Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

astra f kontrolka

Featured Replies

Napisano

witam mam problem z z kontrolka w samochodzie astra f 1.6b+g swici sie kontrolka ta z akumulatorem podcas jazdy ale bardzo slabo? cozrobicczy to zwarcie jakies czy naciagnac pasek czy cos?

Napisano

> witam mam problem z z kontrolka w samochodzie astra f 1.6b+g swici sie kontrolka ta z akumulatorem

> podcas jazdy ale bardzo slabo? cozrobicczy to zwarcie jakies czy naciagnac pasek czy cos?

sprawdz naciag paska a jak będzie ok i dalej będzie swiecic to sprawdź ładowanie

Napisano

> witam mam problem z z kontrolka w samochodzie astra f 1.6b+g swici sie kontrolka ta z akumulatorem

> podcas jazdy ale bardzo slabo? cozrobicczy to zwarcie jakies czy naciagnac pasek czy cos?

jak nie pomoże naciągnięcie paska to do wymiany: regulator napięcia, szczotki lub diody. U mnie jak nie pomogło naciągnięcie paska to kupiłem nowy "używany" z vectry boscha bo mówią że lepszy od delco a takowy miałem wcześniej.

Napisano

Najpierw zmierz napięcie na akumulatorze, potem na alternatorze. Ja tego nie zrobiłem i wywaliłem darmo pieniądze na regulator, diody, itd, itd. W moim przypadku wystarczyło przeciągnąć kabel bezpośrednio od altka do aku i ładowanie mam wręcz katalogowe. Jeśli nie ma dużej różnicy napięcia do wymiany wszystko to o czym mówił przedmówca. Pozdrawiam.

Napisano

Pomiar ładowania i sprawdzenie styków na altku, masy (plecionka), a tak w ogóle mój kumpel lata już tak prawie rok (nexią) bo ładowanie ma ok, a kontrolką się przestał przejmować.

Napisano
  • Autor

> Najpierw zmierz napięcie na akumulatorze, potem na alternatorze. Ja tego nie zrobiłem i wywaliłem

> darmo pieniądze na regulator, diody, itd, itd. W moim przypadku wystarczyło przeciągnąć kabel

> bezpośrednio od altka do aku i ładowanie mam wręcz katalogowe. Jeśli nie ma dużej różnicy

> napięcia do wymiany wszystko to o czym mówił przedmówca. Pozdrawiam.

a z od kad do kad przeprowadzic ten przewod?

nie pamietam jakie napiecie bylo na aku ale na altku 13 z kawalkiem jest niby te ladowanie ale bardzo slabe tak powiedzial mi ten czlowiek ktory mierzyl;)

Napisano

> a z od kad do kad

A możesz bardziej po polsku wyjaśnić o co chodzi?

Napisano

Zmień regulator napiecia ze szczotkami*. kablem sie nie przejmuj, bo ci nie pomoże (skoro piszesz, że na altku jest tylko nieco ponad 13V)

*masz 50% szans, ze to załątwi problem (zakłądam, że altek boscha, to wtedy wymiana prosta- do zrobienia samodzielnie a i sam regulator ze szczotkami kosztuje grosze)

A jeśli nie załatwi, to pewnie diody poprzepalane.

Napisano

Skoro na altku ładowanie tylko trochę ponad 13V to do zmiany szczotki, tak jak napisał nunu. Ja u siebie mam to zmienione. Kabel mam poprowadzony od alternatora bezpośrednio do plusa akumulatora. Kontrolka już się nie żarzy. biglaugh.gif

Napisano

> Skoro na altku ładowanie tylko trochę ponad 13V to do zmiany szczotki, tak jak napisał nunu. Ja u

> siebie mam to zmienione. Kabel mam poprowadzony od alternatora bezpośrednio do plusa

> akumulatora. Kontrolka już się nie żarzy.

ale poprowadzenie kabla wątpię aby wpłyneło na nieświecenie kontrolki wink.gif

Napisano

> ale poprowadzenie kabla wątpię aby wpłyneło na nieświecenie kontrolki

Wpłynęło, wpłynęło. Mierząc ładowanie na alternatorze, wyszło mi 13,9. Do akumulatora "dochodziło" tylko 13,5 i to bez świateł ani żadnych innych odbiorników prądu. po włączeniu wszystkiego co się da spadało nawet do 12,3V na aku. Poprowadzenie kabla pomogło. Po włączeniu odbiorników napięcie spada tylko o 0,2 0,3V na aku i trzyma się na poziomie 13,6 13,7V na nieobciążonym 13,9V tak jak pisałem.

Napisano

> Wpłynęło, wpłynęło. Mierząc ładowanie na alternatorze, wyszło mi 13,9. Do akumulatora "dochodziło"

> tylko 13,5 i to bez świateł ani żadnych innych odbiorników prądu. po włączeniu wszystkiego co

> się da spadało nawet do 12,3V na aku. Poprowadzenie kabla pomogło. Po włączeniu odbiorników

> napięcie spada tylko o 0,2 0,3V na aku i trzyma się na poziomie 13,6 13,7V na nieobciążonym

> 13,9V tak jak pisałem.

nie zrozumiałeś o co mi chodzi, z tego co kojarzę napięcie na aku nie ma nic do tego czy kontrolka świeci czy nie , bardziej ma na to wpływ napiecie na altku a zatem jeżeli na alternatorze będziesz miał w miarę dobre ładowanie a na aku nie to kontrolka nie zasweci się...

Czyli jeżeli padnie np. regulator napięcia i ładowanie będzie niskie to nawet kabel nie zgasi kontrolki

Napisano

Tak jak pisałem miałem to wszystko zrobione, po czym dalej żarzyła się kontrolka. Już miałem odwieźć alternator do regeneracji, ale gdzieś wyczytałem właśnie o tym kablu. Pomyślałem, że nie zaszkodzi spróbować, no i się udało, kontrolka się nie pali. jedyny koszt jaki poniosłem to 20.GIF dla kolegi za kabel grubości palca z istalacji stara 200 biglaugh.gif

Napisano

Popraw swój post, żeby był po polsku, bo aż zęby bolą...

Nakrętka jest poluzowana, bo wytopił się plastik, do którego była przykręcona. A wytopił się, bo pojawił się spadek napięcia na rezystancji, która powstała w wyniku korozji styku. Odkręć czerwony kabel, dokręć nakrętkę 1 ile się da bez połamania plastiku, potraktuj śrubę jakimś odrdzewiaczem i drucianą szczotą, wyczyść (z obu stron) powierzchnie oczka na przewodzie, weź nową nakrętkę, która dokręca przewód. Generalnie chodzi o to, aby wszystko z czym styka się oczko przewodu było wypolerowane. Oczko również. Po zmontowaniu maźnij delikatnie wazeliną techniczną.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.