Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda na 3 garach

Featured Replies

Napisano

czy przejechanie kilkudziesieciu km na 3 garach moze miec jakies powazne konsekwencje?

wlasnie chyba padla cewka wn a jak na zlosc auto jutro musi przejechac jakies 50km

poza tym gdzie w wawie lub okolicach od reki dostane taka cewke do uno 1.0 fire?

Napisano

> czy przejechanie kilkudziesieciu km na 3 garach moze miec jakies powazne konsekwencje?

Chiba nie grinser006.gif - ja skarpetą robiłem większe dystanse biglaugh.gif

Napisano

na 3 garach zrobiłem 1500 km.... nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych poza sporawym spalaniem i mniejszą dynamiką

ps. który rocznik i jaki rodzaj kompa?

Napisano
  • Autor

> na 3 garach zrobiłem 1500 km.... nie zauważyłem żadnych skutków ubocznych poza sporawym spalaniem i

> mniejszą dynamiką

spalanie mozna olac, co do dynamiki nie nazwalbym tego dynamika smile.gif

byle auto dalo rade przejechac te 50km i nie pouszkadzalo sie, a w miedzyczasie kupi sie ta cewke i sie ja wymieni...

> ps. który rocznik i jaki rodzaj kompa?

2000 rok uno fire 1.0 - a co do kompa to nie mam bladego pojecia

Napisano

> 2000 rok uno fire 1.0 - a co do kompa to nie mam bladego pojecia

czyli ten sam co mój, komp to monomotronic

czyli musisz szukać cewki z modułem... ceny zaczynają się od 150 zł... (chociaż nie zawsze) smile.gif

tutaj link do przykładowej aukcji... jak widać producenci do końca nie wiedzą w czym były używane smile.gif

Napisano

> spalanie mozna olac, co do dynamiki nie nazwalbym tego dynamika

> byle auto dalo rade przejechac te 50km i nie pouszkadzalo sie, a w miedzyczasie kupi sie ta cewke i

> sie ja wymieni...

> 2000 rok uno fire 1.0 - a co do kompa to nie mam bladego pojecia

Racze nazwałbym to niespalaniem, jeden gar co nie pali przy szczelnych pierścieniach będzie wywalał do gorącego wydechu nie spaloną mieszankę, normalnie powinna tylko przelecieć przez wydech i bedziesz miał smród beny za sobą, ale w skrajnych wypadkach będą strzały do wydechu. Ja na trzech jeździłem u siebie nawet po górach jak jeździłem po części (niby świece da sie wszedzie kupić ale nocą to juz jest problem, a jak do tego musisz w nocy dokupić klucz do świec to juz zaczynają sie schody)- no bo jakoś musiałem dojechać, ale mój ma zapas "mocy" i specjalnie mu w niczym to nie przeszkadzało.

Napisano

> czy przejechanie kilkudziesieciu km na 3 garach moze miec jakies powazne konsekwencje?

> wlasnie chyba padla cewka wn a jak na zlosc auto jutro musi przejechac jakies 50km

> poza tym gdzie w wawie lub okolicach od reki dostane taka cewke do uno 1.0 fire?

Szrot na Strażackiej albo sklep z częściami do Fiatów w Otwocku icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Racze nazwałbym to niespalaniem, jeden gar co nie pali przy szczelnych pierścieniach będzie wywalał

> do gorącego wydechu nie spaloną mieszankę, normalnie powinna tylko przelecieć przez wydech i

> bedziesz miał smród beny za sobą, ale w skrajnych wypadkach będą strzały do wydechu. Ja na

> trzech jeździłem u siebie nawet po górach jak jeździłem po części (niby świece da sie wszedzie

> kupić ale nocą to juz jest problem, a jak do tego musisz w nocy dokupić klucz do świec to juz

> zaczynają sie schody)- no bo jakoś musiałem dojechać, ale mój ma zapas "mocy" i specjalnie mu

> w niczym to nie przeszkadzało.

w moim uniaku jakos jezdzic sie na 3 garach da - mocy nie ma, ale w sumie nie trezba jezdzic jak torpeda a i nic nie strzela.

tyle ze martwie sie czy nie zarzne tym jakos silnika...

no i nie wiem co bezpieczniejsze - jazda na gazie czy na benzynie...

