Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzywiona kierownica - co może być powodem?

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wsiadłem do Corolli tesciowej i zauważyłem, że kierownica jest lekko przekoszona i w czasie jazdy na wprost jest przekrzywiona jak w czasie bardzo lekkiego skretu w lewo.

Ostatnio teściówka wymieniała w Toyce sprzęgło. Czy w czasie wymiany sprzęgła są rozłączane koła i mogło cos takiego wystąpić? czy raczej jakiś krawężnik, dziura? hmm.gif

Napisano

> Ostatnio wsiadłem do Corolli tesciowej i zauważyłem, że kierownica jest lekko przekoszona i w

> czasie jazdy na wprost jest przekrzywiona jak w czasie bardzo lekkiego skretu w lewo.

> Ostatnio teściówka wymieniała w Toyce sprzęgło. Czy w czasie wymiany sprzęgła są rozłączane koła i

> mogło cos takiego wystąpić? czy raczej jakiś krawężnik, dziura?

sprawdzic geometrie, prawdopodobnie nie ustawili prawidlowo kiery przy ustawianiu zbieznosci

Napisano

> Ostatnio wsiadłem do Corolli tesciowej i zauważyłem, że kierownica jest lekko przekoszona i w

> czasie jazdy na wprost jest przekrzywiona jak w czasie bardzo lekkiego skretu w lewo.

> Ostatnio teściówka wymieniała w Toyce sprzęgło. Czy w czasie wymiany sprzęgła są rozłączane koła i

Kiedyś w Astrze miałem podobnie - po wymianie uszczelniacza wału (od strony sprzęgła) kiera była lekko przekoszona. Potem chcieli ustawiać zbieżność, ale nie mogli ruszyć nakrętek, więc przełożyłem kierę o ząbek na wieloklinie zlosnik.gif

Napisano

> ale to przy sprzęgle mogli przestawić?

jak odpinali drążki to mogli...

jedż na zbieznośc, tylko najpierw niech ustawią przekładnie kierowniczą do jazdy na wprost ( nie kierownicę !)

Napisano

> sprawdzic geometrie, prawdopodobnie nie ustawili prawidlowo kiery przy ustawianiu zbieznosci

albo gdzies puknela w jakis krawezniczek zeby.GIF ja tak mialem w Seicento jak bawilem sie w kubice i na zakrecie nie wyrobilem i wjechalem w kraweznik kiera momentalnie zmienila polozenie zeby.GIFpalacz.gif

Napisano

Sznurek w garść i do roboty.Przepis parę postów wyżej/był/.

Napisano

Ktoś się nie przyłożył do regulacji zbieżności. Jedną końcówkę drążka masz nieco bardziej wkręconą od drugiej, przez co przekładnia kierownicza jest tak jakby "przesunięta", co powoduje, że podczas jazdy na wprost kierownica nie jest prosto grinser006.gif

Napisano

> Miałem tak kiedyś jak w lewym przednim kole miałem 1,4 atmosfery zamiast 2,1

Tylko, że wtedy raczej ściąga na jedną stronę, ale przy jeździe na wprost kierownica raczej powinna być wyprostowana... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tylko, że wtedy raczej ściąga na jedną stronę, ale przy jeździe na wprost kierownica raczej powinna

> być wyprostowana...

Też mi się to wydało dziwne ale jeździłem wyłącznie po mieście więc nie czuć było ściągania, natomiast jadąc na wprost kierownica musiała być leciutko skręcona hmm.gif

Napisano

Toyotki nie znam, ale w wielu autach aby wymienić sprzęgło, trzeba odpiąć sanki silnika-zawieszenia.

284273220-sanki.jpg

Coby za dużo nie teoretyzować, IMO po skręceniu nie trafiły na miejsce i masz przyczynę skręconej kierownicy. Zbieżność pewnie jest ok, ale nieco zmieniło się położenie przekładni kierowniczej względem zawieszenia i masz powód. Naprawdę nie wiele potrzeba aby się nieco kierownica skręciła.

Jeśli się mylę, to proszę mnie poprawić.

post-61095-14352510024079_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.