif

Napisano

> Ja zaczełem je igła przebijać ale mam 4 maskownice a w maskownicy z 5000 otworów ... więc 20.000

> dzubnięć adę

> Wyrwę chwasta

Masz siatkę(pseudo) w ramkach i bardzo łatwo jest wymienić samą siatkę do tych ramek i będzie hulać jak ta lala. Ja w Stilo musiałem się napracować żeby ulżyć głośnikowi, a przepustowość do powierzchi była gdzieś na 45%, u Ciebie to zatyczka nie maskownica.

Napisano
  • Autor

> Masz siatkę(pseudo) w ramkach i bardzo łatwo jest wymienić samą siatkę do tych ramek i będzie hulać

Niestety nie... mam ramkę z siatką jako jedno.. wyciełem ją i wiem ... srednica ramki zewnętrzna to 20,5 cm wewnętrzna to jakies 15,5 cm... nic mi pod to nie pasuje oslabiony.gif

> jak ta lala. Ja w Stilo musiałem się napracować żeby ulżyć głośnikowi, a przepustowość do

> powierzchi była gdzieś na 45%, u Ciebie to zatyczka nie maskownica.

no bez przesady jak biore pod swiatło to nawet przenika hehe.gif myślę ze 75 - 80% ma zaślepione sick.gif

Napisano

> Niestety nie... mam ramkę z siatką jako jedno.. wyciełem ją i wiem ... srednica ramki zewnętrzna to

> 20,5 cm wewnętrzna to jakies 15,5 cm... nic mi pod to nie pasuje

> no bez przesady jak biore pod swiatło to nawet przenika myślę ze 75 - 80% ma zaślepione

powiedz konkretnie jakiej srednicy siatke potrzebujesz to coś sie na magazynie znajdzie smile.gif

bo ze zdjęc wnioskuję, że mozna samą wyciągnąć i podmienić na "normalną" - czarną

ps. wnioskuję, że chodzi o ten wymiar siatki zaznaczony strzałkami na fotce - teraz pytanie jaki on jest i czy da się to wyjąć i ładnie wmontować w ten ciemny element tapicerki

284268204-284260908-cromamaskownica.jpg

post-21003-14352509982733_thumb.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

> powiedz konkretnie jakiej srednicy siatke potrzebujesz to coś sie na magazynie znajdzie

Załaczę zdjęcie z wymiarami... wink.gif szukałem ale takich maskownic nie znalazłem...

> jest i czy da się to wyjąć i ładnie wmontować w ten ciemny element tapicerki

Problem jest większy bo u mnie jest to jedna całość ...

To znaczy ten ring i ta maskownica siatkowa to jeden odlew w jednym kolorze...

Odciełem to od tapicerki - jest klejone na gorąco i igiełką powiększałem otwory... po 15 minutach krew mnie zalała i spowrotem to przykleiłem.... angryfire.gif

• 7 miesięcy później...
Napisano

> W końcu rozwiązałem problem i jest o niebo lepiej.... czekam teraz na dystanse aby było jeszcze

> lepiej Opisałem to na kąciku Cromy

już dawno pisałem Ci, że to powinieneś zrobić nawet siatki chciałęm dać wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.