Napisano

> wlasnie chyba padla cewka wn a jak na zlosc auto jutro musi przejechac jakies 50km

> poza tym gdzie w wawie lub okolicach od reki dostane taka cewke do uno 1.0 fire?

usmażysz katalizator - paliwo w nim będzie się spalać...

a komp widząc tlen w spalinach będzie go jeszcze podlewał dodatkowe ilości...

pozdr

Napisano

> usmażysz katalizator - paliwo w nim będzie się spalać...

> a komp widząc tlen w spalinach będzie go jeszcze podlewał dodatkowe ilości...

> pozdr

fakt, zapomniałem o kacie bo go nie mam... dziękuję pawle za przypomnienie... silnika kolego nie zarżniesz, ale kat się wypali... no i spalanie większe tak jak już wcześniej pisałem... kup lepiej szybko cewkę

Napisano

> fakt, zapomniałem o kacie bo go nie mam... dziękuję pawle za przypomnienie... silnika kolego nie

> zarżniesz, ale kat się wypali... no i spalanie większe tak jak już wcześniej pisałem... kup

> lepiej szybko cewkę

silnik też oberwie - niespalona benzyna będzie zmywać film olejowy z tulei cylindrowej - ale jakiejś tragedii nie będzie....

Napisano

jak będziesz jechał, to wyjmij wtyczkę na ten czas od wtryskiwacza na tym garze .

Jeśli nie będzie spalania to istnieje większe prawdopodobieństwo, że będzie paliwo przedostawać się do oleju, chociaż nie w jakiejś zastraszającej ilości, jednak ja bym tą wtyczkę na wszelki wypadek zdjął.

Napisano

Jak to padła cewka WN. I działa to tylko na jeden cylinder?

Na trzech wszystko OK a ten czwarty nie ma iskry?

Może głupi jestem ale jak działa aparat zapłonowy w Uno 1.0 ie.S Fire?

Moduł NN, Cewka, kabel WN, rozdzielacz, kable WN, świece.

Jeśli nie działa jeden cylinder to znaczy, że to nie może być wina cewki WN bo ona nie kombinuje na który cylinder podać napięcie WN lub nie tylko albo działa albo nie działa. Może problem lezy zupełnie gdzie indziej?

Napisano

kolego drogi.... uno 1.0 fire miało dwa typy sterowania zapłonem

ad. 1 w gaźniku i kompie mono-jetronic = czyli palec, kopułka, jedna cewka...

ad. 2 zapłon sterowany przez kompa na podstawie danych o położeniu wału korbowego itp, i tutaj występowała cewka z modułem, identyczna jak w moim linku, jak tam padnie jeden gar to ona jest do wymiany bo odpowiada za wszystko, kompy takie były stosowane w końcówce produkcji

Napisano

> zupełnie gdzie indziej?

W monomotronic nie ma aparatu zapłonowego, cewką podwójną zresztą steruje komp.

Napisano

> W monomotronic nie ma aparatu zapłonowego, cewką podwójną zresztą steruje komp.

Rozumiem. To podobnie jest w Fiacie Siena.

No dobra... dwie cewki (każda obsługuje dwa cylindry) czyli jak w Fiacie siena ... Iskra na dwa cylindry to znaczy że jedna cewka padła, dwa cylindry nie chodzą...

Napisano

kolega Lord Falcon pomylił jeszcze inne cewki... tutaj jest pojedyncza....

Napisano

> kolega Lord Falcon pomylił jeszcze inne cewki... tutaj jest pojedyncza....

Dobra, nie ma o co kruszyć kopii, natomiast ja się zawsze zastanawiam jak to działa. Jeżeli nie ma rozdzielacza, to jakim cudem elektroniczny super komputer wie gdzie podać iskrę. To tak naprawdę musi być zestaw 4-rech cewek WN w jednym bloku, Inaczej tego sobie nie umiem wyobrazić.

Napisano

przy silniku jest koło foniczne określające szybkość obrotu silnika oraz położenie wału. Komp to odczytuje i daje sygnał do cewki, oraz sygnał w którym cylindrze ma być iskra.... nie pamiętam dokładnie jak to leci... w każdym bądź razie w żaden mechaniczny sposób... jak chcesz to znajdę gdzieś starą cewkę i spróbuję ja rozebrać... wtedy będzie bardziej jasny system działania

Napisano

Jak Ci się będzie nudziło, to chętnie Twoimi rękami się dowiem jak to działa.

W każdym razie nie umiem sobie wyobrazić, że są kable WN odchodzące od cewki (podłączone równolegle) i w magiczny sposób iskra pojawia się na jednej ze świec a na innych nie. Nie podejrzewam też, że siedzi tam elektronika przełączająca sygnał WN pomiędzy cylindrami po stronie WN. Półprzewodniki by się popaliły od takiego napięcia. Podejrzewam więc, że elektronika na podstawie sygnałów z czujników wie, na którą cewkę aktualnie podać sygnał NN i który cylinder "odpalić". I idąc tym tropem tam powinny być CZTERY niezależne cewki WN

Napisano

> Jak Ci się będzie nudziło, to chętnie Twoimi rękami się dowiem jak to działa.

> W każdym razie nie umiem sobie wyobrazić, że są kable WN odchodzące od cewki (podłączone

> równolegle) i w magiczny sposób iskra pojawia się na jednej ze świec a na innych nie. Nie

> podejrzewam też, że siedzi tam elektronika przełączająca sygnał WN pomiędzy cylindrami po

> stronie WN. Półprzewodniki by się popaliły od takiego napięcia. Podejrzewam więc, że

> elektronika na podstawie sygnałów z czujników wie, na którą cewkę aktualnie podać sygnał NN i

> który cylinder "odpalić". I idąc tym tropem tam powinny być CZTERY niezależne cewki WN

naraz iskrzą 2 świece - od 2 i 3 cylindra oraz 1 i 4 ( wjednym cylindrze jest wtedy zapłon a w drugim koniec wydechu i niczemu to więc nie szkodzi)

sygnał jak już wcześniej napisali brany jest z kola fonicznego.

pozdr

Napisano

> Ale tam jest 1 wtryskiwacz na wszystkie 4 garnki

a to przepraszam wink.gif

Napisano

> kolega Lord Falcon pomylił jeszcze inne cewki... tutaj jest pojedyncza....

Ale jakto pojedyncza? Z wyjściamy na 4 gary icon_eek.gif? Masakra jest z tymi Uniakami icon_rolleyes.gifspineyes.gif

Napisano

no właśnie takie mam wrażenie... biorąc pod uwagę, że nie palenie na jeden garnek w przypadku zwalenia się podwójnej nie byłoby chyba możliwe... nie paliłby wtedy na dwa... spokojnie, rozbiorę ją to się wyjaśni...

ps. Paweł, a u Ciebie jak idzie iskra, bo to chyba taka sama cewka jak u Ciebie w Cromie?

Napisano

> Chiba nie - ja skarpetą robiłem większe dystanse

hmm moja czasem na dwóch paliła ale trzy to raczej optymalnie w Syrenie palacz.gif

Napisano
  • Autor

coz, po ciekawych przygodach z okresleniem czego dokladnie potrzebuje (w hurtowni poddano sie walkowerem i musialem przywiezc stara czesc) w koncu kupiona odpowiednia cewka, zalozona i wyglada ze sprawa cewki na jaksi czas zmaknieta smile.gifwsio OK

Napisano

No i pewnie paliło Ci na 3-ch garach... z czego w jednym dzwoniło a działało na dwóch...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.